Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
veseli_janez1-1.jpg

Z nadstropnim avtobusom "Veseli Janez" po Osrednjeslovenski regiji

Datum: ponedeljek, 25. julij, 2011
V okviru vzpostavitve regionalne destinacijske organizacije Ljubljana- Osrednja Slovenija, ki je povezala vseh 26 občin Ljubljanske urbane regije, nastaja skupna turistična ponudba te regije. Javni zavod Turizem Ljubljana je nosilec aktivnosti, ki bodo potekale vse do jeseni 2013, predvidoma pa tudi kasneje, saj v povezovanju turistične ponudbe leži prihodnost.

Povezane občine so pridobile od Ministrstva za gospodarstvo in Evropskega sklada za regionalni razvoj dodatna sredstva ter zasnovale niz aktivnosti, s katerimi bodo v turističnem smislu izkoristile edinstven preplet glavnega mesta z zelenim zaledjem.

Če potujemo okrog Ljubljane v smeri urinega kazalca, lahko obiščemo 25 občin, ki sestavljajo zeleni objem Ljubljane. Predalpski in alpski svet se v tem prostoru srečujeta s kraškim in ponujata očarljivo priložnost, da so obiskovalci v enem trenutku sredi urbanega vrveža, v naslednjem pa ob reki, sredi zelenja ali v tišini gozda, kjer se sliši le petje ptic. V vsaki občini, ki tvori Osrednjeslovensko regijo, se skriva vsaj en biser, nanizan na ogrlico zelenih doživetij regije.

Nastajajo zanimivi programi, ki jih bodo obiskovalci lahko odkrivali z nadstropnim avtobusom Veseli Janez, ki je od 20. julija 2011 »oblečen« v barve Osrednjeslovenske regije. Zunanjost  avtobusa je opremljena s fotografijami kulturnih, turističnih in naravnih znamenitosti vseh 26 občin. V drugi polovici septembra bo avtobus namenjen predstavitvam regije tujim organizatorjem potovanj in turističnim novinarjem.

Od 30. julija bo avtobus, kot prejšnje leto, ob nedeljah vozil na oglede Ljubljane in okolice. Na vodenem ogledu, ki se začne ob 10.00 na Dalmatinovi ulici pri Metalki in traja skoraj tri ure, se turisti in  domačini peljejo mimo Tivolija, Križank, Botaničnega vrta na Barje do Črne vasi, kjer je prvi postanek za ogled Plečnikove cerkve sv. Mihaela. Avtobus nadaljuje vožnjo proti Trnovem, kjer stoji Plečnikova rojstva hiša, Trnovska cerkev z znamenitim  Trnovskim mostom, mimo rimskega obzidja, vladne palače in parlamenta po Slovenski cesti mimo Nebotičnika na Ljubljanski grad, kjer je drugi postanek. Tretji del poti vodi proti Žalam in Stožicam, mimo nove dvorane in nogometnega stadiona in nazaj do Tivolija, kjer se ogled zaključi. Cena ogleda z vodnikom znaša 18 EUR, za otroke do 12 leta 10 EUR. Družine in zaključene skupine imajo dodaten popust. Prijave sprejemajo vsi trije Turistično informacijski centri TIC v Ljubljani in poslovalnica Kompas Novo mesto (07 393 15 20), ki je tudi lastnik Veselega Janeza.  Na istih naslovih je mogoče rezervirati avtobus za zaključene skupine.

Posebni programi po Osrednjeslovenski regiji z Veselim Janezom pa so v pripravi za drugo polovico septembra. Predvidoma 24. in 25. septembra bo Veseli Janez iz Ljubljane po Osrednjeslovenski regiji vozil tudi brezplačno

 

Foto: Edi Masnec

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Šuštarska nedelja

sustarska_nedelja.jpg
ponedeljek, 26. avgust 2019

Tržič je leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja v septembru).

25. Semiška ohcet

semiska_ohcet_2009_00.jpg
četrtek, 22. avgust 2019

Doživetje drugačnega poročnega obreda, s pridihom ljudskih šeg in navad v belokranjski narodni noši. Spremljajoči 5. festival ŠtrudlFesta, kolesarjenje, razstave, delavnice in tržnica so razlogi več, da obiščete Belo krajino.

Dnevi poezije in vina

Vino
sreda, 21. avgust 2019

Dnevi poezije in vina so največji mednarodni pesniški festival, ki v očarljivem starem mestnem jedru Ptuja od 21. do 24. avgusta združuje najboljše pesnike in umetnike z vsega sveta ter ponudbo najboljših slovenskih vin.

Bližajo se 14. Etnološki dnevi v Termah Snovik: Mlinarska dediščina Tuhinjske doline

snovik_poletje1.jpg
torek, 20. avgust 2019

Konec avgusta bo v Termah Snovik v znamenju 14. etnološke prireditve. Rdeča nit letošnje etnološke prireditve bo mlinarstvo, ki je bilo v Tuhinjski dolini v 20. stoletju pomembna gospodarska dejavnost. Prireditev bo potekala 24. in 25. avgusta, njen namen pa je predstaviti mlinarsko dediščino Tuhinjske doline.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 13. avgust 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

49. Praznik terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 5. avgust 2019

S kronanjem nove kraljice terana se je 3. avgusta v Pliskovici začel 49. Praznik terana in pršuta, zaključil se bo v nedeljo, 11. avgusta, s tradicionalno povorko s ciljem na prireditvenem prostoru v Dutovljah. Dogajanje bo imelo enogastronomsko noto, ki smo jo posebej izpostavil skozi dogajanje na Bunčetovi domačiji z nizom kulinaričnih večerov; vrhunski kraški chefi s Terra Carsus – Kulinariko Krasa, sledijo še kuharske delavnice za otroke, spajanje sladic s teranom.

Nov turistični produkt Lendave: Festival Vinarium

lendava1.jpg
torek, 30. julij 2019

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, ter Hotelu Vinarium, ki se od maja letos uveljavlja na trgu ponudnikov nočitev, je Lendava razvila nov turistični produkt, ki združuje dve kulinarični in etnološko prireditev: Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvijal od 24. avgusta do 7. septembra.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
četrtek, 25. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
sreda, 24. julij 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Ogled Žičke kartuzije odslej tudi s pametnimi očali

Zicka kartuzija
sreda, 24. julij 2019

V sklopu aktivnosti Turistične destinacije Rogla-Pohorje so to poletje v Žički kartuziji uvedli novost, ki obiskovalcem omogoča oglede tega izjemnega spomenika kulturne dediščine s pomočjo obogatene resničnosti oz. s pametnimi očali.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije