Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
izola_kolesarji.jpg

Pomlad kliče v slovensko Istro

Datum: torek, 10. marec, 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Istrsko zaledje nudi nešteto možnosti za kolesarjenje in pohodništvo. Ena najbolj priljubljenih kolesarskih in pohodniških poti pri nas je zagotovo Parenzana oziroma pot zdravja in prijateljstva. Kolo si lahko izposodite v Turistično-informacijskem centru v koprski Pretorski palači na Titovem trgu in se z njim podate na raziskovanje istrskih vasic, vse tja do Hrastovelj, Sočerge ali Socerba. Lahko pa pot uberete v drugo smer in krenete po nekdanji obalni cesti, ki vas bo popeljala do Izole in še naprej do Strunjana in Pirana.

Izola ponuja številne možnosti za rekreacijo v naravi. Tako se lahko podate na eno od pohodnih ali kolesarskih poti po izolskem podeželju, ki vas bodo med travniki in vinogradi popeljale do slikovitih istrskih vasic. Izberete lahko na primer dolgo pot na hrib, ki vas bo vodila vse do Baredov ali Šareda ter vas spoznala z zanimivimi arheološkimi najdišči in nekoč pomembnimi vodnimi viri.

S številnimi kolesarskimi in pešpotmi je prepleteno tudi podeželje Kopra. Na Poti slapov boste lahko odkrili manjše in dih jemajoče slapove v zaledju Kopra, s svojimi naravnimi danostmi pa vas bodo prav tako očarali dolina reke Dragonje in reke Rižane. Med raziskovanjem istrskega podeželja se velja ustaviti v Padni, idilični vasici v piranskem zaledju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosednje griče ter Piranski zaliv. Padni prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini. Družina Pucer vas bo z veseljem sprejela na svoji domačiji Padnjec, kjer boste ob prekrasnem pogledu na njihove oljčnike in dolino Dragonje pod razkošno murvo prijetno poklepetali ter okusili njihovo odlično oljčno olje z več kot stoletno tradicijo in druge dobrote.

Seveda je tudi sicer kulinarika vsakič znova odličen razlog za skok v Istro. V Izoli se konec  marca začenjajo Dnevi špargljev, divje šparglje, regrat in druge pomladne dobrote pa vam bodo ponudili tudi v številnih gostilnah, domačijah in restavracijah.

 

Odkrivanje krajinskih parkov

Če želite uživati v naravnih lepotah, se lahko odpravite tudi v krajinske parke – Sečoveljske soline, Strunjan in Debeli rtič. V slednjem boste naravne lepote lahko odkrivali na treh rekreativnih poteh, ki so primerne tako za profesionalne športnike kot tudi za rekreativce. Potek poti si lahko ogledate na www.visitankaran.si, kjer so na voljo tudi vaje za moč in vzdržljivost, s katerimi preverite, katera pot je najbolj primerna za vas. Prav tako lahko izračunate, koliko kalorij ste pri rekreaciji porabili. Med rekreacijo se lahko ustavite tudi ob razgledih in interpretacijskih tablah, kjer pobliže spoznate floro in favno krajinskega parka.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dobra obiskanost Centra Noordung v Vitanju

center nordung
četrtek, 13. avgust 2020

V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordung v Vitanju v mesecu juliju beležijo kar za 270 % večji obisk kot v preteklem koledarskem letu. Poleg rednih razstav in vsebin ponujajo tudi dogodke, predavanja, opazovanja neba in delavnice.

Poletni lutkovni pristan

Lutke
petek, 7. avgust 2020

Festival z zanimivim programom, ki ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle.

Večerja na mostu - Ptujsko kulinarično doživetje z zgodovinskim razgledom

ptuj.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Ptujski pešmost bo v petek, 28. avgusta, ob 18. uri zaživel kot prizorišče Večerje na mostu. Dogodek, ki bo potekal pod kulinarično taktirko priznane ptujske Gostilne Ribič in ptujskih vinarjev, je odgovor na prizadevanja Zavoda za turizem Ptuj pri razvoju kulinarične ponudbe mesta in novih turističnih doživetjih.

Organizirano turistično vodenje po Vipavi

trta_vipava.jpg
ponedeljek, 3. avgust 2020

Na Zavodu za turizem TRG Vipava, so v poletnem času za turiste in obiskovalce naših krajev pripravili posebno ponudbo: Organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi in sicer vsak ponedeljek ob 17. uri, sreda ob 17. uri in petek ob 13. uri.

Disc golf – novo doživetje za obiskovalce Kobilarne Lipica

lipicanci.jpg
sreda, 29. julij 2020

Prenovo hotela Maestoso, ki se je začela v maju ob 440. obletnici Kobilarne Lipica, spremljajo nova, sveža in sproščujoča doživetja za obiskovalce Lipice. Prvo družinsko doživetje je igra disc golfa na novem Disc golf igrišču Lipica. Po ljubljanskih ulicah pa se je podala lipicanska vprega Kobilarne Lipica.

Razgiban poletni program v Termah Snovik

snovik_poletni_oddih.jpg
torek, 28. julij 2020

Letošnje poletje je še prav posebno, a v Termah Snovik ostajajo zvesti svojim gostom in obiskovalcem, saj za njih pripravljajo atraktivni poletni program za številna doživetja. Poleg kopanja in sproščanja telesa v Wellness centru Term, si bodo vsi obiskovalci dan popestrili z dogodki, ki jih zagotovo ni malo, vsi pa skladni z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje s prejetimi varnostnimi in higienskimi ukrepi. Aktivnosti so skrbno oblikovane za vse generacije, vsak bo nekaj našel za sebe in prav nikomur ne bo dolgčas.

Večerja z razgledom na stolpu Vinarium Lendava

Vinarium
torek, 28. julij 2020

Turistična atrakcija stolp Vinarium Lendava, ki letos praznuje peto obletnico delovanja, bo avgusta na vrhu samega stolpa gostila Večerjo z razgledom, ki sledi konceptu 5-zvezdičnega doživetja za individualne goste.

Energijska pot Herbalium

Herbalium energijska pot
petek, 24. julij 2020

Že od pradavnine so ljudje občutili zdravilne točke v naravi. Na ta posebna mesta so hodili, ko so čutili potrebo po zdravljenju. Označevali so jih z večjimi kamni, zgradili templje ali pa kasneje cerkvice. V objemu čudovite narave v Zeliščarskem centru JV Slovenije v kraju Zagrad v občini Škocjan so s pomočjo različnih radiestezijskih metod določili kar nekaj energijskih točk, izbrali pa najmočnejših sedem, kolikor je v telesu tudi glavnih energijskih centrov.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – biser Posavja

paradiso.jpg
torek, 21. julij 2020

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi, ki se že kar nekaj let zapored ponašajo z nazivom Naj kopališče v svoji kategoriji.

Hiša dobrot in Odprta vrata Bele krajine

metlika_grad.jpg
ponedeljek, 20. julij 2020

Hiša dobrot Bele krajine je trajnostni projekt, ki omogoča dvig kakovosti in dodane vrednosti lokalnim proizvodom ter povečanje lokalne samooskrbe ter približevanje lokalne prehranske ponudbe širši javnosti na enem mestu. V juliju in avgustu Zavod Metlika v sklopu projekta Odprta vrata organizira šest izletov po Beli krajini z brezplačnim avtobusnim prevozom in turističnim vodenjem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije