Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
dobrodosli-v-os-brih-_1.png

Dobrodošli v OŠ Brihtna glava pri Metliki

Datum: petek, 22. oktober, 2010

Čeprav je bila sobota, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila v šolo. Na Radovici pri Metliki je svoja vrata odprla Osnovna šola Brihtna glava. Šola nosi običajno ime, kljub temu pa je nekaj posebnega. Zakaj boste izvedeli, če boste prebrali vrstice, ki sledijo.

Šola kot je nekoč bila

V Beli krajini so želeli gostom, ki zaidejo na južni konec Slovenije ponuditi nekaj povsem novega in edinstvenega. Idejo o OŠ Brihtna Glava sta tako v življenje »spravila« Toni Gašperič ter Andrej Bajuk. »Šola se nahaja na Radovici pri Metliki, kjer dejansko še stoji stara šola. Ob njej pa velikanska lipa kot je bilo včasih v navadi. V njej smo en razred opremili po vzoru iz 60.-ih let prejšnjega stoletja. V razredu se tako nahajajo stare klopi, črnilniki, stara tabla, zemljevidi. Učitelj je prav tako takšen kot nekoč. Naposlušne učence pa čaka kazen – klečanje na koruzi. Zapoje tudi šiba,« je OŠ predstavil Andrej Bajuk. V eni šolski uri, ki traja 45 minut učenci, lahko so otroci, mladi, pa tudi starejši, ki želijo obuditi spomin na stare čase, na lahkoten, duhovit način spoznajo Belo krajino in njene posebnosti. Ob koncu pouka prejmejo tudi spričevalo z ocenami.

Dobrote s turistične kmetije

dobrodosli-v-os-brih-_2.pngPo obisku stare šole, za katero so predmete po vsej Sloveniji zbirali približno štiri mesece, vabljeni tudi na bližnjo turistično kmetijo. Zakonca Bajuk tam postrežeta z belokranjskimi dobrotami in na široko odpreta vrata svoje vinske kleti. »Sicer pa je danes šola nekaj povsem drugega kot je bila nekoč. Učence se danes ne pretepa. Še grdo se jih ne pogleda več. Morda se učitelji celo bolj bojijo učence kot obratno,« je dejal Toni Gašperič, sicer nekdanji ravnatelj osnovne šole v Podzemlju.

 

Svoj obisk v Osnovni šoli Brihtna Glava lahko naročite na GSM številki 031 366 378, podrobnosti pa najdete tudi na www.andrejbajuk.si!

 

UČNA URA ZA OTROKE

UČNA URA ZA ODRASLE  

 

Pripravila: Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

Gourmet over Mura

gibanica1.jpg
torek, 3. september 2019

Gastronomski dogodek Gourmet over Mura, ki bo potekal 6. septembra v Murski Soboti, je kulinarično in vinsko popotovanje, kjer obiskovalci v enem večeru okusijo najboljše, kar ponuja Pomurje, obenem pa brbončice popelje tudi onkraj naših meja.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije