Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
kazipot_za_splet.jpg

Med prvomajskimi počitnicami na potep z vlakom

Datum: torek, 24. april, 2012

Za prvomajske počitnice si vsi delamo načrte: nekateri se odločamo za daljša potovanja, drugi za potep po soseščini. Pri načrtovanju potovanj pa je nadvse pomembno imeti dobre informacije - kam, kje, kako?

Za popotniške duše je potovanje z vlakom kot nalašč, vlaki nas najpogosteje pripeljejo kar do centra mesta, raznolika izbira cenovno ugodnih ponudb in popustov pa poskrbi, da bo v denarnici ostalo še kaj denarja za druge »užitke«.

Iz Ljubljane je možno z direktnimi vlaki (brez prestopanja) sedemkrat dnevno potovati v Beljak, šestkrat v Zagreb, trikrat dnevno v Beograd, Salzburg in München, dvakrat dnevno na Reko in enkrat dnevno v Budimpešto, Stuttgart, Frankfurt, Zürich in v Gradec ter na Dunaj. V Gradec ali na Dunaj se lahko potujete še večkrat, vendar so potrebni vmesni prestopi na druge vlake. Potniki, ki potujejo iz Celja ali Maribora imajo dodatno direktno povezavo. V Sarajevo je možno potovati dvakrat dnevno s prestopom v Zagrebu, pri potovanjih v Bukarešto, Istanbul, Podgorico, Skopje ali Sofijo pa je potrebno prestopati v Beogradu.

70-odstotni popust za mlade

Najceneje bodo seveda potovali mladi do 20 let, ko v skupini potujejo v Avstrijo, Srbijo ali na Hrvaško. Imajo namreč kar 70-odstotni popust. Kot skupina se šteje, če skupaj potuje najmanj šest oseb. A to še ni vse! K skupini seveda še sodijo spremljevalci, ki potujejo celo brezplačno. Število spremljevalcev, ki lahko izrabijo ugodnost brezplačnega prevoza, je odvisno od velikosti skupine. Naj izdamo skrivnost?

Gremo?

Za spremljevalca lahko velja tudi eden od vrstnikov do 20 let – saj zanj niso predvideni nobeni dodatni pogoji. Naj za spodbudo navedemo še nekaj cen: za povratno potovanje iz Ljubljane do Beograda bi po tej ponudbi odšteli le 29,60 evra, v Zagreb le 8,80 evrov, do Reke 9,00 evra in do Dunaja 40,60 evrov. Seveda lahko po navedenem popustu potujete tudi do drugih mest v teh državah.

 

Za ljubitelje potovanj z vlakom

Ljubiteljem potovanj z vlaki, ki si želijo doživeti kaj posebnega, je namenjena krožna vozovnica Regio AS na relaciji Ljubljana-Jesenice-Beljak-Celovec-Pliberk-Maribor-Celje-Ljubljana. Mogoče je kupiti tudi vozovnico za potovanje v obratni smeri. Odhodna postaja je lahko: Ljubljana, Kranj, Lesce Bled, Jesenice, Laško, Celje ali Maribor. Cena vozovnice za odrasle je le 29 evrov, otroci od 6. do 15. leta starosti imajo 50 odstotkov popusta. Vozovnica za krožno potovanje sicer velja štiri dni, lahko pa si seveda organizirate le lep enodnevni izlet.

Vozovnica Regio As je tudi odlična izbira za skok k sosedom, na izlet ali pa kar tako... Z vozovnico Regio AS se lahko iz Ljubljane, Kranja, Lesce Bleda, Bled Jezera, Bohinjske Bistrice in Jesenic zapeljete z vlakom na izlet v Beljak in Celovec; iz Ljubljane, Laškega, Celja ali Maribora se lahko zapeljete še do Gradca, Lipnice, Kapfenberga ali Bruck a. d. Mura. Cene vozovnic se gibljejo že od 10 evrov, imetniki SŽ-Ej!Kartice ali izkaznice K-13a imajo dodatni popust, otroci od 6. do 15. leta starosti pa potujejo 50 odstotkov ceneje. Vozovnice veljajo štiri dni. Z vozovnico “Graz Hbf 101” za enkratno povratno potovanje za postajo Gradec (Graz Hbf) z opombo “Tageskarte VST 101 Graz (1Tag)“ se lahko prvi dan roka veljavnosti peljete tudi na vseh javnih prevoznih sredstvih graškega mestnega prometa (avtobusi, tramvaji, vlaki, vzpenjača na grad), in sicer do 24. ure v tarifni coni 101.

 

Več je ceneje

skok v počitnice

Če se na pot odpravite z družinskimi člani ali s prijatelji, je vozovnica City Star International gotovo ena najugodnejših. Tovrstne vozovnice se namreč izdajajo za posamezne potnike in za skupinska potovanja do največ petih oseb. Če skupaj potuje več kakor pet oseb, lahko kupite več vozovnic. Višina popusta je odvisna od števila potnikov. Prvi potnik plača polno ceno, drugi imajo 50-odstotni popust. Z vozovnico CityStar lahko potujete v Avstrijo in Nemčijo, na Češko in Slovaško, na Hrvaško, v Srbijo, Makedonijo ter Bosno in Hercegovino. Dodatne ugodnosti so pri potovanju z otroki. Z vozovnico City Star za potovanja v Bosno in Hercegovino, Nemčijo, Avstrijo, Češko, Slovaško in Hrvaško otroci v starosti od 6. do 15. leta v spremstvu staršev ali starih staršev potujejo brezplačno. Za potovanja otrok od 6. do dopolnjenega 12. leta starosti v Srbijo, Črno goro in Makedonijo velja, da imajo otroci 75 odstotkov popusta. Vozovnice veljajo en mesec, le pri potovanju v Avstrijo je nakup vozovnic možen najkasneje tri dni pred potovanjem.

 

Na potep po evropskih prestolnicah že od 25 evrov

Za tiste, ki se ozirajo po cenovno ugodnih ponudbah, je treba povedati, da obstaja paleta ciljev, do katerih lahko potujete po res izjemno nizkih cenah (Ljubljana-Beograd 25 €, Ljubljana-Budimpešta 35 €, Ljubljana-Dunaj 29 €, Ljubljana-Zürich 29 €, Ljubljana-München 29 €, Ljubljana-Praga prek Salzburga 39 € in Ljubljana-Frankfurt 49 €). Število sedežev po tako nizkih cenah je omejeno – izjema je le relacija Ljubljana-Budimpešta prek Hodoša, kjer ni omejitev. Nizkocenovne vozovnice, lahko kupite dva meseca pret željenim potovanjem.

 

Prekrižarite Evropo z eno samo vozovnico

Za tiste, ki bi si želeli odpraviti malce dlje, kaže priklicati v spomin vozovnico InterRail. Za potovanja križem kražem in počez, je ta gotovo najprimernejša. Za potepanja po Evropi priporočamo vozovnice InterRail Global Pass. Izbirate lahko med »flexi« ali »kontinuiranimi« vozovnicami. Flexi vozovnice lahko veljajo pet potovalnih dni v desetih dneh ali deset potovalnih dni v 22 dneh. Kontinuirane vozovnice lahko veljajo neprekinjeno 15 ali 22 dni ali 1 mesec – odvisno od izbire potnika. Za ogled posamezne države pa so gotovo najboljša izbira vozovnice InterRail One Country Pass. Flexi vozovnice se izdajo za 3, 4, 6 ali 8 potovalnih dni v enem mesecu. Države so razvrščene v štiri cenovne skupine. Vozovnice InterRail se izdajajo na ime in so neprenosljive, kupite pa jih lahko že tri mesece pred potovanjem. Ob nakupu je treba predložiti potni list ali osebno izkaznico.

 

Morje! Zapeljite se na hrvaško obalo - do Pulja

Na koncu naj še povemo, da bo v času prvomajskih praznikov dodatno vpeljan vlak v Pulj. Vlak bo vozil od 27. aprila do 2. maja. Iz Ljubljane bo vlak odpeljal ob 6.33, odhod iz Pulja bo ob 18.15. Za enodnevni izlet kot nalašč.

Morje...

 

Izbira ugodnih ponudb je torej velika, še največja težava bo morda izbrati med obilico destinacij.

Ste se že odločili? Ne gre predolgo oklevati, da ne bodo počitnice prej mimo.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
torek, 17. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije