Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vile.jpg

Pravljični vlaki Slovenskih železnic

Datum: petek, 23. december, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je na tretjo decembrsko soboto odpravila v knežje mesto. To je Celje bilo nekoč, v teh decembrskih dneh pa ni le knežje, ampak tudi pravljično. Pravljično je okrašeno, pravljični so dogodki in pravljična je, že 11. leto zapored, tudi pravljična dežela. Vanjo tudi letos vozijo pravljični vlaki Slovenskih železnic. Kdaj in kako pa v nadaljevanju.

Veseli decembrski popusti Slovenskih železnic

Vlaki Slovenskih železnic se v decembrskih dneh posujejo z vilinskim prahom, na nekaterih pa se potnikom pridružijo še pravljične vile. 22. decembra je iz Velenja odpeljal pravljični vlak. Na vlaku so pravljične vile poskrbele za pravljično vzdušje in pripovedovanje vilinskih zgodb. Pravljični vlak je v Celje pripeljal tudi iz Zagorja, Maribora, 28. decembra pa bo pripeljal iz Ljubljane.  

Na vlaku pravljične vile poskrbijo za pravljično vzdušje in pripovedovanje vilinskih zgodb.

Alenka Babič iz Slovenskih železnic je povedala, da so decembrske vožnje z vlaki že posebej ugodne. Za skupino otrok do 12. leta s spremljevalci velja 75-odstotni popust za potovanja po vsej Sloveniji. Torej tudi za izlete v Postojnsko jamo, praznično Ljubljano in še kam. »Skozi vse leto vas vabimo na družinska potovanja z vlaki z družinsko izkaznico K – 17. Ta prinaša brezplačne vožnje za otroke do 12. leta ter 40 odstotni popust za vse ostale družinske člane,« je še dodala Babičeva ter hkrati povabila tudi na potovanja v tujino. Čarobni Dunaj je v decembru še posebej vreden ogleda. S vozovnico Citystar potujejo otroci do 15. leta ob spremstvu strašev brezplačno, mladi do 26. leta imajo v Avstriji 70 odstotni popust, najcenejša pot v Graz je z vozonico Regio AS, Beograd special pa je najugodnejša ponudba za Silvestrovanje v Beogradu. Tja bodo vlaki odpeljali 29. in 30. decembra.

Pravljična dežela v Celju

Knežje mesto Celje decembra postane tudi pravljično mesto. Pravljično dogajanje daje mestu poseben čar. Po ulicah zadiši po cimetu, božično novoletne sotjnice oživijo, svoja vrata pa odpre tudi »Pravljična dežela« na Glavnem trgu. To je mogoče obiskati vsak dan do 31. decembra dopoldan od 10. do 12. ure ter popoldan od 17. do 19. ure.

Na Glavnem trgu se vrstijo brezplačni koncerti v živo. V petek, 23. decembra v knežje mesto prihajajo Rock partyzani in v četrtek, 29. decembra Alya. Na silvestrovo pa bo na Trgu celjskih knezov za noro najdaljšo noč poskrbela skupina Rock'n'Band.

»Obisk pravljične dežele je brezplačen, dogajanje v njej pa polno vilinskih zgodb, malih pravljičnih talentov, voženj s pravljičnimi kočijami, pravljičnega rajanja s pravljičnimi vilami in drugimi pravljičnimi junaki. Vrhunec in hkrati zaključek pravljične dežele pa bo tudi letos otroško Silvestrovanje s pravljičnim odštevanjem točno opoldne v družbi Sanje Poljšak Pesan,« je ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupala Vladimira Skale, organizatorka pravljične dežele.

Pravljično Celje ponuja obilo pravljičnega dogajanja tudi za starejše. Na Glavnem trgu se vrstijo brezplačni koncerti v živo. V petek, 23. decembra v knežje mesto prihajajo Rock partyzani in v četrtek, 29. decembra Alya. Na silvestrovo pa bo na Trgu celjskih knezov za noro najdaljšo noč poskrbela skupina Rock'n'Band. K obisku vabi še božična vas v Zelen' dolu ob Šmartinskem jezeru ter Stari grad kamor se lahko peš v družbi ostalih udeležencev romantičnega pohoda odpravite na božični dan, 25. decembra.

Več o dogajanju v pravljičnem Celju preberite na www.celeiainfo.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
petek, 10. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije