Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
vlak_zima.jpg

Veselo in ugodno s Slovenskimi železnicami

Datum: ponedeljek, 28. november, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zimske pozdrave v teh dneh ne pošilja le zavoljo zunanjih temperatur, ampak tudi zaradi vsega o čemer skupaj s sogovorniki govorijo v oglašanjih. Rdeča nit so v zadnjih dneh bile Slovenske železnice ter z njimi povezana praznična, novoletna in druga zimska potovanja.

Pravljični december

V celjsko »Pravljično deželo« bo od 16. do 31. decembra vozil pravljični vlak, ta pa bo, skupaj s pravljičarjem Francijem Rogačem stal tudi na ljubljanski železniški postaji.

Slovenske železnice vsako leto poskrbijo, da je december še bolj prazničen in čaroben. Tudi letos zato za vožnje z vlakom nudijo ugodnosti. Otrokom podarjajo kar 75-odstotni popust, popust za starše v primeru velikega števila otrok, seveda pa, tako kot celo leto, tudi decembra velja družinska kartica ugodnosti. Slednja prinaša brezplačne vožnje z vlakom za otroke do 12. leta ter 40-odstotni popust za starše v vseh letnih časih. Po ugodnih cenah bo torej mogoče obiskati praznično okrašeno Ljubljano, štajersko prestolnico Maribor, si pogledati žive jaslice v Postojnski jami in vzdušje v primorskem Kopru. V celjsko »Pravljično deželo« bo od 16. do 31. decembra vozil pravljični vlak, ta pa bo, skupaj s pravljičarjem Francijem Rogačem stal tudi na ljubljanski železniški postaji. Obiščete ga lahko brezplačno, vendar ob predhodni prijavi.

Zabava v evropskih mestih in smučiščih

December je kot nalašč tudi za to, da se preveri, kakšno je praznično vzdušje v tujini, kako zaznamujejo adventni čas in nenazadnje, kako silvestrujejo. V Prago se je tako z vlakom mogoče odpeljati že za 39, na Dunaj in v Muenchen za 29, Beograd za 25, Beljak 20 in Gradec za 34 evrov. Ker je število teh nizkocenovnih vozovnic omejeno, Tanja Rotovnik iz Slovenskih železnic svetuje, da si jih zagotovite čim prej.

Z vlakom se splača na smučišča Mariborsko Pohorje, Kobla in Stari vrh, obiščete pa lahko tudi številna smučarska središča v Avstriji.

Sicer pa k vožnji z vlakom vabijo tudi slovenska smučišča, Mariborsko Pohorje, Kobla, Stari vrh, ter tudi sosednja, avstrijska. Schladming, Kitzbühl , St. Anton, Obertauern – vse to so smučarska središča, do katerih se lahko pripeljete z vlakom oz. zadnje kilometre naredite z urejenim prevozom z avtobusom. Podrobnosti najdete na spletnih straneh slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si, kjer se tudi že nahaja nov vozni red. Ta začne veljati 11. decembra. V Sloveniji bodo vlaki vozili praktično skoraj nespremenjeno, največja mednarodna novost pa je, da vlak na relaciji Budimpešta – Benetke ne bo več vozil. Obstajajo druge možnosti, in sicer preko Beljaka oziroma Gradca do Ljubljane in naprej do Kopra.

Slovenske železnice pa, tako kot decembrski dobri možje, tudi nagrajujejo. Na Facebooku poteka nagradna igra, zato kliknite na »Grem z vlakom« - morda vas sreča ulovi. Lahko pa jo ulovite vi z nakupom darilnih bonov in z njimi obdarite najbližje. Naj vam bo vsem lepo!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
torek, 25. februar 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.  2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije