Nasvet za izlet

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet
stojnica-1.jpg

Začenja se metliška Vesela jesen

Datum: sreda, 12. oktober, 2011
Tako kot vsako jesen tudi letos ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ni pozabila na deželo na sončni strani Gorjancev, na deželo belih brez, odlične žlahtne kapljice in seveda prijaznih ljudi. V Belo krajino se vselej radi vračajo. Tokrat so se ustavili z namenom, da izvejo, kaj vse se bo v okviru letošnje Vesele jeseni dogajalo.

Belokranjci svetujejo: »Treba je priti, videti in okusiti!«

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra in končala po Martinovem, 15. novembra. Letos jih je narava bogato obdarila in tako bo tudi razstava »Darovi jeseni« polna sadja, medu in ostalih dobrot Bele krajine.

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra, ko se bodo na metliškem grajskem dvorišču predstavili vinogradniki, in končala po Martinovem, 15. novembra.

»Začenjamo v soboto, 15. oktobra, ko se bo na metliškem grajskem dvorišču predstavilo Društvo vinogradnikov Metlika oziorma vinogradniki. Seveda tudi tokrat ne bo šlo brez Društva kmečkih žena in trgatve potomke najstarejše trte na svetu. Slednje se bodo letos lotili predstavniki sedme sile,« je povedala prva dama občine Metlika, županja Renata Brunskole. Prireditve si bodo nato sledile vse do Martinovega. Dan pred tem, 10. novembra, bo potekal krst mošta po zidanicah, 11. novembra bo veselo Martinovanje na grajskem dvorišču, 12. novembra pa bodo svoja vrata odprle vinske kleti, potekal pa bo tudi 12. pohod Po poteh soseske zidanice Drašiči. 15. novembra se bo znova zbrala skupščina Kluba prijateljev metliške črnine, v okviru prireditev »Vesela jesen« pa bodo na pobudo kraljice metliške črnine predstavili tudi novo pesem.

Program prireditev >>

Šika se priti s pogačo 

Ni dogajanja v Metliki, kjer ne bi sodelovale članice Društva kmečkih žena Metlika. Tudi ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« vselej prijazni pozdravijo in pogostijo z evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. »Šika se priti s pogačo,« pravi Marjana Nemanič, predsednica omenjenega društva in dodaja, da pri različnih dogodkih vselej sodelujejo z roko v roki z Društvom  vinogradnikov Metlika, saj tudi hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K pogači denimo odlično prija Metliška črnina. Tudi slednji bo namenjeno kar nekaj dogajanja v okviru Vesele jeseni.

Hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K belokranjski pogači denimo odlično prija Metliška črnina.

Recept za belokranjsko pogačo >>

Še posebej pa bo letos izpostavljena Mlada portugalka. »Tej bomo namenili celodnevno dogajanje. Gre za staro sorto, ki se je ohranila samo v Beli krajini. To je odlično mlado vino, kateremu bomo namenili festival s predstavitvijo 14 vinarjev na gradu Metlika,« je razkril Martin Pečarič, predsednik Društva vinogradnikov Metlika in hkrati povedal, da ima potomka najstarejše trte na svetu v Metliki letos 17 grozdov, te pa bodo po starih običajih obrali predstavniki sedme sile.

Sicer pa so metliški vinogradniki ponosni na Jožeta Prusa, trikratnega slovenskega vinarja leta in trikratnega svetovnega vinskega šampiona. »Konkurenca je res huda, vendar priznanja dokazujejo, da smo na pravi poti in da iz leta v leto povečujemo kakovost,« je povedal Jože Prus. V njihovem izboru je sicer preko 40 različnih vin, od suhih do predikatnih.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ


Poišči Metliko na zemljevidu

Nazaj na rubriko Nasvet za izlet

Najnovejše v tej rubriki

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

11. Sladka Istra

sladkaistra_040.jpg
torek, 17. september 2019

Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra je največja tovrstna prireditev v Sloveniji. Sladka Istra je vsakič znova odlična priložnost za spoznavanje istrske kulinarike in priložnost za okušanje tradicionalnih slovenskih sladic in drugih novodobnih sladkih mojstrovin, katerih avtorji so vrhunski domači in tuji slaščičarski umetniki.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Spremeni tok zgodovine na Starem gradu Celje

Celje VR
četrtek, 5. september 2019

VR doživetje "Spremeni tok zgodovine" je turistični produkt, ki ga sedaj lahko doživite na Starem gradu v Celju. Produkt je prejemnik srebrnega priznanja Regionalne gospodarske zbornice Celje za inovativnost 2019, ideja pa je bila že v letu 2017 nagrajena s strani Slovenske turistične organizacije.

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
sreda, 4. september 2019

Dnevi narodnih noš na tak način poudarjajo pomen oblačilne dediščine ter opozarjajo na spoštovanje narodnih noš kot kulturne vrednote. Odlikuje jih dolgoletna tradicija, saj uspešno potekajo že od leta 1966. Mednarodna zveza folklornih festivalov jim je zaradi kakovostne vsebine podelila status mednarodno priznanega festivala.

Otroci bodo ponovno tekli za otroke

btc_ms_otroci.jpg
torek, 3. september 2019

Srčnost, dobrodelnost in medsebojno sodelovanje so vrednote, ki vodijo v lepši jutri in jih zato velja razvijati že pri najmlajših. V to verjame tudi podjetje Skaza, ki bo 7. septembra na velenjskem stadionu priredilo že četrti dobrodelni tek Otrok otroku. Na tradicionalnem dogodku, ki letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, otroci iz vse Slovenije s tekom pomagajo svojim vrstnikom v stiski. Z zbranimi sredstvi bodo tokrat mladi tekači polepšali življenje najmlajšim, ki se soočajo z avtizmom.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije