Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
brina

V Tivoli prihaja Brina, ljubljanski festival džina

Datum: petek, 24. maj, 2019

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico 1. junija prihaja ljubljanski festival džina. Celodnevni dogodek, ki bo od 12. do 24. ure potekal v ljubljanskih Križankah,, bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

Brino, za katero vstopnine ni, pripravlja izkušena ekipa, ki stoji za uspešnim, večkrat nagrajenim in mednarodno priznanim kulinaričnim projektom Odprta kuhna ter priljubljenim Pivo & Burger Festom, partner projekta pa je Turizem Ljubljana z blagovno znamko Gourmet Ljubljana.

"Brina bo dogodek svetovljanskega značaja in bo predstavljala nov korak v razvoju kulinarične scene v Ljubljani in Sloveniji. Pri nas imamo enega najboljših brinov na svetu, imamo bogato tradicijo žganjekuhe, ki jo z vrhunskimi izdelki nadaljuje nova, kreativna generacija mladih destilarjev in tega potenciala ne smemo spregledati.Zato si Ljubljana zasluži takšen dogodek, ki naše mesto postavlja ob bok svetovnim prestolnicam in ki bo našim destilarjem nudil platfomo za predstavitev domači in tuji javnosti," je med pripravami na Brino poudarila soustanoviteljica Alma Kochavy.

Za Brino samo najboljše in najboljši Dogajanje, povezano z džinom in brinom, se bo začelo že teden dni pred festivalom v najboljših ljubljanskih lokalih, ki bodo v svojo ponudbo uvrstili long drink Brina, v katerega gre zaradi močnejše arome brina lahko le slovenski džin, dogajanje pa bo vrhunec seveda doseglo v soboto, 1 junija.

Prvi del dneva bo namenjen izobraževanju o džinu, mešanju in postrežbi džin koktejlov na posebni delavnici, ki jo bosta vodila sommelier Gašper Čarman iz eVina ter Marc Calabuig, direktor Fever Tree za južno Evropo. Delavnica se bo pričela ob 15. uri, udeležba na njej je brezplačna. Osrednji del Brine pa bo seveda 17 razstavljalcev, med katerimi bo večina vrhunskih slovenskih destilarjev džina ter nekaj izbranih tujih destilarjev, s kompleksnim mešanjem džin koktejlov pa se bodo obiskovalci lahko spoznali na razstavnem prostoru Fetiche Bara.

Vse koktejle bodo obiskovalci Brine lahko poskušali iz ekskluzivnega festivalskega kozarca Polaris, ki so ga oblikovali in izdelali v Steklarni Hrastnik za lastno blagovno znamko Hrastnik1860, ekskluzivni tonik festivala pa bodo vrhunski toniki Fever Tree by eVino. Ker se džin lahko prav krasno spaja s hrano, bodo za kulinarično dimenzijo Brine s posebej za ta dogodek zasnovanimi jedmi skrbeli Jorg Zupan iz restavracije Atelje, Jakob Pintar iz TaBarja in Igor Jagodic iz restavracije Strelec. Trije vrhunski ljubljanski kuharski mojstri predstavljajo pomemben del gastronomskega razcveta prestolnice, katerega številne elemente povezuje Gourmet Ljubljana, blagovna znamka Turizma Ljubljana.

Butična proizvodnja, vrhunska kakovost Džin je v svetovnem merilu zadnja leta doživel pravi preporod in postal izjemno priljubljen, kar Lior Kochavy, soustanovitelj Brine, pripisuje dejstvu, da destilarju in pivcu omogoča kreativnost in igranje z okusi ter tako nudi priložnost za okušanje nečesa novega in avtentičnega. "Seveda se svetovna priljubljenost džina odraža tudi v Sloveniji in na sceni je že lepo število izjemnih domačih džinov. Destilarji džina v Sloveniji imajo zaenkrat bolj ali manj butično proizvodnjo, marsikateri brin in druge botanične dodatke nabirajo sami v lokalnem okolju in njihovi izdelki so tako rekoč ročno delo, zato so še toliko bolj kakovostni in vznemirljivi," je opisal Lior Kochavy.

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Kranfest in Kranjska noč

kranfest.jpg
ponedeljek, 15. julij 2019

Največji gorenjski poletni festival Kranfest s Kranjsko nočjo, ki pritegne okoli 35.000 obiskovalcev, je mozaik glasbenega, športnega, gledališkega, kulinaričnega in zabavnega programa.

Praznik vina in česna

Praznik vina in česna
petek, 12. julij 2019

Nova vas nad Dragonjo,13. 07. 2019 - 14. 07. 2019. 

24. Festival Bled 2019

bled_otok.jpg
torek, 2. julij 2019

Prva polovica julija je vsako leto že več kot dve desetletji rezervirana za pester utrip Festivala Bled, ki temelji na klasični glasbi, tuje pa mu niso niti vse ostale zvrsti glasbenega izraza.

Praznik situl

situla
petek, 28. junij 2019

Na Glavnem trgu v Novem mestu bo 29.6.2019 potekal Praznik situl - 4. festival železnodobnega življenja in kulinarike, posvečen tem izjemnim spomenikom, ki pričajo o življenju halštatskih prebivalcev Novega mesta.

Srednjeveški dnevi v Kubedu

Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg
torek, 18. junij 2019

Vabimo vas na dvodnevne srednjeveške dneve v Kubed, kjer vas bodo v petek, 21. in soboto, 22.junija popeljali v srednji vek.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
torek, 11. junij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Novo doživetje S čebelico po Radovljici

čebela
petek, 7. junij 2019

Radovljica je od konca maja bogatejša za novo doživetje za družine. Tematska dogodivščina "S čebelico po Radovljici" je namenjena spoznavanju čebel na igriv način. Produkt želi utrditi mesto Radovljico kot središče čebelarske dediščine Slovenije in vključuje potep po mestu in Čebelarski muzej.

Znanstival dogodivščin

znanstival.jpg
sreda, 29. maj 2019

Znanstival organizira Hiša eksperimentov, ljubljanski center znanosti v slogu "izvedi sam" namenjen odraslim in otrokom. V Hiši eksperimentov popularizirajo znanost in dokazujejo, da je učenje lahko tudi zabava. Festival bo na različnih lokacija v Ljubljani potekal od 31.5. d 2.6.


17. »Praznik oljk, vina in rib« v Izoli

Oljčno olje
torek, 28. maj 2019

Tradicionalna že 17. prireditev »Praznik oljk, vina in rib« v Izoli je zelo priljubljena med ljubitelji mediteranske kulinarike in bo obeležila začetek turistične sezone v občini Izola. Letos se ji bo pridružil Festival zlate oljčne vejice. V mestnem jedru se bodo, kot vsako leto, predstavili lokalni pridelovalci oljčnega olja ter domačih vrst vin.

V Tivoli prihaja Brina, ljubljanski festival džina

brina
petek, 24. maj 2019

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico 1. junija prihaja ljubljanski festival džina. Celodnevni dogodek, ki bo od 12. do 24. ure potekal v ljubljanskih Križankah,, bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije