Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
arboretum1.jpg

Velike žuželke in morski velikani v Arboretumu Volčji Potok

Datum: četrtek, 5. april, 2012

V uredništvu radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se sicer v teh dneh precej ukvarjajo s preštevanjem glasov, ki so prispeli v okviru izbora za naj wellness in naj smučišče. Vmes pa seveda smuknejo tudi na teren. Tako so se ustavili v Arboretumu Volčji Potok. Privabili so jih prvi spomladanski cvetovi, brstenje listov ter posebni obiskovalci, pošastno velike žuželke in morski velikani.

V arboretumu prava paša za oči

Arboretum je prostor, ki prav vsem generacijam nudi možnost in priložnost spoznati številne rastlinske in živalske vrste ter parkovne ureditve. Je tudi ena najpomembnejših vrtnih arhitekturnih dediščin v Sloveniji. V arboretumu uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic in samoniklih zelnatih rastlin.

Mladini in vsem ostalim želijo pokazati, kakšen je svet žuželk, kako te izgledajo in kaj je zanje značilno. Na ogled je 14 eksponatov, od stenice velike 5 metrov, 7-metrske ose, številnih hroščev, do morskega velikana 14-metrskega megalodona.

»Naš Arboretum je edini samostojen arboretum pri nas. Je nekaj posebnega, predvsem zaradi bogate arboretske zbirke, ki ji ni enake vse do bavarske prestolnice in še dlje,« se rad pohvali Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok. Arboretum je že vrsto let kulturni spomenik državnega pomena, vsi zaposleni pa se vse dni v letu trudijo, da zbirki dreves dodajajo še druge zanimivosti. Tako so v zadnjih letih resnično bogati ne le po rastlinah, ampak tudi po dogodkih. Dejstvo je, da si obiskovalci, od najmlajših do najstarejših, želijo novih dogodivščin. Vsako leto v arboretumu pripravijo bogato razstavo tulipanov. Letos bo ta potekala od 21. aprila do 2. maja. Od 1. aprila dalje pa so park zavzele pošastno velike žuželke in morski velikani. »Mladini in vsem ostalim želimo pokazati, kakšen je svet žuželk, kako te izgledajo in kaj je zanje značilno. Na ogled je 14 eksponatov, od stenice velike 5 metrov, 7-metrske ose, številnih hroščev, do morskega velikana 14-metrskega megalodona,« je o najnovejši razstavi, ki bo na ogled do 25. junija še povedal prvi mož arboretuma. Poleti bodo sicer tudi letos pripravili razstavo metuljev, že zdaj pa je na ogled bogata razstava kaktusov, ki v teh dneh mavrično cvetijo ter dišeča razstava orhidej.

Cvetoče barve pomladi

V prvih aprilskih dneh se v Arboretumu Volčji Potok dogaja prava eksplozija rasti in cvetočih barv. Kot je razkrila Melita Miš Strgar, pomočnica direktorja Arboretuma Volčji Potok, cvetijo magnolije, velike tudi do štiri metre, pa okrasne jablane in češnje. Tudi več sto tisoč narcis se bohoti v svojih rumenih odtenkih, na plano so pokukali zgodnji tulipani, trava pa se je že odela v bogat zelen odtenek. Letos so na novo, v neposredni bližini otroškega igrišča, uredili skalnjak z razstavo iglavcev ter na polno založili vrtni center. V njem je moč najti številne rastline, pa tudi vse ostalo, kar sodi k ureditvi vrta in njegovi privlačnejši podobi.

 

Pripravila:

Tina Huremovič

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

Veliki pustni karneval v Cerknici

cerknica.jpg
ponedeljek, 17. februar 2020

Cerkniški pustni karneval slovi po svojih velikih figurah, ki so delo akademskih umetnikov in temeljijo na biološkem in mitološkem bogastvu Notranjske.

Ledena trofeja na jezeru Jasna 2020

ledena trofeja
torek, 11. februar 2020

DOGODEK JE ODPOVEDAN! Na pravljičnem jezeru Jasna v Kranjski Gori se obeta prava hokejska senzacija. 15. februarja se bo na ledenem jezeru trlo ljubiteljskih in klubskih hokejistov, ki se bodo borili za en cilj – osvojitev LEDENE TROFEJE. Rdeča nit dogodka je hokej na prostem, ki vsem udeležencem nudi edinstveno in pristno doživetje športa ter narave. Dobrodošli so vsi polnoletni rekreativni igralci. Poleg hokejskega tekmovanja bo tudi zelo pester spremljevalni program za družine.

Na Ptuju pripravljajo vseslovensko seniorsko pustovanje

kurent_ptuj.JPG
petek, 7. februar 2020

Tudi letos bo Zadruga Mozaik Generacij organizirala Seniorsko pustovanje 2020, ki bo potekalo v okviru 60. Kurentovanja v Karnevalski dvorani na Ptuju v četrtek 20. februarja od 10. do 18. ure. Poskrbljeno bo za pester glasbeni program, ter okusno pustno pojedino. Najbolj izvirne, še posebej lastnoročno izdelane, skupinske in posamične maske bodo bogato nagrajene. Pustovanja se bo udeležila tudi Aleksandra Pivec, ki je ambasadorka Seniorskega pustovanja 2020.

Prešernov smenj

presernov_smenj.jpg
četrtek, 6. februar 2020

Prešernov smenj, ki odene Kranj v podobo 19. stoletja in obudi spomin na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, je ena najbolj prepoznavnih slovenskih prireditev ob kulturnem prazniku, 8. februarja.

23. Tradicionalni pohod in turni smuk na Galetovec

Galetovec_pohod
sreda, 29. januar 2020

02.02.2020  /  08:30h  /  Zborno mesto: Dom krajanov Bohinjska Bela

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
ponedeljek, 20. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije