Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
izola_kolesarji.jpg

Pomlad kliče v slovensko Istro

Datum: torek, 10. marec, 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Istrsko zaledje nudi nešteto možnosti za kolesarjenje in pohodništvo. Ena najbolj priljubljenih kolesarskih in pohodniških poti pri nas je zagotovo Parenzana oziroma pot zdravja in prijateljstva. Kolo si lahko izposodite v Turistično-informacijskem centru v koprski Pretorski palači na Titovem trgu in se z njim podate na raziskovanje istrskih vasic, vse tja do Hrastovelj, Sočerge ali Socerba. Lahko pa pot uberete v drugo smer in krenete po nekdanji obalni cesti, ki vas bo popeljala do Izole in še naprej do Strunjana in Pirana.

Izola ponuja številne možnosti za rekreacijo v naravi. Tako se lahko podate na eno od pohodnih ali kolesarskih poti po izolskem podeželju, ki vas bodo med travniki in vinogradi popeljale do slikovitih istrskih vasic. Izberete lahko na primer dolgo pot na hrib, ki vas bo vodila vse do Baredov ali Šareda ter vas spoznala z zanimivimi arheološkimi najdišči in nekoč pomembnimi vodnimi viri.

S številnimi kolesarskimi in pešpotmi je prepleteno tudi podeželje Kopra. Na Poti slapov boste lahko odkrili manjše in dih jemajoče slapove v zaledju Kopra, s svojimi naravnimi danostmi pa vas bodo prav tako očarali dolina reke Dragonje in reke Rižane. Med raziskovanjem istrskega podeželja se velja ustaviti v Padni, idilični vasici v piranskem zaledju, kjer vas čakajo mir in čudoviti razgledi na sosednje griče ter Piranski zaliv. Padni prav poseben čar dajejo tudi prijazni domačini. Družina Pucer vas bo z veseljem sprejela na svoji domačiji Padnjec, kjer boste ob prekrasnem pogledu na njihove oljčnike in dolino Dragonje pod razkošno murvo prijetno poklepetali ter okusili njihovo odlično oljčno olje z več kot stoletno tradicijo in druge dobrote.

Seveda je tudi sicer kulinarika vsakič znova odličen razlog za skok v Istro. V Izoli se konec  marca začenjajo Dnevi špargljev, divje šparglje, regrat in druge pomladne dobrote pa vam bodo ponudili tudi v številnih gostilnah, domačijah in restavracijah.

 

Odkrivanje krajinskih parkov

Če želite uživati v naravnih lepotah, se lahko odpravite tudi v krajinske parke – Sečoveljske soline, Strunjan in Debeli rtič. V slednjem boste naravne lepote lahko odkrivali na treh rekreativnih poteh, ki so primerne tako za profesionalne športnike kot tudi za rekreativce. Potek poti si lahko ogledate na www.visitankaran.si, kjer so na voljo tudi vaje za moč in vzdržljivost, s katerimi preverite, katera pot je najbolj primerna za vas. Prav tako lahko izračunate, koliko kalorij ste pri rekreaciji porabili. Med rekreacijo se lahko ustavite tudi ob razgledih in interpretacijskih tablah, kjer pobliže spoznate floro in favno krajinskega parka.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
torek, 25. februar 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.  2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije