Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Nove zgodbe Arboretuma Volčji Potok

Datum: petek, 18. maj, 2012

Čeprav je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« še ne dolgo nazaj uživala v prebujajoči se naravi in prvih pomladnih cvetovih Arboretuma Volčji Potok, je slika sredi maja popolnoma drugačna. Človek kar ne more verjeti, kako drugače se narava obarva in zaživi v zgolj nekaj kratkih tednih. S čim arboretum navdušuje v teh dneh razkrivamo v naslednjih vrsticah.

Zgodba rododendronov in okrasnih čebul

Sonce in dež ter višje temperature so naredili svoje. Drevesa v Arboretumu Volčji Potok so se že lepo odela v zelene liste in kot takšna nudijo prijetno senco. »Zgodbe pri nas se vedno znova dogajajo in prepletajo,« pravi Melita Miš Strgar, pomočnica direktorja Arboretuma Volčji Potok in dodaja, da je zgodba o letošnjih tulipanih že končana, nastaja pa zgodba rododendronov, ki že cvetijo in katere je že mogoče poduhati v angleškem parku in v novih nasadih. V teh majskih dneh cveti tudi okrog 10.000 okrasnih čebul – elegantnih cvetlic na meter visokih steblih, na koncu katerih je cvet v obliki žogice od belih do vijolično modrih barvnih odtenkov. Te čebule so, kot pravijo v arboretumu, nekaj posebnega in ne ravno pogosto na ogled.

Do 25. junija še vedno navdušujejo pošastno velike žuželke in velikani morja, eden najbolj zasedenih delov parka pa sta seveda otroško igrišče ter odlično založen vrtni center.

Sicer pa do 25. junija še vedno navdušujejo pošastno velike žuželke in velikani morja, eden najbolj zasedenih delov parka pa sta seveda otroško igrišče ter odlično založen vrtni center.

Izlegel se je prvi tropski metulj

Tropski metulji obiskovalce prevzamejo s svojo barvitostjo, s srkanjem soka grenivk in poležavanjem na dišečih cvetlicah v steklenjaku s tropskim podnebjem. Zanimivo je, da se lahko v Volčjem Potoku med letečimi metulji prosto sprehajamo ter pri tem morda celo opazimo veselo frfotajočega prvega tropskega metulja, ki se je izlegel v arboretumu. V slednjem se je sicer mogoče lotiti še ene prav posebne raziskovalne naloge – izkopavanja fosilov. »Gre za nov interaktivni pripomoček, ki je namenjen predvsem otrokom, da se podajo na pot zgodovine zemlje ter v mivki odkrivajo različne fosile,« je povedala Sandra Zidar, animatorka v Arboretumu Volčji Potok.

Zidarjeva je povabila še na otroške delavnice ter na različne sprostitvene aktivnosti. Ob sobotah namreč poteka tečaj nordijske hoje, ob petkih pilates v naravi, ob sobotah vadba plesno borilne capoeire, pa tudi joga in ples. Nekaj posebnega so tudi čajanke ter koncerti v živo. »Že prav kmalu, 8. junija v naš arboretum prihaja zasedba Terrafolk s posebnimi gosti. Koncert se bo začel ob 20.30 uri, novost pa je, da bomo park za obiskovalce odprli že ob 18. uri. V sodelovanju z Ekologi brez meja namreč pripravljamo delavnice z ekološko vsebino,« je še povedala Sandra Zidar.

Več o dogodkih v Arboretumu Volčji Potok razkriva spletni prireditvenik, ki ga najdete na spletni strani www.arboretum.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

Veliki pustni karneval v Cerknici

cerknica.jpg
ponedeljek, 17. februar 2020

Cerkniški pustni karneval slovi po svojih velikih figurah, ki so delo akademskih umetnikov in temeljijo na biološkem in mitološkem bogastvu Notranjske.

Ledena trofeja na jezeru Jasna 2020

ledena trofeja
torek, 11. februar 2020

DOGODEK JE ODPOVEDAN! Na pravljičnem jezeru Jasna v Kranjski Gori se obeta prava hokejska senzacija. 15. februarja se bo na ledenem jezeru trlo ljubiteljskih in klubskih hokejistov, ki se bodo borili za en cilj – osvojitev LEDENE TROFEJE. Rdeča nit dogodka je hokej na prostem, ki vsem udeležencem nudi edinstveno in pristno doživetje športa ter narave. Dobrodošli so vsi polnoletni rekreativni igralci. Poleg hokejskega tekmovanja bo tudi zelo pester spremljevalni program za družine.

Na Ptuju pripravljajo vseslovensko seniorsko pustovanje

kurent_ptuj.JPG
petek, 7. februar 2020

Tudi letos bo Zadruga Mozaik Generacij organizirala Seniorsko pustovanje 2020, ki bo potekalo v okviru 60. Kurentovanja v Karnevalski dvorani na Ptuju v četrtek 20. februarja od 10. do 18. ure. Poskrbljeno bo za pester glasbeni program, ter okusno pustno pojedino. Najbolj izvirne, še posebej lastnoročno izdelane, skupinske in posamične maske bodo bogato nagrajene. Pustovanja se bo udeležila tudi Aleksandra Pivec, ki je ambasadorka Seniorskega pustovanja 2020.

Prešernov smenj

presernov_smenj.jpg
četrtek, 6. februar 2020

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja.

23. Tradicionalni pohod in turni smuk na Galetovec

Galetovec_pohod
sreda, 29. januar 2020

02.02.2020  /  08:30h  /  Zborno mesto: Dom krajanov Bohinjska Bela

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
ponedeljek, 20. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije