Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vino

V Portorož prihaja festival Malvazija

Datum: ponedeljek, 6. marec, 2017

Kongresni center prenovljenega Hotela Slovenija bo ta konec tedna znova gostil več kot 50 vinarjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov lahko okusili več kot 110 malvazij, med njimi tudi tri iz italijanske regije Apulija (Puglia).

Ljubiteljem izvrstne kapljice dobro znan festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana se v nedeljo in ponedeljek, 12. in 13. marca, vrača v Portorož, natančneje v kongresni center Hotela Slovenija. Tudi letos bo več kot 50 vinarjev iz slovenske in hrvaške Istre, Krasa, Brd, Vipavske doline in Italije ponujalo več kot 110 malvazij.

Na pobudo italijanske sommelierke in novinarke Liliane Savioli bo festival letos gostil tudi vinarja iz italijanske regije Apulija. Saviolijeva, ki z Društvom vinogradnikov slovenske Istre že več kot deset let sodeluje pri oblikovanju festivala, bo tokrat pripravila delavnico, ki ji bo sledila degustacija na slepo, ob kateri bodo udeleženci spoznali gostujočo malvazijo Bianca Lunga di Puglia. Ob tem pa Saviolijeva že razmišlja o prihodnjih sodelovanjih: »Upam, da bom v prihodnosti še lahko sodelovala s Festivalom Malvazija in tako pripeljala še druge italijanske goste. Želim si, da bi tudi oni lahko odkrili to zanimivo trto v njenih številnih izrazih in se tako povezali z drugimi društvi. Najverjetneje bom v naslednjih nekaj letih pripeljala vina s Sicilije in Sardinije, potem pa … kdo ve.«

Na plodno sodelovanje v zadnjih letih je ponosna tudi predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič: »Poleg gostujoče malvazije iz Apulije bo festival dodatno oplemenitilo sodelovanje evropskega in slovenskega reda vitezov vin. Naš festival sta si namreč izbrala za tisti dogodek, na katerem bosta razglasila zmagovalce ocenjevanja, ki ga skupaj izvajata oba reda, ocenjevala pa bosta malvazije svojih članov. Tudi to dokazuje, da je festival z leti pridobil na ugledu in veljavi.«

Obiskovalke in obiskovalci bodo za 15 evrov vstopnine prejeli festivalski kozarec, udeležili se bodo lahko kar šestih delavnic, in sicer štirih strokovnih ter dveh kulinaričnih, svoje znanje pa bodo obogatili na okrogli mizi, ki jo pripravlja novinar Primorskih novic Sašo Dravinec.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
torek, 25. februar 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.  2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije