Nemčija, počitniška dežela

Nazaj na rubriko Nemčija, počitniška dežela
nuernberg.jpg

Pravljični predbožični Nürnberg

Datum: četrtek, 17. december, 2015

Nürnberg, slikovito mestece na severu Bavarske z bogato zgodovino, ne navdušuje zgolj z obnovljenim srednjeveškim obzidjem, veličastnimi cerkvami, romantičnimi pročelji hiš, okusnimi nürnberškimi medenjaki in klobasicami temveč tudi večstoletno zgodovino izdelovanja igrač ter enim izmed najstarejših in največjih božično-novoletnih sejmov Nemčije.

Božični sejem v Nürnbergu je bil prvič omejen namreč že leta 1628, njegovi začetki pa verjetno segajo še celo v čas Martina Luthra, kjer obenem ležijo začetki božičnega obdarovanja.

Tudi letos bo Božje Dete (nem. »Christkind«) na petek pred prvim adventom pozdravilo in svečano otvorilo nürnberški božični sejem na glavnem trgu pred čudovito kuliso cerkve Frauenkirche. Od 27. novembra naprej bo vse do Svetega večera tako vsak dan dišalo po medenjakih, cimetu, klinčkih, kuhanem vinu in okusnih klobasicah. Več kot 180 božičnih stojnic pa bo odetih v belo in rdeče barvo nudilo kopico odličnih idej za božična darilca – od ročno izdelanega okrasja, nakita in drugih izdelkov do domačih kulinaričnih dobrot.

V mestecu pa v božičnem času lahko obiščete tudi t.i. Božični sejem partnerskih mest Nürnberga na trgu pred mestno hišo, kjer bo 20 partnerskih mest in prijateljskih regij na stojnicah predstavljalo svoje okusne regionalne specialitete in čudovite izdelke ročne obrti. Družine pa se podajte tudi na bližnji trg Hans Sachs-Platz, kjer bo potekal božični sejem za otroke. Tam se boste lahko z vašimi najmlajšimi popeljali na starinskem vrtiljaku, velikanskem kolesu v mini izvedbi ali z vlakcem. Po tem pa jo mahnite še v zabavno božično pekarno, delavnico sveč ali božično »ustvarjalnico« in skupaj ustvarite nekaj prikupnih božičnih darilc. Pa še zadnji namig: V času otroškega sejma se lahko od torka do petka vaši otroci na omenjenem vrtiljaku pridružijo tudi Christkindu kar na brezplačni vožnji.

Foto: Copyrights: Božični sejem za otroke v Nürnbergu © Steffen Oliver Riese

Nazaj na rubriko Nemčija, počitniška dežela

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije