Novice

Nazaj na rubriko Novice
sneznik.jpg

Plavajoči grad 2021

Datum: torek, 13. julij, 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Preprodaja vstopnic že poteka na www.eventim.si in na vseh njihovih prodajnih mestih po Sloveniji. Prvih 500 festivalskih vstopnic je na voljo po nižji ceni!

Odri in medprostori so koncepirani kot land-art, svetlobne in druge scenske instalacije, ki celotno območje pretvorijo v območje totalnega gledališča. Koncerti in drugi dogodki so umeščeni v specifično postavljen prostor - od skal, jam, travnikov, izvirov in naravnih amfiteatrov, grajskega obzidja, “cvingerja” in grajske kleti. Za kreiranje 15 odrov, poti in skritih instalacij skrbi 15 scenografov, kiparjev, arhitektov in slikarjev, ki na svojstven način tkejo in povezujejo bogato festivalsko dogajanje. V letu 2021 bodo rdeča nit festivala tema “Tihotapci konj”, ki jih je opisoval lokalni pisatelj Matevž Hace.

Od sto skupin iz celega sveta jih bo približno polovica predstavljala folk-fusion glasbeno zvrst. Izmed tujih nastopajočih se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, ki se usmerja pretežno v stil americana, Angležinja Hannah James, ena od dobitnic BBC Folk Award, bo nastopila z novonastalim clog-dance vokalno-instrumentalnim one-woman showom, kot tudi v dvojcu s Francozom Tobyjem Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Znova nas bo dvignil energični pihalni elektro-rap zasedbe Tygroo, poleg njih se lahko veselimo mednarodne skupine Chant Electronique, ki kombinira elektroniko in tradicionalno petje. Turško world zasedbo Seyyah povezuje karizmatična pevka, ki jo spremljajo zurne, kaval, oğur sas, violina, tambura, čelo in tolkala. Podobno sestavo s povsem drugačnim zvokom tvori internacionalni sedemčlanski projekt Euforró, ki se osredotoča na severovzhodno brazilsko glasbo. Balkan v gledališki preobleki nam prinaša praška skupina Fekete Seretlek, ki bo odigrala tudi predstavo KAR. Pravi balkan party ustvarijo Autetno, na noge pa vas bo spravil tudi oktet dud, bobnov in petja iz Ukrajine “Spiritual Sessions”. Južnoitalianske tarantelle boste doživeli z Etrusco Quintet, praški  klezmer pa z akustičnimi nažigači iz Prage Der Šenster Gob. Kombinacijo jazz virtuozov in slovaškega melosa prinašajo slovaki Bardo, z izvrstno pevko Siso Feherovo. Na domači sceni se bodo predstavila tudi Duo Aritmija, Wild strings trio, Getonka in Dirty Sanchez. Pričakujete lahko elektro-akustične in eksperimentalne zasedbe, ki bodo zasedle enega izmed 15 odrov v gozdu, naprimer češki alternativni elektro rap duo P/\STZvezdano Novaković z digitalnimi zvoki njenega ZveN-a in ustvarjalca Bowrain. Znani kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina bodo sodelovali z drugimi bendi (Noreia, duo Zajtrk), kot tudi z mednarodno 70-člansko skupino Etno Histeria World Orchestra. Orkester bo z multimedijskim spektaklom tudi otvorili festival in ga sproščeno zaključili v nedeljo. 

UPRIZORITVENE UMETNOSTI

V programu uprizoritvenih umetnosti bodo poleg domačih profesionalnih  lutkovnih, cirkuških in uličnih skupin za otroke - LG Ljubljana, teater Matita, Gledališče Zapik, Cirkokrog, Hiša otrok in umetnosti, kamišibai gledališče, cirkuške, ulične in akrobatske predstave... bodo sodelovale tudi skupine alternativnega intermedialnega gledališča za odrasle:  Dafa puppet Theatre iz Palestine, Katanari iz Slovaške, Matita in Feketeseretlek s premiernima uprizoritvama Mesarica in Brodnica, cirkus (LASKASKAS),  butoh in druge zvrsti.  Nekatere od teh skupine se že pred gostovanjem na gradu Snežnik v juliju in avgustu vključujejo v poletno dogajanje na PUF festivalu v Kopru, saj Plavajoči grad nato 26.7. odpotuje predvsem z lutkovnimi, uličnimi in predstavami predmetnega gledališča na koprski Prešernov trg.

KONCEPT

Festival bazira na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila in potujejo na lastne stroške, zato bomo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev “Dip Kojn” (podvodni konj) podaril poljubnim umetnikom. Po drugi strani gre za inkubator za nova sodelovanja, saj je na festivalu Plavajoči grad vznikla že prenekatera mednarodna skupina. 

FRINGE PROGRAM

Poleg nastopov skupin bo del programa tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in 24 urni “džem session”. Obstajali bodo odprti odri, za hrano bodo poskrbeli tako lokalci, kot tržničarji, ki jih vabimo, da nam pišejo in se na enako kreativen način udeležijo dogodka. 

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Naj kopališča 2021 so Aqualuna, Bioterme Mala nedelja, Terme Paradiso, Letno kopališče Ajdovščina, Velenjska plaža in Vodno mesto Atlantis

logo_naj_kopalisce
sreda, 13. oktober 2021

Že 31. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost za kopalce. V RTV centru Maribor so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Bioterme Mala nedelja in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Ajdovščina in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2021« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Nova direktorica KUS je Tadeja Pivc Coudyser

nov-kongresni-center-_1.png
sreda, 1. september 2021

S tem tednom ima Kongresni urad Slovenije novo direktorico, Tadejo Pivc Coudyser.

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

»Prihodnost evropskega turizma« 2. septembra na Strateškem forumu Bled

bled.jpg
torek, 24. avgust 2021

Letošnji Strateški forum Bled, ki bo pod naslovom »Prihodnost Evrope« potekal 1. in 2. septembra, bo posvečen iskanju odgovorov na grožnje in izzive aktualnega časa in prihodnosti, osredotočeno na vlogo Evropske unije. Vabimo vas, da si že danes v koledarju označite 2. september, ko bo v okviru vodilne mednarodne konference v srednji in jugovzhodni Evropi, ponovno v živo, potekal sedmi turistični panel z naslovom »Prihodnost evropskega turizma«.

Letalska družba Air France bo letošnje poletje povezovala skoraj 200 destinacij

letalo.jpg
četrtek, 19. avgust 2021

V poletni sezoni bo Air France povezal skoraj 200 destinacij po svetu, od tega več kot 110 destinacij v Franciji, Evropi in Severni Afriki. 

Zabavne igre za dolge vožnje z otroki

otroci.jpg
torek, 17. avgust 2021

Daljše vožnje z otroki lahko popestrite z domiselnimi igricami in tako čas v avtomobilu izkoristite za kakovostno družinsko druženje. Spodaj nekaj predlogov.

XIV. Rimske igre na Ptuju

rimske igre ptuj
četrtek, 12. avgust 2021

19. 08. 2021 - 22. 08. 2021

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije