Novice

Nazaj na rubriko Novice
Lipicanci

Kobilarna Lipica slavi 430-letnico obstoja

Datum: četrtek, 13. maj, 2010

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se vsak teden znova prepriča, da Slovenijo premalo poznamo in premalo uživamo v vsem, kar nam posamezni kotički nudijo. Tokrat zagotovo užitkov ni manjkalo, saj so se ustavili na Krasu. Pravzaprav v zibelki vseh lipicanskih konj na svetu, v Kobilarni Lipica. Ta deluje že polnih 430 let. S sogovorniki so spregovorili tudi o ostalih kraških posebnostih in edinstveni okoliški naravi.

Lepota je večna!

Zelena oaza sredi Krasa je Kobilarna Lipica. Ta obstaja že 430 let. Visok jubilej spremlja slogan »Lepota je večna«. Večnost simbolizira večstoletno tradicijo kobilarne, lepota pa je povezana z edinstvenimi, gracioznimi in lepimi Lipicanci. »Ob visokem jubileju smo pripravili pestro dogajanje. Za nami je že največji festival konjenikov pri nas. 22. maja vabimo na družinski dan, 23. maja na največje srečanje Lipicancev na svetu. Zadnji vikend v maju bo v Lipici potekal svetovni pokal v dresurnem jahanju, prvi junijski vikend pa svetovni pokal v preskakovanju ovir je dejal Klavdij Čehovin, direktor marketinga v Kobilarni Lipica. Seveda pa v kobilarni goste pričakujejo tudi vse ostali dni v tednu. Vsak dan potekajo namreč vodeni ogledi, ob torkih, petkih in nedeljah pa je na ogled tudi posebna predstava klasične šole jahanja. Obiskovalci se lahko naokrog popeljejo v kočijah ali pa se lotijo učenja jahanja na Lipicancih. Več na www.lipica.org !

Kras je raj za vse užitke

kobilarna-lipica-sla-_2.pngKras prepriča s svojo pokrajino in znamenitostmi, ki jih je ustvarila narava. Poleg tega pa je seveda kulinarika tista, ki prepriča in vabi goste od blizu in daleč. V ta namen so v Občini Sežana izurili lokalne turistične vodnike, ki goste popeljejo tudi v najbolj skrite kotičke pokrajine. »Izdali pa smo tudi zemljevid Krasa in Brkinov. Gre za območje petih občin in številnih naravnih, kulturnih znamenitosti, pa tudi prenočišč – od hotelov, turističnih kmetij do hostla,« je povedala Tanja Godnič iz Občine Sežana ter dodala, da si prizadevajo, da bi ustanovili zavod za turizem, ki bi povezoval turistično ponudbo celotnega Krasa. Omenjena ponudba bo po novem še bogatejša, saj bo 26. maja odprtje novega gostinskega lokala v Parku Škocjanske jame. »Na Kozini imamo sicer svojo pivovarno Mahnič, kjer že 13 let varimo svoje pivo. Zdaj pa bomo v enem od svetovnih čudes odprli lokal. Odlikovali ga bodo tipični kraški elementi, prikazani na kobilarna-lipica-sla-_3.pngsodoben način,« je razkril Drago Kreš iz Pivovarne Mahnič Kozina. Peter Borčič pa je iz ponudbe Vinakras izpostavil Ternovo polsuho penino, posebno aromatizirano vino Teranov liker in vino Teran. Ker pravijo, da med hrano in vinom obstaja poroka, Borčič pravi, da sta pršut in teran kot mož in žena. Lahko pa je spremljevalec pršuta tudi kakšna druga žlahtna kapljica, denimo sivi pinot. Pripravila: Tina HUREMOVIČ
Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Odprtje lekarniškega in alkimističnega muzeja

alkimistični muzej
ponedeljek, 24. junij 2019

V začetku junija je v Radovljici vrata odprl Lekarniški in alkimistični muzej. Nahaja se v starem mestnem jedru in je nova pridobitev turistične ponudbe mesta.

13. Nočna 10ka - tek okoli Blejskega jezera

nocni_tek.jpg
ponedeljek, 24. junij 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 29. 6. 2019, 17:00 - 02:00

Film pod zvezdami 2019

film_pod_zvezdami.jpeg
petek, 21. junij 2019

Med 11. julijem in 3. avgustom Kinodvor in Ljubljanski grad vabita na poletne filmske večere na prostem. V čarobnem ambientu Grajskega dvorišča se bo zvrstil raznolik program filmskih vrhuncev pretekle sezone, pa tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu. Za otvoritveni film smo izbrali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnika vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Jurjevanje v Beli krajini

jurjevanje1.jpg
četrtek, 20. junij 2019

Črnomelj je vsakoletno meseca junija folklorna prestolnica Slovenije, saj se tukaj odvija najstarejši folklorni festival v Sloveniji. V petih dnevih boste deležni srečanja z raznolikimi kulturami Evrope in sveta.

Prihajao Kul petki v Kamniku

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
četrtek, 20. junij 2019

Tudi letos bo ob petkih zvečer dišalo iz parka Evrope in Kul petek bo že tretje leto zapored razvajal brbončice številnih obiskovalcev. Prijetno vzdušje poletnega večera v mestnem parku z živo glasbo ter prvovrstno hrano, ki jo gostinci pripravljajo pred obiskovalci, je kombinacija, ki poskrbi za pravo kulinarično razvajanje. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki organizira to priljubljeno poletno prireditev, pa za letos napovedujejo nekaj novosti.

Sveže italijanske dobrote na Pogačarjevem trgu

idea italia
sreda, 19. junij 2019

Idea Italia, italijanska tržnica z izbranimi kulinaričnimi dobrotami naše zahodne sosede, bo od sobote do vključno ponedeljka med 8. in 20. uro že sedmič gostovala v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu. Obiskovalcem bodo na voljo sveži izdelki s Sicilije, Sardinije, iz Furlanije - Julijske krajine, Toskane, Umbrije, Apulje in Emilije - Romanje. Za tekočo ohladitev bo poskrbela milanska pivovarna Lambrate.

Dan odprtih vrat v Termalnem parku Aqualuna

Thermal-park-Aqualuna-Terme-Olimia-summer-vacation-Sotelia.jpg
sreda, 19. junij 2019

V petek, 21.6.2019, vabljani na dan odprtih vrat v Terme Olimia.

Kolesarska dirka Po Sloveniji letos ponovno na Eurosportu

dirka po sloveniji
torek, 18. junij 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) bo v partnerstvu s slovenskimi turističnimi destinacijami in Adrio Mobil tudi letos zakupila oglaševalski prostor na globalni televizijski mreži Eurosport. S tem bo zagotovila prenos 26. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija pod prepoznavnim sloganom »Fight for green«.

Srednjeveški dnevi v Kubedu

Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg
torek, 18. junij 2019

Vabimo vas na dvodnevne srednjeveške dneve v Kubed, kjer vas bodo v petek, 21. in soboto, 22.junija popeljali v srednji vek.

Počitniška teniška šola v Atlantisu

tenis.jpg
ponedeljek, 17. junij 2019

Plavanje in tenis sta najboljša izbira - v sodelovanju z Ljubljansko teniško zvezo in Vodnim mestom Atlantis!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije