Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vlak_zima.jpg

Veselo in ugodno s Slovenskimi železnicami

Datum: ponedeljek, 28. november, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zimske pozdrave v teh dneh ne pošilja le zavoljo zunanjih temperatur, ampak tudi zaradi vsega o čemer skupaj s sogovorniki govorijo v oglašanjih. Rdeča nit so v zadnjih dneh bile Slovenske železnice ter z njimi povezana praznična, novoletna in druga zimska potovanja.

Pravljični december

V celjsko »Pravljično deželo« bo od 16. do 31. decembra vozil pravljični vlak, ta pa bo, skupaj s pravljičarjem Francijem Rogačem stal tudi na ljubljanski železniški postaji.

Slovenske železnice vsako leto poskrbijo, da je december še bolj prazničen in čaroben. Tudi letos zato za vožnje z vlakom nudijo ugodnosti. Otrokom podarjajo kar 75-odstotni popust, popust za starše v primeru velikega števila otrok, seveda pa, tako kot celo leto, tudi decembra velja družinska kartica ugodnosti. Slednja prinaša brezplačne vožnje z vlakom za otroke do 12. leta ter 40-odstotni popust za starše v vseh letnih časih. Po ugodnih cenah bo torej mogoče obiskati praznično okrašeno Ljubljano, štajersko prestolnico Maribor, si pogledati žive jaslice v Postojnski jami in vzdušje v primorskem Kopru. V celjsko »Pravljično deželo« bo od 16. do 31. decembra vozil pravljični vlak, ta pa bo, skupaj s pravljičarjem Francijem Rogačem stal tudi na ljubljanski železniški postaji. Obiščete ga lahko brezplačno, vendar ob predhodni prijavi.

Zabava v evropskih mestih in smučiščih

December je kot nalašč tudi za to, da se preveri, kakšno je praznično vzdušje v tujini, kako zaznamujejo adventni čas in nenazadnje, kako silvestrujejo. V Prago se je tako z vlakom mogoče odpeljati že za 39, na Dunaj in v Muenchen za 29, Beograd za 25, Beljak 20 in Gradec za 34 evrov. Ker je število teh nizkocenovnih vozovnic omejeno, Tanja Rotovnik iz Slovenskih železnic svetuje, da si jih zagotovite čim prej.

Z vlakom se splača na smučišča Mariborsko Pohorje, Kobla in Stari vrh, obiščete pa lahko tudi številna smučarska središča v Avstriji.

Sicer pa k vožnji z vlakom vabijo tudi slovenska smučišča, Mariborsko Pohorje, Kobla, Stari vrh, ter tudi sosednja, avstrijska. Schladming, Kitzbühl , St. Anton, Obertauern – vse to so smučarska središča, do katerih se lahko pripeljete z vlakom oz. zadnje kilometre naredite z urejenim prevozom z avtobusom. Podrobnosti najdete na spletnih straneh slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si, kjer se tudi že nahaja nov vozni red. Ta začne veljati 11. decembra. V Sloveniji bodo vlaki vozili praktično skoraj nespremenjeno, največja mednarodna novost pa je, da vlak na relaciji Budimpešta – Benetke ne bo več vozil. Obstajajo druge možnosti, in sicer preko Beljaka oziroma Gradca do Ljubljane in naprej do Kopra.

Slovenske železnice pa, tako kot decembrski dobri možje, tudi nagrajujejo. Na Facebooku poteka nagradna igra, zato kliknite na »Grem z vlakom« - morda vas sreča ulovi. Lahko pa jo ulovite vi z nakupom darilnih bonov in z njimi obdarite najbližje. Naj vam bo vsem lepo!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

Decembrske sladkosti se bodo v Portorožu pričele s čokolado

december_portoroz.jpg
torek, 26. november 2019

Pričetek decembrskih praznovanj bo v Portorožu v znamenju čokolade. Poleg tradicionalnih dogodkov bo letošnja novost kotalkališče v Monfortu, manjkal ne bo tudi priljubljeni Festival penin. Trije dobri možje se bodo letos v Portorož pripeljali z avtomobili starodobniki in celo z letalom.

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
ponedeljek, 25. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije