Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Dolenjska nudi drugačna doživetja

Datum: ponedeljek, 18. april, 2011
Zelena pokrajina z nizkim hribovjem, gozdovi, vodami, jamami, vinskimi goricami in zidanicami, lončarskimi in suhorobarskimi izdelki, cvičkom, metliško črnino, belokranjsko pogačo, gradovi, muzeji, vasicami s svojimi znamenitostmi, tradicionalnimi prireditvami in veselimi ter gostoljubnimi ljudmi - vse to je Dolenjska.

V okviru projekta Celovita turistična ponudba regije - Dolenjska.eu se predstavljata Bela krajina in Kočevsko-ribniška s svojo resnično pestro ponudbo.

Pod okriljem omenjenega projekta so na voljo zanimiva popotovanja, počitnice in izleti. Dolenjska se začne že nekaj kilometrov iz Ljubljane in pot nas najprej popelje mimo Turjaka z znamenitim turjaškim gradom ter zgodbo o Prešernovi Turjaški Rozamundi, naprej pa do Raš'ce, kjer lahko obiščete Trubarjevo domačijo.

 

Ribnica - dežela suhe robe in lončarstva

Ribnica_muzejPrvi daljši postanek zagotovo priporočamo v Ribnici, ki je poznana po razviti rokodelski obrti. Ribniška suha roba je najstarejša, znana po celi Sloveniji in tudi v Evropi, saj ima večstoletno tradicijo. Kako in zakaj so Ribn'čani prišli do svojega neobdavčenega posla vam bodo z veseljem razložili v Muzeju Ribnica, ki gostuje v gradu v starem mestnem jedru. Le nekaj korakov stran lahko obiščete Rokodelski center, kjer se lahko preizkusite v izdelovanju lesenih žlic, rešet ali škafov, ter oblikovanju glinenih loncev. Vsekakor je Ribnico vredno obiskati Grad Ribnicav mesecu septembru, kjer vsako leto poteka tradicionalna prireditev "Ribniški sejem" z bogatim kulturnim, umetniškim in zabavnim programom.

V ribniškem gradu si lahko ogledate tudi muzej posvečen preganjanju čarovništva. V tem gradu so namreč okrog leta 1700, sodili in obsodili čarovništva kar nekaj žensk. Po obstoječih arhivskih dokazih je "ribniški proces" terjal vsaj sedem žrtev. Muzej je opremljen z mnogimi mučilnimi napravami, zapisi in zgodbami.

 

Kostel - kraj posut z energijskimi točkami

Litopunkturni steber _KostelV občini Kostel je moč najti mnoge energijske točke, katere je dodatno okrepil Marko Pogačar s svojimi litopunkturnimi stebri. V okviru projekta "Svet Kolpe" je bila litopunktura izbrana kot način, kako obiskovalcem odpreti notranje moči kolpske doline. Litopunktura deluje v naravi podobno, kot deluje akupunktura pri človeku. Na določenih energijskih točkah v pokrajini so postavljeni kamniti stebri preko katerih lahko posamezniki pridejo v kontakt z energijskimi centri.

LikarjevaZa posebno "energijsko" točko velja tudi Lukčeva domačija , ki sta jo zakonca Likar uredila v zanimivo turistično točko. Likarjeva ohranjata tradicijo krošnjarstva, ki je v ta kraj prineslo pravo bogastvo. Krošnarji so namreč od cesarja dobili dovoljenje, imenovano "krošnjarjev patent". Z njim so lahko širom Avstro-Ogrske prodajali svoje izdelke in pridelke brez davka. Seveda se je, v dvojnem dnu pod košem, našlo tudi mnogo prepovedanih stvari, kot so tobak ali vžigalice. Ker so bili popotniki so z velikih evropskih mest v Kostel prinesli mnoge novosti, med njimi je bilo tudi žensko spodnje perilo, katerega so med prvimi začele nositi prav kostevske žene. Gospodarica hiše vam tam z veseljem postreže z značilno jedjo na žlico imenovano "čušpajz". Kot pove že ime, se v njej najde vse, kar gospodinja najde v svoji shrambi (špajzi) ali na vrtu, zato je od sezone do sezone, od hiše do hiše drugačna.

Na Lukčevi domačiji se lahko preizkusite v igri FIKS-NIKS. Gre za igro na srečo katero so oživili ravno tukaj, saj se ni igrala vse od 1. svetovne vojne dalje. Krošnjar za določen finančni vložek ponudi kupcu mošnjiček s kroglicami številk od 1 do 99, le-ta izvleče 3 kroglice. V kolikor je seštevek vseh treh manjši od 100 si lahko izbere en izdelek brezplačno, če je seštevek večji od 100 ostane kupec praznih rok.

Za vse, ki bi se na tem koncu želeli zadržati malo dlje, se naužiti aktivnih počitnic ob Kolpi, pa naj bo to s spustom s kajaki po reki, na kolesarskih poteh ali sprehodih po gričih, je na Lukčevi domačiji na voljo apartmajska hiša s skupno 16-imi posteljami in izposoja koles, poleg tega pa še piknik prostor za 60 ljudi, katerega lahko samo najamete ali se dogovorite za celovito kulinarično ponudbo. Športnim navdušencem bo svoje lokostrelsko znanje predal tudi gospodar Bine Likar, saj je tudi vrhunski lokostrelec.

 

Veliki Nerajec - mala in prijetna vasica

HisPo vožnji mimo Kolpe in čez Gorjance, ki veljajo za mejo med Kočevsko-ribniško in Belo krajino sledi zanimiv postanek je v vasi Veliki Nerajec, ki je leta 2000 prejela 3. mesto v projektu Evropska vas leta. Vas živi za turizem, saj je izmed okrog 80-ih prebivalcev, kar jih vas premore, po priznanje odšlo kar 60. Za ogled vasi in njenih zmanenitosti je potrebno odšteti simbolično vstopnino, namesto klasičnega lističa pa vam vaščani ponudijo kos ajdove potice. Tam lahko obiščete 200 let staro nekdanjo stanovanjsko hišo s črno kuhinjo ter dva "his-a". His, majhna lesena hiška, ki so jo imeli na premožnejši kmetiji, je bila v preteklosti v Beli krajini pomemben del stavbne dediščine. Namenjena je bila mladoporočenemu paru, zato so jo poimenovali "his za deco delat".

Čelesnik

Vas leži v neposredni bližini krajinskega parka Lahinja, kjer gnezdi približno 200 vrst ptic. Glavna znamenitost parka je reka Lahinja s svojimi pritoki. V parku sta kot naravna rezervata zavarovani dve močvirji: Nerajske in Lahinjske Luge. Na razmeroma majhni površini zavarovanega območja najdemo več kraških pojavov. Park je pomemben tudi s kulturno zgodovinskega vidika. V njem najdemo lokacijo prazgodovinskega naselja na katerem sedaj stoji cerkev. V Pustem gradcu - eni izmed vhodnih točk v krajinski park Lahinja, lahko obiščete tudi Klepčevo domačijo.

V Beli krajini so za razsvetljavo domov in poti uporabljali stojala, v katera so vpeli tanke lističe breze, saj les breze lepo gori in se ne dimi. Včasih je veljalo, da je fant primeren za ženitev, ko je znal narezati tako tanke lisiče breze, da si jo je lahko dekle, brez da bi se listič zlomil, trikrat ovilo okrog zapestja.

V Dolenjske Toplice po zdravje in sprostitev

Hotel BalneaZa vse ljubitelje dobrega počutja je obvezen obisk Dolenjskih toplic , ki veljajo za najstarejše slovensko zdravilišče. Namestitvene kapacitete ležijo v zavetju mogočnih starodavnih dreves in čudovitega parka. Popolno udobje vas pričaka v štirizvezdničnem hotelu Balnea ter Wellness centru, ki je bil zgrajen leta 2008.  Odlikuje jih tudi vrhunski zdravstveni center z učinkovito kombinacijo postopkov in metod sodeobne fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki jo zdravniki specialisti, medicinske sestre, fizioterapevti in maserji uspešno dopolnjujejo z zdravilnimi učinki termalne vode. Letošnja odmevna novost je lepotni center (link na predhodno objavo), kjer za pomlajeno in lepšo kožo brez finih gubic poskrbijo z novo, naravno metodo »Jet Peel – Hydro Bliss«.

Posebno pomembne so steklene jagode , ki so jih v regiji našli nekaj sto tisoč, drugje po Evropi pa le nekaj sto. Domneva se, da steklarstvo oziroma proizvodnja le-teh izhaja ravno iz te regije. Stilizirane steklene jagode so tudi zaščitni znak turistične destinacije Dolenjska.eu.

Novo Mesto - doživetje zelene Krke in arheološke zgodovine

Do Novega Mesta nas spremlja reka Krka, ki velja za najdaljšo slovensko reko, saj meri, s podzemnimi tokovi, kar 110 kilometrov. Po njej se lahko popeljete z znamenitim Rudolfovim splavom, naprej odpeljete na panoramsko vožnjo z avtobusom Veseli Janez, se v starem mestnem jedru okrepčate v kavarni ter sprehodite po poti Primičeve Julije do dolenjskega muzeja, ki nudi bogato zbirko najdb. V muzeju so zbrana različna pričevanja iz zgodovine mesta in Dolenjske. Zbirka obsega najdbe vse od časa panonskega morja (na ogled so npr. ostanki kosti delfina, školjke, kamenine), Kamene in Bronaste dobe, Starejše in Mlajše železne dobe ter Rima in staroselcev.

Posebno pomembne so steklene jagode , ki so jih v regiji našli nekaj sto tisoč, drugje po Evropi pa le nekaj sto. Domneva se, da steklarstvo oziroma proizvodnja le-teh izhaja ravno iz te regije. Stilizirane steklene jagode so tudi zaščitni znak turistične destinacije Dolenjska.eu.

 

Turizem v zidanicah

ZidanicaVsem ljubiteljem drugačnega preživljanja počitnic je na voljo nov, unikaten in privlačen turistični produkt. Avtentičnost, pristna ponudba, mir, domača kulinarika, sprostitev in romantika na podeželju so značilnosti Turizma v zidanicah. Zidanice so postavljene ob rob vinogradov, na pobočjih s prelepim razgledom. Gospodarski del zidanice predstavlja klet, v kateri sta shranjena orodje in vino, bivalni del v pritličju pa obsega kuhinjo, sanitarije, kopalnico in ležišča. Zidanice tako nudijo turistom vse, kar potrebujejo za udoben oddih, skupaj s ponudbo regije pa zagotavljajo tudi enkratno doživetje.

 

Vse to in še več na: www.visitdolenjska.eu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
sreda, 13. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Ljubljanska vinska pot

ljubljanska_vinska_pot.jpg
torek, 5. november 2019

Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

33. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti

levstikova_pot.JPG
ponedeljek, 4. november 2019

Start in registracija: 9. novembra med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Registracija je obvezna!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
ponedeljek, 28. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Viva la pasta!

pasta - makaroni
sreda, 23. oktober 2019

Edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije