Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
brina

V Tivoli prihaja Brina, ljubljanski festival džina

Datum: petek, 24. maj, 2019

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico 1. junija prihaja ljubljanski festival džina. Celodnevni dogodek, ki bo od 12. do 24. ure potekal v ljubljanskih Križankah,, bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

Brino, za katero vstopnine ni, pripravlja izkušena ekipa, ki stoji za uspešnim, večkrat nagrajenim in mednarodno priznanim kulinaričnim projektom Odprta kuhna ter priljubljenim Pivo & Burger Festom, partner projekta pa je Turizem Ljubljana z blagovno znamko Gourmet Ljubljana.

"Brina bo dogodek svetovljanskega značaja in bo predstavljala nov korak v razvoju kulinarične scene v Ljubljani in Sloveniji. Pri nas imamo enega najboljših brinov na svetu, imamo bogato tradicijo žganjekuhe, ki jo z vrhunskimi izdelki nadaljuje nova, kreativna generacija mladih destilarjev in tega potenciala ne smemo spregledati.Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok svetovnim prestolnicam in ki bo našim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti," je med pripravami na Brino poudarila soustanoviteljica Alma Kochavy.

Za Brino samo najboljše in najboljši Dogajanje, povezano z džinom in brinom, se bo začelo že teden dni pred festivalom v najboljših ljubljanskih lokalih, ki bodo v svojo ponudbo uvrstili long drink Brina, v katerega gre zaradi močnejše arome brina lahko le slovenski džin, dogajanje pa bo vrhunec seveda doseglo v soboto, 1 junija.

Prvi del dneva bo namenjen izobraževanju o džinu, mešanju in postrežbi džin koktejlov na posebni delavnici, ki jo bosta vodila sommelier Gašper Čarman iz eVina ter Marc Calabuig, direktor Fever Tree za južno Evropo. Delavnica se bo pričela ob 15. uri, udeležba na njej je brezplačna. Osrednji del Brine pa bo seveda 17 razstavljalcev, med katerimi bo večina vrhunskih slovenskih destilarjev džina ter nekaj izbranih tujih destilarjev, s kompleksnim mešanjem džin koktejlov pa se bodo obiskovalci lahko spoznali na razstavnem prostoru Fetiche Bara.

Vse koktejle bodo obiskovalci Brine lahko poskušali iz ekskluzivnega festivalskega kozarca Polaris, ki so ga oblikovali in izdelali v Steklarni Hrastnik za lastno blagovno znamko Hrastnik1860, ekskluzivni tonik festivala pa bodo vrhunski toniki Fever Tree by eVino. Ker se džin lahko prav krasno spaja s hrano, bodo za kulinarično dimenzijo Brine s posebej za ta dogodek zasnovanimi jedmi skrbeli Jorg Zupan iz restavracije Atelje, Jakob Pintar iz TaBarja in Igor Jagodic iz restavracije Strelec. Trije vrhunski ljubljanski kuharski mojstri predstavljajo pomemben del gastronomskega razcveta prestolnice, katerega številne elemente povezuje Gourmet Ljubljana, blagovna znamka Turizma Ljubljana.

Butična proizvodnja, vrhunska kakovost Džin je v svetovnem merilu zadnja leta doživel pravi preporod in postal izjemno priljubljen, kar Lior Kochavy, soustanovitelj Brine, pripisuje dejstvu, da destilarju in pivcu omogoča kreativnost in igranje z okusi ter tako nudi priložnost za okušanje nečesa novega in avtentičnega. "Seveda se svetovna priljubljenost džina odraža tudi v Sloveniji in na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov. Destilarji džina v Sloveniji imajo zaenkrat bolj ali manj butično proizvodnjo, marsikateri brin in druge botanične dodatke nabirajo sami v lokalnem okolju in njihovi izdelki so tako rekoč ročno delo, zato so še toliko bolj kakovostni in vznemirljivi," je opisal Lior Kochavy.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
ponedeljek, 25. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Ljubljanska vinska pot

ljubljanska_vinska_pot.jpg
torek, 5. november 2019

Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

33. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti

levstikova_pot.JPG
ponedeljek, 4. november 2019

Start in registracija: 9. novembra med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Registracija je obvezna!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
ponedeljek, 28. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Viva la pasta!

pasta - makaroni
sreda, 23. oktober 2019

Edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije