Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Solkanski most

Popotnik ne hiti mimo!

Datum: četrtek, 26. maj, 2011
Solkan in Solkanski most, Sveta Gora,Trnovo, Lokve,... Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob, ki ima svoj sedež v idilični vasici Trnovo pri Gorici vas vabi na čudovit in nepozaben enodnevni izlet miru in ljubezni.

Izhodišce izleta je Solkan z ogledom znamenitega Sokanskega mostu, ki je s svojim 85 metrov dolgim lokom, najdaljši kamniti lok na svetu. V njegovi neposredni bližini si lahko osvežitev in okrepčilo privoščite v čudoviti restavraciji  Primula. Pot vodi naprej na Sveto Goro, znano kot staro romarsko pribežališče, kjer vas bo prijazno sprejel pater Bogdan Knavs. Tam si lahko ogledate baziliko in muzejsko zbirko eksponatov iz 1. svetovne vojne. Sveta Gora pa je tudi odlična razgledna točka, kjer vam pogled seže do morja, prek italijanskih Dolomitov pa vse do Julijskih Alp . Po spustu s Svete Gore na Prevalju zavijete levo in nadaljujete pot proti Trnovskemu gozdu, na Lazno, v osrčje Trnovskega gozda, ki je prava zakladnica naravnih znamenitosti. V spokojnosti tišine leži prijazna vasica Lokve. Tam boste našli tišino miru, po kateri prav gotovo vsi hrepenimo.

Mala LaznaČe Slovenija zaradi svojih lepot in svoje pestrosti predstavlja »krono« Evrope, potem bi lahko bila Trnovski gozd in Mala Lazna zanesljivo zanesljivo eden kronskih draguljev. Da bi ga prav spoznali in začutili njegovo dušo pa si je treba vzeti malo več časa.

Ogenj miru in ljubezni

Mala Lazna je osrčje Trnovskega gozda. Leži na lepi jasi, sredi bukovih in smrekovih gozdov. Od tu naprej pa se lahko sprehodite do Velike ledene jame, Smrekove drage, Malega Goljaka, Mrzovca, Smrečja,... Po zagotovilih botanika dr. Wrabla se tu nahaja botanični vrt, kjer rastejo edinstvene rastline. 

Trnovo je poglavje zase.

Tam se čas ustavi in kamen se dotakne neba na griču Kobulnik, kjer stoji skulptura »Ogenj miru in ljubezni« in spominski park NOB.    

Na robu Trnovske planote leži majhna idilična vasica Trnovo pri Gorici. Tam vam seže pogled na vse strani in prav tam domuje  Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob. V spokojni tišini, nad kraškim portalom, ki že skoraj 300 let kljubuje kraški burji, na domačiji »pri Peršičevih« vas bo, z dobrotami iz domače krušne peči in kozarčkom rujnega, pogostil najslavnejši domačin, slovenski glasbenik in ustanovitelj omenjene fundacije, Gianni Rijavec.

Več informacij: 031/ 642 310

 

Pripravil:

Franci Potočnik

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Poletni lutkovni pristan

Lutke
petek, 7. avgust 2020

Festival z zanimivim programom, ki ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle.

Večerja na mostu - Ptujsko kulinarično doživetje z zgodovinskim razgledom

ptuj.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Ptujski pešmost bo v petek, 28. avgusta, ob 18. uri zaživel kot prizorišče Večerje na mostu. Dogodek, ki bo potekal pod kulinarično taktirko priznane ptujske Gostilne Ribič in ptujskih vinarjev, je odgovor na prizadevanja Zavoda za turizem Ptuj pri razvoju kulinarične ponudbe mesta in novih turističnih doživetjih.

Organizirano turistično vodenje po Vipavi

trta_vipava.jpg
ponedeljek, 3. avgust 2020

Na Zavodu za turizem TRG Vipava, so v poletnem času za turiste in obiskovalce naših krajev pripravili posebno ponudbo: Organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi in sicer vsak ponedeljek ob 17. uri, sreda ob 17. uri in petek ob 13. uri.

Disc golf – novo doživetje za obiskovalce Kobilarne Lipica

lipicanci.jpg
sreda, 29. julij 2020

Prenovo hotela Maestoso, ki se je začela v maju ob 440. obletnici Kobilarne Lipica, spremljajo nova, sveža in sproščujoča doživetja za obiskovalce Lipice. Prvo družinsko doživetje je igra disc golfa na novem Disc golf igrišču Lipica. Po ljubljanskih ulicah pa se je podala lipicanska vprega Kobilarne Lipica.

Razgiban poletni program v Termah Snovik

snovik_poletni_oddih.jpg
torek, 28. julij 2020

Letošnje poletje je še prav posebno, a v Termah Snovik ostajajo zvesti svojim gostom in obiskovalcem, saj za njih pripravljajo atraktivni poletni program za številna doživetja. Poleg kopanja in sproščanja telesa v Wellness centru Term, si bodo vsi obiskovalci dan popestrili z dogodki, ki jih zagotovo ni malo, vsi pa skladni z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje s prejetimi varnostnimi in higienskimi ukrepi. Aktivnosti so skrbno oblikovane za vse generacije, vsak bo nekaj našel za sebe in prav nikomur ne bo dolgčas.

Večerja z razgledom na stolpu Vinarium Lendava

Vinarium
torek, 28. julij 2020

Turistična atrakcija stolp Vinarium Lendava, ki letos praznuje peto obletnico delovanja, bo avgusta na vrhu samega stolpa gostila Večerjo z razgledom, ki sledi konceptu 5-zvezdičnega doživetja za individualne goste.

Energijska pot Herbalium

Herbalium energijska pot
petek, 24. julij 2020

Že od pradavnine so ljudje občutili zdravilne točke v naravi. Na ta posebna mesta so hodili, ko so čutili potrebo po zdravljenju. Označevali so jih z večjimi kamni, zgradili templje ali pa kasneje cerkvice. V objemu čudovite narave v Zeliščarskem centru JV Slovenije v kraju Zagrad v občini Škocjan so s pomočjo različnih radiestezijskih metod določili kar nekaj energijskih točk, izbrali pa najmočnejših sedem, kolikor je v telesu tudi glavnih energijskih centrov.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – biser Posavja

paradiso.jpg
torek, 21. julij 2020

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi, ki se že kar nekaj let zapored ponašajo z nazivom Naj kopališče v svoji kategoriji.

Hiša dobrot in Odprta vrata Bele krajine

metlika_grad.jpg
ponedeljek, 20. julij 2020

Hiša dobrot Bele krajine je trajnostni projekt, ki omogoča dvig kakovosti in dodane vrednosti lokalnim proizvodom ter povečanje lokalne samooskrbe ter približevanje lokalne prehranske ponudbe širši javnosti na enem mestu. V juliju in avgustu Zavod Metlika v sklopu projekta Odprta vrata organizira šest izletov po Beli krajini z brezplačnim avtobusnim prevozom in turističnim vodenjem.

Naj kopališče: Terme Banovci – Družinske počitnice z veliko začetnico

Terme Banovci
torek, 14. julij 2020

V sončnem sobotnem jutru je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« za sabo pustila hribe in doline ter se popeljala panonskim ravnicam naproti. Njihova končna postojanka je bila v severovzhodnem delu Slovenije, kjer so odkrivali ponudbo Term Banovci in tamkajšnje okolice. Ta namreč premore čarobne kotičke Slovenije, kjer kot zatrjujejo, poznajo skrivnosten recept za nepozaben družinski dopust.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije