Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Solkanski most

Popotnik ne hiti mimo!

Datum: četrtek, 26. maj, 2011
Solkan in Solkanski most, Sveta Gora,Trnovo, Lokve,... Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob, ki ima svoj sedež v idilični vasici Trnovo pri Gorici vas vabi na čudovit in nepozaben enodnevni izlet miru in ljubezni.

Izhodišce izleta je Solkan z ogledom znamenitega Sokanskega mostu, ki je s svojim 85 metrov dolgim lokom, najdaljši kamniti lok na svetu. V njegovi neposredni bližini si lahko osvežitev in okrepčilo privoščite v čudoviti restavraciji  Primula. Pot vodi naprej na Sveto Goro, znano kot staro romarsko pribežališče, kjer vas bo prijazno sprejel pater Bogdan Knavs. Tam si lahko ogledate baziliko in muzejsko zbirko eksponatov iz 1. svetovne vojne. Sveta Gora pa je tudi odlična razgledna točka, kjer vam pogled seže do morja, prek italijanskih Dolomitov pa vse do Julijskih Alp . Po spustu s Svete Gore na Prevalju zavijete levo in nadaljujete pot proti Trnovskemu gozdu, na Lazno, v osrčje Trnovskega gozda, ki je prava zakladnica naravnih znamenitosti. V spokojnosti tišine leži prijazna vasica Lokve. Tam boste našli tišino miru, po kateri prav gotovo vsi hrepenimo.

Mala LaznaČe Slovenija zaradi svojih lepot in svoje pestrosti predstavlja »krono« Evrope, potem bi lahko bila Trnovski gozd in Mala Lazna zanesljivo zanesljivo eden kronskih draguljev. Da bi ga prav spoznali in začutili njegovo dušo pa si je treba vzeti malo več časa.

Ogenj miru in ljubezni

Mala Lazna je osrčje Trnovskega gozda. Leži na lepi jasi, sredi bukovih in smrekovih gozdov. Od tu naprej pa se lahko sprehodite do Velike ledene jame, Smrekove drage, Malega Goljaka, Mrzovca, Smrečja,... Po zagotovilih botanika dr. Wrabla se tu nahaja botanični vrt, kjer rastejo edinstvene rastline. 

Trnovo je poglavje zase.

Tam se čas ustavi in kamen se dotakne neba na griču Kobulnik, kjer stoji skulptura »Ogenj miru in ljubezni« in spominski park NOB.    

Na robu Trnovske planote leži majhna idilična vasica Trnovo pri Gorici. Tam vam seže pogled na vse strani in prav tam domuje  Mednarodna mirovniška fundacija Beli Golob. V spokojni tišini, nad kraškim portalom, ki že skoraj 300 let kljubuje kraški burji, na domačiji »pri Peršičevih« vas bo, z dobrotami iz domače krušne peči in kozarčkom rujnega, pogostil najslavnejši domačin, slovenski glasbenik in ustanovitelj omenjene fundacije, Gianni Rijavec.

Več informacij: 031/ 642 310

 

Pripravil:

Franci Potočnik

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Ljubljanska vinska pot

ljubljanska_vinska_pot.jpg
torek, 5. november 2019

Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

33. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti

levstikova_pot.JPG
ponedeljek, 4. november 2019

Start in registracija: 9. novembra med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Registracija je obvezna!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
ponedeljek, 28. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Viva la pasta!

pasta - makaroni
sreda, 23. oktober 2019

Edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije