Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Solkanski most

Popotnik ne hiti mimo!

Datum: četrtek, 26. maj, 2011
Solkan in Solkanski most, Sveta Gora,Trnovo, Lokve,... Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob, ki ima svoj sedež v idilični vasici Trnovo pri Gorici vas vabi na čudovit in nepozaben enodnevni izlet miru in ljubezni.

Izhodišce izleta je Solkan z ogledom znamenitega Sokanskega mostu, ki je s svojim 85 metrov dolgim lokom, najdaljši kamniti lok na svetu. V njegovi neposredni bližini si lahko osvežitev in okrepčilo privoščite v čudoviti restavraciji  Primula. Pot vodi naprej na Sveto Goro, znano kot staro romarsko pribežališče, kjer vas bo prijazno sprejel pater Bogdan Knavs. Tam si lahko ogledate baziliko in muzejsko zbirko eksponatov iz 1. svetovne vojne. Sveta Gora pa je tudi odlična razgledna točka, kjer vam pogled seže do morja, prek italijanskih Dolomitov pa vse do Julijskih Alp . Po spustu s Svete Gore na Prevalju zavijete levo in nadaljujete pot proti Trnovskemu gozdu, na Lazno, v osrčje Trnovskega gozda, ki je prava zakladnica naravnih znamenitosti. V spokojnosti tišine leži prijazna vasica Lokve. Tam boste našli tišino miru, po kateri prav gotovo vsi hrepenimo.

Mala LaznaČe Slovenija zaradi svojih lepot in svoje pestrosti predstavlja »krono« Evrope, potem bi lahko bila Trnovski gozd in Mala Lazna zanesljivo zanesljivo eden kronskih draguljev. Da bi ga prav spoznali in začutili njegovo dušo pa si je treba vzeti malo več časa.

Ogenj miru in ljubezni

Mala Lazna je osrčje Trnovskega gozda. Leži na lepi jasi, sredi bukovih in smrekovih gozdov. Od tu naprej pa se lahko sprehodite do Velike ledene jame, Smrekove drage, Malega Goljaka, Mrzovca, Smrečja,... Po zagotovilih botanika dr. Wrabla se tu nahaja botanični vrt, kjer rastejo edinstvene rastline. 

Trnovo je poglavje zase.

Tam se čas ustavi in kamen se dotakne neba na griču Kobulnik, kjer stoji skulptura »Ogenj miru in ljubezni« in spominski park NOB.    

Na robu Trnovske planote leži majhna idilična vasica Trnovo pri Gorici. Tam vam seže pogled na vse strani in prav tam domuje  Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob. V spokojni tišini, nad kraškim portalom, ki že skoraj 300 let kljubuje kraški burji, na domačiji »pri Peršičevih« vas bo, z dobrotami iz domače krušne peči in kozarčkom rujnega, pogostil najslavnejši domačin, slovenski glasbenik in ustanovitelj omenjene fundacije, Gianni Rijavec.

Več informacij: 031/ 642 310

 

Pripravil:

Franci Potočnik

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Pričetek obratovanja poletne sezone v Kranjski Gori

Kranjska Gora poleti
petek, 29. maj 2020

Danes v Kranjski Gori odpirajo poletno sezono, naslednji petek pa bo z obratovanjem pričel tudi bike park.

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Gostilna Zeleni rob odpira svoja vrata

veika_planina.jpg
ponedeljek, 11. maj 2020

Obveščamo vas, da gostilna Zeleni rob ponovno vabi obiskovalce na okrepčilo! Gostilna bo odprta od petka do nedelje, med 9. in 16. uro, nato pa vsak teden od srede do nedelje, med 9. in 16. uro. Odprta bo le v času lepega vremena, saj bo postrežba potekala le na zunanji terasi.

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije