Novice

Nazaj na rubriko Novice
prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

Datum: ponedeljek, 9. avgust, 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

 

Avgust je na Krasu mesec Praznika terana in pršuta že od leta 1970, ko so v Dutovljah prvič vabili na srečanje pridelovalcev terana in pršuta. Praznik bi že lani obeležil 50-letnico, a razmere še ne dopuščajo izvedbe svečanega, velikega in slavnostnega dogodka, kakršnega si zasluži.

Zato letos Kraševci pet ločenih tematskih dogodkov posvečajo vsem, ki so ustvarjali in soustvarjali Praznik terana in pršuta skozi 50 let. Prve so se srečale kraljice terana. Nekaj fotografij nedeljske prireditve pod Latnikom evropskega prijateljstva v Pliskovici je v priponkah.  

  • petek13. avgustaob 18. uri se bodo v Kobjeglavi pred dvorano srečali pršutarji. O pršutu, njegovih posebnostih in povezavi s Praznikom terana in pršuta se bo s pridelovalci pršuta, gostinci in poznavalci pogovarjala Ana Facchini. Zapeli bodo Ne joči pevec. Okušali bomo pršute, domači vinarji bodo poskrbeli za vinsko spremljavo.
  • nedeljo15. avgustaob 18. uri se bodo na kraškem dvorišču Vinakrasa v Sežani srečali vinarji. Zamisel o organizaciji Praznika terana in pršuta, dogodka, na katerem se predstavijo kraški kmetje, pridelovalci terana in pršuta,  je pred več kot 50 leti nastala v ekipi takratne Kmetijske zadruge. Njen naslednik je Vinakras. O tem, kako sta se praznik in teran razvijala, kakšen je teran danes in kaj ga čaka v prihodnosti, bo z vinarji in vinskimi strokovnjaki govoril Žan Papič. Spoznali bomo deset najbolje ocenjenih teranov za leto 2020 in tri starejših letnikov. Igrala bo skupina Prizma band.

Prijave na oba dogodka sprejemajo na 05 731 01 28 ali sezana@visitkras.info.

Do konca meseca se bodo srečali še organizatorji Praznikov terana in pršuta (18. avgusta v Botaničnem vrtu v Sežani) in udeleženci povork (23. avgusta na Grajskih vrtovih Kobilarne Lipica).  

Poleg tega prirejajo avgusta na Krasu tudi deset degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet s kulturnimi dogodki na kraških domačijah. Pri štirih ponudnikih so se kultura, glasba, vino in kulinarika prepletli že v minulih dneh, nekaj utrinkov je na fotografijah v priponkah.

  • četrtek12. avgustaob 18. uri bo na domačiji Vinogradništvo in vinarstvo Pipan (Križ 159) nastopil Andrej Pirjevec (prijave na 040 506 435 ali vinapipan@gmail.com).

V drugi polovici meseca bo sledilo še pet degustacijskih doživetij na domačijah: v Kraški kleti Krstan v Skopem bo nastopil Marko Čepak – Maki (21. avgusta ob 18. uri), na Domačiji Bole v Križu bo nastopil Boštjan Pertinač (22. avgusta ob 18. uri), v Vinski kleti Tavčar – pri Starčih v Križu bosta nastopila Tiasha&Matej (24. avgusta ob 18 uri), v Vinski kleti Gulič v Koprivi bo nastopila Nika Solce (27. avgusta ob 18 uri), v Vinski kleti Orel v Avberju pa bo nastopil Rok Nemanič trio (31. avgusta ob 18. uri).

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Naj kopališča 2021 so Aqualuna, Bioterme Mala nedelja, Terme Paradiso, Letno kopališče Ajdovščina, Velenjska plaža in Vodno mesto Atlantis

logo_naj_kopalisce
sreda, 13. oktober 2021

Že 31. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost za kopalce. V RTV centru Maribor so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Bioterme Mala nedelja in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Ajdovščina in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2021« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Nova direktorica KUS je Tadeja Pivc Coudyser

nov-kongresni-center-_1.png
sreda, 1. september 2021

S tem tednom ima Kongresni urad Slovenije novo direktorico, Tadejo Pivc Coudyser.

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

»Prihodnost evropskega turizma« 2. septembra na Strateškem forumu Bled

bled.jpg
torek, 24. avgust 2021

Letošnji Strateški forum Bled, ki bo pod naslovom »Prihodnost Evrope« potekal 1. in 2. septembra, bo posvečen iskanju odgovorov na grožnje in izzive aktualnega časa in prihodnosti, osredotočeno na vlogo Evropske unije. Vabimo vas, da si že danes v koledarju označite 2. september, ko bo v okviru vodilne mednarodne konference v srednji in jugovzhodni Evropi, ponovno v živo, potekal sedmi turistični panel z naslovom »Prihodnost evropskega turizma«.

Letalska družba Air France bo letošnje poletje povezovala skoraj 200 destinacij

letalo.jpg
četrtek, 19. avgust 2021

V poletni sezoni bo Air France povezal skoraj 200 destinacij po svetu, od tega več kot 110 destinacij v Franciji, Evropi in Severni Afriki. 

Zabavne igre za dolge vožnje z otroki

otroci.jpg
torek, 17. avgust 2021

Daljše vožnje z otroki lahko popestrite z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Spodaj nekaj predlogov.

XIV. Rimske igre na Ptuju

rimske igre ptuj
četrtek, 12. avgust 2021

19. 08. 2021 - 22. 08. 2021

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije