Novice

Nazaj na rubriko Novice
rez_trte.jpg

32. Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu

Datum: sreda, 2. marec, 2011
V petek, 4. marca 2011, s pričetkom ob 11. uri, bo pred Hišo Stare trte v Mariboru potekala tradicionalna, že 32. Rez Stare trte, najstarejše trte na svetu. Na predvečer rezi se bo v Hiši Stare trte odvil vinsko-kulinarično obarvan literarni večer v družbi novega mestnega viničarja, g. Stanislava Kocutarja, in pretorja Častivrednega vinskega konventa Sv. Urbana, mag. Jožeta Protnerja.

Stara trta na mariborskem Lentu ob reki Dravi je kot najstarejša žlahtna vinska trta na svetu vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, saj rodi že več kot 450 let.

Rez Stare trte je pomembno vinogradniško opravilo ter pomemben protokolarni in kulturno-zabavni dogodek, ki bo letos potekal v karnevalskem vzdušju. V slikovitem programu bodo nastopili: Branko Brumen, vodja Kurentovanja 2011 in predsednik FECC Slovenija, letošnji Princ ptujskega karnevala, Baron Janez Golc, plemeniti Jakob Breuner Markovški z gardo, Koranti Petovijo, Rusa, Pokači, Karnevalska godba Pepi krulet in Folklorna skupina Vinko Korže Cirkovce. Na prireditvi bosta navzoči tudi nova Slovenska vinska kraljica Simona Žugelj in Mariborska vinska kraljica Ksenja Arbeiter, obiskovalci pa bodo lahko na stojnicah spoznavali in okušali ponudbo vinogradnikov in članov turističnih društev.

Trto bosta obrezala in cepiče skupaj s kraljicama uradno podelila gospodar Stare trte, mariborski župan Franc Kangler, ter novi mestni viničar in njen skrbnik Stanislav Kocutar.

Cepiče Stare trte bodo letos prejele:

  • Občina Kolan (otok Pag, Hrvaška),
  • Občina Bled,
  • Občina Makole,
  • Občina Starše,
  • Občina Mokronog-Trebelno in
  • Mestna občina Novo mesto.

Na predvečer Rez Stare trte, 3. marca 2011 ob 19. uri, se bo v Hiši Stare trte odvil vinsko-kulinarično obarvan literarni večer, na katerem bosta novi mestni viničar g. Stanislav Kocutar in pretor Častivrednega vinskega konventa Sv. Urbana mag. Jože Protner predstavila poezijo pohorskega pesnika Janka Glazerja.

Več informacij najdete na www.maribor-pohorje.si  in v TIC Maribor, T: (02) 234 66 11.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli navdušuje obiskovalce od blizu in daleč

pot med krošnjami
torek, 25. februar 2020

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli je svoja vrata za obiskovalce odprla 20. septembra lani. Vse od prvega dne privablja številne ljubitelje preživljanja prostega časa v naravi tako iz Slovenije kot tudi izven njenih meja. Od 20. septembra do konca leta 2019 se je po tej poti sprehodilo več kot 60.000 obiskovalcev.

8. Ruthin Tek 2020

tek11.jpg
torek, 25. februar 2020

Zadnji vikend v februarju, od 28.  2 do 1.3.2020 Športno humanitarno društvo Vztrajaj – Never give up, organizira 48-urni neprekinjen humanitarni tek in pohod okoli Blejskega jezera. Ruthin tek letos poteka 8. leto zapored , v spomin na Ruth Podgornik Reš, preminulo ultramaratonko in vrtnarko. Štartno ciljni prostor bo pred Olimpijskim veslaškim centrom Mala Zaka, kjer se vsi udeleženci lahko tudi prijavijo in prispevajo svoj delež. Vsak udeleženec bo prejel bogato darilno vrečko.

Poteguj se za nove smuči Salomon!

Salomon
torek, 25. februar 2020

Odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za nove smuči Salomon! Te bomo podelili v sredini marca, še prej pa bomo med sodelujoče razdelili 6 Salomonovih kap!

Mednarodno tekmovanje za najboljše kratke kulinarične filme

festival_kulinarike1.jpg
ponedeljek, 24. februar 2020

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) je februarja letos objavil poziv FILM FOOD MENU za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Kulinarične zgodbe«. Vabljeni k sodelovanju.

Posebno vrtinčenje v savnah Atlantisa

Wellness Atlantis
ponedeljek, 24. februar 2020

V nedeljo, 1. marca 2020 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trst.

Ljubljana išče nove turistične vodnike

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 24. februar 2020

Turizem Ljubljana od 17. marca do 24. aprila letos organizira tečaj za pridobitev licence lokalnega turističnega vodnika. Po končanem tečaju opravite teoretični in praktični preizkus znanja.

V letu 2019 2,75 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 21. februar 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za leto 2019, ta znaša 2,75 milijard evrov, kar je za 1,8 odstotka več kot v letu 2018.

Čelada Atomic Savor GT: trojna zaščita za trojno samozavest

Savor GT
petek, 21. februar 2020

S čelado Savor GT je Atomic dosegel tisto, k čemur stremi vsak proizvajalec zaščitne opreme. S sistemom Atomic Live Fit, ki poskrbi za možnost 360 stopinjskega prilagajanja velikosti, boste zaradi popolnega ujemanja preprosto pozabili, da jo nosite.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
petek, 21. februar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije