Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
8fst-trgatev_28092008_vesna-male_14-1_obd09.jpg

Festivalsko dogajanje v čast mariborski Stari trti

Datum: ponedeljek, 19. september, 2011
Medtem ko se klopotci že oglašajo iz vinogradov, trgači pa že trgajo, kar je letos narava obrodila, na trgatev še čaka tudi najstarejša trta na svetu. Do dneva, ko se bo to zares zgodilo, pa bo v štajerski prestolnici še veselo. 16. septembra se je namreč začel 11. festival Stare trte – največja jesenska turistična prireditev v Mariboru.

Veselo do trgatve

Hiša Stare trte bo vsak dan ob 19. uri gostila t. i. Male večerne zgodbe oziroma predstavitve vinarjev in dobrot, ki sodijo k žlahtni kapljici.

Trta je obrodila svoje sadove in v teh dneh je že čas, da jih poberemo in spremenimo v žlahtno kapljico. To se bo zgodilo tudi z najstarejšo trto na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trgatev bo spremljal cel festival prireditev. 10-dnevni festival okusov in tradicije se je v petek začel z mednarodnim praznikom ekoloških kmetij in slavarskim krstom na Dravi. V soboto je v mesto prišlo podeželje, pripravili so Flosarski dan na Dravi in prvič tudi prikaz zgodovinskega boja med Turki in tistimi, ki so mesto pred njimi branili. V nedeljo so na svoj račun prišli ljubitelji Drave in dogajanja na njej, najmlajši, saj so pripravili ustvarjalne delavnice, na pokušino pa so bile tudi domače štajerske dobrote.

»Od ponedeljka do četrtka bo center dogajanja na Glavnem trgu. Tam bo namreč potekal prodajni sejem cvetja, grmovnic in okrasnih dreves. Na voljo bodo okusi Štajerske z dobrotami iz lokalnega okolja – sadja, medu in buč. Pripravljamo tudi predavanja ter program za otroke,« je povedala mag. Vesna Male, vodja tržnega komuniciranja in raziskav v Zavodu za turizem Maribor. Dodala je še, da bo Hiša stare trte vsak dan ob 19. uri gostila t. i. Male večerne zgodbe oziroma predstavitve vinarjev in dobrot, ki sodijo k žlahtni kapljici.

V petek, 23. septembra, bo potekal Dan čebelarstva, v kuhanju lovskega golaža se bo pomerilo 36 novinarskih ekip iz devetih držav, vrhunec dogajanja pa bo v nedeljo, 25. septembra, ko se bo ob 11. uri zgodila svečana trgatev stare trte.

V petek, 23. septembra, bo potekal Dan čebelarstva, v kuhanju lovskega golaža pa se bo pomerilo 36 novinarskih ekip iz devetih držav. Maribor bo namreč gostil veliko evropsko prvenstvo novinarjev v kuhanju lovskega golaža. Po besedah Maletove pa bo vrhunec v nedeljo, 25. septembra, ko se bo ob 11. uri zgodila svečana trgatev stare trte.

Stara trta dobro rodi

Mariborska Stara trta je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi na svetu. Stara je preko 410 let in je vpisana v Guinnesovo knjigo rekordov. Gre za sorto žametovka ali modra kavčina. Skrbnik stare trte v Mariboru je mestni viničar, Stanislav Kocutar. Ta je letos naštel 89 sladkih grozdov, ki bodo dali pridelek težak od 35 do 55 kilogramov. Iz tega bodo nato naredili vino, ga shranili v 100 posebnih stekleničk po 2,5 dcl in ga imeli za posebne goste ob posebnih priložnostih. Najstarejša trta na svetu pa ne rodi dobro le na domači, mariborski zemlji, ampak tudi v več kot 60-ih slovenskih krajih ter na vseh celinah sveta. Njene potomke so namreč Mariborčani podarili številnim mestom in državam. Tako modra kavčina raste tudi na Japonskem, v Avstraliji, J in S Ameriki, v Vatikanu, na Danskem, v Avstriji, Italiji, Luksemburgu ...

Več o Festivalu stare trte najdete na www.maribor-pohorje.si ali v TIC-u Maribor.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
petek, 10. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije