Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
rokodelski-center-ri-_1.png

Rokodelski center Ribnica

Datum: sreda, 22. september, 2010

V petek bo v Ribnici na grajski pristavi Marof odprl vrata Rokodelski center, ki je prvi regijski center v Sloveniji. Center bo sistematično skrbel za ohranjanje in razvoj slovenskega rokodelstva, s poudarkom na suhi robi in lončarstvu.

 Rokodelstvo oz. domača in umetnostna obrt je v Sloveniji zelo pestro razvita po svojih dejavnostih in delovnih postopkih, saj jih danes živi še 46. Slabo pa so v povezavi z rokodelstvom razvita nekatera temeljna področja, ki bodo v bodoče glavna naloga Rokodelskega centra Ribnica in bodočih regijskih centrov po Sloveniji (predvidenih je 12), na čelu s krovnim rokodelskim centrom v Ljubljani.Temeljna področja delovanja centra v Ribnici bodo promocija, izobraževanje, vzgoja tržnega načina mišljenja, sooblikovanje turistične ponudbe, razvijanje možnosti za različne zaposlitve. rokodelski-center-ri-_2.png

Začetki suhe robe segajo daleč nazaj; znano je, da so družine vse kar so potrebovale, izdelovale doma, od sukna, platna, oblek, raznega orodja, do pohištva in drugih stvari. Že stari Slovani so se ukvarjali z obrtjo na ta način, da je ena vas po tradiciji ohranjala isto rokodelstvo, ki se je prenašalo iz roda v rod. Ribniška suha roba se prvič omenja v loški sejemski listini iz 14. stoletja, njeno izdelovanje pa gotovo seže nazaj v davne čase. Leto 1492 je za Ribničane velikega pomena, saj so s krošnjarskim patentom, ki ga je izdal cesar Friderik III., dobili dovoljenje, da izvažajo v sosednje države platno in razne lesene predmete, izdelane doma. Pravico do prostega trgovanja so najbolj izkoristili prebivalci Ribniške pokrajine in s tem dali značilno oznako »ribniška«, po kateri jo pozna cela Slovenija in velik del Evrope. Po več kot 500 letih, se je tradicija izdelave in prodaje lesenih izdelkov ohranila do današnjih dni.  

V zadnjih letih suha roba znova pridobiva pomen in sloves, saj temelji na osnovi  BIO proizvodnje in popolne reciklaže, ker se za številne izdelke uporabi najmanjše kose lesa, odpadki pa se pokurijo za ogrevanje. Za ohranitev tradicije suhe robe in večjo prepoznavnost, je področje suhe robe pridobilo leta 2004 geografsko označbo z imenom RIBNIŠKA SUHA ROBA. V Pravilniku o geografski označbi Ribniška suha roba (Uradni list RS, 77/2005), so določeni naslednji kriteriji za pridobitev pravice do uporabe geografske označbe:  suhorobarsko območje, ki obsega občine Ribnica, Kočevje, Sodražica, Loški potok, Bloke, Velike Lašče in Dobrepolje. 

Ribniško suho robo sestavlja 11 panog: Obodarstvo, podnarstvo, rešetarstvo, žličarstvo, posodarstvo, zobotrebčarstvo, pletarstvo, ročno mizarstvo, strugarstvo, orodjarstvo ter spominkarstvo s poslikavo in sestavljanjem izdelkov. Znanje izdelovanja suhe robe se je prenašalo iz roda v rod. Ročne spretnosti se je otrok naučil od očeta, tako da ni potreboval nobenih posebnih šol. Hiter tehnološki razvoj v zadnjih desetletjih pa je povzročil izumiranje nekaterih temeljnih znanj, ki so nujna za izdelavo suhe robe. 

Na pobudo Srednje poklicne šole Kočevje, Razvojnega centra Kočevje Ribnica in Območne obrtno-podjetniške zbornice Ribnica, je Ministrstvo za šolstvo in šport RS, uvrstilo suhorobarja med poklicne standarde, za katerega je možno pridobiti NPK (nacionalna poklicna kvalifikacija). rokodelski-center-ri-_3.pngPoleg izdelovanja suhe robe je bilo dolga stoletja najpomembnejša domača obrt v Ribniški dolini tudi lončarstvo. Razvilo se je v njenem južnem delu, v vaseh Dolenja vas, Prigorica, Blate, ki jim domačini pravijo tudi 'lončarija.' Podobno kot druge domače obrti, je tudi lončarija počasi izgubljala veljavo, ker so se pojavili novi materiali, visoka produkcija, ki je znatno pocenila tovrstne izdelke. Kljub spremembam se je do danes lončarstvo ohranilo v svojih tradicionalnih izdelkih, trenutno deluje deset lončarjev, med njimi tudi nekaj mladih. Značilni izdelki ribniških lončarjev so različni lonci za kuhanje in shranjevanje hrane, kozice za peko potic, kozice z nogami za peko mesa, štrukljev, latvica, kolač, rožniki ali cvetlični lončki, žličnik, majolke …Za ribniške lončarje so zelo značilne lončene igračke, predvsem lončeni konjiček-piščalka, lončena piščalka v obliki petelinčka (petelinčki, ki v riti piskajo), hranilniki … rokodelski-center-ri-_4.png

Ribniški lončeni konjiček je poleg Ribniškega pušeljca izbran kot eden od desetih najboljših spominkov Slovenije.

 

  rokodelski-center-ri-_5.pngDejavnosti v novo odprtem Rokodelskem centru so naslednje:

Rokodelske delavnice prikazujejo izdelavo suhe robe in lončarstva, poseben prostor je namenjen za gostujoče rokodelce. V delavnicah se izvajajo praktična izobraževanja za pridobitev Nacionalne poklicne kvalifikacije Suhorobar, potekajo tehniški dnevi za osnovne in poklicne šole, tečaji za razne ciljne skupine.  Slikarski in kiparski atelje sta sodobno opremljena prostora, kjer poteka izobraževanje na področju likovne ustvarjalnosti: industrijsko in grafično oblikovanje, slikarstvo, kiparstvo, fotografija, arhitektura … Ob zaključku izobraževanj bodo ustvarjena dela razstavljena.  Rokodelska razstava suhe robe in lončarstva ponuja na ogled aktualne izdelke, ki se proizvajajo na sodoben način in razvijajo nove oblike, ki temeljijo na bogatem izročilu kulturne dediščine.  

Dvorana za občasne razstave predstavlja rokodelske izdelke iz Slovenije in tujine, izdelke raznih društev in skupin: Društvo podeželskih žena, Študentski klubi, razna etnološka društva, kulturna društva …  Velika dvorana - predavalnica je namenjena za predavanje, seje, tečaje, sestanke in druge aktivnosti za skupine do 50 ljudi, avdio vizualna oprema omogoča kvalitetno izvedbo vseh aktivnosti.  

Študijski prostor je namenjen odprti javnosti za pisanje seminarskih, diplomskih in drugih nalog, za različne raziskave s področja kulturne dediščine ter za druge študijske aktivnosti. Študijski prostori nudijo tudi potrebno dokumentacijsko gradivo s področja rokodelstva, predvsem suhe robe in lončarstva.

Pripravil: Marko Modrej

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Srednjeveški dnevi v Kubedu

Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg
torek, 18. junij 2019

Vabimo vas na dvodnevne srednjeveške dneve v Kubed, kjer vas bodo v petek, 21. in soboto, 22.junija popeljali v srednji vek.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
torek, 11. junij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Novo doživetje S čebelico po Radovljici

čebela
petek, 7. junij 2019

Radovljica je od konca maja bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina "S čebelico po Radovljici" je namenjena spoznavanju čebel na igriv način. Produkt želi utrditi mesto Radovljico kot središče čebelarske dediščine Slovenije in vključuje potep po mestu in Čebelarski muzej.

Znanstival dogodivščin

znanstival.jpg
sreda, 29. maj 2019

Znanstival organizira Hiša eksperimentov, ljubljanski center znanosti v slogu "izvedi sam" namenjen odraslim in otrokom. V Hiši eksperimentov popularizirajo znanost in dokazujejo, da je učenje lahko tudi zabava. Festival bo na različnih lokacija v Ljubljani potekal od 31.5. d 2.6.


17. »Praznik oljk, vina in rib« v Izoli

Oljčno olje
torek, 28. maj 2019

Tradicionalna že 17. prireditev »Praznik oljk, vina in rib« v Izoli je zelo priljubljena med ljubitelji mediteranske kulinarike in bo obeležila začetek turistične sezone v občini Izola. Letos se ji bo pridružil Festival zlate oljčne vejice. V mestnem jedru se bodo, kot vsako leto, predstavili lokalni pridelovalci oljčnega olja ter domačih vrst vin.

V Tivoli prihaja Brina, ljubljanski festival džina

brina
petek, 24. maj 2019

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico 1. junija prihaja ljubljanski festival džina. Celodnevni dogodek, ki bo od 12. do 24. ure potekal v ljubljanskih Križankah,, bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu

srednjeveki_dnevi_na_blejskem_gradu.jpg
sreda, 22. maj 2019

Za grajskim obzidjem se bodo 1. in 2. junija ponovno zbrali pogumni vitezi, lepe gospodične, plemstvo in meščanstvo, trgovci in rokodelci. Znotraj grajskega obzidja se bodo predstavili spretni mečevalci, lokostrelci, plesalci in grajska gospoda iz Slovenije in tujine.

Tankovski vikend v Parku vojaške zgodovine

Tankovski vikend
torek, 21. maj 2019

V okviru Tankovskega vikenda (25. in 26.5.2019) bo predstavljen vozni del zbirke Parka vojaške zgodovine, ki ga vzdržujemo in upravljamo skupaj z Vojaškim muzejem Slovenske vojske. Vozni del zbirke Parka se stalno krepi in je tako po številu eksponatov kot po njihovi izjemnosti brez konkurence v širši soseščini držav. S tankom M-84 se bo predstavila tudi Slovenska vojska. V Tankovski vikend bo umeščeno tudi srečanje lastnikov starodobnikov iz nekdanje tovarne Zastava.

Mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

alpsko_cvetje_3s.jpg
ponedeljek, 20. maj 2019

Venček popolnih doživetij za vse ljubitelje narave.

Pravljična dežela pr' Fartku

pr fartku
petek, 17. maj 2019

To nedeljo 19. 5. 2019 Pr˙Fartku nad Mengšem v sklopu gostinskega lokala Pr`Fartku oz. Lokal na Gobavici, prirejajo v sodelovanju z gospodom pisateljem Ivanom Sivcem, Občino Mengeš in Turističnim društvom Mengeš celodnevno prireditev za otroke in družine.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije