Notranjska

Dogodki:

cipka.jpg

36. Festival idrijske čipke

Datum: ponedeljek, 12. junij, 2017

Festival se v Idriji organizira s prekinitvami že od leta 1952 – v letu 2017 bo med 16. in 18. junijem že 36. po vrsti. Zaradi svoje odmevnosti in prepoznavnosti je glavni promotor idrijske čipke. S prireditvijo se ohranjanja tradicija izdelovanja idrijske čipke ter spodbuja inovativnost v njeni izdelavi in uporabi.

V zadnjih letih festival želi slediti na eni strani tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa s svojo vsebino in pristopi v komunikaciji želi postati sodoben dogodek, ki svojo vsebino gradi na lastnostih, ki jih čipka nosi: natančnost, spretnost, iznajdljivost ter nosilno sporočilo festivala: inovativnost in kreativnost. Festivalsko dogajanje se odvije v treh dneh, od petka do nedelje. Mesto praktično ves ta čas živi s čipko, po mestnih ulicah klekljajo odrasli in otroci, izložbe trgovin so okrašene s čipkami. Na številnih razstavah so na ogled domače in tuje klekljarske umetnine, vse trgovinice s čipkami so odprte, ...

Festival se začne v petek s slovesno otvoritvijo, v naslednjih dneh pa so obiskovalcem na voljo strokovna srečanja, predavanja, klekljarske delavnice, kreativne delavnice, podelitev klekljarskih certifikatov in izbori najboljše čipke na natečaju. Program dopolnjuje ponudba izdelkov domačih in umetnostnih obrti ter druge kulturne in zabavne prireditve.

V nedeljo je državno tekmovanje v klekljanju za otroke in odrasle v različnih težavnostnih stopnjah klekljanja, kateremu sledi podelitev priznanj najboljšim v vsaki kategoriji ter podelitev klekljarskih certifikatov. Festival postaja vse bolj uveljavljen mednarodni dogodek tudi z vključevanjem tujih klekljarskih središč, tujih strokovnjakov in obiskovalcev.

Poleg festivala in mesta so na ogled številne tehnične, naravne in kulturne znamenitosti območja in prilika, da se v številnih gostilnah in restavracijah v mestu in okolici poskusijo idrijske kulinarične posebnosti, zlasti okusni idrijski žlikrofi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije