Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Prenovljena glavna sprehajalna pot na Blejski grad

Datum: torek, 14. junij, 2011
V Zavodu za kulturo Bled so v teh dneh zaključili obnovo najbolj obiskane sprehajalne poti, ki na Blejski grad vodi z južne smeri nad Grajskim kopališčem. Skupna vrednost izvedenih del je več kot 200 tisoč evrov, poleg ostalih prenovitvenih del pa predstavlja letošnjo največjo investicijo Zavoda za kulturo Bled v kompleks Blejskega gradu.

Doslej so že prenovili stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem, sanirali teren v okolici  in postavili nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako so prenovili pohodne površine na obeh terasah gradu, delno tudi stopnišča, v celoti pa kuhinjske prostore grajske restavracije.

Najbolj obiskano pot, ki vodi na grad iz južne smeri nad Grajskim kopališčem je v 50-ih letih, odkar je bila v času obnove gradu trasirana in zgrajena, dodobra načel zob časa, tako da je bila njena prenova nujno potrebna. V Zavodu za kulturo Bled so se zato že leta 2009 odločili za prenovo poti in začeli pridobivati ustrezno dokumentacijo. »Postopek pridobivanja dokumentacije je bil zahteven, saj se pot nahaja na občutljivem, zavarovanem objezerskem terenu. Lani smo pridobili gradbeno dovoljenje in novembra začeli z investicijo, ki smo jo v teh dneh dokončali«, je ob uspešnem zaključku del povedal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled.

Grajska pot je dolga okoli 500 metrov in je v celoti prenovljena in utrjena. Na njej je 183 stopnic ter 114  opornih stebričev, namenjenih varnosti in razsvetljavi. Tako se bo mogoče na grad tudi v mraku po tej poti varno povzpeti. Skupna vrednost izvedenih del presega 200 tisoč evrov, poleg ostalih prenovitvenih del pa predstavlja največjo investicijo Zavoda za kulturo Bled v kompleks Blejski grad v letošnjem letu.

Blejski grad, v letošnjem letu slavi 1000-letnico prve omembe v pisnih virih, je doslej (podatki na dan 12. 6.) obiskalo 66.858 obiskovalcev, od tega 45.405 tujih in 21.453 domačih. Med tujimi obiskovalci je bilo največ japonskih (15 %), italjanskih (11 %) in britanskih gostov (10 %). S svojim obiskom nagrajujejo napore Zavoda za kulturo Bled, ki v letošnjem slavnostnem letu še vse do decembra pripravlja številne dogodke, na gradu pa je poleg obnovitvenih del poskrbel tudi za vsebinske novosti. Nad Grajsko tiskarno, ki ji je odslej namenjenega več prostora, je sedaj na ogled tudi razstava o Primožu Trubarju. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave, kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo je urejen nov degustacijski prostor, pod  muzejskimi prostori pa je odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

 

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Šuštarska nedelja

sustarska_nedelja.jpg
ponedeljek, 26. avgust 2019

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Dnevi poezije in vina

Vino
sreda, 21. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja od 21. do 24. avgusta združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Bližajo se 14. Etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

snovik_poletje1.jpg
torek, 20. avgust 2019

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 13. avgust 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

49. Praznik terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 5. avgust 2019

S kronanjem nove kraljice terana se je 3. avgusta v Pliskovici začel 49. Praznik terana in pršuta, zaključil se bo v nedeljo, 11. avgusta, s tradicionalno povorko s ciljem na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Dogajanje bo imelo enogastronomsko noto, ki smo jo posebej izpostavil skozi dogajanje na Bunčetovi domačiji z nizom kulinaričnih večerov; vrhunski kraški chefi s Terra Carsus – Kulinariko Krasa, sledijo še kuharske delavnice za otroke, spajanje sladic s teranom.

Nov turistični produkt Lendave: Festival Vinarium

lendava1.jpg
torek, 30. julij 2019

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ter Hotelu Vinarium, ki se od maja letos uveljavlja na trgu ponudnikov nočitev, je Lendava razvila nov turistični produkt, ki združuje dve kulinarični in etnološko prireditev: Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvijal od 24. avgusta do 7. septembra.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
četrtek, 25. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
sreda, 24. julij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Ogled Žičke kartuzije odslej tudi s pametnimi očali

Zicka kartuzija
sreda, 24. julij 2019

V sklopu aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so to poletje v Žički kartuziji uvedli novost, ki obiskovalcem omogoča oglede tega izjemnega spomenika kulturne dediščine s pomočjo obogatene resničnosti oz. s pametnimi očali.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije