Nemčija, počitniška dežela

Nazaj na rubriko Nemčija, počitniška dežela
3084-3.jpg

Tradicija in najmodernejši užitek ob vožnji v Nemčiji - deželi jeklenih konjičkov

Datum: ponedeljek, 21. marec, 2011
Eleganca, moč, zanesljivost in vse to zmeraj na najvišjem in najbolj naprednem tehnološkem nivoju – zato avtomobili »made in Germany« uživajo sloves po vsem svetu. Leta 2011 Nemčija praznuje 125 let avtomobila in v tem sklopu se bodo širom po Nemčiji odvijali številni dogodki. Vrhunec dogajanja v jubilejnem letu pripravlja dežela Baden-Württemberg, ki ponuja kar 40 muzejev na temo avtomobila in tehnike.

Muzeji avtomobila

Carl Friedrich Benz velja za izumitelja avtomobila, zato je obisk muzeja avtomobilov Mercedes Benz v Stuttgartu za vse ljubitelje jeklenih konjičkov neizogiben. Razstavni eksponati in osupljivi razstavni prostori so prava paša za oči. Med ogledom obiskovalci spoznavajo mit Mercedesa in zgodovino znamke. Obiskovalci si lahko ogledajo prvi patent modela Motorwagen, sofisticiran motor za Formulo 1 in najnovejše tehnične mojstrovine in vse to v originalni izvedbi. Tematski svet »Collection« prikazuje gospodarska vozila in posebne izvedbe, kot je »Papamobil« pa vse do nekdanjih starih mestnih kočij.

Pregled in več informacij o muzejih na temo avtomobila najdete na spletni strani: www.germany.travel.

Z nagrado odlikovana arhitektura novega muzeja BMW v Münchnu nakazuje na dinamiko in elegantne linije prestižnih avtomobilov, kjer futuristične steklene palače  prikazujejo 25 različnih tematskih področij 90-letne zgodovine obrata Bayerische Motorwerke (BMW) – Bavarske tovarne motorjev. Ob ogledu 120 avtomobilov se obiskovalci seznanijo z zanimivostmi o dizajnu, znanimi serijami, z motornim športom in z vizijami prihodnosti.

Tematski park »Autostadt« znamke Volkswagen v Wolfsburgu je muzej in park doživetij v enem. V CarDesign Studio lahko vsak zriše osnutek svojega sanjskega avta, kdor pa si želi virtualno ali v resnici preizkusiti svoje vozniške sposobnosti, se lahko poda na izziv v disciplini parkur na zunanjih in notranjih površinah. ZeitHaus (časovna hiša) pripoveduje o zgodovini avtomobilov in prikazuje priljubljene klasike ter aktualne modele.

Letos park doživetij praznuje svojo 10. obletnico – z okoli 2 milijoni obiskovalcev na leto in s skupno več kot 20 milijonov gostov od ustanovitve avtomobilistično mesto velja za eno najbolj priljubljenih kulturnih in turističnih destinacij Nemčije.

Atrakcije tematskega parka

Več informacij o dogodkih v Baden Württembergu najdete na strani: www.automobilsommer2011.de.

Tematski park obiskovalce popelje v nov svet avtomobilov, kjer si lahko ogledajo razvoj tehnike in dizajna in doživijo vizijo svetovnega koncerna ter skladnost delovanja. Na novo zgrajeni most nad osrednjim delom parka goste vodi od središča  Wolfsburga do železniške postaje vlakov ICE direktno do trga, do velike sprejemne dvorane v KonzernForum. Tukaj se začne pot skozi tematski park – z vodičem ali posamično. Od tukaj je tudi le nekaj metrov do KonzernWelt, kjer si družine lahko ogledajo raznovrstne uprizoritve, ter do trgovine Shop Metropol kot tudi do posameznih atrakcij, obratov ter kinodvoran.

V vrhu najboljših proizvajalcev avtomobilov na svetu si je svoje mesto že zdavnaj zagotovil tudi Audi. V muzeju Audi-Museum-Mobile v Ingolstadtu se obiskovalci podajo na multimedijsko in interaktivno spoznavanje zgodovine in prihodnosti koncerna. Najpomembnejši avtomodeli in motorna kolesa iz zadnjih 100 let veličastno lebdijo na paternostru  skozi vse štiri razstavne površine.

Sanje na štirih kolesih, ki so postale resničnost: to je Porsche. Muzej znamke Porsche so ustanovili v Stuttgartu leta 2009. V stavbi z drznimi linijami zbirka več kot 80 modelov dokazuje, da je težko nehati občudovati prečudovite, temperamentne jeklene konjičke s tako močjo. Obiskovalci se ne morejo upreti čaru avtomobilističnih legend, kot je Porsche 365 pa vse do redkih primerov iz motociklizma.

Nazaj na rubriko Nemčija, počitniška dežela

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije