Novice

Nazaj na rubriko Novice
dostopni_turizem.jpg

ETC: domači in bližnji trgi bodo v letošnjem letu ključni za oživitev evropskega turizma

Datum: sreda, 15. julij, 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila kvartalno poročilo o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi globalne epidemije, saj je v prvih štirih mesecih leta 2020 zabeležil 44-odstotni padec mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta. Domači in bližnji trgi bodo letos ključni za oživitev evropskega turizma.

Julija je bilo objavljeno drugo kvartalno poročilo Evropske potovalne komisije (ETC) o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi globalne epidemije, saj je v prvih štirih mesecih leta 2020 zabeležil 44-odstotni padec mednarodnih turističnih prihodov v primerjavi z istim obdobjem predhodnega leta, navaja poročilo. Podatki po destinacijah kažejo negativni vpliv globalne epidemije na povpraševanje po evropskih potovanjih, saj se bodo po napovedih prihodi v Evropo v letu 2020 zmanjšali za 54 odstotkov. Največji padec turističnih prihodov so zabeležile države z velikim deležem mednarodnih prihodov in z velikim deležem prihodov iz držav, ki jih je epidemija najhuje prizadela (Italija, Velika Britanija). V tem pogledu je Slovenija ena izmed bolj prizadetih držav. Pričakovano je, da bo rast evropskega turizma ostala pod ravnjo rasti v letu 2019 vse do leta 2023. Se pa v evropskih destinacijah v letu 2020  pričakuje znatno povečanje deleža domačih potovanj in potovanj z bližnjih trgov.

Po odprtju meja so evropske destinacije postopno okrevale, predvsem s pospeševanjem domačih potovanj in potovanj znotraj Evrope. Poročilo izpostavlja, da bo okrevanje turističnega sektorja posameznih držav potekalo različno, večjo fleksibilnost na spremenjeno povpraševanje imajo destinacije, ki so bolj osredotočene na domače goste in goste z bližnjih trgov. Na okrevanje bodo vplivali omejitve potovanj, nižje cene potovanj, negotovost glede transporta in drugi faktorji, kot so preference potovanj bliže domu.

V luči spremenjenih razmer v turizmu obstoječe stanje prikazujeta indeks zanašanja na domači trg »Domestic Resilience Index«, ki predstavlja delež prenočitev domačih gostov, ter indeks zanašanja na bližnje trge »Short-haul Resilience Index«, ki predstavlja delež mednarodnih prihodov z bližnjih trgov. Indeks zanašanja na domači trg predstavlja zanašanje na domače goste, po katerem so najvišje uvrščene države z veliko prebivalci in s tem posledično velikim domačim trgom, čeprav morda ne gre za najbolj zanimive turistične destinacije. Države, ki so rangirane nižje, med njimi tudi Slovenija (indeks 40), so turistično zanimivejše za mednarodne trge, vendar z manjšim domačim trgom. Rezultat 100 predstavlja povprečje evropskih držav. V evropskih državah se delež domačih gostov sicer giblje med 3,5 odstotkov v Črni Gori in 75 odstotkov v Nemčiji. Slovenija je v letu 2019 zabeležila 27 odstotkov prenočitev domačih gostov in je imela, glede na podatke za prve štiri mesece letošnjega leta, v veliki meri še neizkoriščen potencial domačega trga. Indeks zanašanja na bližnje trge predstavlja delež prihodov z bližnjih trgov med vsemi mednarodnimi prihodi. Slovenija ima indeks malo nad 100, kar pomeni, da bližnji trgi predstavljajo pomemben delež med mednarodnimi prihodi. Poudariti je potrebno, da oba indeksa predstavljata obstoječe stanje pred svetovno epidemijo, ker izhajata iz preteklih podatkov.       

Spremenjene razmere in pogled v prihodnost ponazarjata indeks priložnosti domačega trga »Domestic Opportunity Index«, ki predstavlja spremembe potovalnih navad, ter indeks potovalnega potenciala »Travel Potential Index«, ki združuje vse naštete kazalnike. Indeks priložnosti domačega trga prikazuje priložnost, da bodo prebivalci zamenjali svoje potovalne navade in raje izbrali potovanja znotraj države kot potovanja v tujino. Najvišje vrednosti indeksa priložnosti domačega trga imajo države, kjer obstaja večja verjetnost, da bodo prebivalci izbrali potovanja v tujino kot pa domača potovanja. Ravno tu obstaja priložnost preusmeritve potovanj na domači trg. Slovenija je v danem poročilu uvrščena v sam vrh, za Luxemburgom in Črno Goro, z indeksom 160, kar pomeni da obstaja velika priložnost preusmeritve na domači trg. Indeks potovalnega potenciala prikazuje okrevanje turističnega sektorja po državah, pa tudi tveganja in priložnosti. Slovenija se z indeksom 100 nahaja v evropskem povprečju. Vendar je potrebno poudariti, da se priložnosti domačega trga, ki tudi sestavljajo indeks potovalnega potenciala, lahko uresničijo ali pa ne. Na okrevanje turističnega sektorja bodo vplivali še ostali dejavniki, med katerimi lahko izpostavimo demografski profil gostov in večje zanimanje za manj obiskane destinacije.          

Poročilo poudarja, da je turizem, kot smo ga poznali, prenehal obstajati. Pot do uspeha je v hitri digitalizaciji in uvajanju novih tehnologij za prilagoditev novim razmeram oziroma novi realnosti in novemu vedenju potrošnikov. Trajnost bo ključni dejavnik pri ponovnem zagonu turističnega sektorja, ki bo bolj konkurenčen, bolj odporen in pripravljen na morebitne krizne razmere v prihodnosti.    

Celotno poročilo se nahaja na spletni strani ETC na povezavi.

Vir: European Tourism: Trends & Prospects (Q2/2020)

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

STO pričela s pošiljanjem posebnega gastronomskega novičnika

kulinarika-2.jpg
petek, 7. avgust 2020

Pretekli teden je bil naročnikom poslan prvi tematski novičnik, poln okusnih vsebin. Z novičnikom, ki je bil poslan v slovenskem in angleškem jeziku, STO segmentirano nagovarja ciljne skupine, katerih primarni motiv za obisk destinacije je gastronomija.

Poletni lutkovni pristan

Lutke
petek, 7. avgust 2020

Festival z zanimivim programom, ki ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
petek, 7. avgust 2020

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Nagradna igra Na lepše - Povej mi skrivnost

Soča
četrtek, 6. avgust 2020

V turistični oddaji Na lepše ter na njihovih spletnih omrežjih Instagram in Facebook se je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo pričela nagradna igra v kateri se lahko potegujete za privlačne nagrade.

Dnevi odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov

naj_kmetija.jpg
četrtek, 6. avgust 2020

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vabi k sodelovanju kmetije in nosilce podeželskih projektov, da se prijavijo k skupnemu nastopu na Dnevih odprtih vrat slovenskih kmetij, ki bodo potekali med 22. in 30. avgustom 2020.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Večerja na mostu - Ptujsko kulinarično doživetje z zgodovinskim razgledom

ptuj.jpg
sreda, 5. avgust 2020

Ptujski pešmost bo v petek, 28. avgusta, ob 18. uri zaživel kot prizorišče Večerje na mostu. Dogodek, ki bo potekal pod kulinarično taktirko priznane ptujske Gostilne Ribič in ptujskih vinarjev, je odgovor na prizadevanja Zavoda za turizem Ptuj pri razvoju kulinarične ponudbe mesta in novih turističnih doživetjih.

Nova spletna platforma kolesarskih povezav

izola_kolesarji.jpg
torek, 4. avgust 2020

Objavljena je nova spletna platforma bike-alpeadria.eu, ki prikazuje daljinske in nekatere lokalne kolesarske povezave v zahodni Sloveniji.

Znane so finalistke izbora Naj planinska koča 2020

koča
torek, 4. avgust 2020

Zaključil se je prvi krog letošnjega, že šestega glasovanja za naj planinsko kočo. Izmed 156 sodelujočih koč, od tega 28 visokogorskih planinskih postojank in 128 planinskih koč, so bralci Siol.net izglasovali 10 finalistk.

Organizirano turistično vodenje po Vipavi

trta_vipava.jpg
ponedeljek, 3. avgust 2020

Na Zavodu za turizem TRG Vipava, so v poletnem času za turiste in obiskovalce naših krajev pripravili posebno ponudbo: Organizirano turistično vodenje in ogled znamenitosti po Vipavi in sicer vsak ponedeljek ob 17. uri, sreda ob 17. uri in petek ob 13. uri.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije