Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vile.jpg

Pravljični vlaki Slovenskih železnic

Datum: petek, 23. december, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je na tretjo decembrsko soboto odpravila v knežje mesto. To je Celje bilo nekoč, v teh decembrskih dneh pa ni le knežje, ampak tudi pravljično. Pravljično je okrašeno, pravljični so dogodki in pravljična je, že 11. leto zapored, tudi pravljična dežela. Vanjo tudi letos vozijo pravljični vlaki Slovenskih železnic. Kdaj in kako pa v nadaljevanju.

Veseli decembrski popusti Slovenskih železnic

Vlaki Slovenskih železnic se v decembrskih dneh posujejo z vilinskim prahom, na nekaterih pa se potnikom pridružijo še pravljične vile. 22. decembra je iz Velenja odpeljal pravljični vlak. Na vlaku so pravljične vile poskrbele za pravljično vzdušje in pripovedovanje vilinskih zgodb. Pravljični vlak je v Celje pripeljal tudi iz Zagorja, Maribora, 28. decembra pa bo pripeljal iz Ljubljane.  

Na vlaku pravljične vile poskrbijo za pravljično vzdušje in pripovedovanje vilinskih zgodb.

Alenka Babič iz Slovenskih železnic je povedala, da so decembrske vožnje z vlaki že posebej ugodne. Za skupino otrok do 12. leta s spremljevalci velja 75-odstotni popust za potovanja po vsej Sloveniji. Torej tudi za izlete v Postojnsko jamo, praznično Ljubljano in še kam. »Skozi vse leto vas vabimo na družinska potovanja z vlaki z družinsko izkaznico K – 17. Ta prinaša brezplačne vožnje za otroke do 12. leta ter 40 odstotni popust za vse ostale družinske člane,« je še dodala Babičeva ter hkrati povabila tudi na potovanja v tujino. Čarobni Dunaj je v decembru še posebej vreden ogleda. S vozovnico Citystar potujejo otroci do 15. leta ob spremstvu strašev brezplačno, mladi do 26. leta imajo v Avstriji 70 odstotni popust, najcenejša pot v Graz je z vozonico Regio AS, Beograd special pa je najugodnejša ponudba za Silvestrovanje v Beogradu. Tja bodo vlaki odpeljali 29. in 30. decembra.

Pravljična dežela v Celju

Knežje mesto Celje decembra postane tudi pravljično mesto. Pravljično dogajanje daje mestu poseben čar. Po ulicah zadiši po cimetu, božično novoletne sotjnice oživijo, svoja vrata pa odpre tudi »Pravljična dežela« na Glavnem trgu. To je mogoče obiskati vsak dan do 31. decembra dopoldan od 10. do 12. ure ter popoldan od 17. do 19. ure.

Na Glavnem trgu se vrstijo brezplačni koncerti v živo. V petek, 23. decembra v knežje mesto prihajajo Rock partyzani in v četrtek, 29. decembra Alya. Na silvestrovo pa bo na Trgu celjskih knezov za noro najdaljšo noč poskrbela skupina Rock'n'Band.

»Obisk pravljične dežele je brezplačen, dogajanje v njej pa polno vilinskih zgodb, malih pravljičnih talentov, voženj s pravljičnimi kočijami, pravljičnega rajanja s pravljičnimi vilami in drugimi pravljičnimi junaki. Vrhunec in hkrati zaključek pravljične dežele pa bo tudi letos otroško Silvestrovanje s pravljičnim odštevanjem točno opoldne v družbi Sanje Poljšak Pesan,« je ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupala Vladimira Skale, organizatorka pravljične dežele.

Pravljično Celje ponuja obilo pravljičnega dogajanja tudi za starejše. Na Glavnem trgu se vrstijo brezplačni koncerti v živo. V petek, 23. decembra v knežje mesto prihajajo Rock partyzani in v četrtek, 29. decembra Alya. Na silvestrovo pa bo na Trgu celjskih knezov za noro najdaljšo noč poskrbela skupina Rock'n'Band. K obisku vabi še božična vas v Zelen' dolu ob Šmartinskem jezeru ter Stari grad kamor se lahko peš v družbi ostalih udeležencev romantičnega pohoda odpravite na božični dan, 25. decembra.

Več o dogajanju v pravljičnem Celju preberite na www.celeiainfo.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

Gourmet over Mura

gibanica1.jpg
torek, 3. september 2019

Gastronomski dogodek Gourmet over Mura, ki bo potekal 6. septembra v Murski Soboti, je kulinarično in vinsko popotovanje, kjer obiskovalci v enem večeru okusijo najboljše, kar ponuja Pomurje, obenem pa brbončice popelje tudi onkraj naših meja.

Pričel se je Teden okusov Posavja

vino.jpg
ponedeljek, 2. september 2019

V regiji Posavje so v letošnjem letu prvič zasnovali enotedensko dogajanje pod skupno znamko OKUSI POSAVJA, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin ter dobrot iz kmetij. Z otvoritvenim dogodkom na posestu Tri lučke se je včeraj, 29. avgusta pričel festival, ki bo trajal vse do 7. septembra.

V soboto vsi osnovnošolci brezplačno na Pot pastirskih škratov na Krvavcu

krvavec_junij.png
četrtek, 29. avgust 2019

Na zadnji avgustovski dan, v soboto 31.8. bodo na Krvavcu po škratje vstopili v novo šolsko leto. Na ta dan bodo vsem osnovnošolcem podarili brezplačno beležko za Pot pastirskih škratov ter vodenje po poti, brezplačen škratji šmorn ter jim odigrali Pravljico o pastrijih in škratih s Krvavca.

Koper Giba 2019

adhd druzina
sreda, 28. avgust 2019

Festival športa in aktivnih družin KOPER GIBA - letos že tretja izvedba, ki bo postala tradicionalna. 14. septembra ob 14:00 uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije