Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
arboretum1.jpg

Velike žuželke in morski velikani v Arboretumu Volčji Potok

Datum: četrtek, 5. april, 2012

V uredništvu radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se sicer v teh dneh precej ukvarjajo s preštevanjem glasov, ki so prispeli v okviru izbora za naj wellness in naj smučišče. Vmes pa seveda smuknejo tudi na teren. Tako so se ustavili v Arboretumu Volčji Potok. Privabili so jih prvi spomladanski cvetovi, brstenje listov ter posebni obiskovalci, pošastno velike žuželke in morski velikani.

V arboretumu prava paša za oči

Arboretum je prostor, ki prav vsem generacijam nudi možnost in priložnost spoznati številne rastlinske in živalske vrste ter parkovne ureditve. Je tudi ena najpomembnejših vrtnih arhitekturnih dediščin v Sloveniji. V arboretumu uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic in samoniklih zelnatih rastlin.

Mladini in vsem ostalim želijo pokazati, kakšen je svet žuželk, kako te izgledajo in kaj je zanje značilno. Na ogled je 14 eksponatov, od stenice velike 5 metrov, 7-metrske ose, številnih hroščev, do morskega velikana 14-metrskega megalodona.

»Naš Arboretum je edini samostojen arboretum pri nas. Je nekaj posebnega, predvsem zaradi bogate arboretske zbirke, ki ji ni enake vse do bavarske prestolnice in še dlje,« se rad pohvali Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok. Arboretum je že vrsto let kulturni spomenik državnega pomena, vsi zaposleni pa se vse dni v letu trudijo, da zbirki dreves dodajajo še druge zanimivosti. Tako so v zadnjih letih resnično bogati ne le po rastlinah, ampak tudi po dogodkih. Dejstvo je, da si obiskovalci, od najmlajših do najstarejših, želijo novih dogodivščin. Vsako leto v arboretumu pripravijo bogato razstavo tulipanov. Letos bo ta potekala od 21. aprila do 2. maja. Od 1. aprila dalje pa so park zavzele pošastno velike žuželke in morski velikani. »Mladini in vsem ostalim želimo pokazati, kakšen je svet žuželk, kako te izgledajo in kaj je zanje značilno. Na ogled je 14 eksponatov, od stenice velike 5 metrov, 7-metrske ose, številnih hroščev, do morskega velikana 14-metrskega megalodona,« je o najnovejši razstavi, ki bo na ogled do 25. junija še povedal prvi mož arboretuma. Poleti bodo sicer tudi letos pripravili razstavo metuljev, že zdaj pa je na ogled bogata razstava kaktusov, ki v teh dneh mavrično cvetijo ter dišeča razstava orhidej.

Cvetoče barve pomladi

V prvih aprilskih dneh se v Arboretumu Volčji Potok dogaja prava eksplozija rasti in cvetočih barv. Kot je razkrila Melita Miš Strgar, pomočnica direktorja Arboretuma Volčji Potok, cvetijo magnolije, velike tudi do štiri metre, pa okrasne jablane in češnje. Tudi več sto tisoč narcis se bohoti v svojih rumenih odtenkih, na plano so pokukali zgodnji tulipani, trava pa se je že odela v bogat zelen odtenek. Letos so na novo, v neposredni bližini otroškega igrišča, uredili skalnjak z razstavo iglavcev ter na polno založili vrtni center. V njem je moč najti številne rastline, pa tudi vse ostalo, kar sodi k ureditvi vrta in njegovi privlačnejši podobi.

 

Pripravila:

Tina Huremovič

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
torek, 17. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije