Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
kazipot_za_splet.jpg

Med prvomajskimi počitnicami na potep z vlakom

Datum: torek, 24. april, 2012

Za prvomajske počitnice si vsi delamo načrte: nekateri se odločamo za daljša potovanja, drugi za potep po soseščini. Pri načrtovanju potovanj pa je nadvse pomembno imeti dobre informacije - kam, kje, kako?

Za popotniške duše je potovanje z vlakom kot nalašč, vlaki nas najpogosteje pripeljejo kar do centra mesta, raznolika izbira cenovno ugodnih ponudb in popustov pa poskrbi, da bo v denarnici ostalo še kaj denarja za druge »užitke«.

Iz Ljubljane je možno z direktnimi vlaki (brez prestopanja) sedemkrat dnevno potovati v Beljak, šestkrat v Zagreb, trikrat dnevno v Beograd, Salzburg in München, dvakrat dnevno na Reko in enkrat dnevno v Budimpešto, Stuttgart, Frankfurt, Zürich in v Gradec ter na Dunaj. V Gradec ali na Dunaj se lahko potujete še večkrat, vendar so potrebni vmesni prestopi na druge vlake. Potniki, ki potujejo iz Celja ali Maribora imajo dodatno direktno povezavo. V Sarajevo je možno potovati dvakrat dnevno s prestopom v Zagrebu, pri potovanjih v Bukarešto, Istanbul, Podgorico, Skopje ali Sofijo pa je potrebno prestopati v Beogradu.

70-odstotni popust za mlade

Najceneje bodo seveda potovali mladi do 20 let, ko v skupini potujejo v Avstrijo, Srbijo ali na Hrvaško. Imajo namreč kar 70-odstotni popust. Kot skupina se šteje, če skupaj potuje najmanj šest oseb. A to še ni vse! K skupini seveda še sodijo spremljevalci, ki potujejo celo brezplačno. Število spremljevalcev, ki lahko izrabijo ugodnost brezplačnega prevoza, je odvisno od velikosti skupine. Naj izdamo skrivnost?

Gremo?

Za spremljevalca lahko velja tudi eden od vrstnikov do 20 let – saj zanj niso predvideni nobeni dodatni pogoji. Naj za spodbudo navedemo še nekaj cen: za povratno potovanje iz Ljubljane do Beograda bi po tej ponudbi odšteli le 29,60 evra, v Zagreb le 8,80 evrov, do Reke 9,00 evra in do Dunaja 40,60 evrov. Seveda lahko po navedenem popustu potujete tudi do drugih mest v teh državah.

 

Za ljubitelje potovanj z vlakom

Ljubiteljem potovanj z vlaki, ki si želijo doživeti kaj posebnega, je namenjena krožna vozovnica Regio AS na relaciji Ljubljana-Jesenice-Beljak-Celovec-Pliberk-Maribor-Celje-Ljubljana. Mogoče je kupiti tudi vozovnico za potovanje v obratni smeri. Odhodna postaja je lahko: Ljubljana, Kranj, Lesce Bled, Jesenice, Laško, Celje ali Maribor. Cena vozovnice za odrasle je le 29 evrov, otroci od 6. do 15. leta starosti imajo 50 odstotkov popusta. Vozovnica za krožno potovanje sicer velja štiri dni, lahko pa si seveda organizirate le lep enodnevni izlet.

Vozovnica Regio As je tudi odlična izbira za skok k sosedom, na izlet ali pa kar tako... Z vozovnico Regio AS se lahko iz Ljubljane, Kranja, Lesce Bleda, Bled Jezera, Bohinjske Bistrice in Jesenic zapeljete z vlakom na izlet v Beljak in Celovec; iz Ljubljane, Laškega, Celja ali Maribora se lahko zapeljete še do Gradca, Lipnice, Kapfenberga ali Bruck a. d. Mura. Cene vozovnic se gibljejo že od 10 evrov, imetniki SŽ-Ej!Kartice ali izkaznice K-13a imajo dodatni popust, otroci od 6. do 15. leta starosti pa potujejo 50 odstotkov ceneje. Vozovnice veljajo štiri dni. Z vozovnico “Graz Hbf 101” za enkratno povratno potovanje za postajo Gradec (Graz Hbf) z opombo “Tageskarte VST 101 Graz (1Tag)“ se lahko prvi dan roka veljavnosti peljete tudi na vseh javnih prevoznih sredstvih graškega mestnega prometa (avtobusi, tramvaji, vlaki, vzpenjača na grad), in sicer do 24. ure v tarifni coni 101.

 

Več je ceneje

skok v počitnice

Če se na pot odpravite z družinskimi člani ali s prijatelji, je vozovnica City Star International gotovo ena najugodnejših. Tovrstne vozovnice se namreč izdajajo za posamezne potnike in za skupinska potovanja do največ petih oseb. Če skupaj potuje več kakor pet oseb, lahko kupite več vozovnic. Višina popusta je odvisna od števila potnikov. Prvi potnik plača polno ceno, drugi imajo 50-odstotni popust. Z vozovnico CityStar lahko potujete v Avstrijo in Nemčijo, na Češko in Slovaško, na Hrvaško, v Srbijo, Makedonijo ter Bosno in Hercegovino. Dodatne ugodnosti so pri potovanju z otroki. Z vozovnico City Star za potovanja v Bosno in Hercegovino, Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško in Hrvaško otroci v starosti od 6. do 15. leta v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Za potovanja otrok od 6. do dopolnjenega 12. leta starosti v Srbijo, Črno goro in Makedonijo velja, da imajo otroci 75 odstotkov popusta. Vozovnice veljajo en mesec, le pri potovanju v Avstrijo je nakup vozovnic možen najkasneje tri dni pred potovanjem.

 

Na potep po evropskih prestolnicah že od 25 evrov

Za tiste, ki se ozirajo po cenovno ugodnih ponudbah, je treba povedati, da obstaja paleta ciljev, do katerih lahko potujete po res izjemno nizkih cenah (Ljubljana-Beograd 25 €, Ljubljana-Budimpešta 35 €, Ljubljana-Dunaj 29 €, Ljubljana-Zürich 29 €, Ljubljana-München 29 €, Ljubljana-Praga prek Salzburga 39 € in Ljubljana-Frankfurt 49 €). Število sedežev po tako nizkih cenah je omejeno – izjema je le relacija Ljubljana-Budimpešta prek Hodoša, kjer ni omejitev. Nizkocenovne vozovnice, lahko kupite dva meseca pret željenim potovanjem.

 

Prekrižarite Evropo z eno samo vozovnico

Za tiste, ki bi si želeli odpraviti malce dlje, kaže priklicati v spomin vozovnico InterRail. Za potovanja križem kražem in počez, je ta gotovo najprimernejša. Za potepanja po Evropi priporočamo vozovnice InterRail Global Pass. Izbirate lahko med »flexi« ali »kontinuiranimi« vozovnicami. Flexi vozovnice lahko veljajo pet potovalnih dni v desetih dneh ali deset potovalnih dni v 22 dneh. Kontinuirane vozovnice lahko veljajo neprekinjeno 15 ali 22 dni ali 1 mesec – odvisno od izbire potnika. Za ogled posamezne države pa so gotovo najboljša izbira vozovnice InterRail One Country Pass. Flexi vozovnice se izdajo za 3, 4, 6 ali 8 potovalnih dni v enem mesecu. Države so razvrščene v štiri cenovne skupine. Vozovnice InterRail se izdajajo na ime in so neprenosljive, kupite pa jih lahko že tri mesece pred potovanjem. Ob nakupu je treba predložiti potni list ali osebno izkaznico.

 

Morje! Zapeljite se na hrvaško obalo - do Pulja

Na koncu naj še povemo, da bo v času prvomajskih praznikov dodatno vpeljan vlak v Pulj. Vlak bo vozil od 27. aprila do 2. maja. Iz Ljubljane bo vlak odpeljal ob 6.33, odhod iz Pulja bo ob 18.15. Za enodnevni izlet kot nalašč.

Morje...

 

Izbira ugodnih ponudb je torej velika, še največja težava bo morda izbrati med obilico destinacij.

Ste se že odločili? Ne gre predolgo oklevati, da ne bodo počitnice prej mimo.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

Veliki pustni karneval v Cerknici

cerknica.jpg
ponedeljek, 17. februar 2020

Cerkniški pustni karneval slovi po svojih velikih figurah, ki so delo akademskih umetnikov in temeljijo na biološkem in mitološkem bogastvu Notranjske.

Ledena trofeja na jezeru Jasna 2020

ledena trofeja
torek, 11. februar 2020

DOGODEK JE ODPOVEDAN! Na pravljičnem jezeru Jasna v Kranjski Gori se obeta prava hokejska senzacija. 15. februarja se bo na ledenem jezeru trlo ljubiteljskih in klubskih hokejistov, ki se bodo borili za en cilj – osvojitev LEDENE TROFEJE. Rdeča nit dogodka je hokej na prostem, ki vsem udeležencem nudi edinstveno in pristno doživetje športa ter narave. Dobrodošli so vsi polnoletni rekreativni igralci. Poleg hokejskega tekmovanja bo tudi zelo pester spremljevalni program za družine.

Na Ptuju pripravljajo vseslovensko seniorsko pustovanje

kurent_ptuj.JPG
petek, 7. februar 2020

Tudi letos bo Zadruga Mozaik Generacij organizirala Seniorsko pustovanje 2020, ki bo potekalo v okviru 60. Kurentovanja v Karnevalski dvorani na Ptuju v četrtek 20. februarja od 10. do 18. ure. Poskrbljeno bo za pester glasbeni program, ter okusno pustno pojedino. Najbolj izvirne, še posebej lastnoročno izdelane, skupinske in posamične maske bodo bogato nagrajene. Pustovanja se bo udeležila tudi Aleksandra Pivec, ki je ambasadorka Seniorskega pustovanja 2020.

Prešernov smenj

presernov_smenj.jpg
četrtek, 6. februar 2020

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja.

23. Tradicionalni pohod in turni smuk na Galetovec

Galetovec_pohod
sreda, 29. januar 2020

02.02.2020  /  08:30h  /  Zborno mesto: Dom krajanov Bohinjska Bela

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
ponedeljek, 20. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije