Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
matajur.jpg

Gremo na pohod!

Datum: četrtek, 15. september, 2011
V kraju, obdanem z vrhovi Krna, Matajurja in Stola ter kraju, ki ga zaznamuje Gornje Posočje z živahnima rekama Sočo in Nadižo, se je v prvih septembrskih dneh ustavila ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija«. Kobarid je odlično izhodišče za številne pohodniške podvige. Teh tu zagotovo ne bo manjkalo ta in naslednji mesec, saj bo prav v tem koncu Slovenije potekal festival pohodništva. Pohodnike pa vabijo tudi vršaci okrog Bohinjskega jezera in hribi ter doline Cerkljanskega.

Festival pohodništva v dolini Soče

Jesen je čas za festivale. V dolini Soče so september začeli s festivalom soške postrvi, nadaljevali pa bodo s 3. festivalom pohodništva. Ta bo potekal od 17. septembra do 2. oktobra.

Eden od glavnih nosilcev festivala je GIZ pohodništva in kolesarjenja, pripravljajo pa sedemnajst brezplačno vodenih tur po hribih in dolinah.

»Pripravljamo sedemnajst brezplačno vodenih tur po hribih in dolinah. Tako bomo hodili po Soški poti, po Triglavskem narodnem parku, se sprehodili do Mostu na Soči, po energetski poti, muzeju na prostem, med slapovi, si ogledali naravne znamenitosti, jo mahnili po Gregorčičevi in Bevkovi učni poti, šli do Kolovrata oziroma t. i. mediteranske terase in ob tem pripravili številna predavanja alpinistov ter plezalcev,« je o festivalu povedala Tatjana Humar iz Lokalne turistične organizacije Sotočje ter dodala, da se je za vse pohode treba le prijaviti, po telefonu ali pa preko spletne strani www.dolina-soce.com!

Eden od glavnih nosilcev festivala je GIZ pohodništva in kolesarjenja, ki je bil leta 2008 ustanovljen z namenom povezati bogato in razpršeno ponudbo pohodništva in kolesarjenja v Sloveniji ter jo promovirati tako doma kot v tujini.

Bohinjci pripravljajo dneve pohodništva

Pohodništvo v različnih oblikah je eden prvih vzgibov tudi za turistični obisk Bohinja. V Bohinju je že dvajset let pred ustanovitvijo Slovenskega planinskega društva obstajalo planinsko društvo. To je zgradilo tudi prvo planinsko kočo v Julijskih Alpah. Iz Bohinja prihajajo tudi štirje srčni možje, ki so leta 1778 prvi stopili na Triglav.

Pohodništvo je Bohinju prirojeno, zato tudi letos, od 23. septembra do 2. oktobra, pripravljajo 4. dneve pohodništva.

Po besedah Klemna Langusa iz Turizma Bohinj, je pohodništvo Bohinju prirojeno. Zato tudi letos, od 23. septembra do 2. oktobra, pripravljajo 4. dneve pohodništva. V okviru teh pripravljajo številne pohode in družabne ter kulturne dogodke. Med drugim bosta na ogled projekciji filmov »Sfinga« ter »V kraljestvu Zlatoroga«. Istočasno bo potekal tudi festival ribištva z mednarodnim srečanjem vezalcev muh. 1. oktobra pa bo Bohinj gostil zaključno srečanje akcije »Slovenija kolesari« s kolesarjenjem po novi kolesarski povezavi od Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera in Srednje vasi. Od 16. do 18. septembra pa bo veselo v okviru prireditve 55. Kravji bal v Bohinju.

Več na www.bohinj.si!

Odkrijte Cerkljansko

Po uspešni poletni sezoni so na Cerkljanskem že pripravljeni na pestro, v pisane barve odeto jesen. Narava z urejenimi pohodniškimi in kolesarskimi potmi kar vabi k obisku temu pa svojevrsten čar dajejo tudi naravne in kulturne znamenitosti: Bolnišnica Franja, Bevkova domačija, mesto Idrija...

Prenočiti je mogoče na kateri od turističnih kmetij, v hotelu Cerkno, kjer so, kot je ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupala Majda Rojc iz omenjenega hotela, pripravili ugodne jesenske pakete po sistemu »plača 1 bivata 2« ter v apartmajih na vrhu smučarskega centra Cerkno.

Pridite in odkrijte lepote Cerkljanskega!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
petek, 10. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije