Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
brina

V Tivoli prihaja Brina, ljubljanski festival džina

Datum: petek, 24. maj, 2019

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico 1. junija prihaja ljubljanski festival džina. Celodnevni dogodek, ki bo od 12. do 24. ure potekal v ljubljanskih Križankah,, bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

Brino, za katero vstopnine ni, pripravlja izkušena ekipa, ki stoji za uspešnim, večkrat nagrajenim in mednarodno priznanim kulinaričnim projektom Odprta kuhna ter priljubljenim Pivo & Burger Festom, partner projekta pa je Turizem Ljubljana z blagovno znamko Gourmet Ljubljana.

"Brina bo dogodek svetovljanskega značaja in bo predstavljala nov korak v razvoju kulinarične scene v Ljubljani in Sloveniji. Pri nas imamo enega najboljših brinov na svetu, imamo bogato tradicijo žganjekuhe, ki jo z vrhunskimi izdelki nadaljuje nova, kreativna generacija mladih destilarjev in tega potenciala ne smemo spregledati.Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok svetovnim prestolnicam in ki bo našim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti," je med pripravami na Brino poudarila soustanoviteljica Alma Kochavy.

Za Brino samo najboljše in najboljši Dogajanje, povezano z džinom in brinom, se bo začelo že teden dni pred festivalom v najboljših ljubljanskih lokalih, ki bodo v svojo ponudbo uvrstili long drink Brina, v katerega gre zaradi močnejše arome brina lahko le slovenski džin, dogajanje pa bo vrhunec seveda doseglo v soboto, 1 junija.

Prvi del dneva bo namenjen izobraževanju o džinu, mešanju in postrežbi džin koktejlov na posebni delavnici, ki jo bosta vodila sommelier Gašper Čarman iz eVina ter Marc Calabuig, direktor Fever Tree za južno Evropo. Delavnica se bo pričela ob 15. uri, udeležba na njej je brezplačna. Osrednji del Brine pa bo seveda 17 razstavljalcev, med katerimi bo večina vrhunskih slovenskih destilarjev džina ter nekaj izbranih tujih destilarjev, s kompleksnim mešanjem džin koktejlov pa se bodo obiskovalci lahko spoznali na razstavnem prostoru Fetiche Bara.

Vse koktejle bodo obiskovalci Brine lahko poskušali iz ekskluzivnega festivalskega kozarca Polaris, ki so ga oblikovali in izdelali v Steklarni Hrastnik za lastno blagovno znamko Hrastnik1860, ekskluzivni tonik festivala pa bodo vrhunski toniki Fever Tree by eVino. Ker se džin lahko prav krasno spaja s hrano, bodo za kulinarično dimenzijo Brine s posebej za ta dogodek zasnovanimi jedmi skrbeli Jorg Zupan iz restavracije Atelje, Jakob Pintar iz TaBarja in Igor Jagodic iz restavracije Strelec. Trije vrhunski ljubljanski kuharski mojstri predstavljajo pomemben del gastronomskega razcveta prestolnice, katerega številne elemente povezuje Gourmet Ljubljana, blagovna znamka Turizma Ljubljana.

Butična proizvodnja, vrhunska kakovost Džin je v svetovnem merilu zadnja leta doživel pravi preporod in postal izjemno priljubljen, kar Lior Kochavy, soustanovitelj Brine, pripisuje dejstvu, da destilarju in pivcu omogoča kreativnost in igranje z okusi ter tako nudi priložnost za okušanje nečesa novega in avtentičnega. "Seveda se svetovna priljubljenost džina odraža tudi v Sloveniji in na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov. Destilarji džina v Sloveniji imajo zaenkrat bolj ali manj butično proizvodnjo, marsikateri brin in druge botanične dodatke nabirajo sami v lokalnem okolju in njihovi izdelki so tako rekoč ročno delo, zato so še toliko bolj kakovostni in vznemirljivi," je opisal Lior Kochavy.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Gostilna Zeleni rob odpira svoja vrata

veika_planina.jpg
ponedeljek, 11. maj 2020

Obveščamo vas, da gostilna Zeleni rob ponovno vabi obiskovalce na okrepčilo! Gostilna bo odprta od petka do nedelje, med 9. in 16. uro, nato pa vsak teden od srede do nedelje, med 9. in 16. uro. Odprta bo le v času lepega vremena, saj bo postrežba potekala le na zunanji terasi.

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije