Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
veseli_janez1-1.jpg

Z nadstropnim avtobusom "Veseli Janez" po Osrednjeslovenski regiji

Datum: ponedeljek, 25. julij, 2011
V okviru vzpostavitve regionalne destinacijske organizacije Ljubljana- Osrednja Slovenija, ki je povezala vseh 26 občin Ljubljanske urbane regije, nastaja skupna turistična ponudba te regije. Javni zavod Turizem Ljubljana je nosilec aktivnosti, ki bodo potekale vse do jeseni 2013, predvidoma pa tudi kasneje, saj v povezovanju turistične ponudbe leži prihodnost.

Povezane občine so pridobile od Ministrstva za gospodarstvo in Evropskega sklada za regionalni razvoj dodatna sredstva ter zasnovale niz aktivnosti, s katerimi bodo v turističnem smislu izkoristile edinstven preplet glavnega mesta z zelenim zaledjem.

Če potujemo okrog Ljubljane v smeri urinega kazalca, lahko obiščemo 25 občin, ki sestavljajo zeleni objem Ljubljane. Predalpski in alpski svet se v tem prostoru srečujeta s kraškim in ponujata očarljivo priložnost, da so obiskovalci v enem trenutku sredi urbanega vrveža, v naslednjem pa ob reki, sredi zelenja ali v tišini gozda, kjer se sliši le petje ptic. V vsaki občini, ki tvori Osrednjeslovensko regijo, se skriva vsaj en biser, nanizan na ogrlico zelenih doživetij regije.

Nastajajo zanimivi programi, ki jih bodo obiskovalci lahko odkrivali z nadstropnim avtobusom Veseli Janez, ki je od 20. julija 2011 »oblečen« v barve Osrednjeslovenske regije. Zunanjost  avtobusa je opremljena s fotografijami kulturnih, turističnih in naravnih znamenitosti vseh 26 občin. V drugi polovici septembra bo avtobus namenjen predstavitvam regije tujim organizatorjem potovanj in turističnim novinarjem.

Od 30. julija bo avtobus, kot prejšnje leto, ob nedeljah vozil na oglede Ljubljane in okolice. Na vodenem ogledu, ki se začne ob 10.00 na Dalmatinovi ulici pri Metalki in traja skoraj tri ure, se turisti in  domačini peljejo mimo Tivolija, Križank, Botaničnega vrta na Barje do Črne vasi, kjer je prvi postanek za ogled Plečnikove cerkve sv. Mihaela. Avtobus nadaljuje vožnjo proti Trnovem, kjer stoji Plečnikova rojstva hiša, Trnovska cerkev z znamenitim  Trnovskim mostom, mimo rimskega obzidja, vladne palače in parlamenta po Slovenski cesti mimo Nebotičnika na Ljubljanski grad, kjer je drugi postanek. Tretji del poti vodi proti Žalam in Stožicam, mimo nove dvorane in nogometnega stadiona in nazaj do Tivolija, kjer se ogled zaključi. Cena ogleda z vodnikom znaša 18 EUR, za otroke do 12 leta 10 EUR. Družine in zaključene skupine imajo dodaten popust. Prijave sprejemajo vsi trije Turistično informacijski centri TIC v Ljubljani in poslovalnica Kompas Novo mesto (07 393 15 20), ki je tudi lastnik Veselega Janeza.  Na istih naslovih je mogoče rezervirati avtobus za zaključene skupine.

Posebni programi po Osrednjeslovenski regiji z Veselim Janezom pa so v pripravi za drugo polovico septembra. Predvidoma 24. in 25. septembra bo Veseli Janez iz Ljubljane po Osrednjeslovenski regiji vozil tudi brezplačno

 

Foto: Edi Masnec

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

23. Tradicionalni pohod in turni smuk na Galetovec

Galetovec_pohod
sreda, 29. januar 2020

02.02.2020  /  08:30h  /  Zborno mesto: Dom krajanov Bohinjska Bela

Gradovi Kralja Matjaža

gradovi_kralja_matjaza.jpg
ponedeljek, 20. januar 2020

Že osemindvajsetič zapovrstjo, bodo ponovno zadnji vikend v januarju (24. 01. 2020 - 26. 01. 2020) na novi lokaciji, Matevžavi travniki pod stadionom v centru Črni na Koroškem pripravili že 28. zimsko pravljico imenovano Gradovi kralja Matjaža, kjer so od leta 1993 zgradili že 1331 snežnih gradov in skulptur. Z veseljem vam sporočajo, da so pred prijave že odprte, torej lahko s klikom na prijavni obrazec na spletni strani Občine Črna na Koroškem svojo ekipo že prijavite.

Jabitour v Svečini že prihodnjo pomlad

Košara jabolk
torek, 31. december 2019

V Svečini bo prihodnje leto, natančneje prvi vikend marca, zaživela Svečinska jabolčna in sadna pot - Jabitour. Izdali so ilustrirani turistični zemljevid, kmalu pa bodo po trasi postavljene vse informativne table.

Legenda o potopljenem zvonu

Bled_zvon3.jpg
torek, 24. december 2019

Tudi letos bo Legenda o potopljenem zvonu na božični dan, 25. decembra, ob 17. uri zaživela v Grajskem kopališču. Pri uprizoritvi bodo sodelovali Društvo za podvodne dejavnosti Bled, žonglerska skupina Čupakabra, pletnarji, društvo BPS in sopranistka Janja Hvala. Vstop prost.

Žive jaslice v Postojnski jami

jaslice_postojnska_jama.jpg
četrtek, 19. december 2019

Najbolj čarobno božično doživetje, ki se ga boste za vedno spominjali. Med 25. in 30. decembrom doživite svetopisemsko zgodbo v dih jemajočem okolju Postojnske jame in se prepustite edinstvenemu pravljičnem vzdušju.

Ptujska pravljica

ptuj - zimska pravljica
četrtek, 12. december 2019

Okrašeno nebo nad starim mestnim jedrom v decembrskem času postane kulisa za magična bitja, ki pričarajo pravljico na Mestnem trgu. Dva pravljična tedna sta namenjena pravljičnemu sejmu in pestremu dogajanju v srcu mesta.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Prešerni december v Kranju

kranj_dec-5.jpg
torek, 3. december 2019

December je čas luči, miru, topline, drobnih pozornosti in lepih želja. Če smo iskreni, tudi čas, ko se nam vedno kam mudi in velikokrat pomislimo, kako hitro teče naš čas. Zato se za trenutek ustavite, zadihajte s polnimi pljuči in si vzemite čas zase in svoje najdražje, za ljubezen, pogovor, smeh in sprostitev. V Kranju ripravljajo v pester Prešerni december, ki bo zagotovo ogrel vaše pete in srce.

Prižig prazničnih lučk v Mariboru

Maribor december
torek, 26. november 2019

V petek, 29. 11. 2019, s pričetkom ob 17. uri vabljeni, da se skupaj odpravimo osvetliti in začarati mariborske ulice in trge.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije