Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Solkanski most

Popotnik ne hiti mimo!

Datum: četrtek, 26. maj, 2011
Solkan in Solkanski most, Sveta Gora,Trnovo, Lokve,... Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob, ki ima svoj sedež v idilični vasici Trnovo pri Gorici vas vabi na čudovit in nepozaben enodnevni izlet miru in ljubezni.

Izhodišce izleta je Solkan z ogledom znamenitega Sokanskega mostu, ki je s svojim 85 metrov dolgim lokom, najdaljši kamniti lok na svetu. V njegovi neposredni bližini si lahko osvežitev in okrepčilo privoščite v čudoviti restavraciji  Primula. Pot vodi naprej na Sveto Goro, znano kot staro romarsko pribežališče, kjer vas bo prijazno sprejel pater Bogdan Knavs. Tam si lahko ogledate baziliko in muzejsko zbirko eksponatov iz 1. svetovne vojne. Sveta Gora pa je tudi odlična razgledna točka, kjer vam pogled seže do morja, prek italijanskih Dolomitov pa vse do Julijskih Alp . Po spustu s Svete Gore na Prevalju zavijete levo in nadaljujete pot proti Trnovskemu gozdu, na Lazno, v osrčje Trnovskega gozda, ki je prava zakladnica naravnih znamenitosti. V spokojnosti tišine leži prijazna vasica Lokve. Tam boste našli tišino miru, po kateri prav gotovo vsi hrepenimo.

Mala LaznaČe Slovenija zaradi svojih lepot in svoje pestrosti predstavlja »krono« Evrope, potem bi lahko bila Trnovski gozd in Mala Lazna zanesljivo zanesljivo eden kronskih draguljev. Da bi ga prav spoznali in začutili njegovo dušo pa si je treba vzeti malo več časa.

Ogenj miru in ljubezni

Mala Lazna je osrčje Trnovskega gozda. Leži na lepi jasi, sredi bukovih in smrekovih gozdov. Od tu naprej pa se lahko sprehodite do Velike ledene jame, Smrekove drage, Malega Goljaka, Mrzovca, Smrečja,... Po zagotovilih botanika dr. Wrabla se tu nahaja botanični vrt, kjer rastejo edinstvene rastline. 

Trnovo je poglavje zase.

Tam se čas ustavi in kamen se dotakne neba na griču Kobulnik, kjer stoji skulptura »Ogenj miru in ljubezni« in spominski park NOB.    

Na robu Trnovske planote leži majhna idilična vasica Trnovo pri Gorici. Tam vam seže pogled na vse strani in prav tam domuje  Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob. V spokojni tišini, nad kraškim portalom, ki že skoraj 300 let kljubuje kraški burji, na domačiji »pri Peršičevih« vas bo, z dobrotami iz domače krušne peči in kozarčkom rujnega, pogostil najslavnejši domačin, slovenski glasbenik in ustanovitelj omenjene fundacije, Gianni Rijavec.

Več informacij: 031/ 642 310

 

Pripravil:

Franci Potočnik

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Šuštarska nedelja

sustarska_nedelja.jpg
ponedeljek, 26. avgust 2019

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Dnevi poezije in vina

Vino
sreda, 21. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja od 21. do 24. avgusta združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Bližajo se 14. Etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

snovik_poletje1.jpg
torek, 20. avgust 2019

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 13. avgust 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

49. Praznik terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 5. avgust 2019

S kronanjem nove kraljice terana se je 3. avgusta v Pliskovici začel 49. Praznik terana in pršuta, zaključil se bo v nedeljo, 11. avgusta, s tradicionalno povorko s ciljem na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Dogajanje bo imelo enogastronomsko noto, ki smo jo posebej izpostavil skozi dogajanje na Bunčetovi domačiji z nizom kulinaričnih večerov; vrhunski kraški chefi s Terra Carsus – Kulinariko Krasa, sledijo še kuharske delavnice za otroke, spajanje sladic s teranom.

Nov turistični produkt Lendave: Festival Vinarium

lendava1.jpg
torek, 30. julij 2019

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ter Hotelu Vinarium, ki se od maja letos uveljavlja na trgu ponudnikov nočitev, je Lendava razvila nov turistični produkt, ki združuje dve kulinarični in etnološko prireditev: Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvijal od 24. avgusta do 7. septembra.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
četrtek, 25. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
sreda, 24. julij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Ogled Žičke kartuzije odslej tudi s pametnimi očali

Zicka kartuzija
sreda, 24. julij 2019

V sklopu aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so to poletje v Žički kartuziji uvedli novost, ki obiskovalcem omogoča oglede tega izjemnega spomenika kulturne dediščine s pomočjo obogatene resničnosti oz. s pametnimi očali.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije