Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
botanicni_vrt.jpeg

Tropski razgledi sredi bele Ljubljane - zimsko obarvan Botanični vrt

Datum: torek, 19. februar, 2013

Ste vedeli, da je ljubljanski Botanični vrt naša najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z nepretrganim delovanjem? Deluje že od leta 1810, v njem domuje več kakor 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, vrt kot ustanova pa sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi z vsega sveta. Ste ga že kdaj obiskali? Tisti, ki vanj redno zahajajo, pravijo, da je lep v vseh letnih časih in da je njegov največji čar prav njegovo nenehno spreminjanje.

Res je, da je bil Botanični vrt ob ustanovitvi precej večji, a pozneje ga je prizadela gradnja Ižanske ceste in dolenjske železnice, zato je sedaj stisnjen v razmeroma majhno trikotno površino. A ravno to, da je praktično sredi Ljubljane, lahko dostopen s sprehodom po Krakovskem nasipu, ki povezuje Breg in Trnovski pristan, od tam pa do vrta ni več daleč, je njegova prednost. Na majhni, a izredno pestri in lepi površini boste našli zavetje pred mestnim vrvežem, pred vročino poleti, pozimi pa v tropskem rastlinjaku pred mrazom; tam je v zimskem času ob sončnem dnevu tudi 25 stopinj Celzija, zunaj pa morda le nekaj stopinj nad ničlo.

Ste vedeli, da tu zvončki cvetijo že decembra? V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani zvončke intenzivno raziskujejo že več kot desetletje. Med več kakor 3000 lončki, v katerih rastejo primerki iz različnih delov Slovenije, je mogoče ugotoviti marsikaj zanimivega.

V njem se redno odvijajo tudi privlačne delavnice. Preverite program.

Botanični vrt, ki deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, se je z novim letom soočil s ponovnim krčenjem delovnih mest in se povrnil v stanje pred letom 1994, ko so bili redno zaposleni samo štirje vrtnarji. Vrt je v teh letih svojo dejavnost nekajkrat povečal, prav tako tudi rastlinski fond, in za več kot desetkrat povečal vrednost samega vrta.

S svojim obiskom boste pokazali, da vam za rastline in zeleno oazo sredi Ljubljane ni vseeno.

 

Vir: www.visitljubljana.com

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Oživljanje tradicije izpiranja zlata ob Dravski kolesarski poti

izpiranje zlata
sreda, 23. september 2020

Slovenski del Dravske kolesarske poti je vse bolj privlačna destinacija tako domačih kot tujih kolesarjev. Obstoječim doživetjem pod blagovno znamko Drava Bike se bo v prihodnje pridružilo novo, izpiranje zlata, ki ga v Občini Starše razvijajo v sklopu projekta Zlata Drava.

Pohod po delu poti Alpe Adria Trail ob zaključku pohodniške sezone

soca_outdoor.jpg
sreda, 23. september 2020

V petek, 25. septembra, bo ob zaključku pohodniške sezone potekal voden pohod po delu poti Alpe Adria Trail. Pohod bo izveden v okviru Festivala pohodništva doline Soče 2020.

Pohodniški dnevi v Tuhinjski dolini

snovik_pohodniki
ponedeljek, 14. september 2020

Terme Snovik in Turistično društvo Tuhinjska dolina prihajajoči vikend od petka, 18. 9. do nedelje, 20. 9. 2020 organizirata jesenski pohodniški vikend v Tuhinjski dolini. Pridružite se na vodenih pohodih v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp in aktivno preživite prelep septembrski vikend.

Jesensko dogajanje na Krasu in v Brkinih

zeleni_kras.jpg
ponedeljek, 14. september 2020

Kulturna in naravna dediščina ter kulinarika so rdeča nit jesenskega festivalskega dogajanja na Krasu in v Brkinih. Ponudbo doživetij je ta vikend odprla 440. obletnica Kobilarne Lipica, ki ji bo sledilo pestro festivalsko dogajanje, obiskovalcem pa bo tudi v jeseni na voljo akcija Čas za vas - Brda. Vipavska dolina. Kras.

12. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
petek, 11. september 2020

Sladka Istra je odlična priložnost, da korak od morja spoznate tako rekoč vse, kar je povezano s svetom sladkega. Najslajši slovenski festival je že vrsto let pravi magnet za množice ljubiteljev gastronomskih poslastic.

440 razlogov za obisk Dnevov Kobilarne Lipica

lipicanci.jpg
petek, 4. september 2020

Po 440 letih lepote, tradicije, znanja, vzajemnega spoštovanja ter sožitja z belim konjem lipicancem bo na Dnevih Kobilarne Lipica v nedeljo, 13. septembra, ob 15. uri v vsej svoji popolnosti in presežnosti zasijala gala predstava lipiške šole klasičnega jahanja. Dogodek bo potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Borbe čolnarjev na Ljubljanici

borbe colnarjev
četrtek, 3. september 2020

Društvo rečnih kapitanov vas vabi na ogled ali udeležbo na tradicionalnem kulturno zabavnem dogodku Borbe čolnarjev na Ljubljanici. Srednjeveško tekmovanje, o katerem piše tudi Valvasor, so člani društva prilagodili sodobnem času, a kljub temu se bodo morali čolnarji boriti na tradicionalnih lesenih čolnih - brodnikih. Borci se bodo spopadali v nedeljo, 6.9.2020, ob Klubu rečnih kapitanov na Trnovski plaži od 14.30 ure naprej.

Poznopoletni festival

GLEDALISCE KVELB KOPER.jpg
torek, 1. september 2020

Poznopoletni festival Mladinskega centra Šmartno ob Paki vključuje raznovrstne glasbene dogodke za…

Nova tematska pot Livek - Livška štorija

soca.jpg
četrtek, 27. avgust 2020

v Dolini Soče na Livku bodo ta vikend otvorili novo tematsko pot Livek - Livška štorija. Livška štorija je tematska pot s sedmimi postojankami, ki obravnavajo zgodovino livških ljudi in narave.

V Velenju soba pobega

Velenje escape room
četrtek, 27. avgust 2020

Najnovejša pridobitev Vzorčnega mesta Velenje je avtorska soba pobega (Escape Room), imenovana Mali rumeni vagon (Little yellow wagon), ki je namenjena obiskovalcem od 12. leta dalje v skupinah od 4 do 6 oseb. Izkušnja je izjemno atraktivna, netipične uganke si sledijo zaporedno, zato je pobeg primeren tudi za začetnike. Soba pobega je namenjena tudi podjetjem in drugim kolektivom, ki se želijo preizkusiti pri skupinskem reševanju problemov pod pritiskom časa.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije