Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
stojnica-1.jpg

Začenja se metliška Vesela jesen

Datum: sreda, 12. oktober, 2011
Tako kot vsako jesen tudi letos ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ni pozabila na deželo na sončni strani Gorjancev, na deželo belih brez, odlične žlahtne kapljice in seveda prijaznih ljudi. V Belo krajino se vselej radi vračajo. Tokrat so se ustavili z namenom, da izvejo, kaj vse se bo v okviru letošnje Vesele jeseni dogajalo.

Belokranjci svetujejo: »Treba je priti, videti in okusiti!«

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra in končala po Martinovem, 15. novembra. Letos jih je narava bogato obdarila in tako bo tudi razstava »Darovi jeseni« polna sadja, medu in ostalih dobrot Bele krajine.

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra, ko se bodo na metliškem grajskem dvorišču predstavili vinogradniki, in končala po Martinovem, 15. novembra.

»Začenjamo v soboto, 15. oktobra, ko se bo na metliškem grajskem dvorišču predstavilo Društvo vinogradnikov Metlika oziorma vinogradniki. Seveda tudi tokrat ne bo šlo brez Društva kmečkih žena in trgatve potomke najstarejše trte na svetu. Slednje se bodo letos lotili predstavniki sedme sile,« je povedala prva dama občine Metlika, županja Renata Brunskole. Prireditve si bodo nato sledile vse do Martinovega. Dan pred tem, 10. novembra, bo potekal krst mošta po zidanicah, 11. novembra bo veselo Martinovanje na grajskem dvorišču, 12. novembra pa bodo svoja vrata odprle vinske kleti, potekal pa bo tudi 12. pohod Po poteh soseske zidanice Drašiči. 15. novembra se bo znova zbrala skupščina Kluba prijateljev metliške črnine, v okviru prireditev »Vesela jesen« pa bodo na pobudo kraljice metliške črnine predstavili tudi novo pesem.

Program prireditev >>

Šika se priti s pogačo 

Ni dogajanja v Metliki, kjer ne bi sodelovale članice Društva kmečkih žena Metlika. Tudi ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« vselej prijazni pozdravijo in pogostijo z evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. »Šika se priti s pogačo,« pravi Marjana Nemanič, predsednica omenjenega društva in dodaja, da pri različnih dogodkih vselej sodelujejo z roko v roki z Društvom  vinogradnikov Metlika, saj tudi hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K pogači denimo odlično prija Metliška črnina. Tudi slednji bo namenjeno kar nekaj dogajanja v okviru Vesele jeseni.

Hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K belokranjski pogači denimo odlično prija Metliška črnina.

Recept za belokranjsko pogačo >>

Še posebej pa bo letos izpostavljena Mlada portugalka. »Tej bomo namenili celodnevno dogajanje. Gre za staro sorto, ki se je ohranila samo v Beli krajini. To je odlično mlado vino, kateremu bomo namenili festival s predstavitvijo 14 vinarjev na gradu Metlika,« je razkril Martin Pečarič, predsednik Društva vinogradnikov Metlika in hkrati povedal, da ima potomka najstarejše trte na svetu v Metliki letos 17 grozdov, te pa bodo po starih običajih obrali predstavniki sedme sile.

Sicer pa so metliški vinogradniki ponosni na Jožeta Prusa, trikratnega slovenskega vinarja leta in trikratnega svetovnega vinskega šampiona. »Konkurenca je res huda, vendar priznanja dokazujejo, da smo na pravi poti in da iz leta v leto povečujemo kakovost,« je povedal Jože Prus. V njihovem izboru je sicer preko 40 različnih vin, od suhih do predikatnih.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ


Poišči Metliko na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

potica.jpg
torek, 10. marec 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

Pomlad kliče v slovensko Istro

izola_kolesarji.jpg
torek, 10. marec 2020

Daljši dnevi in toplo vreme so kot nalašč za rekreacijo ob morju. V kratkem nas v slovenski Istri čakata kolesarsko tekmovanje Velika nagrada slovenske Istre, v začetku aprila pa Luka Koper 7. Istrski maraton. Tudi sicer so istrske kolesarske in pešpoti ter druge znamenitosti odličen razlog za obisk slovenskih krajev ob morju.

Pohodne poti v Osrednji Sloveniji – na portalu Visit Ljubljana in v brošuri

dnevi_pohodnistva.jpg
petek, 6. marec 2020

Spletni portal Visit Ljubljana je od januarja bogatejši za nove – pohodniške vsebine. Na njem je objavljen sveženj izbranih pohodnih poti v Ljubljani in drugod v regiji Osrednja Slovenija, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene na tem območju. Poleg tega bo Turizem Ljubljana v kratkem izdal turistično brošuro, v kateri bodo predstavljene izbrane planinske, tematske in učne poti ter družinska pohodniška doživetja v Ljubljani oziroma regiji.

Gregorjevo - Vuč u vodo

vuc.jpg
sreda, 4. marec 2020

Tržiška šega “Vuč u vodo” nedvomno spada med najlepše in najtežje pričakovane dogodke v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči.

Pohod po Jurčičevi poti

jurciceva_pot1.jpg
ponedeljek, 2. marec 2020

Zamisel o Jurčičevi poti se je porodila ob 150-letnici rojstva prvega slovenskega romanopisca Josipa Jurčiča. Pohod se odvije vsako prvo soboto v mesecu marcu po 15 km dolgi poti, kdor želi, pa se lahko sprehodi še 4 km od Muljave do Krke.

Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Hiša Stare trte
ponedeljek, 2. marec 2020

Obrezovanje trte je najpomembnejše strokovno opravilo v vinogradu, saj sta od njega močno odvisna rast in pridelek. Hkrati je Rez Stare trte tudi pomemben protokolarni dogodek, saj ob tej priložnosti mesto Maribor poklanja Trtine cepiče izbranim prijateljskim mestom in občinam z vsega sveta.

Festival Malvazija

vino
petek, 28. februar 2020

Kongresni center Hotela Slovenija bo v nedeljo in ponedeljek, 1. in 2. marca, gostil 22. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali več kot 170 vzorcev malvazij in spoznali 75 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
torek, 25. februar 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.  2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije