Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Nove zgodbe Arboretuma Volčji Potok

Datum: petek, 18. maj, 2012

Čeprav je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« še ne dolgo nazaj uživala v prebujajoči se naravi in prvih pomladnih cvetovih Arboretuma Volčji Potok, je slika sredi maja popolnoma drugačna. Človek kar ne more verjeti, kako drugače se narava obarva in zaživi v zgolj nekaj kratkih tednih. S čim arboretum navdušuje v teh dneh razkrivamo v naslednjih vrsticah.

Zgodba rododendronov in okrasnih čebul

Sonce in dež ter višje temperature so naredili svoje. Drevesa v Arboretumu Volčji Potok so se že lepo odela v zelene liste in kot takšna nudijo prijetno senco. »Zgodbe pri nas se vedno znova dogajajo in prepletajo,« pravi Melita Miš Strgar, pomočnica direktorja Arboretuma Volčji Potok in dodaja, da je zgodba o letošnjih tulipanih že končana, nastaja pa zgodba rododendronov, ki že cvetijo in katere je že mogoče poduhati v angleškem parku in v novih nasadih. V teh majskih dneh cveti tudi okrog 10.000 okrasnih čebul – elegantnih cvetlic na meter visokih steblih, na koncu katerih je cvet v obliki žogice od belih do vijolično modrih barvnih odtenkov. Te čebule so, kot pravijo v arboretumu, nekaj posebnega in ne ravno pogosto na ogled.

Do 25. junija še vedno navdušujejo pošastno velike žuželke in velikani morja, eden najbolj zasedenih delov parka pa sta seveda otroško igrišče ter odlično založen vrtni center.

Sicer pa do 25. junija še vedno navdušujejo pošastno velike žuželke in velikani morja, eden najbolj zasedenih delov parka pa sta seveda otroško igrišče ter odlično založen vrtni center.

Izlegel se je prvi tropski metulj

Tropski metulji obiskovalce prevzamejo s svojo barvitostjo, s srkanjem soka grenivk in poležavanjem na dišečih cvetlicah v steklenjaku s tropskim podnebjem. Zanimivo je, da se lahko v Volčjem Potoku med letečimi metulji prosto sprehajamo ter pri tem morda celo opazimo veselo frfotajočega prvega tropskega metulja, ki se je izlegel v arboretumu. V slednjem se je sicer mogoče lotiti še ene prav posebne raziskovalne naloge – izkopavanja fosilov. »Gre za nov interaktivni pripomoček, ki je namenjen predvsem otrokom, da se podajo na pot zgodovine zemlje ter v mivki odkrivajo različne fosile,« je povedala Sandra Zidar, animatorka v Arboretumu Volčji Potok.

Zidarjeva je povabila še na otroške delavnice ter na različne sprostitvene aktivnosti. Ob sobotah namreč poteka tečaj nordijske hoje, ob petkih pilates v naravi, ob sobotah vadba plesno borilne capoeire, pa tudi joga in ples. Nekaj posebnega so tudi čajanke ter koncerti v živo. »Že prav kmalu, 8. junija v naš arboretum prihaja zasedba Terrafolk s posebnimi gosti. Koncert se bo začel ob 20.30 uri, novost pa je, da bomo park za obiskovalce odprli že ob 18. uri. V sodelovanju z Ekologi brez meja namreč pripravljamo delavnice z ekološko vsebino,« je še povedala Sandra Zidar.

Več o dogodkih v Arboretumu Volčji Potok razkriva spletni prireditvenik, ki ga najdete na spletni strani www.arboretum.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
torek, 17. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije