Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Praznovanje tisočletnice prve pisne omembe Blejskega gradu

Datum: sreda, 11. maj, 2011
Leto 2011 je za Blejski grad in zaposlene v Zavodu za kulturo Bled, ki z gradom upravljajo, izjemno leto. Blejski grad se bo zapisal med redke kraje in gradove s tisočletno zgodovino, saj bo preteklo 1000 let od prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih. V prvi briksenški listini je bil 10. aprila leta 1004 prvič omenjen Bled, takrat nemško Veldes, medtem ko se v drugi listini z datumom 22. maj 1011 prvič pojavlja ime Castellum Veldes ali Blejski grad.

Tisočletnico bodo  proslavili z novimi pridobitvami, prireditvami, predvsem pa delavno, saj so življenje gradu, prenove in investicije v celoti plod tržnih aktivnosti in tako pridobljenih sredstev. To velja tako za grad kot tudi za razstavo v muzeju, saj so v okviru poslovanja po upravljavski pogodbi Narodnemu muzeju Slovenije dolžni nakazovati 15 odstotkov vseh prihodkov gradu.

Kot upravljavci želijo grad predstaviti čim širšemu krogu javnosti in med njegove zidove umeščati predstavitve, ki so razumljive večini obiskovalcev. Prizadevajo si, da grad živi in v to bodo v tem slavnostnem letu vložili skoraj pol milijona evrov.

Dokončana in še potekajoča gradbena dela na gradu

Zimske razmere in težave v gradbeništvu niso zaobšle niti prenove glavne dostopne pešpoti na grad, ki jo bomo uporabnikom predali v uporabo konec meseca maja. To bo pomembna pridobitev, saj bo pot po tridestih letih, ko se nihče ni lotih resnejšega vzdrževanja in popravil, popolnoma prenovljena in s tem tudi varnejša. Nove so tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem in saniran teren v okolici ter nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako smo prenovili pohodne površine na obeh terasah, delno tudi stopnišča in pripravili prostor za posaditev cepiča 400–letne trte z mariborskega Lenta, ki bo potekala na posebni prireditvi v letošnjem oktobru. Poleg naštetega so bili v celoti prenovljeni tudi kuhinjski prostori grajske restavracije.

Vsebinske novosti na Blejskem gradu

Grajski tiskarni odslej namenjajo več prostora, saj je bil prikaz tiskanja na star način v dosedanjih prostorih sicer prijeten, a ga je lahko spremljalo le manjše število obiskovalcev. V prostor nad tiskarno je Narodni muzej Slovenije umestil razstavo o Primožu Trubarju, ki je na svoji poti iz Tuebingena dva dni bival tudi na Blejskem gradu. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave. Kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo urejajo nov degustacijski prostor, v katerem bo možno v manjših skupinah poskusiti najboljša vina Kmetijske zadruge Dornberk, pod  muzejskimi prostori pa bo v tretjem majskem tednu odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

Nova osvetlitev Blejskega gradu še pred glavno turistično sezono

V ponedeljek, 9. maja se je uspešno zaključili javni razpis za dobavo in vgraditev nove osvetlitve gradu. Kot izvajalec je bilo izbrano podjetje Arelsi iz Ljubljane, vrednost ocenjenih del pa je 140.000 evrov. Še pred glavno turistično sezono naj bi tako Blejski grad dobil novo nočno podobe.

V letu 2010 je Blejski grad obiskalo 209808 domačih in tujih obiskovalcev.


Blejski grad

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Kam za kulturni praznik v Ljubljani

preseren.jpg
četrtek, 7. februar 2019

Ob 8. februarju, slovenskem kulturnem prazniku, ljubljanski javni zavodi s področja kulture pripravljajo pester brezplačen program. Izberite kulturo po svojem okusu.

Prešernov dan z lipicanci, vilinsko pravljico in dih jemajočimi akrobacijami

lipicanec.jpg
sreda, 6. februar 2019

Na Prešernov dan, 8. februarja, bodo čudoviti beli lipicanci v Lipici zaplesali z dobrimi vilami iz čarobne jame Vilenice in pričarali pravo belo pravljico. Kar 40 jih bo s svojo eleganco in prefinjeno lepoto prepletlo edinstveno predstavo Vilinska pravljica o Lipici. Visoko v zraku se jima bosta pridružili dih jemajoči plesni akrobatki Dana Avguštin in Tjaša Dobravec, zmagovalka 7. sezone šova Slovenija ima talent.

Prešernov smenj

presernov_smenj.jpg
torek, 5. februar 2019

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja.

Festival vin - Svet refoška

vino.jpg
torek, 5. februar 2019

Na festivalu bodo svoja vina predstavili vinarji iz slovenskih vinorodnih okolišev Slovenska Istra in Kras, ob njih pa njihovi kolegi iz Italije in Hrvaške. Festival bo potekal med 14. in 21. uro v Manziolijevi palači v Izoli, že dopoldan pa bo Kopru mednarodni strokovni posvet Refošk gre v svet (Lokalna vina na globalnem trgu).

Zimska pravljica na Bledu

bled_dec.jpeg
petek, 28. december 2018

Vabljeni na Jezersko promenado vse do 6. januarja 2019! Zimska pravljica ob jezeru bo odprta od ponedeljka do četrtka od 15:00 do 19:00 in od petka do nedelje ter ob praznikih od 11:00 do 21:00.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 27. december 2018

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Božično novoletni sejem v Kopru

Novoletna jelka
četrtek, 20. december 2018

Med 21. decembrom in 1. januarjem bo na Carpacciovem trgu Božično-novoletni sejem, na katerem boste na bogato obloženih stojnicah lahko izbirali prikupna darilca, kot so kape, šali, ročno izdelan nakit, knjige in druga priložnostna darila ali pa se razvajali s praznično gostinsko ponudbo na stojnicah, na katerih ne bodo manjkali kuhano vino, topel čaj, vroča čokolada, pa tudi druge dobrote, kot so praženi mandlji, piškoti, sadje oblito s čokolado in še vrsta drugih prazničnih pregreh.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 18. december 2018

Sejemsko in kulinarično dogajanje Prešernega decembra na osrednjem kranjskem trgu spremljajo številne glasbene poslastice in dogodki za otroke, zato boste zlahka vzljubili izbrano okrasitev in osvetlitev mesta!

December v Radovljici

radovljica_december.jpg
ponedeljek, 17. december 2018

Radovljica decembra vabi v staro mestno jedro, kjer dogodki potekajo vse do novega leta. Staro mestno jedro si nadene pravljično podobno s izvirno tematsko okrasitvijo, ki se vsako leto dopolnjuje.

Poleti na kopališče, pozimi na kepališče

portoroz-ognjemet.jpg
petek, 14. december 2018

Letošnjo zimo se boste od 15. decembra dalje lahko kepali na kepališču v Portorožu, saj bo vsak konec tedna naravnost iz Kranjske Gore na morje prišla pošiljka pravega snega.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije