Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Vlak

Na Šentjurjevo in druge prireditve s Slovenskimi železnicami

Datum: četrtek, 14. april, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je na pot podala z vlakom Slovenskih železnic, cilj potovanja pa je tokrat bil Šentjur. Razlogov za ta izbor je precej, eden izmed njih je tudi muzej južne železnice ter v njem Franc Jožefov prometni urad. Po muzejskih zbirkah in Šentjurju ter okolici so se člani ekipe »Dobro jutro, Slovenija« podali skupaj z gosti. Kaj so povedali lahko preberete v nadaljevanju!


Vrhunec Šentjurjevega v soboto, 16. aprila

cms_object_id_15723Šentjurjevo popestri aprilsko dogajanje v Šentjurju vsako leto. Letos namreč poteka že 21-ič zapored. Spremlja ga ogromno prireditev, dogodkov in tradiciji navkljub, vsako leto tudi nekaj novosti. »Opravili smo že z rezom trte, v znameniti Ipavčevi hiši odprli razstavo, izbrali in razglasili najboljša vina in salame, čaka pa nas še vrhunec. Ta bo v soboto, 16. aprila, ko med drugim pripravljamo tekmovanje v kuhanju »kisle župe«. Glavni kuharji bodo predsedniki šentjurskih krajevnih skupnosti,« je povedal mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur. Alenka Testaniere iz TIC-a Šentjur je dodala, da se je tudi na ta dan v Šentjur mogoče pripeljati z vlakom Slovenskih železnic. Zbirke Muzeja južne železnice bodo na široko odprte in na ogled vsem obiskovalcem. Te bo nato iz železnice do prireditvenih prizorišč popeljal cestni vlakec Jurček.

Vlak_jurcekNa ogled bo Šentjurjev sejem, razstava »Naravno je zdravo«, v Ipavčevem vrtu bo na ogled otroška predstava, odvijali se bodo športni dogodki, denimo balinanje in vlečenje vrvi, novost bo razstava govedi ter drobnice. Ob 15 uri in 30 minut bo na pot krenila povorka konjskih vpreg in konjenikov, sobotno dogajanje pa se bo zaključilo z revijo narodnozabavnih ansamblov in večerno veselico.

Ena od novosti bo tudi petkov sklop prireditev združenih pod imenom »Šentjurčani Šentjurčanom« ter Šentjurjeve igre v okviru katerih se bodo v različnih športih pomerili predstavniki krajevnih skupnosti in šentjurskih sosesk. Po besedah Bogdana Rahtna iz Občine Šentjur bo petkovo popoldne tudi v znamenju Jurčkovanja, animacije za najmlajše in tržnice, na kateri se bodo predstavila različna društva. Zvečer pa bo »zapela« zimzelena glasba. Letošnja posebnost bo tudi nedeljsko dogajanje, saj bo še vedno na ogled Šentjurjev sejem.

Svoj čar Šentjurju daje tudi že omenjeni muzej južne železnice. Vlak je prvič v Šentjur pripeljal leta 1846. S sabo je pripeljal prometni in gospodarski razvoj. Objekti, ki so ob železnici stali nekoč so ohranili svojo nekdanjo podobo in so danes na ogled.

Muzej juzne zeleznice  muzej2.jpg
Več na www.sentjur.si in www.turizem-sentjur.si!Praznične in počitniške vožnje z vlakom


Šentjurjevo je odlična priložnost, da se odločite za udobno, varno pot z vlakom, brez čakanja in stresnih trenutkov. Seveda pa vam lahko vlak Slovenskih železnic pride prav tudi v prazničnih dneh. »Laško, Bled, Bohinj, Olimje, Ptuj, Postojnska jama, Maribor, Ljubljana, Slovenska obala…vsi ti turistični kraji kar vabijo k obisku. Mi pa vam ponujamo cenovno ugodne prevoze z vlaki,« je dejala Duška Kobale iz Slovenskih železnic ter dodala povabilo na vožnjo z vlaki tudi na druge prireditve, koncerte in v tujino. Beograd, Budimpešta, Bratislava, Praga, Dunaj, Beljak so že zaživeli v svojih pomladnih barvah.

VlakOd 23. aprila do 2. maja pa bo na progi Maribor – Pula vozil direkten vlak. Že zdaj vabljeni 22. maja v Olimje na Festival družin ter junija v prestolnico na Festival Ljubljana. V info centrih v Ljubljani, Celju in Mariboru je možen tudi nakup vstopnic za koncerte iz sistema Eventim. Ob tem kupec prejme darilo – 50-odstotni popust pri potovanju z vlakom za dve osebi. Popust se lahko koristi celo leto.

Alenka Babič je izpostavila še različne kartice ugodnosti, ki jih je mogoče kupiti na vseh blagajnah Slovenskih železnic in koristiti na vseh vlakih vse leto. »Senior kartica je namenjena upokojencem od 60. leta dalje. Med tednom prinaša 30, ob vikendih in praznikih pa 50-odstotni popust. Kartica za mlade prinaša 30-odstotni popust za vožnje v Sloveniji in na Hrvaškem, K17 kartica pa je namenjena družinam. Z njo otroci do 12. leta potujejo brezplačno, ostali pa s 40-odstotnim popustom. Turist vikend popust velja ob vikendih. Znaša 30 odstotkov za odrasle, 50 odstotkov za otroke od 6. do 12. leta ter brezplačno za otroke do 6. leta starosti,« je še pojasnila Babičeva.

V bogati ponudbi Slovenskih železnic velja izpostaviti še City star ponudbo, ki velja v Nemčiji, Avstriji, Srbiji, BiH, Makedoniji, na Hrvaškem, Slovaškem in Češkem. Prvi potnik plača polno ceno, vsak dodatni pa ima 50-odstotni popust. Otroci potujejo 75-odstotkov ceneje ali celo gratis. Za potovanje po Evropi je mogoče izbrati Interrail vozovnico, izkoristiti velja posebne popuste za skupine do 20. leta ter zelo ugodno ponudbo na relaciji Ljubljana – Benetke. Do tja se je v eno smer mogoče popeljati za 15 evrov.

Podrobnosti na www.slo-zeleznice.si !

Pripravila:
Tina HUREMOVIČ


Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije