Novice

Nazaj na rubriko Novice
Lipicanci

Kobilarna Lipica slavi 430-letnico obstoja

Datum: četrtek, 13. maj, 2010

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se vsak teden znova prepriča, da Slovenijo premalo poznamo in premalo uživamo v vsem, kar nam posamezni kotički nudijo. Tokrat zagotovo užitkov ni manjkalo, saj so se ustavili na Krasu. Pravzaprav v zibelki vseh lipicanskih konj na svetu, v Kobilarni Lipica. Ta deluje že polnih 430 let. S sogovorniki so spregovorili tudi o ostalih kraških posebnostih in edinstveni okoliški naravi.

Lepota je večna!

Zelena oaza sredi Krasa je Kobilarna Lipica. Ta obstaja že 430 let. Visok jubilej spremlja slogan »Lepota je večna«. Večnost simbolizira večstoletno tradicijo kobilarne, lepota pa je povezana z edinstvenimi, gracioznimi in lepimi Lipicanci. »Ob visokem jubileju smo pripravili pestro dogajanje. Za nami je že največji festival konjenikov pri nas. 22. maja vabimo na družinski dan, 23. maja na največje srečanje Lipicancev na svetu. Zadnji vikend v maju bo v Lipici potekal svetovni pokal v dresurnem jahanju, prvi junijski vikend pa svetovni pokal v preskakovanju ovir je dejal Klavdij Čehovin, direktor marketinga v Kobilarni Lipica. Seveda pa v kobilarni goste pričakujejo tudi vse ostali dni v tednu. Vsak dan potekajo namreč vodeni ogledi, ob torkih, petkih in nedeljah pa je na ogled tudi posebna predstava klasične šole jahanja. Obiskovalci se lahko naokrog popeljejo v kočijah ali pa se lotijo učenja jahanja na Lipicancih. Več na www.lipica.org !

Kras je raj za vse užitke

kobilarna-lipica-sla-_2.pngKras prepriča s svojo pokrajino in znamenitostmi, ki jih je ustvarila narava. Poleg tega pa je seveda kulinarika tista, ki prepriča in vabi goste od blizu in daleč. V ta namen so v Občini Sežana izurili lokalne turistične vodnike, ki goste popeljejo tudi v najbolj skrite kotičke pokrajine. »Izdali pa smo tudi zemljevid Krasa in Brkinov. Gre za območje petih občin in številnih naravnih, kulturnih znamenitosti, pa tudi prenočišč – od hotelov, turističnih kmetij do hostla,« je povedala Tanja Godnič iz Občine Sežana ter dodala, da si prizadevajo, da bi ustanovili zavod za turizem, ki bi povezoval turistično ponudbo celotnega Krasa. Omenjena ponudba bo po novem še bogatejša, saj bo 26. maja odprtje novega gostinskega lokala v Parku Škocjanske jame. »Na Kozini imamo sicer svojo pivovarno Mahnič, kjer že 13 let varimo svoje pivo. Zdaj pa bomo v enem od svetovnih čudes odprli lokal. Odlikovali ga bodo tipični kraški elementi, prikazani na kobilarna-lipica-sla-_3.pngsodoben način,« je razkril Drago Kreš iz Pivovarne Mahnič Kozina. Peter Borčič pa je iz ponudbe Vinakras izpostavil Ternovo polsuho penino, posebno aromatizirano vino Teranov liker in vino Teran. Ker pravijo, da med hrano in vinom obstaja poroka, Borčič pravi, da sta pršut in teran kot mož in žena. Lahko pa je spremljevalec pršuta tudi kakšna druga žlahtna kapljica, denimo sivi pinot. Pripravila: Tina HUREMOVIČ
Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Salomon smučarski testi - preizkusi zimske novosti

Salomon 2019 smuči
sreda, 11. december 2019

Salomon je inovativna blagovna znamka, ki uvaja revolucionarne pristope k oblikovanju smuči in tudi letos je pripravljenih obilico novosti. Zavedajo se, da je težko slediti vsem novim trendom na trgu, še težje pa se je odločiti za primeren nakup, med poplavo najrazličnejših modelov ter proizvajalcev smuči.

Decembrsko dogajanje v Novem mestu

novoletne lučke
sreda, 11. december 2019

Praznični Božični sejem na prenovljenem Glavnem trgu prinaša bogato ponudbo izvirnih daril, izdelkov lokalnih oblikovalcev in domačih dobrot. Sejem dopolnjuje gostinska in kulinarična ponudba ter druženje ob spremljevalnem programu. Vašega obiska v mestnem jedru bodo veseli tudi vsi trgovci, gostinci in drugi ponudniki, ki za vas pripravljajo posebne decembrske popuste.

Obvestilo o nedelovanju nihalke na Veliko planino

Velika planina
torek, 10. december 2019

Iz Velike planine obveščajo, da bo nihalka do sredine januarja prihodnjega leta zaradi menjave nosilnik vrvi zaprta.

Arboretum Volčji Potok bo krasilo na tisoče lučk

praznični arboretum
ponedeljek, 9. december 2019

V mrzlih zimskih dneh, zavitih v zgodnjo temo, drobne novoletne lučke pričarajo skrivnostno vzdušje in nas spomnijo na čarobnost decembrskega časa. Tudi obrisi Arboretuma si bodo nadeli praznično podobo. Krasilo jih bo na tisoče lučk, ki bodo pregnale zimski mrak in razžarile srce. Ob petkih in sobotah v decembru (od 6. 12. dalje), bo park odprt vse do 19. ure.

Aktivne novoletne počitnice v Atlantisu

122_atlantis.jpg
ponedeljek, 9. december 2019

Aktivno, zabavno in sproščeno počitniško varstvo. Vsem, ki boste prijavili otroke za vse štiri dni, priznajo 5% popust.

Ledena dežela

zmaj_ledeni.jpg
petek, 6. december 2019

Na 200 kvadratnih metrih, ohlajenih na -5 stopinj Celzija, si boste lahko letos na Kongresnem trgu v Ljubljani ogledali skulpture, izdelane iz kar 60 ton ledu. Tema letošnje Ledene dežele sloni na knjigi Nika Kupperja Zmaji na poti. Kakor nakazuje sam naslov, bo na ogled obilica zmajev, zelo pustolovski fantek, številne slovenske znamenitosti in pa seveda ledeni tobogan.

Praznični sejmi v Ljubljani

ljubljana_december_14.jpeg
petek, 6. december 2019

Privoščite si kuhano vino ali aromatičen čaj in poiščite darila za svoje najdražje. Po obisku sejmov se lahko udeležite katere od številnih brezplačnih prireditev za vso družino ali katerega od koncertov na bližnjih ulicah in trgih.

Prižig prazničnih luči in obisk Miklavža v Portorožu

Novoletna jelka
četrtek, 5. december 2019

Ta konec tedna bosta tudi Portorož in Piran zasijala v praznični preobleki. Otroke bo obiskal Miklavž, ob spektakularnem laser showu pa bodo nastopili violinistka Alenka Mežan in Uroš Perić Trio.

S prižigom lučk in dogajanjem za vso družino se v Sežani začenja veseli december

novletna jelka2
četrtek, 5. december 2019

Z otroško predstavo, prižigom praznične osvetlitve mesta in koncertom 6. decembra v Sežani začenjajo niz prireditev pod skupnim imenom Praznična Sežana 2019.

Otvoritev odgovorne trgovine Natura

ecology
torek, 3. december 2019

Združenje Socialna ekonomija Slovenije je odprlo prvo naravno trgovino pod blagovno znamko Kupujem odgovorno v Ljubljani. Zero waste trgovina brez plastične embalaže Natura je vrata odprla 27. novembra.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije