Nemčija, počitniška dežela

Nazaj na rubriko Nemčija, počitniška dežela
Rezidenca v utrdbi Königstein

Spoznajte naravne bisere Saške Švice

Datum: četrtek, 27. oktober, 2011
Saška Švica, ki leži na skrajnem vzhodnem delu Nemčije in meji na Češko postaja vse bolj priljubljena turistična destinacija za ljubitelje neokrnjene narave, zanimivih sprostitvenih produktov in predvsem vse, ki jim pohodništvo, kolesarjenje ter plezanje predstavljajo pravi aktivni oddih. Že samo ime pove, da velja pokrajina s svojo raznolikostjo in naravno pestrostjo za “Švico v malem”. V njej pa najdejo nekaj zase tudi ljubitelji zgodovine in kulture.

Odkrijte naravne danosti nacionalnega parka

RisRis v naravoslovnem muzeju v mestecu Bad SchandauNacionalni park, ki skupaj s češkim delom meri 17.000 km2 velja za eno izmed najstarejših turističnih točk, že v preteklosti izredno zanimivo med mnogimi slikarji, ki so v parku našli motive in ideje za svoje ustvarjanje.  Znan je po  bogatem živalskem in rastlinskem habitatu, tudi po zaslugi reke Labe po kateri se je moč peljati s parniki, saj je tukaj v naravnem okolju možno najti rise, bobre, polhe, lisice, sove, netopirje, raznolike ptice in metulje. Vsi, ki imajo malo premalo časa, da si jih ogledajo v živo, lahko obiščejo naravoslovni muzej v informacijskem centru Narodnega parka Saška Švica v mestecu Bad Schandau, kjer so pestro in slikovito predstavljene naravne danosti parka.

Bad SchandauBad SchandauBad Schandau je prijetno malo mestece, kjer se še vedno pozna vpliv nekdanje Vzhodne Nemčije, predvsem v malih trgovinicah, kavarnah in lokalnih gostilnah ter spada med najstarejše wellness centre v regiji in je pogosta štartna točka pohodnih in  kolesarskih poti, katerih tukaj ne manjka. Tu najdemo najbolj znane pohodne poti v Nemčiji, ena izmed najbolj obiskanih je leta 2005 odprta, 112 kilometrov dolga pot, imenovana “slikarjeva pot”, za katero je potrebnih približno 8 dni hoda.

Sand Stones – mogočne skale iz peščenjaka, raj za plezalce

Ena izmed najbolj obiskanih razglednih točk Saške Švice – Bastei, od koder je res lep pogled na skalnate skulpture.

V današnjem času izredno priljubljeno prosto plezanje, kjer se uporabljalo le vrvi, se je razvilo pred približno 100 leti ravno v tem nacionalnem parku. Pokrajina je namreč posuta s skalnatimi skulpturami iz peščenjaka, ki pa je tako mehak, da ga klasični kovinski plezalni pripomočki hitro poškodujejo, zato le-ti tu niso dovoljeni. Vsi navdušenci prostega plezanja imajo tukaj na voljo preko 18.000  plezalnih poti. Iz razgledne turistične točke – Bastei, pa so na ogled skalnate skulpture skoraj iz ptičje perspektive.

 Doživite zgodovinski utrip v utrdbi Königstein

Za pravo zgodovinsko izkušnjo je zagotovo potrebno obiskati eno izmed največjih gorskih utrdb v Evropi – Königstein. Dostop do nje je izredno dobro zavarovan, saj leži visoko na skalovju in je dolgo časa veljala za najvarnejše mesto na Saškem. Bila je zatočišče mnogih grofov in vojvod, ki so se  v primeru nevarnosti, s svojim premoženjem umaknili na varno, v svoji 750 letni zgodovini pa se je prelevila iz utrdbe v samostan, državni zapor, vojno zatočišče, bolnišnico in še kaj.  Celotna utrdba je mestece v malem, s svojo pekarno, cerkvijo, šolo, stanovanji za delavce in  trgom z nepogrešljivim vodnjakom, globokim 152,5 metrov, drugim najglobjim vodnjakom v Evropi. Sedaj je utrdba privlačna turistična točka, kjer se gostje, poleg klasičnega ogleda, lahko udeležijo pravih grajskih kulinaričnih zgodb različnih obdobij, ki so utrdbo zaznamovali. Več informacij na www.festung.de.

Prebudite svojia čutila na vsakem koraku

Boat of sensesBoat of sensesLe približno sto kilometrov iz Berlina se od leta 2006 razvija in raste wellness produkt, katerega temelj je več kot 300 let stara kmetija, sedaj pod imenom Schlangenkönig.  Okoli nje se vijejo in razpredajo vodni kanali, po katerih je možna plovba s kanuji ter popolno uživanje narave. Poleg kratkega sprostitvenega oddiha, ki ga nudi vasica s svojo ponudbo prijetnih apartmajev, savn in masažnega centra je prava zanimivost produkt imenovan “Boat of Senses” - ladja čutil. Produkt je namenjen popolni sprostitvi v objemu narave, kjer so edini zvoki šumenje dreves, petje ptic, pluskanje vode ter lastno dihanje. Zaselek Spreewald, kjer leži kmetija, je del največje nemške vasice Burg, ki meri 65 km2 ter je prepredena z 2500 km vodnih kanalov, katere je izoblikoval ledenik.

cms_object_id_27082Eden izmed najbolj zanimivih, pa kljub temu preprostih produktov, je tako imenovani nožni wellness v “bosonogem parku” - Barfuss park, ki so v Nemčiji kar pogosti. Stopala so namreč tisti del telesa, ki je najmanj izpostavljen naravni svetlobi in materialom zato je tovrsten stik z naravo resnično dobrodošel. V parku se lahko obiskovalci podajo na posebej izdelan poligon, sestavljen iz različnih materialov po katerih se sprehodijo bosi. Da je zadeva ne samo prijetna, ampak tudi zanimiva, lahko poligon prehodijo z zaprtimi očmi ter obenem poskušajo le z nogami prepoznati materiale po katerih stopajo. Poligonu sledi prijetno knajpanje v umetnem zunanjem jezeru. Izredno prijetna izkušnja, katero si lahko z malo truda, tisti bolj iznajdljivi, pričarajo tudi doma.

 

Pripravila: Barbara Boh

Nazaj na rubriko Nemčija, počitniška dežela

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije