Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Vlak

Na Šentjurjevo in druge prireditve s Slovenskimi železnicami

Datum: četrtek, 14. april, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je na pot podala z vlakom Slovenskih železnic, cilj potovanja pa je tokrat bil Šentjur. Razlogov za ta izbor je precej, eden izmed njih je tudi muzej južne železnice ter v njem Franc Jožefov prometni urad. Po muzejskih zbirkah in Šentjurju ter okolici so se člani ekipe »Dobro jutro, Slovenija« podali skupaj z gosti. Kaj so povedali lahko preberete v nadaljevanju!


Vrhunec Šentjurjevega v soboto, 16. aprila

cms_object_id_15723Šentjurjevo popestri aprilsko dogajanje v Šentjurju vsako leto. Letos namreč poteka že 21-ič zapored. Spremlja ga ogromno prireditev, dogodkov in tradiciji navkljub, vsako leto tudi nekaj novosti. »Opravili smo že z rezom trte, v znameniti Ipavčevi hiši odprli razstavo, izbrali in razglasili najboljša vina in salame, čaka pa nas še vrhunec. Ta bo v soboto, 16. aprila, ko med drugim pripravljamo tekmovanje v kuhanju »kisle župe«. Glavni kuharji bodo predsedniki šentjurskih krajevnih skupnosti,« je povedal mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur. Alenka Testaniere iz TIC-a Šentjur je dodala, da se je tudi na ta dan v Šentjur mogoče pripeljati z vlakom Slovenskih železnic. Zbirke Muzeja južne železnice bodo na široko odprte in na ogled vsem obiskovalcem. Te bo nato iz železnice do prireditvenih prizorišč popeljal cestni vlakec Jurček.

Vlak_jurcekNa ogled bo Šentjurjev sejem, razstava »Naravno je zdravo«, v Ipavčevem vrtu bo na ogled otroška predstava, odvijali se bodo športni dogodki, denimo balinanje in vlečenje vrvi, novost bo razstava govedi ter drobnice. Ob 15 uri in 30 minut bo na pot krenila povorka konjskih vpreg in konjenikov, sobotno dogajanje pa se bo zaključilo z revijo narodnozabavnih ansamblov in večerno veselico.

Ena od novosti bo tudi petkov sklop prireditev združenih pod imenom »Šentjurčani Šentjurčanom« ter Šentjurjeve igre v okviru katerih se bodo v različnih športih pomerili predstavniki krajevnih skupnosti in šentjurskih sosesk. Po besedah Bogdana Rahtna iz Občine Šentjur bo petkovo popoldne tudi v znamenju Jurčkovanja, animacije za najmlajše in tržnice, na kateri se bodo predstavila različna društva. Zvečer pa bo »zapela« zimzelena glasba. Letošnja posebnost bo tudi nedeljsko dogajanje, saj bo še vedno na ogled Šentjurjev sejem.

Svoj čar Šentjurju daje tudi že omenjeni muzej južne železnice. Vlak je prvič v Šentjur pripeljal leta 1846. S sabo je pripeljal prometni in gospodarski razvoj. Objekti, ki so ob železnici stali nekoč so ohranili svojo nekdanjo podobo in so danes na ogled.

Muzej juzne zeleznice  muzej2.jpg
Več na www.sentjur.si in www.turizem-sentjur.si!Praznične in počitniške vožnje z vlakom


Šentjurjevo je odlična priložnost, da se odločite za udobno, varno pot z vlakom, brez čakanja in stresnih trenutkov. Seveda pa vam lahko vlak Slovenskih železnic pride prav tudi v prazničnih dneh. »Laško, Bled, Bohinj, Olimje, Ptuj, Postojnska jama, Maribor, Ljubljana, Slovenska obala…vsi ti turistični kraji kar vabijo k obisku. Mi pa vam ponujamo cenovno ugodne prevoze z vlaki,« je dejala Duška Kobale iz Slovenskih železnic ter dodala povabilo na vožnjo z vlaki tudi na druge prireditve, koncerte in v tujino. Beograd, Budimpešta, Bratislava, Praga, Dunaj, Beljak so že zaživeli v svojih pomladnih barvah.

VlakOd 23. aprila do 2. maja pa bo na progi Maribor – Pula vozil direkten vlak. Že zdaj vabljeni 22. maja v Olimje na Festival družin ter junija v prestolnico na Festival Ljubljana. V info centrih v Ljubljani, Celju in Mariboru je možen tudi nakup vstopnic za koncerte iz sistema Eventim. Ob tem kupec prejme darilo – 50-odstotni popust pri potovanju z vlakom za dve osebi. Popust se lahko koristi celo leto.

Alenka Babič je izpostavila še različne kartice ugodnosti, ki jih je mogoče kupiti na vseh blagajnah Slovenskih železnic in koristiti na vseh vlakih vse leto. »Senior kartica je namenjena upokojencem od 60. leta dalje. Med tednom prinaša 30, ob vikendih in praznikih pa 50-odstotni popust. Kartica za mlade prinaša 30-odstotni popust za vožnje v Sloveniji in na Hrvaškem, K17 kartica pa je namenjena družinam. Z njo otroci do 12. leta potujejo brezplačno, ostali pa s 40-odstotnim popustom. Turist vikend popust velja ob vikendih. Znaša 30 odstotkov za odrasle, 50 odstotkov za otroke od 6. do 12. leta ter brezplačno za otroke do 6. leta starosti,« je še pojasnila Babičeva.

V bogati ponudbi Slovenskih železnic velja izpostaviti še City star ponudbo, ki velja v Nemčiji, Avstriji, Srbiji, BiH, Makedoniji, na Hrvaškem, Slovaškem in Češkem. Prvi potnik plača polno ceno, vsak dodatni pa ima 50-odstotni popust. Otroci potujejo 75-odstotkov ceneje ali celo gratis. Za potovanje po Evropi je mogoče izbrati Interrail vozovnico, izkoristiti velja posebne popuste za skupine do 20. leta ter zelo ugodno ponudbo na relaciji Ljubljana – Benetke. Do tja se je v eno smer mogoče popeljati za 15 evrov.

Podrobnosti na www.slo-zeleznice.si !

Pripravila:
Tina HUREMOVIČ


Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Gostilna Zeleni rob odpira svoja vrata

veika_planina.jpg
ponedeljek, 11. maj 2020

Obveščamo vas, da gostilna Zeleni rob ponovno vabi obiskovalce na okrepčilo! Gostilna bo odprta od petka do nedelje, med 9. in 16. uro, nato pa vsak teden od srede do nedelje, med 9. in 16. uro. Odprta bo le v času lepega vremena, saj bo postrežba potekala le na zunanji terasi.

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije