Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Vlak

Na Šentjurjevo in druge prireditve s Slovenskimi železnicami

Datum: četrtek, 14. april, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je na pot podala z vlakom Slovenskih železnic, cilj potovanja pa je tokrat bil Šentjur. Razlogov za ta izbor je precej, eden izmed njih je tudi muzej južne železnice ter v njem Franc Jožefov prometni urad. Po muzejskih zbirkah in Šentjurju ter okolici so se člani ekipe »Dobro jutro, Slovenija« podali skupaj z gosti. Kaj so povedali lahko preberete v nadaljevanju!


Vrhunec Šentjurjevega v soboto, 16. aprila

cms_object_id_15723Šentjurjevo popestri aprilsko dogajanje v Šentjurju vsako leto. Letos namreč poteka že 21-ič zapored. Spremlja ga ogromno prireditev, dogodkov in tradiciji navkljub, vsako leto tudi nekaj novosti. »Opravili smo že z rezom trte, v znameniti Ipavčevi hiši odprli razstavo, izbrali in razglasili najboljša vina in salame, čaka pa nas še vrhunec. Ta bo v soboto, 16. aprila, ko med drugim pripravljamo tekmovanje v kuhanju »kisle župe«. Glavni kuharji bodo predsedniki šentjurskih krajevnih skupnosti,« je povedal mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur. Alenka Testaniere iz TIC-a Šentjur je dodala, da se je tudi na ta dan v Šentjur mogoče pripeljati z vlakom Slovenskih železnic. Zbirke Muzeja južne železnice bodo na široko odprte in na ogled vsem obiskovalcem. Te bo nato iz železnice do prireditvenih prizorišč popeljal cestni vlakec Jurček.

Vlak_jurcekNa ogled bo Šentjurjev sejem, razstava »Naravno je zdravo«, v Ipavčevem vrtu bo na ogled otroška predstava, odvijali se bodo športni dogodki, denimo balinanje in vlečenje vrvi, novost bo razstava govedi ter drobnice. Ob 15 uri in 30 minut bo na pot krenila povorka konjskih vpreg in konjenikov, sobotno dogajanje pa se bo zaključilo z revijo narodnozabavnih ansamblov in večerno veselico.

Ena od novosti bo tudi petkov sklop prireditev združenih pod imenom »Šentjurčani Šentjurčanom« ter Šentjurjeve igre v okviru katerih se bodo v različnih športih pomerili predstavniki krajevnih skupnosti in šentjurskih sosesk. Po besedah Bogdana Rahtna iz Občine Šentjur bo petkovo popoldne tudi v znamenju Jurčkovanja, animacije za najmlajše in tržnice, na kateri se bodo predstavila različna društva. Zvečer pa bo »zapela« zimzelena glasba. Letošnja posebnost bo tudi nedeljsko dogajanje, saj bo še vedno na ogled Šentjurjev sejem.

Svoj čar Šentjurju daje tudi že omenjeni muzej južne železnice. Vlak je prvič v Šentjur pripeljal leta 1846. S sabo je pripeljal prometni in gospodarski razvoj. Objekti, ki so ob železnici stali nekoč so ohranili svojo nekdanjo podobo in so danes na ogled.

Muzej juzne zeleznice  muzej2.jpg
Več na www.sentjur.si in www.turizem-sentjur.si!Praznične in počitniške vožnje z vlakom


Šentjurjevo je odlična priložnost, da se odločite za udobno, varno pot z vlakom, brez čakanja in stresnih trenutkov. Seveda pa vam lahko vlak Slovenskih železnic pride prav tudi v prazničnih dneh. »Laško, Bled, Bohinj, Olimje, Ptuj, Postojnska jama, Maribor, Ljubljana, Slovenska obala…vsi ti turistični kraji kar vabijo k obisku. Mi pa vam ponujamo cenovno ugodne prevoze z vlaki,« je dejala Duška Kobale iz Slovenskih železnic ter dodala povabilo na vožnjo z vlaki tudi na druge prireditve, koncerte in v tujino. Beograd, Budimpešta, Bratislava, Praga, Dunaj, Beljak so že zaživeli v svojih pomladnih barvah.

VlakOd 23. aprila do 2. maja pa bo na progi Maribor – Pula vozil direkten vlak. Že zdaj vabljeni 22. maja v Olimje na Festival družin ter junija v prestolnico na Festival Ljubljana. V info centrih v Ljubljani, Celju in Mariboru je možen tudi nakup vstopnic za koncerte iz sistema Eventim. Ob tem kupec prejme darilo – 50-odstotni popust pri potovanju z vlakom za dve osebi. Popust se lahko koristi celo leto.

Alenka Babič je izpostavila še različne kartice ugodnosti, ki jih je mogoče kupiti na vseh blagajnah Slovenskih železnic in koristiti na vseh vlakih vse leto. »Senior kartica je namenjena upokojencem od 60. leta dalje. Med tednom prinaša 30, ob vikendih in praznikih pa 50-odstotni popust. Kartica za mlade prinaša 30-odstotni popust za vožnje v Sloveniji in na Hrvaškem, K17 kartica pa je namenjena družinam. Z njo otroci do 12. leta potujejo brezplačno, ostali pa s 40-odstotnim popustom. Turist vikend popust velja ob vikendih. Znaša 30 odstotkov za odrasle, 50 odstotkov za otroke od 6. do 12. leta ter brezplačno za otroke do 6. leta starosti,« je še pojasnila Babičeva.

V bogati ponudbi Slovenskih železnic velja izpostaviti še City star ponudbo, ki velja v Nemčiji, Avstriji, Srbiji, BiH, Makedoniji, na Hrvaškem, Slovaškem in Češkem. Prvi potnik plača polno ceno, vsak dodatni pa ima 50-odstotni popust. Otroci potujejo 75-odstotkov ceneje ali celo gratis. Za potovanje po Evropi je mogoče izbrati Interrail vozovnico, izkoristiti velja posebne popuste za skupine do 20. leta ter zelo ugodno ponudbo na relaciji Ljubljana – Benetke. Do tja se je v eno smer mogoče popeljati za 15 evrov.

Podrobnosti na www.slo-zeleznice.si !

Pripravila:
Tina HUREMOVIČ


Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Vabljeni v ZOO Ljubljana

mini_zoo_land10.JPG
četrtek, 11. marec 2021

ZOO Ljubljana je ponovno odprt vsak dan med 9:00 in 17:00. 

Informacije o Ljubljani in okolici na voljo tudi, ko je TIC zaprt

ljubljana_april.jpeg
sreda, 10. februar 2021

Turizem Ljubljana ostaja servis za meščane in obiskovalce tudi v času epidemije, ko so morali zapreti turistično-informacijski center.

NMS ponovno odprt!

nms1.jpg
ponedeljek, 25. januar 2021

V soboto, 23. januarja 2021, se je Narodni muzej Slovenije ponovno odprl za obiskovalce. Vsaj do 29. januarja 2021 sta odprta Narodni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije – Metelkova.

Zlatorogova pot - nova tematska pot ob Blejskem jezeru

bled_otok.jpg
četrtek, 5. november 2020

Nova tematska pot, namenjena predvsem otrokom in družinam, na šestih postajah na poti okoli Blejskega jezera predstavlja kulturne in naravne znamenitosti Bleda ter izpostavlja pomen varovanja okolja za prihodnost.

Nova učna pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru

Cerknica zaklad
petek, 30. oktober 2020

Tematska pot Drvošec, ki poteka večinoma po gozdnem grebenu ob Cerkniškem jezeru v Notranjskem regijskem parku, obiskovalcem ponuja razglede na presihajoče jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico.

Novo doživetje: Lov na zaklad na gradu Podsreda

podsreda.jpg
sreda, 28. oktober 2020

Poleg ogleda srednjeveškega gradu, ki na ogled postavlja številne zanimive razstave in zgodovinske prostore, je od sedaj na gradu Podsreda mogoče tudi sodelovanje v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda.

TZ Izola vzpodbuja razvoj enogastronomske ponudbe destinacije

izola_soncno_nabrezje.jpg
četrtek, 22. oktober 2020

Turistično združenje Izola za turistično gospodarstvo v mesecu oktobru pripravja prvo kulinarično akademijo ter izvaja zanimiva predavanja strokovnjakov s področja eno-gastronomije in predavanja iz različnih razvojnih področij.

Nov turistični produkt: Preživetje v naravi na Krvavcu

Krvavec pohod
četrtek, 22. oktober 2020

RTC Krvavec je oblikoval nov program ''Preživetje v naravi na Krvavcu'', ki nudi zabavno aktivnost in doživetje primerno za družine in poslovne skupine.

Praznovanje izolske legende

izola_mandrac.jpg
sreda, 21. oktober 2020

V nedeljo, 25. oktobra 2020, vabljeni v Izolo na prireditev “Praznovanje izolske legende” na plaži Hotela Delfin.

Tematsko obarvana jesensko-zimska ponudba Ljubljane

Ljubljana
petek, 16. oktober 2020

Turizem Ljubljana je pripravil osem bogatih in tematsko obarvanih paketov ter enodnevna doživetja, ki obiskovalcem omogočajo doživetje Ljubljane v jesenskih mesecih in prazničnem decembru.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije