Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Dolenjska nudi drugačna doživetja

Datum: ponedeljek, 18. april, 2011
Zelena pokrajina z nizkim hribovjem, gozdovi, vodami, jamami, vinskimi goricami in zidanicami, lončarskimi in suhorobarskimi izdelki, cvičkom, metliško črnino, belokranjsko pogačo, gradovi, muzeji, vasicami s svojimi znamenitostmi, tradicionalnimi prireditvami in veselimi ter gostoljubnimi ljudmi - vse to je Dolenjska.

V okviru projekta Celovita turistična ponudba regije - Dolenjska.eu se predstavljata Bela krajina in Kočevsko-ribniška s svojo resnično pestro ponudbo.

Pod okriljem omenjenega projekta so na voljo zanimiva popotovanja, počitnice in izleti. Dolenjska se začne že nekaj kilometrov iz Ljubljane in pot nas najprej popelje mimo Turjaka z znamenitim turjaškim gradom ter zgodbo o Prešernovi Turjaški Rozamundi, naprej pa do Raš'ce, kjer lahko obiščete Trubarjevo domačijo.

 

Ribnica - dežela suhe robe in lončarstva

Ribnica_muzejPrvi daljši postanek zagotovo priporočamo v Ribnici, ki je poznana po razviti rokodelski obrti. Ribniška suha roba je najstarejša, znana po celi Sloveniji in tudi v Evropi, saj ima večstoletno tradicijo. Kako in zakaj so Ribn'čani prišli do svojega neobdavčenega posla vam bodo z veseljem razložili v Muzeju Ribnica, ki gostuje v gradu v starem mestnem jedru. Le nekaj korakov stran lahko obiščete Rokodelski center, kjer se lahko preizkusite v izdelovanju lesenih žlic, rešet ali škafov, ter oblikovanju glinenih loncev. Vsekakor je Ribnico vredno obiskati Grad Ribnicav mesecu septembru, kjer vsako leto poteka tradicionalna prireditev "Ribniški sejem" z bogatim kulturnim, umetniškim in zabavnim programom.

V ribniškem gradu si lahko ogledate tudi muzej posvečen preganjanju čarovništva. V tem gradu so namreč okrog leta 1700, sodili in obsodili čarovništva kar nekaj žensk. Po obstoječih arhivskih dokazih je "ribniški proces" terjal vsaj sedem žrtev. Muzej je opremljen z mnogimi mučilnimi napravami, zapisi in zgodbami.

 

Kostel - kraj posut z energijskimi točkami

Litopunkturni steber _KostelV občini Kostel je moč najti mnoge energijske točke, katere je dodatno okrepil Marko Pogačar s svojimi litopunkturnimi stebri. V okviru projekta "Svet Kolpe" je bila litopunktura izbrana kot način, kako obiskovalcem odpreti notranje moči kolpske doline. Litopunktura deluje v naravi podobno, kot deluje akupunktura pri človeku. Na določenih energijskih točkah v pokrajini so postavljeni kamniti stebri preko katerih lahko posamezniki pridejo v kontakt z energijskimi centri.

LikarjevaZa posebno "energijsko" točko velja tudi Lukčeva domačija , ki sta jo zakonca Likar uredila v zanimivo turistično točko. Likarjeva ohranjata tradicijo krošnjarstva, ki je v ta kraj prineslo pravo bogastvo. Krošnarji so namreč od cesarja dobili dovoljenje, imenovano "krošnjarjev patent". Z njim so lahko širom Avstro-Ogrske prodajali svoje izdelke in pridelke brez davka. Seveda se je, v dvojnem dnu pod košem, našlo tudi mnogo prepovedanih stvari, kot so tobak ali vžigalice. Ker so bili popotniki so z velikih evropskih mest v Kostel prinesli mnoge novosti, med njimi je bilo tudi žensko spodnje perilo, katerega so med prvimi začele nositi prav kostevske žene. Gospodarica hiše vam tam z veseljem postreže z značilno jedjo na žlico imenovano "čušpajz". Kot pove že ime, se v njej najde vse, kar gospodinja najde v svoji shrambi (špajzi) ali na vrtu, zato je od sezone do sezone, od hiše do hiše drugačna.

Na Lukčevi domačiji se lahko preizkusite v igri FIKS-NIKS. Gre za igro na srečo katero so oživili ravno tukaj, saj se ni igrala vse od 1. svetovne vojne dalje. Krošnjar za določen finančni vložek ponudi kupcu mošnjiček s kroglicami številk od 1 do 99, le-ta izvleče 3 kroglice. V kolikor je seštevek vseh treh manjši od 100 si lahko izbere en izdelek brezplačno, če je seštevek večji od 100 ostane kupec praznih rok.

Za vse, ki bi se na tem koncu želeli zadržati malo dlje, se naužiti aktivnih počitnic ob Kolpi, pa naj bo to s spustom s kajaki po reki, na kolesarskih poteh ali sprehodih po gričih, je na Lukčevi domačiji na voljo apartmajska hiša s skupno 16-imi posteljami in izposoja koles, poleg tega pa še piknik prostor za 60 ljudi, katerega lahko samo najamete ali se dogovorite za celovito kulinarično ponudbo. Športnim navdušencem bo svoje lokostrelsko znanje predal tudi gospodar Bine Likar, saj je tudi vrhunski lokostrelec.

 

Veliki Nerajec - mala in prijetna vasica

HisPo vožnji mimo Kolpe in čez Gorjance, ki veljajo za mejo med Kočevsko-ribniško in Belo krajino sledi zanimiv postanek je v vasi Veliki Nerajec, ki je leta 2000 prejela 3. mesto v projektu Evropska vas leta. Vas živi za turizem, saj je izmed okrog 80-ih prebivalcev, kar jih vas premore, po priznanje odšlo kar 60. Za ogled vasi in njenih zmanenitosti je potrebno odšteti simbolično vstopnino, namesto klasičnega lističa pa vam vaščani ponudijo kos ajdove potice. Tam lahko obiščete 200 let staro nekdanjo stanovanjsko hišo s črno kuhinjo ter dva "his-a". His, majhna lesena hiška, ki so jo imeli na premožnejši kmetiji, je bila v preteklosti v Beli krajini pomemben del stavbne dediščine. Namenjena je bila mladoporočenemu paru, zato so jo poimenovali "his za deco delat".

Čelesnik

Vas leži v neposredni bližini krajinskega parka Lahinja, kjer gnezdi približno 200 vrst ptic. Glavna znamenitost parka je reka Lahinja s svojimi pritoki. V parku sta kot naravna rezervata zavarovani dve močvirji: Nerajske in Lahinjske Luge. Na razmeroma majhni površini zavarovanega območja najdemo več kraških pojavov. Park je pomemben tudi s kulturno zgodovinskega vidika. V njem najdemo lokacijo prazgodovinskega naselja na katerem sedaj stoji cerkev. V Pustem gradcu - eni izmed vhodnih točk v krajinski park Lahinja, lahko obiščete tudi Klepčevo domačijo.

V Beli krajini so za razsvetljavo domov in poti uporabljali stojala, v katera so vpeli tanke lističe breze, saj les breze lepo gori in se ne dimi. Včasih je veljalo, da je fant primeren za ženitev, ko je znal narezati tako tanke lisiče breze, da si jo je lahko dekle, brez da bi se listič zlomil, trikrat ovilo okrog zapestja.

V Dolenjske Toplice po zdravje in sprostitev

Hotel BalneaZa vse ljubitelje dobrega počutja je obvezen obisk Dolenjskih toplic , ki veljajo za najstarejše slovensko zdravilišče. Namestitvene kapacitete ležijo v zavetju mogočnih starodavnih dreves in čudovitega parka. Popolno udobje vas pričaka v štirizvezdničnem hotelu Balnea ter Wellness centru, ki je bil zgrajen leta 2008.  Odlikuje jih tudi vrhunski zdravstveni center z učinkovito kombinacijo postopkov in metod sodeobne fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki jo zdravniki specialisti, medicinske sestre, fizioterapevti in maserji uspešno dopolnjujejo z zdravilnimi učinki termalne vode. Letošnja odmevna novost je lepotni center (link na predhodno objavo), kjer za pomlajeno in lepšo kožo brez finih gubic poskrbijo z novo, naravno metodo »Jet Peel – Hydro Bliss«.

Posebno pomembne so steklene jagode , ki so jih v regiji našli nekaj sto tisoč, drugje po Evropi pa le nekaj sto. Domneva se, da steklarstvo oziroma proizvodnja le-teh izhaja ravno iz te regije. Stilizirane steklene jagode so tudi zaščitni znak turistične destinacije Dolenjska.eu.

Novo Mesto - doživetje zelene Krke in arheološke zgodovine

Do Novega Mesta nas spremlja reka Krka, ki velja za najdaljšo slovensko reko, saj meri, s podzemnimi tokovi, kar 110 kilometrov. Po njej se lahko popeljete z znamenitim Rudolfovim splavom, naprej odpeljete na panoramsko vožnjo z avtobusom Veseli Janez, se v starem mestnem jedru okrepčate v kavarni ter sprehodite po poti Primičeve Julije do dolenjskega muzeja, ki nudi bogato zbirko najdb. V muzeju so zbrana različna pričevanja iz zgodovine mesta in Dolenjske. Zbirka obsega najdbe vse od časa panonskega morja (na ogled so npr. ostanki kosti delfina, školjke, kamenine), Kamene in Bronaste dobe, Starejše in Mlajše železne dobe ter Rima in staroselcev.

Posebno pomembne so steklene jagode , ki so jih v regiji našli nekaj sto tisoč, drugje po Evropi pa le nekaj sto. Domneva se, da steklarstvo oziroma proizvodnja le-teh izhaja ravno iz te regije. Stilizirane steklene jagode so tudi zaščitni znak turistične destinacije Dolenjska.eu.

 

Turizem v zidanicah

ZidanicaVsem ljubiteljem drugačnega preživljanja počitnic je na voljo nov, unikaten in privlačen turistični produkt. Avtentičnost, pristna ponudba, mir, domača kulinarika, sprostitev in romantika na podeželju so značilnosti Turizma v zidanicah. Zidanice so postavljene ob rob vinogradov, na pobočjih s prelepim razgledom. Gospodarski del zidanice predstavlja klet, v kateri sta shranjena orodje in vino, bivalni del v pritličju pa obsega kuhinjo, sanitarije, kopalnico in ležišča. Zidanice tako nudijo turistom vse, kar potrebujejo za udoben oddih, skupaj s ponudbo regije pa zagotavljajo tudi enkratno doživetje.

 

Vse to in še več na: www.visitdolenjska.eu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Vabljeni v ZOO Ljubljana

mini_zoo_land10.JPG
četrtek, 11. marec 2021

ZOO Ljubljana je ponovno odprt vsak dan med 9:00 in 17:00. 

Informacije o Ljubljani in okolici na voljo tudi, ko je TIC zaprt

ljubljana_april.jpeg
sreda, 10. februar 2021

Turizem Ljubljana ostaja servis za meščane in obiskovalce tudi v času epidemije, ko so morali zapreti turistično-informacijski center.

NMS ponovno odprt!

nms1.jpg
ponedeljek, 25. januar 2021

V soboto, 23. januarja 2021, se je Narodni muzej Slovenije ponovno odprl za obiskovalce. Vsaj do 29. januarja 2021 sta odprta Narodni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije – Metelkova.

Zlatorogova pot - nova tematska pot ob Blejskem jezeru

bled_otok.jpg
četrtek, 5. november 2020

Nova tematska pot, namenjena predvsem otrokom in družinam, na šestih postajah na poti okoli Blejskega jezera predstavlja kulturne in naravne znamenitosti Bleda ter izpostavlja pomen varovanja okolja za prihodnost.

Nova učna pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru

Cerknica zaklad
petek, 30. oktober 2020

Tematska pot Drvošec, ki poteka večinoma po gozdnem grebenu ob Cerkniškem jezeru v Notranjskem regijskem parku, obiskovalcem ponuja razglede na presihajoče jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico.

Novo doživetje: Lov na zaklad na gradu Podsreda

podsreda.jpg
sreda, 28. oktober 2020

Poleg ogleda srednjeveškega gradu, ki na ogled postavlja številne zanimive razstave in zgodovinske prostore, je od sedaj na gradu Podsreda mogoče tudi sodelovanje v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda.

TZ Izola vzpodbuja razvoj enogastronomske ponudbe destinacije

izola_soncno_nabrezje.jpg
četrtek, 22. oktober 2020

Turistično združenje Izola za turistično gospodarstvo v mesecu oktobru pripravja prvo kulinarično akademijo ter izvaja zanimiva predavanja strokovnjakov s področja eno-gastronomije in predavanja iz različnih razvojnih področij.

Nov turistični produkt: Preživetje v naravi na Krvavcu

Krvavec pohod
četrtek, 22. oktober 2020

RTC Krvavec je oblikoval nov program ''Preživetje v naravi na Krvavcu'', ki nudi zabavno aktivnost in doživetje primerno za družine in poslovne skupine.

Praznovanje izolske legende

izola_mandrac.jpg
sreda, 21. oktober 2020

V nedeljo, 25. oktobra 2020, vabljeni v Izolo na prireditev “Praznovanje izolske legende” na plaži Hotela Delfin.

Tematsko obarvana jesensko-zimska ponudba Ljubljane

Ljubljana
petek, 16. oktober 2020

Turizem Ljubljana je pripravil osem bogatih in tematsko obarvanih paketov ter enodnevna doživetja, ki obiskovalcem omogočajo doživetje Ljubljane v jesenskih mesecih in prazničnem decembru.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije