Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
Literarna potovanja z vlakom

Z vlakom na informativni dan, pustni karneval in valentinovo doživetje

Datum: četrtek, 9. februar, 2012

Piše se februar, mesec informativnih dni, kulture, pusta in valentinovega. Vse našteto zaznamuje februarski vsakdan in vse našteto je lahko polno lepih trenutkov ter nepozabnih doživetij. Predvsem bodo zanje poskrbeli na Slovenskih železnicah. Kako in kdaj pa so zaupali ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki je povedano strnila v naslednjih vrsticah.

Z vlakom in s šemami preženite zimo

Pust je čas, ko se sprostimo, prelevimo v pravljične, zgodovinske, živalske in druge junake ter si privoščimo norčava rajanja. Ta imajo svoj čar. Kar nekaj jih je vredno obiskati. Na Slovenskih železnicah priporočajo obisk Benetk, Opatije, Reke, Beljaka in seveda slovenskega Ptuja. In vse to s posebnimi, karnevalskimi vlaki.

Na Slovenskih železnicah priporočajo obisk Benetk, Opatije, Reke, Beljaka in seveda slovenskega Ptuja. In vse to s posebnimi, karnevalskimi vlaki.

»V Benetke bo na pustno soboto vlak ob 4. utri zjutraj iz Ljubljane odpeljal proti beneški laguni. Povratek v Slovenijo bo ob 21.10 uri. Cena povratne vozovnice s spremljavo na karnevalskem vlaku in presenečenjem znaša 39 evrov. Število mest je omejeno, zato je treba pohiteti,« je povedala Alenka Babič iz Slovenskih železnic ter hkrati povabila še na karneval v Opatijo za 22,40 evrov ter Reko za 24 evrov. Ogleda vreden je tudi stoletni karneval v Beljaku, kamor vas bo vlak z vozovnico Citystar odpeljal za 13 evrov. Otroci do 15. leta potujejo brezplačno, skupine mladih (6 oseb in več), pa imajo v Avstriji, Srbiji in na Hrvaškem kar 70 odstotni popust. Seveda pa ne gre zamudite tradicionalnega kurentovanja na Ptuju. Vedno atraktivna in prava paša za oči bo tudi letos povorka, ki bo na pot po ptujskih ulicah krenila 19. februarja. Na vlak lahko sedete v Ljubljani ob 8.50, v Mariboru pa ob 12. 25 uri. Tudi na Ptuj se je mogoče popeljati s cenejšimi vozovnicami. Starejšim tradicionalno ob sobotah, nedeljah in praznikih priznamo 50 odstotni popust, mladim pa kartica SŽEj prinaša 30 odstotni popust. Otroci do 6. leta v družbi staršev potujejo brezplačno, do 12. leta pa plačajo le polovico celotne cene. Spomniti velja še na Turist vikend kartico ugodnosti s 30 odstotki popusta za povratno vozovnico ter na družinsko K17 kartico s 40 odstotnim popustom za potnike nad 12 let in brezplačnim prevozom za otroke do 12. leta.

Na informativni dan in »zajtrk dobrodošlice« s Slovenskimi železnicami

Iz Celja in iz Litije bosta na informativni dan odpeljala posebna vlaka, v prestolnici pa bodo bodoče dijake in študente pričakali z »zajtrkom dobrodošlice«.

Februar vselej, poleg pusta, zaznamuje tudi valentinovo in informativni dnevi. Glavni informativni dan, ko bodo, predvsem Ljubljano, preplavili bodoči dijaki in študentje bo 10. februarja. Iz Celja (ob 7.12 uri) in iz Litije (ob 7.50 uri) bosta v Ljubljano odpeljala posebna vlaka. Ker bo zagotovo gneča, Alenka Babič s Slovenskih železnic priporoča nakup vozovnic v predprodaji. Za Intercity vlak je obvezna tudi rezervacija sedežev. V prestolnici bodo bodoče dijake in študente na železniški postaji pričakali z »zajtrkom dobrodošlice«. Pripravljajo ga v sodelovanju z Ljubljanskimi mlekarnami, Žitom in Delom.

Nekaj dni za informativnim dnevom sledi praznik zaljubljencev. To je priložnost, da s pozornostjo presenetimo tiste, ki jih imamo radi. Vožnja z vlakom do Thermane Laško ali Term Olimia, razvajanje v bazenih, savnah, užitki ob masaži in okusni večerji. Vse to danes ni več nedosegljivo. Ugodne cene vozovnic za vožnje z vlakom ter popusti, ki jih te vozovnice prinašajo v termah, je tisto, kar vas bo zagotovo prepričalo in polepšalo skupne trenutke z vam najdražjim. Valentinovo lahko, z ugodnostmi, ki jih prinaša vozovnica za vlak, preživite tudi v Vodnem parku in Eko hotelu Bohinj, Vodnem mestu Atlantis, Hotelu Park v Ljubljani in Hotelu Brežice. Na Facebooku pa poteka valentinova nagradna igra z bogatimi nagradami.

Novost ABOŠ 25 & 50 na katerikoli relaciji ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času počitnic, lastnikom prinaša 50 odstotni popust pri nakupu vozovnice za vlak.

Novost je ABOŠ 25 & 50

Zadnja novost, ki so jo pripravili na Slovenskih železnicah se imenuje ABOŠ 25 & 50. Luč sveta je ugledala 1. februarja, namenjena pa je lastnikom abonentskih in šolskih vozovnic za obdobje enega meseca, pol leta ali celo leto.

»Ta novost na katerikoli relaciji ob sobotah, nedeljah, praznikih in v času počitnic, lastnikom prinaša 50 odstotni popust pri nakupu vozovnice za vlak. Za tujino pa je z njo mogoče pridobiti Rail plus kartico za 25 odstotkov ugodneje,« je še o novosti povedala Alenka Babič ter povabila k obisku spletne strani www.slo-zeleznice.si ter Facebook profila Slovenskih železnic.

 

Pripravila: Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Ljubljanska vinska pot

ljubljanska_vinska_pot.jpg
torek, 5. november 2019

Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

33. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti

levstikova_pot.JPG
ponedeljek, 4. november 2019

Start in registracija: 9. novembra med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Registracija je obvezna!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
ponedeljek, 28. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Viva la pasta!

pasta - makaroni
sreda, 23. oktober 2019

Edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije