Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
kobariska_zgodovinska_pot-2.jpg

Najboljša tematska pot na Severnem Primorskem

Datum: četrtek, 17. november, 2011
V Goriški statistični regiji se je na razpis prijavilo devet poti (v celotni Sloveniji pa preko devetdeset). Komisija je ocenila za »Najboljšo tematsko pot na Severnem Primorskem« KOBARIŠKO ZGODOVINSKO POT.

Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Slovenska turistična organizacija  - GIZ za pohodništvo in kolesarjenje v letu 2011 je v okviru projekta »Moja dežela - lepa in gostoljubna« razpisala tekmovanje za najboljšo tematsko pot. Najprej je izbor potekal v vseh regijah, kjer se je izbralo najboljšo tematsko pot v regiji. Sedaj pa poteka izbor-ocenjevanje za Najboljšo tematko pot v letu 2011 v Sloveniji.

Utemeljitev komisije:

Kobariška zgodovinska pot je krožna pot dolžine 5 km. Zasnovana je na ideji o povezovanju vsebin iz zgodovine in navezavo le-te na prečudovito naravo v neposredni bližini Kobarida.

Prične se v Kobariškem muzeju, ki je posvečen zgodovini Kobariške in predvsem Soški fronti v 1 sv. vojni (podrobneje predstavlja znamenito bitko »preboj pri Kobaridu«). Pot se nadaljuje mimo postaj križevega pota do cerkvice Sv. Antona, kjer je v spomin padlim italijanskim vojakom postavljena kostnica. Od tu nas prijetna gozdna pot pripelje do skalne vzpetine, kjer se obiskovalec seznani z davno preteklostjo – ena najpomembnejših pozno antičnih višinskih naselbin v vzhodnih Alpah imenovana Tonocov grad. Po staroselskih poteh in strelskih jarkih iz 1 sv.vojne se pot spusti do soteske reke Soče. Tu je lesena brv čez reko – prav na mestu, kjer je bila tudi med prvo sv.vojno. Na levem bregu Soče pot zavije do potoka Kozjak, kjer se v votlini skriva 15 metrski Veliki Kozjak, za katerega prof.dr. Anton Ramovš pravi: »Oko se kar ne more napasti lepote, ki v svoji slikovitostipresega mnoge veliko večje vrstnike; kot majhna Savica brez desnega spremljevalca se mi zdi, vendar je še lepši od nje«. Povratek v Kobarid vodi mimo utrdb iz prve svetovne vojne do čudovitih korit reke Soče, katere prečkamo po Napoleonovem mostu. Od tu pa v muzej sirarstva »Od planine do Planike« - spomenik mojstrom sirarjem, predstavitev izdelave sira in pokušina mlecnih izdelkov.

Pot nas nato pripelje nazaj v Kobarid. Kobariško zgodovinsko pot je Turistično društvo Kobarid skupaj z Kobariškim muzejem urejala dobrih pet let (od leta 1993-1998). V tem obdobju je bila narejena osnovna infrastruktura na sami poti, ki omogoča krožen ogled zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti v neposredni bližini mesta. Nezahtevna, a izredno raznolika pot ponuja vpogled v davno zgodovino, presunljive zgodbe preteklosti, živo etnološko dediščino, izredne naravne lepote in utrip slovenskega alpskega mesteca.

V obeh muzejih si obiskovalci lahko ogledajo tudi kratek film, v sirarskem muzeju pa se lahko poskusijo v izdelovanju masla. Zloženke z vsebino in zemljevidom poti prejmejo obiskovalci v TIC Kobarid, obeh muzejih, IC Fundacije »Poti miru v Posocju« in pri vseh turisticnih ponudnikih. V Kobariškem muzeju lahko najamejo lokalnega vodiča (vodenje je možno v petih evropskih jezikih), ki jim vse znamenitosti na poti predstavi skozi zgodbe in legende. Vse to je možno vse dni v letu. TD Kobarid skozi celo leto tudi redno vzdržuje pot in objekte na njej.

Pot predstavlja izredno globoko in doživeto pripoved preteklosti, obuja tradicijo, ki je vedno bolj aktualna (sirarstvo, pašne planine,...), gradi identiteto območja, ter njenih prebivalcev in izredno tankočutno povezuje današnji utrip in življenje mesta z njeno preteklostjo. Prav tako pa številnim obiskovalcem omogoča ogled najlepših naravnih znamenitosti kraja. Prav zato smo jo ocenili kot »Najboljšo tematsko pot na Severnem Primorskem za leto 2011«.

Več o Kobariški zgodovinski poti >>

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

Gourmet over Mura

gibanica1.jpg
torek, 3. september 2019

Gastronomski dogodek Gourmet over Mura, ki bo potekal 6. septembra v Murski Soboti, je kulinarično in vinsko popotovanje, kjer obiskovalci v enem večeru okusijo najboljše, kar ponuja Pomurje, obenem pa brbončice popelje tudi onkraj naših meja.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije