Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
emona.jpeg

Doživetje rimske Emone – na vodenih ogledih, s koncem maja pa tudi s serijo razstav

Datum: petek, 16. maj, 2014

Rimsko Emono in življenje v njej lahko najbolje spoznate na dveh vodenih ogledih, na katera vas popelje Turizem Ljubljana od prvega maja naprej, konec maja pa se odpira serija arheoloških in umetniških razstav v muzejih, galerijah in na prostem.

Emono si brez njenega verjetno najprepoznavnejšega simbola, to je kipa Emonca, ki ga v Narodnem muzeju hranijo od leta 1836, njegova kopija pa stoji ob Slovenski cesti na Kongresnem trgu, težko predstavljamo. A Ljubljana ima ob obeležitvi 2000-letnice začetka Rimske kolonije Julija Emona (Colonia Iulia Aemona) pokazati še mnogo več, kar pa v vsakdanjem hitenju rado ostane skrito med ljubljanskimi ulicami in trgi.

Na programu rednih vodenih ogledov sta dva rimsko obarvana programa. Dnevni ogled »Doživetje rimske Emone« poteka vsako sredo in petek ob 16. uri, večerna različica »Doživetja rimske Emone v soju bakel« pa vsak četrtek in soboto ob 20. uri.

Obiskovalci se oblečejo v oblačila rimskih plebejcev in se podajo na odkrivanje rimske dediščine na ulicah mestnega središča Ljubljane. V Emonko oblečena vodnica oziroma vodnik v spremstvu rimskega legionarja skupino najprej popelje k informacijski točki iEmona, kjer se obiskovalci seznanijo z lego in urbanističnim ustrojem Emone. Pot nadaljujejo v arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče, kjer si ogledajo dobro ohranjene mozaike in krstilnico. Na poti do ostanka južnega obzidja si na območju nekdanjega emonskega foruma privoščijo rimsko pijačo mulsum ter sladico iz mandljev in medu. Po ogledu rimskega zidu si skupina ogleda še arheološki park Emonska hiša, kjer se seznani z bivalno kulturo v Emoni. Zadnja točka ogleda je Mestni muzej Ljubljana, kjer so na ogled ostanek rimske ceste in kloake. Na poti obiskovalce preseneti in popelje v čase Emone skupina Rimljanov, ki jo upodabljajo člani gledališča Ana Monro. Večerni ogled, ki poteka v soju bakel, teče po podobni poti, le da obiskovalci na koncu ne obiščejo Mestnega muzeja Ljubljana. Turizem Ljubljana oba ogleda izvaja v lepem vremenu.

Oglede je mogoče naročiti tudi za zaključene skupine, za skupine nad 30 oseb pa Turizem Ljubljana organizira tudi rimsko kosilo ali večerjo po receptih slavnega Apicija.

Rimska Emona in življenje v njej pa bosta letos predstavljena tudi s številnimi arheološkimi in umetniškimi razstavami v muzejih, galerijah in na prostem. V Mestnem muzeju Ljubljana se 29. maja 2014 odpira razstava »Emona: mesto v imperiju«. Na ogled bo vse do konca maja 2015. V Narodnem muzeju Slovenije se nam od 30. maja 2014 obeta nova stalna razstava o Rimljanih na Slovenskem z naslovom »Zgodbe s stičišča svetov«. Pestra in dolga zgodovina naselbin v Ljubljanski kotlini bo predstavljena na Ljubljanskem gradu od 28. maja do 14. septembra 2014 na razstavi »Urbani razvoj Ljubljane«. Nova odkritja iz Varaždinskih toplic na Hrvaškem bodo razstavljena na razstavi »Aquae Iasae« v Cankarjevem domu od 21. maja do 26. oktobra 2014. Fotografske impresije ostankov Emone »Ostanki mesta« bodo na ogled na Jakopičevem sprehajališču od 1. julija do 1. septembra 2014, v Jakopičevi galeriji pa bo od 20. maja do 3. septembra 2014 na ogled razstava »Sledi« svetovno znanega fotografa Josefa Koudelke, na kateri bodo na ogled fotografije arheoloških spomenikov.

Več informacij o obeh vodenih ogledih Doživetje rimske Emone in Doživetje rimske Emone v soju bakel najdete tukaj.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Večerja na mostu - Ptujsko kulinarično doživetje z zgodovinskim razgledom

ptuj.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Ptujski pešmost bo v petek, 28. avgusta, ob 18. uri zaživel kot prizorišče Večerje na mostu. Dogodek, ki bo potekal pod kulinarično taktirko priznane ptujske Gostilne Ribič in ptujskih vinarjev, je odgovor na prizadevanja Zavoda za turizem Ptuj pri razvoju kulinarične ponudbe mesta in novih turističnih doživetjih.

Organizirano turistično vodenje po Vipavi

trta_vipava.jpg
ponedeljek, 3. avgust 2020

Na Zavodu za turizem TRG Vipava, so v poletnem času za turiste in obiskovalce naših krajev pripravili posebno ponudbo: Organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi in sicer vsak ponedeljek ob 17. uri, sreda ob 17. uri in petek ob 13. uri.

Disc golf – novo doživetje za obiskovalce Kobilarne Lipica

lipicanci.jpg
sreda, 29. julij 2020

Prenovo hotela Maestoso, ki se je začela v maju ob 440. obletnici Kobilarne Lipica, spremljajo nova, sveža in sproščujoča doživetja za obiskovalce Lipice. Prvo družinsko doživetje je igra disc golfa na novem Disc golf igrišču Lipica. Po ljubljanskih ulicah pa se je podala lipicanska vprega Kobilarne Lipica.

Poletni lutkovni pristan

Lutke
sreda, 29. julij 2020

Festival z zanimivim programom, ki ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle.

Razgiban poletni program v Termah Snovik

snovik_poletni_oddih.jpg
torek, 28. julij 2020

Letošnje poletje je še prav posebno, a v Termah Snovik ostajajo zvesti svojim gostom in obiskovalcem, saj za njih pripravljajo atraktivni poletni program za številna doživetja. Poleg kopanja in sproščanja telesa v Wellness centru Term, si bodo vsi obiskovalci dan popestrili z dogodki, ki jih zagotovo ni malo, vsi pa skladni z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje s prejetimi varnostnimi in higienskimi ukrepi. Aktivnosti so skrbno oblikovane za vse generacije, vsak bo nekaj našel za sebe in prav nikomur ne bo dolgčas.

Večerja z razgledom na stolpu Vinarium Lendava

Vinarium
torek, 28. julij 2020

Turistična atrakcija stolp Vinarium Lendava, ki letos praznuje peto obletnico delovanja, bo avgusta na vrhu samega stolpa gostila Večerjo z razgledom, ki sledi konceptu 5-zvezdičnega doživetja za individualne goste.

Energijska pot Herbalium

Herbalium energijska pot
petek, 24. julij 2020

Že od pradavnine so ljudje občutili zdravilne točke v naravi. Na ta posebna mesta so hodili, ko so čutili potrebo po zdravljenju. Označevali so jih z večjimi kamni, zgradili templje ali pa kasneje cerkvice. V objemu čudovite narave v Zeliščarskem centru JV Slovenije v kraju Zagrad v občini Škocjan so s pomočjo različnih radiestezijskih metod določili kar nekaj energijskih točk, izbrali pa najmočnejših sedem, kolikor je v telesu tudi glavnih energijskih centrov.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – biser Posavja

paradiso.jpg
torek, 21. julij 2020

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi, ki se že kar nekaj let zapored ponašajo z nazivom Naj kopališče v svoji kategoriji.

Hiša dobrot in Odprta vrata Bele krajine

metlika_grad.jpg
ponedeljek, 20. julij 2020

Hiša dobrot Bele krajine je trajnostni projekt, ki omogoča dvig kakovosti in dodane vrednosti lokalnim proizvodom ter povečanje lokalne samooskrbe ter približevanje lokalne prehranske ponudbe širši javnosti na enem mestu. V juliju in avgustu Zavod Metlika v sklopu projekta Odprta vrata organizira šest izletov po Beli krajini z brezplačnim avtobusnim prevozom in turističnim vodenjem.

Naj kopališče: Terme Banovci – Družinske počitnice z veliko začetnico

Terme Banovci
torek, 14. julij 2020

V sončnem sobotnem jutru je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« za sabo pustila hribe in doline ter se popeljala panonskim ravnicam naproti. Njihova končna postojanka je bila v severovzhodnem delu Slovenije, kjer so odkrivali ponudbo Term Banovci in tamkajšnje okolice. Ta namreč premore čarobne kotičke Slovenije, kjer kot zatrjujejo, poznajo skrivnosten recept za nepozaben družinski dopust.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije