Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
kobariska_zgodovinska_pot-2.jpg

Najboljša tematska pot na Severnem Primorskem

Datum: četrtek, 17. november, 2011
V Goriški statistični regiji se je na razpis prijavilo devet poti (v celotni Sloveniji pa preko devetdeset). Komisija je ocenila za »Najboljšo tematsko pot na Severnem Primorskem« KOBARIŠKO ZGODOVINSKO POT.

Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Slovenska turistična organizacija  - GIZ za pohodništvo in kolesarjenje v letu 2011 je v okviru projekta »Moja dežela - lepa in gostoljubna« razpisala tekmovanje za najboljšo tematsko pot. Najprej je izbor potekal v vseh regijah, kjer se je izbralo najboljšo tematsko pot v regiji. Sedaj pa poteka izbor-ocenjevanje za Najboljšo tematko pot v letu 2011 v Sloveniji.

Utemeljitev komisije:

Kobariška zgodovinska pot je krožna pot dolžine 5 km. Zasnovana je na ideji o povezovanju vsebin iz zgodovine in navezavo le-te na prečudovito naravo v neposredni bližini Kobarida.

Prične se v Kobariškem muzeju, ki je posvečen zgodovini Kobariške in predvsem Soški fronti v 1 sv. vojni (podrobneje predstavlja znamenito bitko »preboj pri Kobaridu«). Pot se nadaljuje mimo postaj križevega pota do cerkvice Sv. Antona, kjer je v spomin padlim italijanskim vojakom postavljena kostnica. Od tu nas prijetna gozdna pot pripelje do skalne vzpetine, kjer se obiskovalec seznani z davno preteklostjo – ena najpomembnejših pozno antičnih višinskih naselbin v vzhodnih Alpah imenovana Tonocov grad. Po staroselskih poteh in strelskih jarkih iz 1 sv.vojne se pot spusti do soteske reke Soče. Tu je lesena brv čez reko – prav na mestu, kjer je bila tudi med prvo sv.vojno. Na levem bregu Soče pot zavije do potoka Kozjak, kjer se v votlini skriva 15 metrski Veliki Kozjak, za katerega prof.dr. Anton Ramovš pravi: »Oko se kar ne more napasti lepote, ki v svoji slikovitostipresega mnoge veliko večje vrstnike; kot majhna Savica brez desnega spremljevalca se mi zdi, vendar je še lepši od nje«. Povratek v Kobarid vodi mimo utrdb iz prve svetovne vojne do čudovitih korit reke Soče, katere prečkamo po Napoleonovem mostu. Od tu pa v muzej sirarstva »Od planine do Planike« - spomenik mojstrom sirarjem, predstavitev izdelave sira in pokušina mlecnih izdelkov.

Pot nas nato pripelje nazaj v Kobarid. Kobariško zgodovinsko pot je Turistično društvo Kobarid skupaj z Kobariškim muzejem urejala dobrih pet let (od leta 1993-1998). V tem obdobju je bila narejena osnovna infrastruktura na sami poti, ki omogoča krožen ogled zgodovinskih, kulturnih in naravnih znamenitosti v neposredni bližini mesta. Nezahtevna, a izredno raznolika pot ponuja vpogled v davno zgodovino, presunljive zgodbe preteklosti, živo etnološko dediščino, izredne naravne lepote in utrip slovenskega alpskega mesteca.

V obeh muzejih si obiskovalci lahko ogledajo tudi kratek film, v sirarskem muzeju pa se lahko poskusijo v izdelovanju masla. Zloženke z vsebino in zemljevidom poti prejmejo obiskovalci v TIC Kobarid, obeh muzejih, IC Fundacije »Poti miru v Posocju« in pri vseh turisticnih ponudnikih. V Kobariškem muzeju lahko najamejo lokalnega vodiča (vodenje je možno v petih evropskih jezikih), ki jim vse znamenitosti na poti predstavi skozi zgodbe in legende. Vse to je možno vse dni v letu. TD Kobarid skozi celo leto tudi redno vzdržuje pot in objekte na njej.

Pot predstavlja izredno globoko in doživeto pripoved preteklosti, obuja tradicijo, ki je vedno bolj aktualna (sirarstvo, pašne planine,...), gradi identiteto območja, ter njenih prebivalcev in izredno tankočutno povezuje današnji utrip in življenje mesta z njeno preteklostjo. Prav tako pa številnim obiskovalcem omogoča ogled najlepših naravnih znamenitosti kraja. Prav zato smo jo ocenili kot »Najboljšo tematsko pot na Severnem Primorskem za leto 2011«.

Več o Kobariški zgodovinski poti >>

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Pričetek obratovanja poletne sezone v Kranjski Gori

Kranjska Gora poleti
petek, 29. maj 2020

Danes v Kranjski Gori odpirajo poletno sezono, naslednji petek pa bo z obratovanjem pričel tudi bike park.

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Gostilna Zeleni rob odpira svoja vrata

veika_planina.jpg
ponedeljek, 11. maj 2020

Obveščamo vas, da gostilna Zeleni rob ponovno vabi obiskovalce na okrepčilo! Gostilna bo odprta od petka do nedelje, med 9. in 16. uro, nato pa vsak teden od srede do nedelje, med 9. in 16. uro. Odprta bo le v času lepega vremena, saj bo postrežba potekala le na zunanji terasi.

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije