Notranjska

Dogodki:

sneznik.jpg

Plavajoči grad 2021

Datum: torek, 13. julij, 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Preprodaja vstopnic že poteka na www.eventim.si in na vseh njihovih prodajnih mestih po Sloveniji. Prvih 500 festivalskih vstopnic je na voljo po nižji ceni!

Odri in medprostori so koncepirani kot land-art, svetlobne in druge scenske instalacije, ki celotno območje pretvorijo v območje totalnega gledališča. Koncerti in drugi dogodki so umeščeni v specifično postavljen prostor - od skal, jam, travnikov, izvirov in naravnih amfiteatrov, grajskega obzidja, “cvingerja” in grajske kleti. Za kreiranje 15 odrov, poti in skritih instalacij skrbi 15 scenografov, kiparjev, arhitektov in slikarjev, ki na svojstven način tkejo in povezujejo bogato festivalsko dogajanje. V letu 2021 bodo rdeča nit festivala tema “Tihotapci konj”, ki jih je opisoval lokalni pisatelj Matevž Hace.

Od sto skupin iz celega sveta jih bo približno polovica predstavljala folk-fusion glasbeno zvrst. Izmed tujih nastopajočih se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, ki se usmerja pretežno v stil americana, Angležinja Hannah James, ena od dobitnic BBC Folk Award, bo nastopila z novonastalim clog-dance vokalno-instrumentalnim one-woman showom, kot tudi v dvojcu s Francozom Tobyjem Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Znova nas bo dvignil energični pihalni elektro-rap zasedbe Tygroo, poleg njih se lahko veselimo mednarodne skupine Chant Electronique, ki kombinira elektroniko in tradicionalno petje. Turško world zasedbo Seyyah povezuje karizmatična pevka, ki jo spremljajo zurne, kaval, oğur sas, violina, tambura, čelo in tolkala. Podobno sestavo s povsem drugačnim zvokom tvori internacionalni sedemčlanski projekt Euforró, ki se osredotoča na severovzhodno brazilsko glasbo. Balkan v gledališki preobleki nam prinaša praška skupina Fekete Seretlek, ki bo odigrala tudi predstavo KAR. Pravi balkan party ustvarijo Autetno, na noge pa vas bo spravil tudi oktet dud, bobnov in petja iz Ukrajine “Spiritual Sessions”. Južnoitalianske tarantelle boste doživeli z Etrusco Quintet, praški  klezmer pa z akustičnimi nažigači iz Prage Der Šenster Gob. Kombinacijo jazz virtuozov in slovaškega melosa prinašajo slovaki Bardo, z izvrstno pevko Siso Feherovo. Na domači sceni se bodo predstavila tudi Duo Aritmija, Wild strings trio, Getonka in Dirty Sanchez. Pričakujete lahko elektro-akustične in eksperimentalne zasedbe, ki bodo zasedle enega izmed 15 odrov v gozdu, naprimer češki alternativni elektro rap duo P/\STZvezdano Novaković z digitalnimi zvoki njenega ZveN-a in ustvarjalca Bowrain. Znani kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina bodo sodelovali z drugimi bendi (Noreia, duo Zajtrk), kot tudi z mednarodno 70-člansko skupino Etno Histeria World Orchestra. Orkester bo z multimedijskim spektaklom tudi otvorili festival in ga sproščeno zaključili v nedeljo. 

UPRIZORITVENE UMETNOSTI

V programu uprizoritvenih umetnosti bodo poleg domačih profesionalnih  lutkovnih, cirkuških in uličnih skupin za otroke - LG Ljubljana, teater Matita, Gledališče Zapik, Cirkokrog, Hiša otrok in umetnosti, kamišibai gledališče, cirkuške, ulične in akrobatske predstave... bodo sodelovale tudi skupine alternativnega intermedialnega gledališča za odrasle:  Dafa puppet Theatre iz Palestine, Katanari iz Slovaške, Matita in Feketeseretlek s premiernima uprizoritvama Mesarica in Brodnica, cirkus (LASKASKAS),  butoh in druge zvrsti.  Nekatere od teh skupine se že pred gostovanjem na gradu Snežnik v juliju in avgustu vključujejo v poletno dogajanje na PUF festivalu v Kopru, saj Plavajoči grad nato 26.7. odpotuje predvsem z lutkovnimi, uličnimi in predstavami predmetnega gledališča na koprski Prešernov trg.

KONCEPT

Festival bazira na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila in potujejo na lastne stroške, zato bomo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev “Dip Kojn” (podvodni konj) podaril poljubnim umetnikom. Po drugi strani gre za inkubator za nova sodelovanja, saj je na festivalu Plavajoči grad vznikla že prenekatera mednarodna skupina. 

FRINGE PROGRAM

Poleg nastopov skupin bo del programa tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in 24 urni “džem session”. Obstajali bodo odprti odri, za hrano bodo poskrbeli tako lokalci, kot tržničarji, ki jih vabimo, da nam pišejo in se na enako kreativen način udeležijo dogodka. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije