Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vrtnice.jpeg

Slovenski dan vrtnic

Datum: torek, 9. junij, 2020

Kazalo je, da bo poletje minilo brez Slovenskega dneva vrtnic, ki ga v Arboretumu prirejajo že od leta 2004. Ker je druženje spet dopuščeno, vas vabijo na 17. Slovenski dan vrtnic, ki bo v petek, 12. junija, z začetkom ob 17. uri.

Srečanje bo prilagojeno novim pravilom varnega vedenja. Ogled rožnih vrtov bo potekal v treh ločenih skupinah in udeležence prosimo, da sami skrbijo za zadosten medosebni razmik. Vodenja se začnejo pri vstopu v park.

PROGRAM

17.15–18.30     Vodenja po rožnih vrtovih Arboretuma Volčji Potok
Najslavnejše vrtnice sveta
Svetovna zveza vrtničarskih društev od leta 1976 ustvarja seznam najslavnejših vrtnic (WFRS Rose Hall of Fame). Vsaka tri leta dodajo novo izbranko med najboljše in najbolj dopadljive vrtnice. Ob seznamu sodobnih nastaja tudi seznam najslavnejših zgodovinskih vrtnic. Na vodenju bo predstavljenih 26 najslavnejših vrtnic sveta. Vodi Breda Čopi.

Burbonke v Arboretumu
Ime vrtnic burbonk je prišlo Slovencem v uho zaradi rožnega vrta ob samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico. Te zgodovinske vrtnice uspevajo tudi v rožnih vrtovih Arboretuma Volčji Potok. Na vodenju boste spoznali 35 različnih burbonk in njihovih zgodb. Vodita Matjaž Mastnak in Breda Arnejšek, prof. francoščine, ki bo pomagala prebrati in razumeti imena francoskih vrtnic.

Vrtnice s slik Marije Auersperg Attems
Marija Auersperg Attems je bila talentirana slikarka, po kateri je v slovenskih javnih zbirkah ostalo osem slik. Vse so tihožitja in na vseh so vrtnice. Vemo, da sta imela z možem ob gradu Šrajbarski turn pri Krškem rozarij, ki sta ga rada pokazala gostom. V Arboretumu Volčji Potok smo se potrudili prepoznati in posaditi vrtnice, ki jih je upodobila. Življenje, delo in vrtnice Marije Auersperg Attems bo predstavila Mateja Račevski, u.d.i.k.a, ki v Arboretumu vodi projekt o tej svojstveni in zanimivi ženski.


17.15–18.30     Izbiranje najlepše dišeče vrtnice
Med vodenji ali samostojnimi ogledi vabimo udeležence, da med vrtnicami v rožnih vrtovih Arboretuma Volčji Potok izberejo sorto, ki najlepše diši. Glasovalni listič bodo prejeli ob nakupu vstopnice v Arboretum, oddati pa ga morajo do 18.45 na dvorišču med pristavo in upravo. Škatla za glasovnice bo pri stopnicah v novo upravo.


18.30–19.30    Ujeti vonj vrtnic – delavnice in pokušine
Na dvorišču pred pristavo bo predstavljalo svoje delo pet izkušenih žensk, ki se ukvarjajo z dišavno, eterično in še kakšno platjo vrtnic.

Praktični prikaz destilacije vrtnice v bakrenem kotlu bo opravila Ana Ličina, mednarodno certificirana aromaterapevtka in najbolj znana strokovnjakinja s področja izobraževanja o aromaterapiji v Sloveniji. Ogled prikaza je prava priložnost, da se naučite, kako vonjave cvetov ustekleničiti v dragoceno tekočino.

Vrtnični sok bo postregla in negovalne učinke vrtničnih kozmetičnih izdelkov bo predstavila Petra Demšar, ustanoviteljica družinskega podjetja Naravna darila Emma. Pustili se boste lahko zapeljati vonjavam eteričnih olj, hidrolatov, parfumov, mil, mazil in kulinaričnih izdelkov, narejenih iz vrtnic damaščank, ki jih z dovoljenjem uprave nabere v nasadu Arboretuma Volčji Potok. Izdelki bodo na voljo za nakup, vedno so naprodaj med spominki v trgovini pri izhodu iz parka.

Nataša Špiranec Maurer bo predstavila svojo knjigo Aromaterapija – Dišeči portreti. Knjiga ne govori samo o pridobivanju in uporabi eteričnih olj in drugih aromatičnih snovi, ampak zajema znanje in izkušnje o zdravilnih in aromatičnih rastlinah s številnih področij. Knjigo bo mogoče naročiti.

Susana Diez Rupnik bo razložila, po čem se cvetne esence vrtnice razlikujejo od eteričnega olja ali rožne vode. Geometrija cveta vrtnice služi avtorici za izhodišče za razmišljanje o duhovni vrednosti vrtnice in ezoterično potovanje Alkemije vrtnice.

Rožne vode iz cvetja damaščank iz nasada Arboretuma Volčji Potok po predstavila Alenka Mikeš.

Na dvorišču ob pristavi bodo udeležencem na voljo šipkov čaj in druge osvežitve. Kulinarični ponudbi se bomo letos iz varnostnih razlogov izognili.

19.40–20.00    Slovesnost
Predstavniki Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in Arboretuma Volčji Potok bodo v zgornjem rožnem vrtu nagovorili udeležence 17. Slovenskega dneva vrtnic. Razglašena bo vrtnica, ki bo pri glasovanju za najlepši vonj dobila največ glasov.

20.00–20.45    Koncert
Ob zaključku nagovorov bo v rožnem vrtu koncert, ki ga bosta izvedla saksofonist Andrej Omejc ter akordeonistka Teja Udovič Kovačič. Sta študenta Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in sta bila večkrat nagrajena na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Izvajala bosta dela Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija, Bele Bartoka, Johna Nobla, Astorja Piazzolle ter Pedra Iturraldeja ter ljudske glasbe različnih narodnosti. Sozvočje saksofona in harmonike se bo stapljalo z vizualnim spektaklom cvetočih vrtnic.

20.00–21.45    Druženje in klepet
Dan bo ugasnil okoli 21.45. Udeležence bodo na pot do izhoda usmerile bakle oziroma vrtni ognji.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dobra obiskanost Centra Noordung v Vitanju

center nordung
četrtek, 13. avgust 2020

V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordung v Vitanju v mesecu juliju beležijo kar za 270 % večji obisk kot v preteklem koledarskem letu. Poleg rednih razstav in vsebin ponujajo tudi dogodke, predavanja, opazovanja neba in delavnice.

Poletni lutkovni pristan

Lutke
petek, 7. avgust 2020

Festival z zanimivim programom, ki ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle.

Večerja na mostu - Ptujsko kulinarično doživetje z zgodovinskim razgledom

ptuj.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Ptujski pešmost bo v petek, 28. avgusta, ob 18. uri zaživel kot prizorišče Večerje na mostu. Dogodek, ki bo potekal pod kulinarično taktirko priznane ptujske Gostilne Ribič in ptujskih vinarjev, je odgovor na prizadevanja Zavoda za turizem Ptuj pri razvoju kulinarične ponudbe mesta in novih turističnih doživetjih.

Organizirano turistično vodenje po Vipavi

trta_vipava.jpg
ponedeljek, 3. avgust 2020

Na Zavodu za turizem TRG Vipava, so v poletnem času za turiste in obiskovalce naših krajev pripravili posebno ponudbo: Organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi in sicer vsak ponedeljek ob 17. uri, sreda ob 17. uri in petek ob 13. uri.

Disc golf – novo doživetje za obiskovalce Kobilarne Lipica

lipicanci.jpg
sreda, 29. julij 2020

Prenovo hotela Maestoso, ki se je začela v maju ob 440. obletnici Kobilarne Lipica, spremljajo nova, sveža in sproščujoča doživetja za obiskovalce Lipice. Prvo družinsko doživetje je igra disc golfa na novem Disc golf igrišču Lipica. Po ljubljanskih ulicah pa se je podala lipicanska vprega Kobilarne Lipica.

Razgiban poletni program v Termah Snovik

snovik_poletni_oddih.jpg
torek, 28. julij 2020

Letošnje poletje je še prav posebno, a v Termah Snovik ostajajo zvesti svojim gostom in obiskovalcem, saj za njih pripravljajo atraktivni poletni program za številna doživetja. Poleg kopanja in sproščanja telesa v Wellness centru Term, si bodo vsi obiskovalci dan popestrili z dogodki, ki jih zagotovo ni malo, vsi pa skladni z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje s prejetimi varnostnimi in higienskimi ukrepi. Aktivnosti so skrbno oblikovane za vse generacije, vsak bo nekaj našel za sebe in prav nikomur ne bo dolgčas.

Večerja z razgledom na stolpu Vinarium Lendava

Vinarium
torek, 28. julij 2020

Turistična atrakcija stolp Vinarium Lendava, ki letos praznuje peto obletnico delovanja, bo avgusta na vrhu samega stolpa gostila Večerjo z razgledom, ki sledi konceptu 5-zvezdičnega doživetja za individualne goste.

Energijska pot Herbalium

Herbalium energijska pot
petek, 24. julij 2020

Že od pradavnine so ljudje občutili zdravilne točke v naravi. Na ta posebna mesta so hodili, ko so čutili potrebo po zdravljenju. Označevali so jih z večjimi kamni, zgradili templje ali pa kasneje cerkvice. V objemu čudovite narave v Zeliščarskem centru JV Slovenije v kraju Zagrad v občini Škocjan so s pomočjo različnih radiestezijskih metod določili kar nekaj energijskih točk, izbrali pa najmočnejših sedem, kolikor je v telesu tudi glavnih energijskih centrov.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – biser Posavja

paradiso.jpg
torek, 21. julij 2020

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi, ki se že kar nekaj let zapored ponašajo z nazivom Naj kopališče v svoji kategoriji.

Hiša dobrot in Odprta vrata Bele krajine

metlika_grad.jpg
ponedeljek, 20. julij 2020

Hiša dobrot Bele krajine je trajnostni projekt, ki omogoča dvig kakovosti in dodane vrednosti lokalnim proizvodom ter povečanje lokalne samooskrbe ter približevanje lokalne prehranske ponudbe širši javnosti na enem mestu. V juliju in avgustu Zavod Metlika v sklopu projekta Odprta vrata organizira šest izletov po Beli krajini z brezplačnim avtobusnim prevozom in turističnim vodenjem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije