Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Solkanski most

Popotnik ne hiti mimo!

Datum: četrtek, 26. maj, 2011
Solkan in Solkanski most, Sveta Gora,Trnovo, Lokve,... Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob, ki ima svoj sedež v idilični vasici Trnovo pri Gorici vas vabi na čudovit in nepozaben enodnevni izlet miru in ljubezni.

Izhodišce izleta je Solkan z ogledom znamenitega Sokanskega mostu, ki je s svojim 85 metrov dolgim lokom, najdaljši kamniti lok na svetu. V njegovi neposredni bližini si lahko osvežitev in okrepčilo privoščite v čudoviti restavraciji  Primula. Pot vodi naprej na Sveto Goro, znano kot staro romarsko pribežališče, kjer vas bo prijazno sprejel pater Bogdan Knavs. Tam si lahko ogledate baziliko in muzejsko zbirko eksponatov iz 1. svetovne vojne. Sveta Gora pa je tudi odlična razgledna točka, kjer vam pogled seže do morja, prek italijanskih Dolomitov pa vse do Julijskih Alp . Po spustu s Svete Gore na Prevalju zavijete levo in nadaljujete pot proti Trnovskemu gozdu, na Lazno, v osrčje Trnovskega gozda, ki je prava zakladnica naravnih znamenitosti. V spokojnosti tišine leži prijazna vasica Lokve. Tam boste našli tišino miru, po kateri prav gotovo vsi hrepenimo.

Mala LaznaČe Slovenija zaradi svojih lepot in svoje pestrosti predstavlja »krono« Evrope, potem bi lahko bila Trnovski gozd in Mala Lazna zanesljivo zanesljivo eden kronskih draguljev. Da bi ga prav spoznali in začutili njegovo dušo pa si je treba vzeti malo več časa.

Ogenj miru in ljubezni

Mala Lazna je osrčje Trnovskega gozda. Leži na lepi jasi, sredi bukovih in smrekovih gozdov. Od tu naprej pa se lahko sprehodite do Velike ledene jame, Smrekove drage, Malega Goljaka, Mrzovca, Smrečja,... Po zagotovilih botanika dr. Wrabla se tu nahaja botanični vrt, kjer rastejo edinstvene rastline. 

Trnovo je poglavje zase.

Tam se čas ustavi in kamen se dotakne neba na griču Kobulnik, kjer stoji skulptura »Ogenj miru in ljubezni« in spominski park NOB.    

Na robu Trnovske planote leži majhna idilična vasica Trnovo pri Gorici. Tam vam seže pogled na vse strani in prav tam domuje  Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob. V spokojni tišini, nad kraškim portalom, ki že skoraj 300 let kljubuje kraški burji, na domačiji »pri Peršičevih« vas bo, z dobrotami iz domače krušne peči in kozarčkom rujnega, pogostil najslavnejši domačin, slovenski glasbenik in ustanovitelj omenjene fundacije, Gianni Rijavec.

Več informacij: 031/ 642 310

 

Pripravil:

Franci Potočnik

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
petek, 10. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije