Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Ovca_kaze_jezik.jpg

Praznik ovčereje pri Termah Snovik

Datum: sreda, 26. avgust, 2020

V Tuhinjski dolini v Termah delujejo in živijo po Kneippovi filozofiji zdravega načina življenja, gostom in obiskovalcem je na vsakem koraku na voljo spoznavanje njegove filozofije, ki jo je zgradil na petih elementih: voda, gibanje, prehrana, zelišča, zdrav življenjski slog. Kneipp je namreč že pred več kot sto leti omenjal tudi področja zdravega življenjskega sloga, ki danes velja za izredno aktualno tematiko.

Po Kneippovi filozofiji zdravega življenjskega sloga je pomembno zavestno negovati ne samo naše medsebojne odnose, ampak tudi obrede in običaje. Prav obredi in običaji so povezani z domovino in našimi koreninami, dajo nam občutek pripadnosti in varnosti, hkrati pa bogatijo naše srce in dušo. Zato se je pomembno povezovati in širiti naša obzorja.
V Snoviku Turistično društvo Tuhinjska dolina skrbi za številne običaje, ki jih ljudje lahko spoznavajo na različnih etnoloških dogodkih s številnimi prikazi starih običajev. Na ta način vsi pripomoremo k kakovosti življenja domačinov in naših obiskovalcev.
Ste vedeli, da je bila Tuhinjska dolina in predvsem planina Menina vedno simbol ovčereje? Tudi sedaj boste s prihodom v Tuhinjsko dolino na travnikih opazili ovce, ki se ponovno vračajo kot nekoč, ko je imela vsaka kmetija svoje ovce in celo družinski člani so imeli svoje ovce. Ovčereja v Tuhinjski dolini je ena najstarejših dejavnosti, s katero je tesno povezano rokodelstvo in prehrana. Ima pomembno kulturno tradicijo, ki jo vestno ohranjajo člani Turističnega društva Tuhinjska dolina.
V ta namen zadnji predšolski vikend pri Termah Snovik organizirajo kar tridnevne etnološke dneve pod imenom OVČEREJA V TUHINJSKI DOLINI – nekoč in danes.

PROGRAM prireditve pri Termah Snovik :
Petek, 28. 8. 2020
Od 19.30 do 21. ure – KMEČKI STAND-UP SHOW: komedija SLOVENSKA VICOTEKA v izvedbi Janeza Cankarja in Jožeta Čamernika Lokacija. Prireditveni šotor pri Termah Snovik Vstopnice so na volji na recepciji Term Snovik. Cena vstopnic: 10 € v predprodaji, 12 € na dan dogodka, 5 € za otroke do 15. leta.
Sobota, 29. 8. 2020
Od 10. do 13. ure – Razstava in prikaz izdelave izdelkov iz volne Lokacija: pri vhodu v Terme Snovik
Nedelja, 30. 8. 2020
Ob 15.00 uri - Osrednja prireditev OVČEREJA V TUHINJSKI DOLINI Nekoč in danes Lokacija: prireditveni šotor pri Termah Snovik Predstavitev avtohtone pasme ovc, pomen reje, uporaba volne Prikaz del povezanih s predelavo ovčje volne: striženje, pranje, krtačenje, predenje, polstenje in pletenje Razstava izdelkov rokodelske sekcije društva z naslovom Volna tuhinjskih ovc - gospodarska surovina, jagnjetina na krožniku. Za dobro razpoloženje bo poskrbela Godba Tuhinjske doline.

Vsi dogodki prireditve bodo izvedeni v skladu z mnenjem in zahtevami NIJZ. 
Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Vabljeni v ZOO Ljubljana

mini_zoo_land10.JPG
četrtek, 11. marec 2021

ZOO Ljubljana je ponovno odprt vsak dan med 9:00 in 17:00. 

Informacije o Ljubljani in okolici na voljo tudi, ko je TIC zaprt

ljubljana_april.jpeg
sreda, 10. februar 2021

Turizem Ljubljana ostaja servis za meščane in obiskovalce tudi v času epidemije, ko so morali zapreti turistično-informacijski center.

NMS ponovno odprt!

nms1.jpg
ponedeljek, 25. januar 2021

V soboto, 23. januarja 2021, se je Narodni muzej Slovenije ponovno odprl za obiskovalce. Vsaj do 29. januarja 2021 sta odprta Narodni muzej Slovenije in Narodni muzej Slovenije – Metelkova.

Zlatorogova pot - nova tematska pot ob Blejskem jezeru

bled_otok.jpg
četrtek, 5. november 2020

Nova tematska pot, namenjena predvsem otrokom in družinam, na šestih postajah na poti okoli Blejskega jezera predstavlja kulturne in naravne znamenitosti Bleda ter izpostavlja pomen varovanja okolja za prihodnost.

Nova učna pot Drvošec ob Cerkniškem jezeru

Cerknica zaklad
petek, 30. oktober 2020

Tematska pot Drvošec, ki poteka večinoma po gozdnem grebenu ob Cerkniškem jezeru v Notranjskem regijskem parku, obiskovalcem ponuja razglede na presihajoče jezero, coprniško Slivnico in širšo okolico.

Novo doživetje: Lov na zaklad na gradu Podsreda

podsreda.jpg
sreda, 28. oktober 2020

Poleg ogleda srednjeveškega gradu, ki na ogled postavlja številne zanimive razstave in zgodovinske prostore, je od sedaj na gradu Podsreda mogoče tudi sodelovanje v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda.

TZ Izola vzpodbuja razvoj enogastronomske ponudbe destinacije

izola_soncno_nabrezje.jpg
četrtek, 22. oktober 2020

Turistično združenje Izola za turistično gospodarstvo v mesecu oktobru pripravja prvo kulinarično akademijo ter izvaja zanimiva predavanja strokovnjakov s področja eno-gastronomije in predavanja iz različnih razvojnih področij.

Nov turistični produkt: Preživetje v naravi na Krvavcu

Krvavec pohod
četrtek, 22. oktober 2020

RTC Krvavec je oblikoval nov program ''Preživetje v naravi na Krvavcu'', ki nudi zabavno aktivnost in doživetje primerno za družine in poslovne skupine.

Praznovanje izolske legende

izola_mandrac.jpg
sreda, 21. oktober 2020

V nedeljo, 25. oktobra 2020, vabljeni v Izolo na prireditev “Praznovanje izolske legende” na plaži Hotela Delfin.

Tematsko obarvana jesensko-zimska ponudba Ljubljane

Ljubljana
petek, 16. oktober 2020

Turizem Ljubljana je pripravil osem bogatih in tematsko obarvanih paketov ter enodnevna doživetja, ki obiskovalcem omogočajo doživetje Ljubljane v jesenskih mesecih in prazničnem decembru.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije