Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
botanicni_vrt.jpeg

Tropski razgledi sredi bele Ljubljane - zimsko obarvan Botanični vrt

Datum: torek, 19. februar, 2013

Ste vedeli, da je ljubljanski Botanični vrt naša najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z nepretrganim delovanjem? Deluje že od leta 1810, v njem domuje več kakor 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, vrt kot ustanova pa sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi z vsega sveta. Ste ga že kdaj obiskali? Tisti, ki vanj redno zahajajo, pravijo, da je lep v vseh letnih časih in da je njegov največji čar prav njegovo nenehno spreminjanje.

Res je, da je bil Botanični vrt ob ustanovitvi precej večji, a pozneje ga je prizadela gradnja Ižanske ceste in dolenjske železnice, zato je sedaj stisnjen v razmeroma majhno trikotno površino. A ravno to, da je praktično sredi Ljubljane, lahko dostopen s sprehodom po Krakovskem nasipu, ki povezuje Breg in Trnovski pristan, od tam pa do vrta ni več daleč, je njegova prednost. Na majhni, a izredno pestri in lepi površini boste našli zavetje pred mestnim vrvežem, pred vročino poleti, pozimi pa v tropskem rastlinjaku pred mrazom; tam je v zimskem času ob sončnem dnevu tudi 25 stopinj Celzija, zunaj pa morda le nekaj stopinj nad ničlo.

Ste vedeli, da tu zvončki cvetijo že decembra? V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani zvončke intenzivno raziskujejo že več kot desetletje. Med več kakor 3000 lončki, v katerih rastejo primerki iz različnih delov Slovenije, je mogoče ugotoviti marsikaj zanimivega.

V njem se redno odvijajo tudi privlačne delavnice. Preverite program.

Botanični vrt, ki deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, se je z novim letom soočil s ponovnim krčenjem delovnih mest in se povrnil v stanje pred letom 1994, ko so bili redno zaposleni samo štirje vrtnarji. Vrt je v teh letih svojo dejavnost nekajkrat povečal, prav tako tudi rastlinski fond, in za več kot desetkrat povečal vrednost samega vrta.

S svojim obiskom boste pokazali, da vam za rastline in zeleno oazo sredi Ljubljane ni vseeno.

 

Vir: www.visitljubljana.com

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
ponedeljek, 25. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije