Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Ovca_kaze_jezik.jpg

Praznik ovčereje pri Termah Snovik

Datum: sreda, 26. avgust, 2020

V Tuhinjski dolini v Termah delujejo in živijo po Kneippovi filozofiji zdravega načina življenja, gostom in obiskovalcem je na vsakem koraku na voljo spoznavanje njegove filozofije, ki jo je zgradil na petih elementih: voda, gibanje, prehrana, zelišča, zdrav življenjski slog. Kneipp je namreč že pred več kot sto leti omenjal tudi področja zdravega življenjskega sloga, ki danes velja za izredno aktualno tematiko.

Po Kneippovi filozofiji zdravega življenjskega sloga je pomembno zavestno negovati ne samo naše medsebojne odnose, ampak tudi obrede in običaje. Prav obredi in običaji so povezani z domovino in našimi koreninami, dajo nam občutek pripadnosti in varnosti, hkrati pa bogatijo naše srce in dušo. Zato se je pomembno povezovati in širiti naša obzorja.
V Snoviku Turistično društvo Tuhinjska dolina skrbi za številne običaje, ki jih ljudje lahko spoznavajo na različnih etnoloških dogodkih s številnimi prikazi starih običajev. Na ta način vsi pripomoremo k kakovosti življenja domačinov in naših obiskovalcev.
Ste vedeli, da je bila Tuhinjska dolina in predvsem planina Menina vedno simbol ovčereje? Tudi sedaj boste s prihodom v Tuhinjsko dolino na travnikih opazili ovce, ki se ponovno vračajo kot nekoč, ko je imela vsaka kmetija svoje ovce in celo družinski člani so imeli svoje ovce. Ovčereja v Tuhinjski dolini je ena najstarejših dejavnosti, s katero je tesno povezano rokodelstvo in prehrana. Ima pomembno kulturno tradicijo, ki jo vestno ohranjajo člani Turističnega društva Tuhinjska dolina.
V ta namen zadnji predšolski vikend pri Termah Snovik organizirajo kar tridnevne etnološke dneve pod imenom OVČEREJA V TUHINJSKI DOLINI – nekoč in danes.

PROGRAM prireditve pri Termah Snovik :
Petek, 28. 8. 2020
Od 19.30 do 21. ure – KMEČKI STAND-UP SHOW: komedija SLOVENSKA VICOTEKA v izvedbi Janeza Cankarja in Jožeta Čamernika Lokacija. Prireditveni šotor pri Termah Snovik Vstopnice so na volji na recepciji Term Snovik. Cena vstopnic: 10 € v predprodaji, 12 € na dan dogodka, 5 € za otroke do 15. leta.
Sobota, 29. 8. 2020
Od 10. do 13. ure – Razstava in prikaz izdelave izdelkov iz volne Lokacija: pri vhodu v Terme Snovik
Nedelja, 30. 8. 2020
Ob 15.00 uri - Osrednja prireditev OVČEREJA V TUHINJSKI DOLINI Nekoč in danes Lokacija: prireditveni šotor pri Termah Snovik Predstavitev avtohtone pasme ovc, pomen reje, uporaba volne Prikaz del povezanih s predelavo ovčje volne: striženje, pranje, krtačenje, predenje, polstenje in pletenje Razstava izdelkov rokodelske sekcije društva z naslovom Volna tuhinjskih ovc - gospodarska surovina, jagnjetina na krožniku. Za dobro razpoloženje bo poskrbela Godba Tuhinjske doline.

Vsi dogodki prireditve bodo izvedeni v skladu z mnenjem in zahtevami NIJZ. 
Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Praznovanje izolske legende

izola_mandrac.jpg
sreda, 21. oktober 2020

V nedeljo, 25. oktobra 2020, vabljeni v Izolo na prireditev “Praznovanje izolske legende” na plaži Hotela Delfin.

Tematsko obarvana jesensko-zimska ponudba Ljubljane

Ljubljana
petek, 16. oktober 2020

Turizem Ljubljana je pripravil osem bogatih in tematsko obarvanih paketov ter enodnevna doživetja, ki obiskovalcem omogočajo doživetje Ljubljane v jesenskih mesecih in prazničnem decembru.

Spoznajte Celje z lokalnimi vodniki

grad-celje-celjski-grad-castle-61.jpg
sreda, 14. oktober 2020

Oktober je v Celju v znamenju brezplačnih vodenj z lokalnimi turističnimi vodniki, ki so pripravili štiri različna vodenja in z njimi že začeli. Vabljeni na jesenske sprehode po mestu grofov ter raziskovanje mogočnega Starega gradu Celje ali pa na kolesarsko druženje od Celja do Vojnika in Žalca.

Delavnica prebujanja energije

Zelišča
ponedeljek, 12. oktober 2020

Vabimo vas, da se pridružite delavnici v RIC Novo mesto, ki vas bo popeljala na pot boljšega počutja, sproščanja blokad in krepitev energije in imunskega sistema, kar je še posebno pomembno za ohranjanje zdravja in pozitivne življenjske naravnanosti.

Nova AR aplikacija Doživi zgodbo Ruske kapelice

ruska_kapelica.JPG
sreda, 7. oktober 2020

Turizem Kranjska Gora je lansiral nov turistični produkt, AR aplikacijo, s pomočjo katere bodo obiskovalci lahko doživeli zgodbo Vršiške ceste in Ruske kapelice.

Jamski koncert - Glas vina & Poseben gušt v Županovi jami

zupanova_j.JPG
četrtek, 1. oktober 2020

Prepustite se vrhunski akustični glasbi z odličnim vokalom v podzemnem ambientu Županove jame! Izjemna akustika ponuja edinstveno glasbeno doživetje, lepota jamskega okolja pa glasbi doda še vizualno noto.

Hoja za upanje

bled_otok.jpg
sreda, 30. september 2020

Europa Donna Slovensko združenje za boj proti raku na dojki že vrsto let prireja vseslovensko akcijo Rožnate pletenine, z namenom osveščati širšo javnost o raku dojk ter opozarja na pomen zdravega načina življenja, zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja bolezni.

Oživljanje tradicije izpiranja zlata ob Dravski kolesarski poti

izpiranje zlata
sreda, 23. september 2020

Slovenski del Dravske kolesarske poti je vse bolj privlačna destinacija tako domačih kot tujih kolesarjev. Obstoječim doživetjem pod blagovno znamko Drava Bike se bo v prihodnje pridružilo novo, izpiranje zlata, ki ga v Občini Starše razvijajo v sklopu projekta Zlata Drava.

Pohod po delu poti Alpe Adria Trail ob zaključku pohodniške sezone

soca_outdoor.jpg
sreda, 23. september 2020

V petek, 25. septembra, bo ob zaključku pohodniške sezone potekal voden pohod po delu poti Alpe Adria Trail. Pohod bo izveden v okviru Festivala pohodništva doline Soče 2020.

Pohodniški dnevi v Tuhinjski dolini

snovik_pohodniki
ponedeljek, 14. september 2020

Terme Snovik in Turistično društvo Tuhinjska dolina prihajajoči vikend od petka, 18. 9. do nedelje, 20. 9. 2020 organizirata jesenski pohodniški vikend v Tuhinjski dolini. Pridružite se na vodenih pohodih v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp in aktivno preživite prelep septembrski vikend.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije