Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
emona.jpeg

Doživetje rimske Emone – na vodenih ogledih, s koncem maja pa tudi s serijo razstav

Datum: petek, 16. maj, 2014

Rimsko Emono in življenje v njej lahko najbolje spoznate na dveh vodenih ogledih, na katera vas popelje Turizem Ljubljana od prvega maja naprej, konec maja pa se odpira serija arheoloških in umetniških razstav v muzejih, galerijah in na prostem.

Emono si brez njenega verjetno najprepoznavnejšega simbola, to je kipa Emonca, ki ga v Narodnem muzeju hranijo od leta 1836, njegova kopija pa stoji ob Slovenski cesti na Kongresnem trgu, težko predstavljamo. A Ljubljana ima ob obeležitvi 2000-letnice začetka Rimske kolonije Julija Emona (Colonia Iulia Aemona) pokazati še mnogo več, kar pa v vsakdanjem hitenju rado ostane skrito med ljubljanskimi ulicami in trgi.

Na programu rednih vodenih ogledov sta dva rimsko obarvana programa. Dnevni ogled »Doživetje rimske Emone« poteka vsako sredo in petek ob 16. uri, večerna različica »Doživetja rimske Emone v soju bakel« pa vsak četrtek in soboto ob 20. uri.

Obiskovalci se oblečejo v oblačila rimskih plebejcev in se podajo na odkrivanje rimske dediščine na ulicah mestnega središča Ljubljane. V Emonko oblečena vodnica oziroma vodnik v spremstvu rimskega legionarja skupino najprej popelje k informacijski točki iEmona, kjer se obiskovalci seznanijo z lego in urbanističnim ustrojem Emone. Pot nadaljujejo v arheološkem parku Zgodnjekrščansko središče, kjer si ogledajo dobro ohranjene mozaike in krstilnico. Na poti do ostanka južnega obzidja si na območju nekdanjega emonskega foruma privoščijo rimsko pijačo mulsum ter sladico iz mandljev in medu. Po ogledu rimskega zidu si skupina ogleda še arheološki park Emonska hiša, kjer se seznani z bivalno kulturo v Emoni. Zadnja točka ogleda je Mestni muzej Ljubljana, kjer so na ogled ostanek rimske ceste in kloake. Na poti obiskovalce preseneti in popelje v čase Emone skupina Rimljanov, ki jo upodabljajo člani gledališča Ana Monro. Večerni ogled, ki poteka v soju bakel, teče po podobni poti, le da obiskovalci na koncu ne obiščejo Mestnega muzeja Ljubljana. Turizem Ljubljana oba ogleda izvaja v lepem vremenu.

Oglede je mogoče naročiti tudi za zaključene skupine, za skupine nad 30 oseb pa Turizem Ljubljana organizira tudi rimsko kosilo ali večerjo po receptih slavnega Apicija.

Rimska Emona in življenje v njej pa bosta letos predstavljena tudi s številnimi arheološkimi in umetniškimi razstavami v muzejih, galerijah in na prostem. V Mestnem muzeju Ljubljana se 29. maja 2014 odpira razstava »Emona: mesto v imperiju«. Na ogled bo vse do konca maja 2015. V Narodnem muzeju Slovenije se nam od 30. maja 2014 obeta nova stalna razstava o Rimljanih na Slovenskem z naslovom »Zgodbe s stičišča svetov«. Pestra in dolga zgodovina naselbin v Ljubljanski kotlini bo predstavljena na Ljubljanskem gradu od 28. maja do 14. septembra 2014 na razstavi »Urbani razvoj Ljubljane«. Nova odkritja iz Varaždinskih toplic na Hrvaškem bodo razstavljena na razstavi »Aquae Iasae« v Cankarjevem domu od 21. maja do 26. oktobra 2014. Fotografske impresije ostankov Emone »Ostanki mesta« bodo na ogled na Jakopičevem sprehajališču od 1. julija do 1. septembra 2014, v Jakopičevi galeriji pa bo od 20. maja do 3. septembra 2014 na ogled razstava »Sledi« svetovno znanega fotografa Josefa Koudelke, na kateri bodo na ogled fotografije arheoloških spomenikov.

Več informacij o obeh vodenih ogledih Doživetje rimske Emone in Doživetje rimske Emone v soju bakel najdete tukaj.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
torek, 25. februar 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.  2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije