Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
stojnica-1.jpg

Začenja se metliška Vesela jesen

Datum: sreda, 12. oktober, 2011
Tako kot vsako jesen tudi letos ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ni pozabila na deželo na sončni strani Gorjancev, na deželo belih brez, odlične žlahtne kapljice in seveda prijaznih ljudi. V Belo krajino se vselej radi vračajo. Tokrat so se ustavili z namenom, da izvejo, kaj vse se bo v okviru letošnje Vesele jeseni dogajalo.

Belokranjci svetujejo: »Treba je priti, videti in okusiti!«

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra in končala po Martinovem, 15. novembra. Letos jih je narava bogato obdarila in tako bo tudi razstava »Darovi jeseni« polna sadja, medu in ostalih dobrot Bele krajine.

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra, ko se bodo na metliškem grajskem dvorišču predstavili vinogradniki, in končala po Martinovem, 15. novembra.

»Začenjamo v soboto, 15. oktobra, ko se bo na metliškem grajskem dvorišču predstavilo Društvo vinogradnikov Metlika oziorma vinogradniki. Seveda tudi tokrat ne bo šlo brez Društva kmečkih žena in trgatve potomke najstarejše trte na svetu. Slednje se bodo letos lotili predstavniki sedme sile,« je povedala prva dama občine Metlika, županja Renata Brunskole. Prireditve si bodo nato sledile vse do Martinovega. Dan pred tem, 10. novembra, bo potekal krst mošta po zidanicah, 11. novembra bo veselo Martinovanje na grajskem dvorišču, 12. novembra pa bodo svoja vrata odprle vinske kleti, potekal pa bo tudi 12. pohod Po poteh soseske zidanice Drašiči. 15. novembra se bo znova zbrala skupščina Kluba prijateljev metliške črnine, v okviru prireditev »Vesela jesen« pa bodo na pobudo kraljice metliške črnine predstavili tudi novo pesem.

Program prireditev >>

Šika se priti s pogačo 

Ni dogajanja v Metliki, kjer ne bi sodelovale članice Društva kmečkih žena Metlika. Tudi ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« vselej prijazni pozdravijo in pogostijo z evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. »Šika se priti s pogačo,« pravi Marjana Nemanič, predsednica omenjenega društva in dodaja, da pri različnih dogodkih vselej sodelujejo z roko v roki z Društvom  vinogradnikov Metlika, saj tudi hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K pogači denimo odlično prija Metliška črnina. Tudi slednji bo namenjeno kar nekaj dogajanja v okviru Vesele jeseni.

Hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K belokranjski pogači denimo odlično prija Metliška črnina.

Recept za belokranjsko pogačo >>

Še posebej pa bo letos izpostavljena Mlada portugalka. »Tej bomo namenili celodnevno dogajanje. Gre za staro sorto, ki se je ohranila samo v Beli krajini. To je odlično mlado vino, kateremu bomo namenili festival s predstavitvijo 14 vinarjev na gradu Metlika,« je razkril Martin Pečarič, predsednik Društva vinogradnikov Metlika in hkrati povedal, da ima potomka najstarejše trte na svetu v Metliki letos 17 grozdov, te pa bodo po starih običajih obrali predstavniki sedme sile.

Sicer pa so metliški vinogradniki ponosni na Jožeta Prusa, trikratnega slovenskega vinarja leta in trikratnega svetovnega vinskega šampiona. »Konkurenca je res huda, vendar priznanja dokazujejo, da smo na pravi poti in da iz leta v leto povečujemo kakovost,« je povedal Jože Prus. V njihovem izboru je sicer preko 40 različnih vin, od suhih do predikatnih.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ


Poišči Metliko na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Prihod Parkeljnov treh dežel

parkelj.jpg
sreda, 13. november 2019

Toliko parkljnov z vseh vetrov še niste videli. Vse bolj popularna prireditev, ki so jo organizatorji poimenovali Prihod parkeljnov treh dežel/Ognjeni spektakel v Podkorenu, je na tem, da preraste v pravi festival.

Vinska pot v Rovih pod starim Kranjem

vinska_pot.jpg
sreda, 6. november 2019

Vinarji slovenskih vinorodnih področij in kulinarični izdelki vas pričakujeta v Rovih pod starim Kranjem! Do sedaj se je v Rovih pod starim Kranjem predstavilo že več kot 130 različnih vinarjev. Ponudbo odličnih vin bodo dopolnili siri, krušni izdelki in mesnine. Poskrbljeno bo tudi za animacijo in glasbeni program.

Ljubljanska vinska pot

ljubljanska_vinska_pot.jpg
torek, 5. november 2019

Slovenija je dežela dobrih vin, ki jih odlikujejo zlasti izrazito naravni okusi. Čeprav bližnja okolica Ljubljane ni vinorodna, mesto kot tradicionalno trgovsko središče, ki povezuje bližnje slovenske vinorodne pokrajine, nosi mednaroden naziv "mesto vina in trte."

33. mednarodno popotovanje po Levstikovi poti

levstikova_pot.JPG
ponedeljek, 4. november 2019

Start in registracija: 9. novembra med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Registracija je obvezna!

Noč čarovnic v Kranju

Halloween
ponedeljek, 28. oktober 2019

Zadnje oktobrske dni lahko otroci in odrasli v Rovih pod starim Kranjem preizkusijo svoj pogum! Otrokom se bo med 25. in 30. oktobrom odprl pravljični svet, ki je viden samo njim.

Viva la pasta!

pasta - makaroni
sreda, 23. oktober 2019

Edinstven kulinarični doživljaj za vse ljubitelje druženja ob vrhunskih testeninah, začinjenih s strastjo kuharskih mojstrov.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Festival lesa v Kočevju 2019

les
četrtek, 10. oktober 2019

Večdnevno pestro dogajanje z različnimi dogodki, ki povzdigujejo bogato dediščino kočevskih gozdov in ponujajo možnost za razmislek o novih priložnostih. S festivalom želimo povečati zanimanje mladih za lesarske poklice, opomniti lokalno prebivalstvo na vrednost lesa kot naravne dobrine, se povezati s podjetniki in povečati pozitivno miselnost v mestu.

Mesec kraške kuhinje

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
sreda, 25. september 2019

Kras je poseben in prav tako posebna je tudi njegova kuhinja. Jeseni, še preden ruj rdeče obarva kraško pokrajino, tradicionalni Mesec kraške kuhinje povabi k okušanju izvrstnih lokalnih dobrot.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
ponedeljek, 23. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije