Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vino

Festival Malvazija

Datum: petek, 28. februar, 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, v Hotelu Slovenija pripravlja že 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo v dveh dneh lahko okusili več kot 170 malvazij 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije ter se udeležili šestih delavnic in okrogle mize. Slovesno odprtje festivala z glasbenim nastopom Julije Jogan in Gabrijela Juriševiča bo v nedeljo, 1. marca, ob 15. uri, vinarji, ki so na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2020 osvojili največ točk, pa bodo prejeli priznanja. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji sta letos ocenili 120 prijavljenih vzorcev v šestih kategorijah – peneče, sveže, zrele, macerirane, s preostankom sladkorja in aromatizirane malvazije.

Malvazija je iz istrske sorte vina prerasla v kraljico vina, festival pa iz simpozija v mednarodno prireditev, ki vsako leto gosti večje število pridelovalcev vina in ljudi, ki v tej sorti vina znajo prepoznati kakovost, za katero se vinogradnice in vinogradniki neumorno trudijo dan za dnem. »Naša malvazija je posebna in drugačna, ker je posebna in drugačna tudi naša Istra,« pravi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič. »Tu živimo v prijateljstvu in sožitju, ne glede na to, s katere strani meje prihajamo. In prav ta povezanost med različnimi narodi je festivalu Malvazija, žlahtni okus Mediterana pomagala na poti do uspeha. Vsako leto dva dni namenimo tudi druženju, klepetu in izmenjavi mnenj ter dobrih praks, ne le okušanju, kaj je vsak od nas v zadnjem letu naredil v vinogradu in kleti.«

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 25 za dva dni. Obiskovalke in obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo se lahko šestih strokovnih in kulinaričnih delavnic ter okrogle mize z naslovom Trženje malvazije na družbenih omrežjih, ki jo soorganizira LAS Istre. Na okrogli mizi bodo prisotni vinarji skupaj s podpredsednikom društva Sommelier Slovenije in državnim podprvakom Valentinom Bufolinom, vinsko blogerko in influencerko Charine Tan (Exotic Wine Travel), novinarjem in publicistom Tonijem Gomiščkom ter voditeljem okrogle mize Iztokom Gustinčičem razmišljali o sodobnem trženju istrske malvazije na številnih družbenih omrežjih. Razprava bo odlična priložnost za izmenjavo praks in razmislek o tem, kaj lahko vsak vinar naredi za uspešno promocijo svoje blagovne znamke.

Organizatorji ob okušanju malvazij pripravljajo tudi vodene strokovne in kulinarične delavnice, ki jih bodo vodili enolog Tilen Praprotnik, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, sommelier Valentin Bufolin, sommelierka Liliana Savioli in Tamara Rusjan ter Andreja Škvarč iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Pohodniški dnevi v Tuhinjski dolini

snovik_pohodniki
ponedeljek, 14. september 2020

Terme Snovik in Turistično društvo Tuhinjska dolina prihajajoči vikend od petka, 18. 9. do nedelje, 20. 9. 2020 organizirata jesenski pohodniški vikend v Tuhinjski dolini. Pridružite se na vodenih pohodih v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp in aktivno preživite prelep septembrski vikend.

Jesensko dogajanje na Krasu in v Brkinih

zeleni_kras.jpg
ponedeljek, 14. september 2020

Kulturna in naravna dediščina ter kulinarika so rdeča nit jesenskega festivalskega dogajanja na Krasu in v Brkinih. Ponudbo doživetij je ta vikend odprla 440. obletnica Kobilarne Lipica, ki ji bo sledilo pestro festivalsko dogajanje, obiskovalcem pa bo tudi v jeseni na voljo akcija Čas za vas - Brda. Vipavska dolina. Kras.

12. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
petek, 11. september 2020

Sladka Istra je odlična priložnost, da korak od morja spoznate tako rekoč vse, kar je povezano s svetom sladkega. Najslajši slovenski festival je že vrsto let pravi magnet za množice ljubiteljev gastronomskih poslastic.

440 razlogov za obisk Dnevov Kobilarne Lipica

lipicanci.jpg
petek, 4. september 2020

Po 440 letih lepote, tradicije, znanja, vzajemnega spoštovanja ter sožitja z belim konjem lipicancem bo na Dnevih Kobilarne Lipica v nedeljo, 13. septembra, ob 15. uri v vsej svoji popolnosti in presežnosti zasijala gala predstava lipiške šole klasičnega jahanja. Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Borbe čolnarjev na Ljubljanici

borbe colnarjev
četrtek, 3. september 2020

Društvo rečnih kapitanov vas vabi na ogled ali udeležbo na tradicionalnem kulturno zabavnem dogodku Borbe čolnarjev na Ljubljanici. Srednjeveško tekmovanje, o katerem piše tudi Valvasor, so člani društva prilagodili sodobnem času, a kljub temu se bodo morali čolnarji boriti na tradicionalnih lesenih čolnih - brodnikih. Borci se bodo spopadali v nedeljo, 6.9.2020, ob Klubu rečnih kapitanov na Trnovski plaži od 14.30 ure naprej.

Poznopoletni festival

GLEDALISCE KVELB KOPER.jpg
torek, 1. september 2020

Poznopoletni festival Mladinskega centra Šmartno ob Paki vključuje raznovrstne glasbene dogodke za…

Nova tematska pot Livek - Livška štorija

soca.jpg
četrtek, 27. avgust 2020

v Dolini Soče na Livku bodo ta vikend otvorili novo tematsko pot Livek - Livška štorija. Livška štorija je tematska pot s sedmimi postojankami, ki obravnavajo zgodovino livških ljudi in narave.

V Velenju soba pobega

Velenje escape room
četrtek, 27. avgust 2020

Najnovejša pridobitev Vzorčnega mesta Velenje je avtorska soba pobega (Escape Room), imenovana Mali rumeni vagon (Little yellow wagon), ki je namenjena obiskovalcem od 12. leta dalje v skupinah od 4 do 6 oseb. Izkušnja je izjemno atraktivna, netipične uganke si sledijo zaporedno, zato je pobeg primeren tudi za začetnike. Soba pobega je namenjena tudi podjetjem in drugim kolektivom, ki se želijo preizkusiti pri skupinskem reševanju problemov pod pritiskom časa.

Praznik ovčereje pri Termah Snovik

Ovca_kaze_jezik.jpg
sreda, 26. avgust 2020

V Tuhinjski dolini v Termah delujejo in živijo po Kneippovi filozofiji zdravega načina življenja, gostom in obiskovalcem je na vsakem koraku na voljo spoznavanje njegove filozofije, ki jo je zgradil na petih elementih: voda, gibanje, prehrana, zelišča, zdrav življenjski slog. Kneipp je namreč že pred več kot sto leti omenjal tudi področja zdravega življenjskega sloga, ki danes velja za izredno aktualno tematiko.

Kamen z Lune na ogled v Centru Noordung

vitanje_noordung
torek, 25. avgust 2020

Center Noordung je ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in Nase doletela čast, da do konca leta 2020 na ogled postavi enega izmed najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo – kamen s površja Lune. Na ogled je od 17. avgusta do konca leta.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije