Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vino

Festival Malvazija

Datum: petek, 28. februar, 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, v Hotelu Slovenija pripravlja že 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo v dveh dneh lahko okusili več kot 170 malvazij 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije ter se udeležili šestih delavnic in okrogle mize. Slovesno odprtje festivala z glasbenim nastopom Julije Jogan in Gabrijela Juriševiča bo v nedeljo, 1. marca, ob 15. uri, vinarji, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2020 osvojili največ točk, pa bodo prejeli priznanja. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji sta letos ocenili 120 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah – peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije.

Malvazija je iz istrske sorte vina prerasla v kraljico vina, festival pa iz simpozija v mednarodno prireditev, ki vsako leto gosti večje število pridelovalcev vina in ljudi, ki v tej sorti vina znajo prepoznati kakovost, za katero se vinogradnice in vinogradniki neumorno trudijo dan za dnem. »Naša malvazija je posebna in drugačna, ker je posebna in drugačna tudi naša Istra,« pravi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. »Tu živimo v prijateljstvu in sožitju, ne glede na to, s katere strani meje prihajamo. In prav ta povezanost med različnimi narodi je festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana pomagala na poti do uspeha. Vsako leto dva dni namenimo tudi druženju, klepetu in izmenjavi mnenj ter dobrih praks, ne le okušanju, kaj je vsak od nas v zadnjem letu naredil v vinogradu in kleti.«

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 25 za dva dni. Obiskovalke in obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo se lahko šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Trženje malvazije na družbenih omrežjih, ki jo soorganizira LAS Istre. Na okrogli mizi bodo prisotni vinarji skupaj s podpredsednikom društva Sommelier Slovenije in državnim podprvakom Valentinom Bufolinom, vinsko blogerko in influencerko Charine Tan (Exotic Wine Travel), novinarjem in publicistom Tonijem Gomiščkom ter voditeljem okrogle mize Iztokom Gustinčičem razmišljali o sodobnem trženju istrske malvazije na številnih družbenih omrežjih. Razprava bo odlična priložnost za izmenjavo praks in razmislek o tem, kaj lahko vsak vinar naredi za uspešno promocijo svoje blagovne znamke.

Organizatorji ob okušanju malvazij pripravljajo tudi vodene strokovne in kulinarične delavnice, ki jih bodo vodili enolog Tilen Praprotnik, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, sommelier Valentin Bufolin, sommelierka Liliana Savioli in Tamara Rusjan ter Andreja Škvarč iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Gostilna Zeleni rob odpira svoja vrata

veika_planina.jpg
ponedeljek, 11. maj 2020

Obveščamo vas, da gostilna Zeleni rob ponovno vabi obiskovalce na okrepčilo! Gostilna bo odprta od petka do nedelje, med 9. in 16. uro, nato pa vsak teden od srede do nedelje, med 9. in 16. uro. Odprta bo le v času lepega vremena, saj bo postrežba potekala le na zunanji terasi.

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije