Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vino

V Portorož prihaja festival Malvazija

Datum: ponedeljek, 6. marec, 2017

Kongresni center prenovljenega Hotela Slovenija bo ta konec tedna znova gostil več kot 50 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov lahko okusili več kot 110 malvazij, med njimi tudi tri iz italijanske regije Apulija (Puglia).

Ljubiteljem izvrstne kapljice dobro znan festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana se v nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. marca, vrača v Portorož, natančneje v kongresni center Hotela Slovenija. Tudi letos bo več kot 50 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije ponujalo več kot 110 malvazij.

Na pobudo italijanske sommelierke in novinarke Liliane Savioli bo festival letos gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Saviolijeva, ki z Društvom vinogradnikov slovenske Istre že več kot deset let sodeluje pri oblikovanju festivala, bo tokrat pripravila delavnico, ki ji bo sledila degustacija na slepo, ob kateri bodo udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. Ob tem pa Saviolijeva že razmišlja o prihodnjih sodelovanjih: »Upam, da bom v prihodnosti še lahko sodelovala s Festivalom Malvazija in tako pripeljala še druge italijanske goste. Želim si, da bi tudi oni lahko odkrili to zanimivo trto v njenih številnih izrazih in se tako povezali z drugimi društvi. Najverjetneje bom v naslednjih nekaj letih pripeljala vina s Sicilije in Sardinije, potem pa … kdo ve.«

Na plodno sodelovanje v zadnjih letih je ponosna tudi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič: »Poleg gostujoče malvazije iz Apulije bo festival dodatno oplemenitilo sodelovanje evropskega in slovenskega reda vitezov vin. Naš festival sta si namreč izbrala za tisti dogodek, na katerem bosta razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda, ocenjevala pa bosta malvazije svojih članov. Tudi to dokazuje, da je festival z leti pridobil na ugledu in veljavi.«

Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov vstopnine prejeli festivalski kozarec, udeležili se bodo lahko kar šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih, svoje znanje pa bodo obogatili na okrogli mizi, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
torek, 22. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije