Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Blejski grad

Prenovljena glavna sprehajalna pot na Blejski grad

Datum: torek, 14. junij, 2011
V Zavodu za kulturo Bled so v teh dneh zaključili obnovo najbolj obiskane sprehajalne poti, ki na Blejski grad vodi z južne smeri nad Grajskim kopališčem. Skupna vrednost izvedenih del je več kot 200 tisoč evrov, poleg ostalih prenovitvenih del pa predstavlja letošnjo največjo investicijo Zavoda za kulturo Bled v kompleks Blejskega gradu.

Doslej so že prenovili stopnice na kamniti vstopni obok nad mostovžem, sanirali teren v okolici  in postavili nov ekološki otok ob parkirišču pod gradom. Prav tako so prenovili pohodne površine na obeh terasah gradu, delno tudi stopnišča, v celoti pa kuhinjske prostore grajske restavracije.

Najbolj obiskano pot, ki vodi na grad iz južne smeri nad Grajskim kopališčem je v 50-ih letih, odkar je bila v času obnove gradu trasirana in zgrajena, dodobra načel zob časa, tako da je bila njena prenova nujno potrebna. V Zavodu za kulturo Bled so se zato že leta 2009 odločili za prenovo poti in začeli pridobivati ustrezno dokumentacijo. »Postopek pridobivanja dokumentacije je bil zahteven, saj se pot nahaja na občutljivem, zavarovanem objezerskem terenu. Lani smo pridobili gradbeno dovoljenje in novembra začeli z investicijo, ki smo jo v teh dneh dokončali«, je ob uspešnem zaključku del povedal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled.

Grajska pot je dolga okoli 500 metrov in je v celoti prenovljena in utrjena. Na njej je 183 stopnic ter 114  opornih stebričev, namenjenih varnosti in razsvetljavi. Tako se bo mogoče na grad tudi v mraku po tej poti varno povzpeti. Skupna vrednost izvedenih del presega 200 tisoč evrov, poleg ostalih prenovitvenih del pa predstavlja največjo investicijo Zavoda za kulturo Bled v kompleks Blejski grad v letošnjem letu.

Blejski grad, v letošnjem letu slavi 1000-letnico prve omembe v pisnih virih, je doslej (podatki na dan 12. 6.) obiskalo 66.858 obiskovalcev, od tega 45.405 tujih in 21.453 domačih. Med tujimi obiskovalci je bilo največ japonskih (15 %), italjanskih (11 %) in britanskih gostov (10 %). S svojim obiskom nagrajujejo napore Zavoda za kulturo Bled, ki v letošnjem slavnostnem letu še vse do decembra pripravlja številne dogodke, na gradu pa je poleg obnovitvenih del poskrbel tudi za vsebinske novosti. Nad Grajsko tiskarno, ki ji je odslej namenjenega več prostora, je sedaj na ogled tudi razstava o Primožu Trubarju. V Galeriji Stolp, ki je svoje prostore dobila v delu grajskega stolpa, se bodo v bodoče izmenjavale različne razstave, kot prva je na ogled razstava o domačinu Blažu Kumerdeju, ki so jo pripravili v Muzejih radovljiške občine. Za vinsko kletjo je urejen nov degustacijski prostor, pod  muzejskimi prostori pa je odprta tudi grajska kovačnica s ponazoritvami tradicije kovaštva iz Kamne gorice in Krope.

 

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

23. Tradicionalni pohod in turni smuk na Galetovec

Galetovec_pohod
sreda, 29. januar 2020

02.02.2020  /  08:30h  /  Zborno mesto: Dom krajanov Bohinjska Bela

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
ponedeljek, 20. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije