Novice

Nazaj na rubriko Novice
jubilejni-35-ribnisk-_1.png

Jubilejni 35. Ribniški semenj je zelo dobro uspel

Datum: ponedeljek, 6. september, 2010

V nedeljo je na ribniških ulicah svoje izdelke predstavljalo in prodajalo več kot 500 razstavljavcev iz cele Slovenije in tudi tujine. Ribniški semenj, ki je z leti prerasel v večdnevno dogajanje, ki so ga poimenovali Ribniški dnevi, je tako postal tudi največja etnografska prireditev v Sloveniji. Na dvorišču Rokodelskega centra, katerega uradno odprtje bo 24. septembra je hkrati potekal 11. rokodelski festival, kjer je sodelovalo 50 rokodelcev iz cele Slovenije. V okviru festivala so lončarji v živo predstavili ustvarjanje na tradicionalnem lončarskem vretenu.

 

Semanji dan se je začel s sprevodom po glavni ulici in nadaljeval s pozdravi predsednika Turističnega društva Ribnica, glavnega organizatorja večdnevnega dogajanja Jožeta Zakrajška, ribniškega župana Jožeta Levstka, župana občine Arccevia Andrea Bomprezzija, slavnostni govornik je tokrat bil evropski poslanec dr. Milan Zver. Turistično društvo Ribnica je pripravilo tudi zelo bogat kulturni program, ki se je odvijal v Gradu od jutra do večera. Prvič letos so uprizorili zelo zanimive suhorobarske igre, na katerih so zmagali člani vasi Velike Poljane. Na svoj račun so prišli ljubitelji plesa, smeha, glasbe, od narodne, etno, do stare rock in irske glasbe. Svoj mozaik so dodali tudi ribniški študentje, ki so pripeljali čarodeja, poskrbeli so za številne animacije in kar v navadi je že, da se TD in RŠK na semanji dan dopolnjujeta, tako da skozi ves dan niti minuto ni dolgčas. Za semanji dan lahko ugotovimo, da živi za to prireditev celotna ribniška dolina, letos so sodelovale tudi ostale občine iz soseščine, turistični ponudniki so prišli še z Gorenjske, Štajerske, Primorske in tako postaja prva septembrska nedelja kar Slovenija oz. Evropa v malem. Organizatorji so ponosni tudi na svoje predhodnike. Letos so se jim poklonili s priložnostno razstavo, s katero so preleteli teh 35 let. K sodelovanju so povabili Muzej Miklova hiša in tako je mag. Marina Gradišnik s pomočjo še živečih akterjev semanjega dogajanja izbrskala še ne objavljene fotografije in pod njih navedla najpomembnejše prelomnice skozi 35 let. Na prostem je lahko obiskovalec skozi avtorsko pesem Andreja Klemenca, dolgoletnega predsednika TD Ribnica, in fotografij semnja podoživel njegov utip, ter v muzejskih prostorih, kjer bo še naprej predstavljena sejemska tradicija v Ribnici, spoznal razloge, ki so do te prireditve pripeljali.

Pripravil: Marko Modrej

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Dan Odprtih Vrat Letališča Portorož

letalisce_portoroz.jpg
petek, 20. september 2019

V Portorožu tudi letos za vas pripravljajo dogodek "Dan odprtih vrat letališča Portorož". Letošnja prireditev se bo odvijala v soboto, 28.9.2019. Dogajanje bo res pestro, zato si rezervirajte datum!

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

22. Festival slovenskega filma

film
ponedeljek, 16. september 2019

22. Festival slovenskega filma bo potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu, v dvoranah Avditorij Portorož in Monforta, slikovitga prizorišča nekdanjega skladišča soli.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Praznik sira in vina v Bohinju

Vino
petek, 13. september 2019

Ker Bohinj slovi po siru in ker sir ljubi vino, bodo letos v Bohinju organizirali že 6. jubilejni Praznik sira in vina.

Dnevi bakalaja v Izoli

izola_panorama.jpg
četrtek, 12. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujejo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije. V ta namen bodo pripravili več različnih promocijskih akcij, prav tako pa bodo nadaljevali s programom Kilometer nič, ki vključuje sezonsko domačo tržnico Ruba sz moje njive in pa kulinarične akcije oz. dogodke.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije