Novice

Nazaj na rubriko Novice
Lipicanci

Kobilarna Lipica slavi 430-letnico obstoja

Datum: četrtek, 13. maj, 2010

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se vsak teden znova prepriča, da Slovenijo premalo poznamo in premalo uživamo v vsem, kar nam posamezni kotički nudijo. Tokrat zagotovo užitkov ni manjkalo, saj so se ustavili na Krasu. Pravzaprav v zibelki vseh lipicanskih konj na svetu, v Kobilarni Lipica. Ta deluje že polnih 430 let. S sogovorniki so spregovorili tudi o ostalih kraških posebnostih in edinstveni okoliški naravi.

Lepota je večna!

Zelena oaza sredi Krasa je Kobilarna Lipica. Ta obstaja že 430 let. Visok jubilej spremlja slogan »Lepota je večna«. Večnost simbolizira večstoletno tradicijo kobilarne, lepota pa je povezana z edinstvenimi, gracioznimi in lepimi Lipicanci. »Ob visokem jubileju smo pripravili pestro dogajanje. Za nami je že največji festival konjenikov pri nas. 22. maja vabimo na družinski dan, 23. maja na največje srečanje Lipicancev na svetu. Zadnji vikend v maju bo v Lipici potekal svetovni pokal v dresurnem jahanju, prvi junijski vikend pa svetovni pokal v preskakovanju ovir je dejal Klavdij Čehovin, direktor marketinga v Kobilarni Lipica. Seveda pa v kobilarni goste pričakujejo tudi vse ostali dni v tednu. Vsak dan potekajo namreč vodeni ogledi, ob torkih, petkih in nedeljah pa je na ogled tudi posebna predstava klasične šole jahanja. Obiskovalci se lahko naokrog popeljejo v kočijah ali pa se lotijo učenja jahanja na Lipicancih. Več na www.lipica.org !

Kras je raj za vse užitke

kobilarna-lipica-sla-_2.pngKras prepriča s svojo pokrajino in znamenitostmi, ki jih je ustvarila narava. Poleg tega pa je seveda kulinarika tista, ki prepriča in vabi goste od blizu in daleč. V ta namen so v Občini Sežana izurili lokalne turistične vodnike, ki goste popeljejo tudi v najbolj skrite kotičke pokrajine. »Izdali pa smo tudi zemljevid Krasa in Brkinov. Gre za območje petih občin in številnih naravnih, kulturnih znamenitosti, pa tudi prenočišč – od hotelov, turističnih kmetij do hostla,« je povedala Tanja Godnič iz Občine Sežana ter dodala, da si prizadevajo, da bi ustanovili zavod za turizem, ki bi povezoval turistično ponudbo celotnega Krasa. Omenjena ponudba bo po novem še bogatejša, saj bo 26. maja odprtje novega gostinskega lokala v Parku Škocjanske jame. »Na Kozini imamo sicer svojo pivovarno Mahnič, kjer že 13 let varimo svoje pivo. Zdaj pa bomo v enem od svetovnih čudes odprli lokal. Odlikovali ga bodo tipični kraški elementi, prikazani na kobilarna-lipica-sla-_3.pngsodoben način,« je razkril Drago Kreš iz Pivovarne Mahnič Kozina. Peter Borčič pa je iz ponudbe Vinakras izpostavil Ternovo polsuho penino, posebno aromatizirano vino Teranov liker in vino Teran. Ker pravijo, da med hrano in vinom obstaja poroka, Borčič pravi, da sta pršut in teran kot mož in žena. Lahko pa je spremljevalec pršuta tudi kakšna druga žlahtna kapljica, denimo sivi pinot. Pripravila: Tina HUREMOVIČ
Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Dan Odprtih Vrat Letališča Portorož

letalisce_portoroz.jpg
petek, 20. september 2019

V Portorožu tudi letos za vas pripravljajo dogodek "Dan odprtih vrat letališča Portorož". Letošnja prireditev se bo odvijala v soboto, 28.9.2019. Dogajanje bo res pestro, zato si rezervirajte datum!

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

Festival pohodništva Dolina Soče

Soča
četrtek, 19. september 2019

V septembru in oktobru (20.9.-6.10.), najlepših mesecih za pohode, je v Dolini Soče vsako leto organiziran Festival pohodništva. Lepote narave in spomenike preteklosti lahko odkrivate pod vodstvom izkušenih vodnikov.

Rokov tek

tek11.jpg
sreda, 18. september 2019

Po devetih letih se 21. septembra v Šmarje pri Jelšah vrača veliki mednarodni športno-rekreativni dogodek - Rokov tek. Pri organizaciji maratona sodeluje pet občin, tri Obsotelja in Kozjanskega ter dve s Hrvaške, s čimer nosi tek tudi simbolni pomen povezovanja obeh držav.

Novo zvočno interaktivno doživetje Maribora

maribor_vodenje.jpg
sreda, 18. september 2019

Lutkovno gledališče Maribor v sodelovanju s CONA zavodom za procesiranje sodobne umetnosti predstavlja večmedijski performans oz. zvočni sprehod, ki so ga poimenovali Potepini. Program je na voljo tudi v angleškem in nemškem jeziku in je odlična kulturna popestritev v mestu.

Ljubljana Coffee Festival 2019

kava
torek, 17. september 2019

Domači in tuji ponudniki bodo predstavljali svoje znamke kave na pokušinah. Festival bo spremljala tudi ponudba ulične hrane, craft piva in koktejlov.

22. Festival slovenskega filma

film
ponedeljek, 16. september 2019

22. Festival slovenskega filma bo potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu, v dvoranah Avditorij Portorož in Monforta, slikovitga prizorišča nekdanjega skladišča soli.

Pot med krošnjami Pohorje na Rogli kmalu odprta za obiskovalce

pot med krošnjami
ponedeljek, 16. september 2019

Pot med krošnjami Pohorje, ki se odpira 20. septembra, je prvi inovativen primer doživljajske ponudbe v Sloveniji, ki združuje pridobivanje novih izkušenj, izobraževanje, okoljsko osveščanje in zabavo za vse ciljne skupine in generacije. Projekt je eden izmed treh finalistov Snovalca 2019.

Praznik sira in vina v Bohinju

Vino
petek, 13. september 2019

Ker Bohinj slovi po siru in ker sir ljubi vino, bodo letos v Bohinju organizirali že 6. jubilejni Praznik sira in vina.

Dnevi bakalaja v Izoli

izola_panorama.jpg
četrtek, 12. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujejo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije. V ta namen bodo pripravili več različnih promocijskih akcij, prav tako pa bodo nadaljevali s programom Kilometer nič, ki vključuje sezonsko domačo tržnico Ruba sz moje njive in pa kulinarične akcije oz. dogodke.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije