Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
botanicni_vrt.jpeg

Tropski razgledi sredi bele Ljubljane - zimsko obarvan Botanični vrt

Datum: torek, 19. februar, 2013

Ste vedeli, da je ljubljanski Botanični vrt naša najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z nepretrganim delovanjem? Deluje že od leta 1810, v njem domuje več kakor 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, vrt kot ustanova pa sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi z vsega sveta. Ste ga že kdaj obiskali? Tisti, ki vanj redno zahajajo, pravijo, da je lep v vseh letnih časih in da je njegov največji čar prav njegovo nenehno spreminjanje.

Res je, da je bil Botanični vrt ob ustanovitvi precej večji, a pozneje ga je prizadela gradnja Ižanske ceste in dolenjske železnice, zato je sedaj stisnjen v razmeroma majhno trikotno površino. A ravno to, da je praktično sredi Ljubljane, lahko dostopen s sprehodom po Krakovskem nasipu, ki povezuje Breg in Trnovski pristan, od tam pa do vrta ni več daleč, je njegova prednost. Na majhni, a izredno pestri in lepi površini boste našli zavetje pred mestnim vrvežem, pred vročino poleti, pozimi pa v tropskem rastlinjaku pred mrazom; tam je v zimskem času ob sončnem dnevu tudi 25 stopinj Celzija, zunaj pa morda le nekaj stopinj nad ničlo.

Ste vedeli, da tu zvončki cvetijo že decembra? V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani zvončke intenzivno raziskujejo že več kot desetletje. Med več kakor 3000 lončki, v katerih rastejo primerki iz različnih delov Slovenije, je mogoče ugotoviti marsikaj zanimivega.

V njem se redno odvijajo tudi privlačne delavnice. Preverite program.

Botanični vrt, ki deluje pod okriljem Oddelka za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, se je z novim letom soočil s ponovnim krčenjem delovnih mest in se povrnil v stanje pred letom 1994, ko so bili redno zaposleni samo štirje vrtnarji. Vrt je v teh letih svojo dejavnost nekajkrat povečal, prav tako tudi rastlinski fond, in za več kot desetkrat povečal vrednost samega vrta.

S svojim obiskom boste pokazali, da vam za rastline in zeleno oazo sredi Ljubljane ni vseeno.

 

Vir: www.visitljubljana.com

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

Gourmet over Mura

gibanica1.jpg
torek, 3. september 2019

Gastronomski dogodek Gourmet over Mura, ki bo potekal 6. septembra v Murski Soboti, je kulinarično in vinsko popotovanje, kjer obiskovalci v enem večeru okusijo najboljše, kar ponuja Pomurje, obenem pa brbončice popelje tudi onkraj naših meja.

Pričel se je Teden okusov Posavja

vino.jpg
ponedeljek, 2. september 2019

V regiji Posavje so v letošnjem letu prvič zasnovali enotedensko dogajanje pod skupno znamko OKUSI POSAVJA, ki združuje najboljše ponudnike kulinarike, vin ter dobrot iz kmetij. Z otvoritvenim dogodkom na posestu Tri lučke se je včeraj, 29. avgusta pričel festival, ki bo trajal vse do 7. septembra.

V soboto vsi osnovnošolci brezplačno na Pot pastirskih škratov na Krvavcu

krvavec_junij.png
četrtek, 29. avgust 2019

Na zadnji avgustovski dan, v soboto 31.8. bodo na Krvavcu po škratje vstopili v novo šolsko leto. Na ta dan bodo vsem osnovnošolcem podarili brezplačno beležko za Pot pastirskih škratov ter vodenje po poti, brezplačen škratji šmorn ter jim odigrali Pravljico o pastrijih in škratih s Krvavca.

Koper Giba 2019

adhd druzina
sreda, 28. avgust 2019

Festival športa in aktivnih družin KOPER GIBA - letos že tretja izvedba, ki bo postala tradicionalna. 14. septembra ob 14:00 uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije