Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Praznovanje tisočletnice prve pisne omembe Blejskega gradu

Datum: sreda, 11. maj, 2011
Leto 2011 je za Blejski grad in zaposlene v Zavodu za kulturo Bled, ki z gradom upravljajo, izjemno leto. Blejski grad se bo zapisal med redke kraje in gradove s tisočletno zgodovino, saj bo preteklo 1000 let od prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih. V prvi briksenški listini je bil 10. aprila leta 1004 prvič omenjen Bled, takrat nemško Veldes, medtem ko se v drugi listini z datumom 22. maj 1011 prvič pojavlja ime Castellum Veldes ali Blejski grad.

Tisočletnico bodo  proslavili z novimi pridobitvami, prireditvami, predvsem pa delavno, saj so življenje gradu, prenove in investicije v celoti plod tržnih aktivnosti in tako pridobljenih sredstev. To velja tako za grad kot tudi za razstavo v muzeju, saj so v okviru poslovanja po upravljavski pogodbi Narodnemu muzeju Slovenije dolžni nakazovati 15 odstotkov vseh prihodkov gradu.

Kot upravljavci želijo grad predstaviti čim širšemu krogu javnosti in med njegove zidove umeščati predstavitve, ki so razumljive večini obiskovalcev. Prizadevajo si, da grad živi in v to bodo v tem slavnostnem letu vložili skoraj pol milijona evrov.

Dokončana in še potekajoča gradbena dela na gradu

Zimske razmere in težave v gradbeništvu niso zaobšle niti prenove glavne dostopne pešpoti na grad, ki jo bomo uporabnikom predali v uporabo konec meseca maja. To bo pomembna pridobitev, saj bo pot po tridestih letih, ko se nihče ni lotih resnejšega vzdrževanja in popravil, popolnoma prenovljena in s tem tudi varnejša. Nove so tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem in saniran teren v okolici ter nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako smo prenovili pohodne površine na obeh terasah, delno tudi stopnišča in pripravili prostor za posaditev cepiča 400–letne trte z mariborskega Lenta, ki bo potekala na posebni prireditvi v letošnjem oktobru. Poleg naštetega so bili v celoti prenovljeni tudi kuhinjski prostori grajske restavracije.

Vsebinske novosti na Blejskem gradu

Grajski tiskarni odslej namenjajo več prostora, saj je bil prikaz tiskanja na star način v dosedanjih prostorih sicer prijeten, a ga je lahko spremljalo le manjše število obiskovalcev. V prostor nad tiskarno je Narodni muzej Slovenije umestil razstavo o Primožu Trubarju, ki je na svoji poti iz Tuebingena dva dni bival tudi na Blejskem gradu. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave. Kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo urejajo nov degustacijski prostor, v katerem bo možno v manjših skupinah poskusiti najboljša vina Kmetijske zadruge Dornberk, pod  muzejskimi prostori pa bo v tretjem majskem tednu odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

Nova osvetlitev Blejskega gradu še pred glavno turistično sezono

V ponedeljek, 9. maja se je uspešno zaključili javni razpis za dobavo in vgraditev nove osvetlitve gradu. Kot izvajalec je bilo izbrano podjetje Arelsi iz Ljubljane, vrednost ocenjenih del pa je 140.000 evrov. Še pred glavno turistično sezono naj bi tako Blejski grad dobil novo nočno podobe.

V letu 2010 je Blejski grad obiskalo 209808 domačih in tujih obiskovalcev.


Blejski grad

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Škalska pravljica

škalska pravljica
četrtek, 2. julij 2020

Tradicionalna prireditev Škalska pravljica bo posvečena zgodbam izgubljenih krajev in ohranjanju spomina nanje. Javnosti bo predstavljena maketa Škalskega hriba in razstava Izgubljeni kraji v novi luči, v katero so zajete zgodbe sedmih rudarskih krajev iz petih evropskih držav.

Nov tobogan med krošnjami na Rogli

Tbogan med krošnjami
torek, 30. junij 2020

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli, ki leži na 1517 metrov nadmorske višine, je odprla vrata težko pričakovanega vijugastega tobogana, ki omogoča adrenalinski spust z vrha stolpa.

Vabljeni na nepozabno doživetje v svetu 3D iluzij

Gregor Wosik
petek, 26. junij 2020

Si predstavljate, da vstopite v nakupovalni center in se kar naenkrat znajdete na plaži, na visečem mostu sredi kanjona ali pa na surfu, kjer ste ravno ujeli najboljši val? Letošnje poletje bo kaj takega mogoče. V velenjski nakupovalni center Velenjka namreč prihaja Gregor Wosik, svetovno znani umetnik, ki ustvarja neverjetne 3D poslikave tal in sten, s katerimi vas lahko v trenutku popelje v popolnoma drug svet.

Novo interaktivno doživetje za družine z otroki

pika
sreda, 24. junij 2020

Zavod za turizem Šaleške doline je v uporabo predal novo mobilno aplikacijo Trippstory Velenje: Lov na velenjsko svetilko skrivnosti, ki je namenjena družinam z otroki. Aplikacija s pomočjo interaktivne igre, ugankarstva, raziskovanja in Pikinih namigov omogoča odkrivanje skrivnosti Velenja. Glavni namen mobilne aplikacije je spodbujati družine k aktivnemu preživljanju prostega časa, raziskovanju Velenja in privabljanju obiskovalcev.

Kneippovo bosonogo doživetje v Termah Snovik

Kneipa_Snovik
torek, 23. junij 2020

Spoznajte Kneippovo filozofijo zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Popeljali vas bomo po stopinjah Kneippovih petih stebrov za ohranjanja zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog.

Lov za zakladom Črna mačka v Štanjelu

crna macka stanjel
petek, 19. junij 2020

V časih, ko je epidemija najmočneje prizadela turistično dejavnost, so na Krasu lansirali novo turistično storitev. Lov za zakladom Črna mačka v Štanjelu je tako že peto inovativno turistično doživetje v projektu Karra, odkriti skriti Kras.

Odprtje poletne kopalne sezone v Termah Snovik in 15. kolesarski vzpon na Črnivec

kolesarji_snovik.jpg
sreda, 17. junij 2020

V Termah Snovik se že pripravljajo na odprtje poletne kopalne sezone. V soboto, 20. junija 2020 se obeta en zelo aktiven dan. V Termah in njeni okolici se bo kolesarilo, plavalo, telovadilo, lahko boste hodili kar bosonogi. Po dolgem predahu se vrača tudi Palček Snoviček, ki pa ima v rokavu kar nekaj svojih vragolij.

V Lipici priložnost za druženje z 28 žrebički

Lipicanci
sreda, 10. junij 2020

V toplem in sončnem juniju je pravi čas za dan z lipicanci. Sončni žarki že razvajajo žrebičke, ki so v Kobilarni Lipica prišli na svet spomladi. Do danes se je rodilo že 28 malih igrivih žrebičkov, še dva pa pričakujejo v juniju. Obiskovalci si jih lahko ogledajo pred hlevi na Borjači, prav posebno povabilo na Dan v Lipici pa velja vsako nedeljo v juniju.

Slovenski dan vrtnic

vrtnice.jpeg
torek, 9. junij 2020

Kazalo je, da bo poletje minilo brez Slovenskega dneva vrtnic, ki ga v Arboretumu prirejajo že od leta 2004. Ker je druženje spet dopuščeno, vas vabijo na 17. Slovenski dan vrtnic, ki bo v petek, 12. junija, z začetkom ob 17. uri.

Terme Snovik se odpirajo ta petek, 5. 6. 2020

snovik_kolaz.jpg
torek, 2. junij 2020

Ob sproščanju ukrepov preprečevanja širjenja okužb se Terme Snovik ponovno odpirajo v petek, 5. 6. 2020. Goste bo pričakalo osveženo, urejeno, prenovljeno termalno in apartmajsko naselje. Čas zaprtja je bil namreč dobro izkoriščen za nujna investicijsko-vzdrževalna dela (delna razširitev kuhinje, ureditev zunanjih in notranjih bazenov, zunanja ureditev območja in apartmajskih objektov), v zadnjih dneh pred odprtjem se ureja ventilacija in dezinfekcija celotnega sistema.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije