Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Praznovanje tisočletnice prve pisne omembe Blejskega gradu

Datum: sreda, 11. maj, 2011
Leto 2011 je za Blejski grad in zaposlene v Zavodu za kulturo Bled, ki z gradom upravljajo, izjemno leto. Blejski grad se bo zapisal med redke kraje in gradove s tisočletno zgodovino, saj bo preteklo 1000 let od prve omembe Blejskega gradu v pisnih virih. V prvi briksenški listini je bil 10. aprila leta 1004 prvič omenjen Bled, takrat nemško Veldes, medtem ko se v drugi listini z datumom 22. maj 1011 prvič pojavlja ime Castellum Veldes ali Blejski grad.

Tisočletnico bodo  proslavili z novimi pridobitvami, prireditvami, predvsem pa delavno, saj so življenje gradu, prenove in investicije v celoti plod tržnih aktivnosti in tako pridobljenih sredstev. To velja tako za grad kot tudi za razstavo v muzeju, saj so v okviru poslovanja po upravljavski pogodbi Narodnemu muzeju Slovenije dolžni nakazovati 15 odstotkov vseh prihodkov gradu.

Kot upravljavci želijo grad predstaviti čim širšemu krogu javnosti in med njegove zidove umeščati predstavitve, ki so razumljive večini obiskovalcev. Prizadevajo si, da grad živi in v to bodo v tem slavnostnem letu vložili skoraj pol milijona evrov.

Dokončana in še potekajoča gradbena dela na gradu

Zimske razmere in težave v gradbeništvu niso zaobšle niti prenove glavne dostopne pešpoti na grad, ki jo bomo uporabnikom predali v uporabo konec meseca maja. To bo pomembna pridobitev, saj bo pot po tridestih letih, ko se nihče ni lotih resnejšega vzdrževanja in popravil, popolnoma prenovljena in s tem tudi varnejša. Nove so tudi stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem in saniran teren v okolici ter nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako smo prenovili pohodne površine na obeh terasah, delno tudi stopnišča in pripravili prostor za posaditev cepiča 400–letne trte z mariborskega Lenta, ki bo potekala na posebni prireditvi v letošnjem oktobru. Poleg naštetega so bili v celoti prenovljeni tudi kuhinjski prostori grajske restavracije.

Vsebinske novosti na Blejskem gradu

Grajski tiskarni odslej namenjajo več prostora, saj je bil prikaz tiskanja na star način v dosedanjih prostorih sicer prijeten, a ga je lahko spremljalo le manjše število obiskovalcev. V prostor nad tiskarno je Narodni muzej Slovenije umestil razstavo o Primožu Trubarju, ki je na svoji poti iz Tuebingena dva dni bival tudi na Blejskem gradu. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave. Kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo urejajo nov degustacijski prostor, v katerem bo možno v manjših skupinah poskusiti najboljša vina Kmetijske zadruge Dornberk, pod  muzejskimi prostori pa bo v tretjem majskem tednu odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

Nova osvetlitev Blejskega gradu še pred glavno turistično sezono

V ponedeljek, 9. maja se je uspešno zaključili javni razpis za dobavo in vgraditev nove osvetlitve gradu. Kot izvajalec je bilo izbrano podjetje Arelsi iz Ljubljane, vrednost ocenjenih del pa je 140.000 evrov. Še pred glavno turistično sezono naj bi tako Blejski grad dobil novo nočno podobe.

V letu 2010 je Blejski grad obiskalo 209808 domačih in tujih obiskovalcev.


Blejski grad

 

Poišči na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

13. slovenski klekljarski dnevi v Žireh

cipke_zelezniki.jpg
sreda, 24. april 2019

Razstave čipk na štirih lokacijah, tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju, stojnice domačih kulinaričnih izdelkov, ročnega dela, cvetlični sejem in slikarska razstava Akademskega slikarja Tomaža Kržišnika v Muzeju Žiri. 27. 04. 2019 - 02. 05. 2019.

Orange Wine Festival Izola/Isola

Logo_Orange_wine
torek, 23. april 2019

Mednarodni festival vrhunskih belih maceriranih vin.

Spomladanska razstava v Arboretumu

Arboretum_Alenka_Hribar.jpg
torek, 23. april 2019

Pomlad je pravi čas za obisk Arboretuma Volčji Potok. Zbirko lesnatih rastlin namreč najprej dopolni cvetenje narcis, ki z rumenimi cvetovi naznanjajo konec zime. Kar 100 različnih vrst in sort narcis odene park v spomladansko vzdušje.

Evropsko prvenstvo v gorskem kolesarstvu 2019

mtb.jpg
petek, 19. april 2019

Otvoritev serije evropskega pokala v spustu z gorskimi kolesi, bo tudi letos potekala na mariborskem Pohorju.

Dnevi špargljev v Izoli

sparglji.jpg
četrtek, 18. april 2019

Šparglji, znani tudi kot znanilci pomladi, so bogati z vitamini, minerali in folno kislino. Jedi iz te vrste zelenjave poskrbijo za naše zdravje in pomladno razstrupljanje telesa. Slovijo tudi kot naravni afrodiziak.

V Portorožu dobro pripravljeni na prihajajoče praznike

portoroz_5.jpg
sreda, 17. april 2019

Prireditev Pomlad v Portorožu bo z desetimi brezplačnimi koncerti in tržnico lokalnih proizvodov popestrila velikonočne in prvomajske praznike. Na portoroški ploščadi se bo med 19. aprilom in 2. majem predstavilo dvanajst glasbenih izvajalcev. Pričakujejo dober obisk domačih in tujih turistov, večina portoroških hotelov bo polno zasedenih.

Nepozabno doživetje z Idrijskimi rudarji

rudar
četrtek, 4. april 2019

V nedeljo, 7.4.2019, vabljeni v Rudnik živega srebra Idrija, kjer vsako leto sezono začnejo z nepozabnim doživetjem z idrijskimi rudarji. Vsi obiskovalci ste vabljeni na nepozabno podzemno doživetje po stopinjah idrijskih rudarjev, preizkušanja v različnih rudarskih delih in na okrepčilo s tradicionalno rudarsko malico.

Dan odprtih vrat NR Škocjanski zatok

zatok
petek, 29. marec 2019

Prijazno vabljeni na letošnji dan odprtih vrat Naravnega rezervata Škocjanski zatok. V soboto, 30. marca.

Razstava kaktusov v Arboretumu Volčji Potok

kaktus-v-cvetju.jpg
sreda, 27. marec 2019

V Arboretumu Volčji Potok si lahko v steklenjaku ogledate edinstveno razstavo kaktusov, ki vključuje preko 1000 rastlin iz zbirke Dušana Hrovatina. Posebnost zbirke je v raznovrstnosti primerkov in njihovi starosti, tako da vas razstava zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Kulinarični pohod istrskih dobrot

sol.jpg
ponedeljek, 25. marec 2019

Najbolj kaloričen in najbolj okusen pohod! Poteka kot samopostrežna restavracija: hodite od stojnice do stojnice in okušate istrske dobrote. Na 12 km dolgi progi se boste srečali z najmanj 15 stojnicami, ki bodo polne istrskih dobrot. Njihova posebnost je, da so bile pridelane na sosednji njivi. Popolnoma v stilu z akcijo kilometer nič!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije