Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Literarna potovanja z vlakom

Z vlakom na informativni dan, pustni karneval in valentinovo doživetje

Datum: četrtek, 9. februar, 2012

Piše se februar, mesec informativnih dni, kulture, pusta in valentinovega. Vse našteto zaznamuje februarski vsakdan in vse našteto je lahko polno lepih trenutkov ter nepozabnih doživetij. Predvsem bodo zanje poskrbeli na Slovenskih železnicah. Kako in kdaj pa so zaupali ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki je povedano strnila v naslednjih vrsticah.

Z vlakom in s šemami preženite zimo

Pust je čas, ko se sprostimo, prelevimo v pravljične, zgodovinske, živalske in druge junake ter si privoščimo norčava rajanja. Ta imajo svoj čar. Kar nekaj jih je vredno obiskati. Na Slovenskih železnicah priporočajo obisk Benetk, Opatije, Reke, Beljaka in seveda slovenskega Ptuja. In vse to s posebnimi, karnevalskimi vlaki.

Na Slovenskih železnicah priporočajo obisk Benetk, Opatije, Reke, Beljaka in seveda slovenskega Ptuja. In vse to s posebnimi, karnevalskimi vlaki.

»V Benetke bo na pustno soboto vlak ob 4. utri zjutraj iz Ljubljane odpeljal proti beneški laguni. Povratek v Slovenijo bo ob 21.10 uri. Cena povratne vozovnice s spremljavo na karnevalskem vlaku in presenečenjem znaša 39 evrov. Število mest je omejeno, zato je treba pohiteti,« je povedala Alenka Babič iz Slovenskih železnic ter hkrati povabila še na karneval v Opatijo za 22,40 evrov ter Reko za 24 evrov. Ogleda vreden je tudi stoletni karneval v Beljaku, kamor vas bo vlak z vozovnico Citystar odpeljal za 13 evrov. Otroci do 15. leta potujejo brezplačno, skupine mladih (6 oseb in več), pa imajo v Avstriji, Srbiji in na Hrvaškem kar 70 odstotni popust. Seveda pa ne gre zamudite tradicionalnega kurentovanja na Ptuju. Vedno atraktivna in prava paša za oči bo tudi letos povorka, ki bo na pot po ptujskih ulicah krenila 19. februarja. Na vlak lahko sedete v Ljubljani ob 8.50, v Mariboru pa ob 12. 25 uri. Tudi na Ptuj se je mogoče popeljati s cenejšimi vozovnicami. Starejšim tradicionalno ob sobotah, nedeljah in praznikih priznamo 50 odstotni popust, mladim pa kartica SŽEj prinaša 30 odstotni popust. Otroci do 6. leta v družbi staršev potujejo brezplačno, do 12. leta pa plačajo le polovico celotne cene. Spomniti velja še na Turist vikend kartico ugodnosti s 30 odstotki popusta za povratno vozovnico ter na družinsko K17 kartico s 40 odstotnim popustom za potnike nad 12 let in brezplačnim prevozom za otroke do 12. leta.

Na informativni dan in »zajtrk dobrodošlice« s Slovenskimi železnicami

Iz Celja in iz Litije bosta na informativni dan odpeljala posebna vlaka, v prestolnici pa bodo bodoče dijake in študente pričakali z »zajtrkom dobrodošlice«.

Februar vselej, poleg pusta, zaznamuje tudi valentinovo in informativni dnevi. Glavni informativni dan, ko bodo, predvsem Ljubljano, preplavili bodoči dijaki in študentje bo 10. februarja. Iz Celja (ob 7.12 uri) in iz Litije (ob 7.50 uri) bosta v Ljubljano odpeljala posebna vlaka. Ker bo zagotovo gneča, Alenka Babič s Slovenskih železnic priporoča nakup vozovnic v predprodaji. Za Intercity vlak je obvezna tudi rezervacija sedežev. V prestolnici bodo bodoče dijake in študente na železniški postaji pričakali z »zajtrkom dobrodošlice«. Pripravljajo ga v sodelovanju z Ljubljanskimi mlekarnami, Žitom in Delom.

Nekaj dni za informativnim dnevom sledi praznik zaljubljencev. To je priložnost, da s pozornostjo presenetimo tiste, ki jih imamo radi. Vožnja z vlakom do Thermane Laško ali Term Olimia, razvajanje v bazenih, savnah, užitki ob masaži in okusni večerji. Vse to danes ni več nedosegljivo. Ugodne cene vozovnic za vožnje z vlakom ter popusti, ki jih te vozovnice prinašajo v termah, je tisto, kar vas bo zagotovo prepričalo in polepšalo skupne trenutke z vam najdražjim. Valentinovo lahko, z ugodnostmi, ki jih prinaša vozovnica za vlak, preživite tudi v Vodnem parku in Eko hotelu Bohinj, Vodnem mestu Atlantis, Hotelu Park v Ljubljani in Hotelu Brežice. Na Facebooku pa poteka valentinova nagradna igra z bogatimi nagradami.

Novost ABOŠ 25 & 50 na katerikoli relaciji ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času počitnic, lastnikom prinaša 50 odstotni popust pri nakupu vozovnice za vlak.

Novost je ABOŠ 25 & 50

Zadnja novost, ki so jo pripravili na Slovenskih železnicah se imenuje ABOŠ 25 & 50. Luč sveta je ugledala 1. februarja, namenjena pa je lastnikom abonentskih in šolskih vozovnic za obdobje enega meseca, pol leta ali celo leto.

»Ta novost na katerikoli relaciji ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času počitnic, lastnikom prinaša 50 odstotni popust pri nakupu vozovnice za vlak. Za tujino pa je z njo mogoče pridobiti Rail plus kartico za 25 odstotkov ugodneje,« je še o novosti povedala Alenka Babič ter povabila k obisku spletne strani www.slo-zeleznice.si ter Facebook profila Slovenskih železnic.

 

Pripravila: Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
torek, 17. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije