Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Praznovanje tisočletnice prve pisne omembe Blejskega gradu

Datum: sreda, 11. maj, 2011
Leto 2011 je za Blejski grad in zaposlene v Zavodu za kulturo Bled, ki z gradom upravljajo, izjemno leto. Blejski grad se bo zapisal med redke kraje in gradove s tisočletno zgodovino, saj bo preteklo 1000 let od prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih. V prvi briksenški listini je bil 10. aprila leta 1004 prvič omenjen Bled, takrat nemško Veldes, medtem ko se v drugi listini z datumom 22. maj 1011 prvič pojavlja ime Castellum Veldes ali Blejski grad.

Tisočletnico bodo  proslavili z novimi pridobitvami, prireditvami, predvsem pa delavno, saj so življenje gradu, prenove in investicije v celoti plod tržnih aktivnosti in tako pridobljenih sredstev. To velja tako za grad kot tudi za razstavo v muzeju, saj so v okviru poslovanja po upravljavski pogodbi Narodnemu muzeju Slovenije dolžni nakazovati 15 odstotkov vseh prihodkov gradu.

Kot upravljavci želijo grad predstaviti čim širšemu krogu javnosti in med njegove zidove umeščati predstavitve, ki so razumljive večini obiskovalcev. Prizadevajo si, da grad živi in v to bodo v tem slavnostnem letu vložili skoraj pol milijona evrov.

Dokončana in še potekajoča gradbena dela na gradu

Zimske razmere in težave v gradbeništvu niso zaobšle niti prenove glavne dostopne pešpoti na grad, ki jo bomo uporabnikom predali v uporabo konec meseca maja. To bo pomembna pridobitev, saj bo pot po tridestih letih, ko se nihče ni lotih resnejšega vzdrževanja in popravil, popolnoma prenovljena in s tem tudi varnejša. Nove so tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem in saniran teren v okolici ter nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako smo prenovili pohodne površine na obeh terasah, delno tudi stopnišča in pripravili prostor za posaditev cepiča 400–letne trte z mariborskega Lenta, ki bo potekala na posebni prireditvi v letošnjem oktobru. Poleg naštetega so bili v celoti prenovljeni tudi kuhinjski prostori grajske restavracije.

Vsebinske novosti na Blejskem gradu

Grajski tiskarni odslej namenjajo več prostora, saj je bil prikaz tiskanja na star način v dosedanjih prostorih sicer prijeten, a ga je lahko spremljalo le manjše število obiskovalcev. V prostor nad tiskarno je Narodni muzej Slovenije umestil razstavo o Primožu Trubarju, ki je na svoji poti iz Tuebingena dva dni bival tudi na Blejskem gradu. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave. Kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo urejajo nov degustacijski prostor, v katerem bo možno v manjših skupinah poskusiti najboljša vina Kmetijske zadruge Dornberk, pod  muzejskimi prostori pa bo v tretjem majskem tednu odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

Nova osvetlitev Blejskega gradu še pred glavno turistično sezono

V ponedeljek, 9. maja se je uspešno zaključili javni razpis za dobavo in vgraditev nove osvetlitve gradu. Kot izvajalec je bilo izbrano podjetje Arelsi iz Ljubljane, vrednost ocenjenih del pa je 140.000 evrov. Še pred glavno turistično sezono naj bi tako Blejski grad dobil novo nočno podobe.

V letu 2010 je Blejski grad obiskalo 209808 domačih in tujih obiskovalcev.


Blejski grad

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dnevi poezije in vina

Vino
sreda, 21. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja od 21. do 24. avgusta združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Bližajo se 14. Etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

snovik_poletje1.jpg
torek, 20. avgust 2019

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 13. avgust 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

49. Praznik terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 5. avgust 2019

S kronanjem nove kraljice terana se je 3. avgusta v Pliskovici začel 49. Praznik terana in pršuta, zaključil se bo v nedeljo, 11. avgusta, s tradicionalno povorko s ciljem na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Dogajanje bo imelo enogastronomsko noto, ki smo jo posebej izpostavil skozi dogajanje na Bunčetovi domačiji z nizom kulinaričnih večerov; vrhunski kraški chefi s Terra Carsus – Kulinariko Krasa, sledijo še kuharske delavnice za otroke, spajanje sladic s teranom.

Nov turistični produkt Lendave: Festival Vinarium

lendava1.jpg
torek, 30. julij 2019

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ter Hotelu Vinarium, ki se od maja letos uveljavlja na trgu ponudnikov nočitev, je Lendava razvila nov turistični produkt, ki združuje dve kulinarični in etnološko prireditev: Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvijal od 24. avgusta do 7. septembra.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
četrtek, 25. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
sreda, 24. julij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Ogled Žičke kartuzije odslej tudi s pametnimi očali

Zicka kartuzija
sreda, 24. julij 2019

V sklopu aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so to poletje v Žički kartuziji uvedli novost, ki obiskovalcem omogoča oglede tega izjemnega spomenika kulturne dediščine s pomočjo obogatene resničnosti oz. s pametnimi očali.

Na Ljubnem ob Savinji bo pestro kar 16 dni!

flosarski_bal.jpg
torek, 23. julij 2019

Flosarski bal, ki poteka na Ljubnem ob Savinji, sodi med najstarejše prireditve v Sloveniji. Obiskovalci imajo med 20. julijem in 4. avgustom 2019 priložnost obiskati in se udeležiti okrog 40 različnih dogodkov, ki jih skupaj z različnimi društvi in posamezniki organizira Turistično društvo Naš kraj. Program tradicionalne prireditve bo tudi letošnje poletje zelo pester in raznolik. Obiskovalci si bodo lahko v času 16-dnevnega festivala ogledali in preizkusili številne aktivnosti.

Jadralna regata na najvišje ležečem akumulacijskem jezeru v Sloveniji

regata krvavec
torek, 23. julij 2019

Zadnji vikend v juliju, v soboto, 27. in v nedeljo, 28. julija 2019 bo na Krvavcu, natančneje na jezeru Zvoh, potekala regata jadrnic Mini 12.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije