Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Praznovanje tisočletnice prve pisne omembe Blejskega gradu

Datum: sreda, 11. maj, 2011
Leto 2011 je za Blejski grad in zaposlene v Zavodu za kulturo Bled, ki z gradom upravljajo, izjemno leto. Blejski grad se bo zapisal med redke kraje in gradove s tisočletno zgodovino, saj bo preteklo 1000 let od prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih. V prvi briksenški listini je bil 10. aprila leta 1004 prvič omenjen Bled, takrat nemško Veldes, medtem ko se v drugi listini z datumom 22. maj 1011 prvič pojavlja ime Castellum Veldes ali Blejski grad.

Tisočletnico bodo  proslavili z novimi pridobitvami, prireditvami, predvsem pa delavno, saj so življenje gradu, prenove in investicije v celoti plod tržnih aktivnosti in tako pridobljenih sredstev. To velja tako za grad kot tudi za razstavo v muzeju, saj so v okviru poslovanja po upravljavski pogodbi Narodnemu muzeju Slovenije dolžni nakazovati 15 odstotkov vseh prihodkov gradu.

Kot upravljavci želijo grad predstaviti čim širšemu krogu javnosti in med njegove zidove umeščati predstavitve, ki so razumljive večini obiskovalcev. Prizadevajo si, da grad živi in v to bodo v tem slavnostnem letu vložili skoraj pol milijona evrov.

Dokončana in še potekajoča gradbena dela na gradu

Zimske razmere in težave v gradbeništvu niso zaobšle niti prenove glavne dostopne pešpoti na grad, ki jo bomo uporabnikom predali v uporabo konec meseca maja. To bo pomembna pridobitev, saj bo pot po tridestih letih, ko se nihče ni lotih resnejšega vzdrževanja in popravil, popolnoma prenovljena in s tem tudi varnejša. Nove so tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem in saniran teren v okolici ter nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako smo prenovili pohodne površine na obeh terasah, delno tudi stopnišča in pripravili prostor za posaditev cepiča 400–letne trte z mariborskega Lenta, ki bo potekala na posebni prireditvi v letošnjem oktobru. Poleg naštetega so bili v celoti prenovljeni tudi kuhinjski prostori grajske restavracije.

Vsebinske novosti na Blejskem gradu

Grajski tiskarni odslej namenjajo več prostora, saj je bil prikaz tiskanja na star način v dosedanjih prostorih sicer prijeten, a ga je lahko spremljalo le manjše število obiskovalcev. V prostor nad tiskarno je Narodni muzej Slovenije umestil razstavo o Primožu Trubarju, ki je na svoji poti iz Tuebingena dva dni bival tudi na Blejskem gradu. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave. Kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo urejajo nov degustacijski prostor, v katerem bo možno v manjših skupinah poskusiti najboljša vina Kmetijske zadruge Dornberk, pod  muzejskimi prostori pa bo v tretjem majskem tednu odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

Nova osvetlitev Blejskega gradu še pred glavno turistično sezono

V ponedeljek, 9. maja se je uspešno zaključili javni razpis za dobavo in vgraditev nove osvetlitve gradu. Kot izvajalec je bilo izbrano podjetje Arelsi iz Ljubljane, vrednost ocenjenih del pa je 140.000 evrov. Še pred glavno turistično sezono naj bi tako Blejski grad dobil novo nočno podobe.

V letu 2010 je Blejski grad obiskalo 209808 domačih in tujih obiskovalcev.


Blejski grad

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
sreda, 20. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Ljubljanska vinska pot

ljubljanska_vinska_pot.jpg
torek, 5. november 2019

Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

33. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti

levstikova_pot.JPG
ponedeljek, 4. november 2019

Start in registracija: 9. novembra med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Registracija je obvezna!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
ponedeljek, 28. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Viva la pasta!

pasta - makaroni
sreda, 23. oktober 2019

Edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije