Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
8fst-trgatev_28092008_vesna-male_14-1_obd09.jpg

Festivalsko dogajanje v čast mariborski Stari trti

Datum: ponedeljek, 19. september, 2011
Medtem ko se klopotci že oglašajo iz vinogradov, trgači pa že trgajo, kar je letos narava obrodila, na trgatev še čaka tudi najstarejša trta na svetu. Do dneva, ko se bo to zares zgodilo, pa bo v štajerski prestolnici še veselo. 16. septembra se je namreč začel 11. festival Stare trte – največja jesenska turistična prireditev v Mariboru.

Veselo do trgatve

Hiša Stare trte bo vsak dan ob 19. uri gostila t. i. Male večerne zgodbe oziroma predstavitve vinarjev in dobrot, ki sodijo k žlahtni kapljici.

Trta je obrodila svoje sadove in v teh dneh je že čas, da jih poberemo in spremenimo v žlahtno kapljico. To se bo zgodilo tudi z najstarejšo trto na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trgatev bo spremljal cel festival prireditev. 10-dnevni festival okusov in tradicije se je v petek začel z mednarodnim praznikom ekoloških kmetij in slavarskim krstom na Dravi. V soboto je v mesto prišlo podeželje, pripravili so Flosarski dan na Dravi in prvič tudi prikaz zgodovinskega boja med Turki in tistimi, ki so mesto pred njimi branili. V nedeljo so na svoj račun prišli ljubitelji Drave in dogajanja na njej, najmlajši, saj so pripravili ustvarjalne delavnice, na pokušino pa so bile tudi domače štajerske dobrote.

»Od ponedeljka do četrtka bo center dogajanja na Glavnem trgu. Tam bo namreč potekal prodajni sejem cvetja, grmovnic in okrasnih dreves. Na voljo bodo okusi Štajerske z dobrotami iz lokalnega okolja – sadja, medu in buč. Pripravljamo tudi predavanja ter program za otroke,« je povedala mag. Vesna Male, vodja tržnega komuniciranja in raziskav v Zavodu za turizem Maribor. Dodala je še, da bo Hiša stare trte vsak dan ob 19. uri gostila t. i. Male večerne zgodbe oziroma predstavitve vinarjev in dobrot, ki sodijo k žlahtni kapljici.

V petek, 23. septembra, bo potekal Dan čebelarstva, v kuhanju lovskega golaža se bo pomerilo 36 novinarskih ekip iz devetih držav, vrhunec dogajanja pa bo v nedeljo, 25. septembra, ko se bo ob 11. uri zgodila svečana trgatev stare trte.

V petek, 23. septembra, bo potekal Dan čebelarstva, v kuhanju lovskega golaža pa se bo pomerilo 36 novinarskih ekip iz devetih držav. Maribor bo namreč gostil veliko evropsko prvenstvo novinarjev v kuhanju lovskega golaža. Po besedah Maletove pa bo vrhunec v nedeljo, 25. septembra, ko se bo ob 11. uri zgodila svečana trgatev stare trte.

Stara trta dobro rodi

Mariborska Stara trta je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi na svetu. Stara je preko 410 let in je vpisana v Guinnesovo knjigo rekordov. Gre za sorto žametovka ali modra kavčina. Skrbnik stare trte v Mariboru je mestni viničar, Stanislav Kocutar. Ta je letos naštel 89 sladkih grozdov, ki bodo dali pridelek težak od 35 do 55 kilogramov. Iz tega bodo nato naredili vino, ga shranili v 100 posebnih stekleničk po 2,5 dcl in ga imeli za posebne goste ob posebnih priložnostih. Najstarejša trta na svetu pa ne rodi dobro le na domači, mariborski zemlji, ampak tudi v več kot 60-ih slovenskih krajih ter na vseh celinah sveta. Njene potomke so namreč Mariborčani podarili številnim mestom in državam. Tako modra kavčina raste tudi na Japonskem, v Avstraliji, J in S Ameriki, v Vatikanu, na Danskem, v Avstriji, Italiji, Luksemburgu ...

Več o Festivalu stare trte najdete na www.maribor-pohorje.si ali v TIC-u Maribor.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

Gourmet over Mura

gibanica1.jpg
torek, 3. september 2019

Gastronomski dogodek Gourmet over Mura, ki bo potekal 6. septembra v Murski Soboti, je kulinarično in vinsko popotovanje, kjer obiskovalci v enem večeru okusijo najboljše, kar ponuja Pomurje, obenem pa brbončice popelje tudi onkraj naših meja.

Pričel se je Teden okusov Posavja

vino.jpg
ponedeljek, 2. september 2019

V regiji Posavje so v letošnjem letu prvič zasnovali enotedensko dogajanje pod skupno znamko OKUSI POSAVJA, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin ter dobrot iz kmetij. Z otvoritvenim dogodkom na posestu Tri lučke se je včeraj, 29. avgusta pričel festival, ki bo trajal vse do 7. septembra.

V soboto vsi osnovnošolci brezplačno na Pot pastirskih škratov na Krvavcu

krvavec_junij.png
četrtek, 29. avgust 2019

Na zadnji avgustovski dan, v soboto 31.8. bodo na Krvavcu po škratje vstopili v novo šolsko leto. Na ta dan bodo vsem osnovnošolcem podarili brezplačno beležko za Pot pastirskih škratov ter vodenje po poti, brezplačen škratji šmorn ter jim odigrali Pravljico o pastrijih in škratih s Krvavca.

Koper Giba 2019

adhd druzina
sreda, 28. avgust 2019

Festival športa in aktivnih družin KOPER GIBA - letos že tretja izvedba, ki bo postala tradicionalna. 14. septembra ob 14:00 uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije