Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
miklavzev_turn.jpg

Na Cerkljanskem intenzivne priprave na pomlad in poletje

Datum: četrtek, 31. marec, 2011
Ni več skrivnosti. Naj smučišča v treh različnih kategorijah za sezono 2010/2011 so: Ribniško Pohorje, Golte in Smučarski center Cerkno. Prav iz slednjega se je na toplo marčevsko soboto oglasila ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija«. Dan potem torej, ko je na vrhu smučišča, v edinstveni restavraciji potekala 20. jubilejna podelitev »Naj smučišče«. No, dan potem so, skupaj s sogovorniki, obujali spomine, se smučali in pogledali naprej, v pomlad in poletje.

Ponosni na naziv »Naj smučišče«

Po številnih prejetih glasovih v akciji »Naj smučišče 2010/2011« so v Smučarskem centru Cerkno letos stopili na najvišjo stopničko in osvojili prvo mesto v kategoriji velikih smučarskih centrov. »Na stopničke smo sicer navajeni, zmaga pa še ni bila v naših rokah. Zato smo zelo veseli in že obljubljamo, da se bomo še naprej trudili za najvišjo stopničko,« je povedala Majda Rojc iz marketinga Hotela Cerkno ter dodala, da se ob tem, ko se na Cerknem še da smučati, že pripravljajo na pomlad in poletje.

Dogajanje konec aprila bo v znamenju Velike noči, paketov z barvanjem pirhov in avtohtonimi jedmi. Ena takšnih so repini olupki. 1. maj pa bodo zaznamovali: kresovanje ter prav posebna delavnica z Dariom Cortesejem.

Najprej bo dogajanje konec aprila v znamenju Velike noči, paketov z barvanjem pirhov in avtohtonimi jedmi. Ena takšnih so repini olupki. 1. maj pa bodo zaznamovali: kresovanje ter prav posebna delavnica z Dariom Cortesejem. Slednji bo z gosti odšel v naravo in nabiral divje, samonikle rastline. Nato bo sledila skupna priprava vsega nabranega ter gurmanska pojedina. Ko se bo ozračje še bolj ogrelo in bo nastopilo poletje, bo Cerkljanska zasijala v vsej svoji lepoti. Svojevrstna pokrajina, svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski ter kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in prijazni ljudje – vse to je mogoče najti na Blegošu, Poreznu, v arheološkem najdišču Divje Babe, v Bolnišnici Franja, Idriji, na Bevkovi domačiji in še kje. »Večdnevni paketi Hotela Cerkno imajo poudarek na pohodništvu, kolesarjenju, odkrivanju grap, dolin in planin, pa tudi na uživanju v hotelskem bazenu s termalno vodo, v savnah in pod rokami masažnih mojstrov,« je še izpostavila Rojčeva ter povabila tudi na bivanje v novih apartmajih v alpskem stilu na vrhu smučišča.

Klasična ali poroka v alpskem stilu

V Hotelu Cerkno imajo dolgoletne izkušnje pri organizaciji porok. V veselje in užitke jim je, da so lahko del najlepšega dne slehernega mladoporočenca. »Mladoporočenci lahko izbirajo med dvema tipoma porok. Klasična poroka se dogaja v hotelski restavraciji, kjer je prostora za od 150 do 200 svatov. Tam razvajamo z razkošjem jedi, s klasično ali bifejsko postrežbo kulinaričnih dobrot. Druga, posebna poroka pa se dogaja v alpskem stilu,« je pojasnila Martina Ambrožič Tušar, vodja strežbe v Hotelu Cerkno. Razkrila je, da alpska poroka poteka na vrhu smučarskega centra Cerkno, v osrčju Škofjeloško-cerkljanskega hribovja. Na prostem, na terasi ob lepem vremenu postrežejo z aperitivom, ki ga spremljajo razgledi daleč naokrog. S hladnimi jedmi se lahko svatje razvajajo ob sončnem zahodu 1000 metrov nad morjem, v glavni jedi in poročni torti pa uživajo v notranji restavraciji. V apartmajih objekta na vrhu smučišča je mogoče prenočiti v objemu čarobnosti alpskega vzdušja, možen pa je tudi prevoz v dolino in nočitev v Hotelu Cerkno.

Večdnevni paketi Hotela Cerkno imajo poudarek na pohodništvu, kolesarjenju, odkrivanju grap, dolin in planin, pa tudi na uživanju v hotelskem bazenu s termalno vodo, v savnah in pod rokami masažnih mojstrov.

Več na www.hotel-cerkno.si!

Prenovljena spletna stran LTO Laufar Cerkno

Laufarji so dobro opravili svoje delo in dokončno pregnali zimo. Dnevi so toplejši, smučke bomo v naslednjih dneh zagotovo pospravili v kot in se lotili drugih športnih aktivnosti na prostem. »Za nami je že 36. pohod na tod okrog najvišji vrh Porezen. Sicer pa je, poleg pohodništva, pri nas aktualen tudi ribolov in kolesarjenje. Vabijo pa tudi svetovno znane znamenitosti. Ter seveda kulinarika,« se je pohvalila Minka Dežela iz LTO Laufar Cerkno. Poudarila je, da ob obisku Cerkljanske vsekakor velja poskusiti regat s krompirjem in zabeljenimi ocvirki, repine olupke ali po domače alelujo in repin smokavc. Slednjega pripravljajo samo na Cerkljanskem, in sicer iz repe ter krompirja. To se skuha vsako jed posebej, nato pa zmeša, pretlači ter doda zaseka ali ocvirki.

Več na prenovljeni spletni strani www.turizem-cerkno.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Gostilna Zeleni rob odpira svoja vrata

veika_planina.jpg
ponedeljek, 11. maj 2020

Obveščamo vas, da gostilna Zeleni rob ponovno vabi obiskovalce na okrepčilo! Gostilna bo odprta od petka do nedelje, med 9. in 16. uro, nato pa vsak teden od srede do nedelje, med 9. in 16. uro. Odprta bo le v času lepega vremena, saj bo postrežba potekala le na zunanji terasi.

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije