Novice

Nazaj na rubriko Novice
dobrna_kulinarika.jpg

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

Datum: četrtek, 14. marec, 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Kurator strokovnega simpozija, ki bo 18. marca potekal na Ljubljanskem gradu v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), je Andrea Petrini, ki je v svetu znan kot povezovalec kulinaričnega sveta in najpomembnejši človek visoke kulinarike, ki ga mediji opisujejo kot »The God of Food«. Z njegovo in Anino pomočjo bomo v Slovenijo pripeljali najodmevnejša svetovna kuharska imena. Letošnje presenečenje je zagotovo chef Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), nedvomno eden izmed najvplivnejših kuharskih mojstrov našega časa, ki postavlja nove meje v kuhinji. Ne smemo pozabiti niti na vzhajajočo zvezdo, chefa Jordana Kahna (Destroyer in Vespertine, ZDA), ki nas bo popeljal skozi izkustveni svet mikrokozmosa.

Poleg že omenjenih kuharskih zvezd nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše trajnostne prihodnosti še kultni chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica) in ljubitelj kompleksne umetnosti, chef Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija). Svojo zgodbo o sanjah danskega fanta, ki je postal prvi chef na Norveškem s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z nami delil chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška). Sledi še legendarna kuharska mojstrica, chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) ter vizionar in »grški mitolog«, chef Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).

Svoj pogled na kulinarični svet, meje in predsodke bomo spreminjali skupaj z italijanskim novinarjem, pisateljem in urednikom Georgesom Desruesom, ki nas bo s svojo zgodbo popeljal skozi kulturo Evrope. Z Ivanom Brincatom (Food and Wine Gazette, Belgija), enim izmed najpronicljivejših evropskih novinarjev, se bomo spopadli z naravnimi geografskimi mejami in jih premoščali. Nedvomno bo poslušanja vreden navdihujoč govor Joeja Warwicka, angleškega kritika in avtorja knjižne uspešnice Where Chefs Eat ter soustanovitelja izbora The World Restaurant Awards, ki bo simpozij začinil s provokativnim naslovom »Prehranski clusterf**k« ali kako bo brexit vplival na evropsko kulinarično prizorišče in ga spravil v težek položaj.

Svetovni kuharski eliti se bodo z osebnimi zgodbami pridružili še izjemni govorci, ki dodobra premikajo meje tudi na domačih tleh. Energični Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka) bo z nami delil vero o naravnih vinih, ki se širi po celotni Evropi. Alenka Lipušček (Mlekarna Planika), direktorica, ki pred odhodom v pisarno pomolze krave, poletni dopust pa preživi v planinah kot pastirica in sirarka, nam bo pripovedovala svojo zgodbo o spoštovanju narave, tradicije in okolja, podobno kot Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner), hči priznanega vinarja, ki je odrasla z vinogradi in skupaj z očetom v svet razširila pojem vina v amforah ter ga za vedno spremenila. Ne nazadnje bo z nami tudi človek, ki nenehno prestopa meje – tako resnične kot namišljene – in je idejni vodja najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas, Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Poleg strokovnega simpozija se bodo zvrstili tudi številni zanimivi dogodki, med njimi kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi – Gourmet Ljubljana Crawl, predpremiera nove sezone Odprte kuhne v Križankah, nepozabna doživljajska večerja, smučarska tekma Audi Gourmet pokal in še veliko več.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Novosti v zimskem voznem redu letov z Brnika

letalo.jpg
petek, 18. oktober 2019

Prihod na ljubljansko letališče so za zimski vozni red že napovedali prevozniki Lufthansa, SWISS in Brussels Airlines z leti v Frankfurt, München, Zürich in Bruselj, obstoječi prevozniki pa bodo obseg letenja občutno povečali.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Čokoljana - tržnica čokolade

cokoljana.png
sreda, 16. oktober 2019

Na sejmu čokolade, ki bo 19. oktobra potekal na osrednji ljubljanski tržnici, bodo svoje izdelke prodajali priznani izdelovalci čokolade, pa tudi manjše butične čokoladnice in slaščičarne.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Z Nomago InterCity do Salzburga, Gradca, Zagreba in Beljaka že za 1 evro

mladi.jpg
torek, 15. oktober 2019

Nomago začenja z akcijo »Potuj po Evropi za samo 1 €«, v okviru katere bo potnikom na mednarodnih linijah Nomago InterCity na razpolago 1000 vozovnic po 1 evro. Potniki iz okolice Ljubljane, Maribora in Bleda bodo lahko z Nomago InterCity po posebni ceni med drugim potovali v Zagreb, Beljak, Gradec in Salzburg.

Festival Borštnikovo srečanje

orientalski_ples.jpg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki že več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor. V letošnjem letu poteka med 14. in 27. oktobrom, ko si lahko najrazličnejše uprizoritve, predstave, performanse in druge dogodke ogledate na različnih lokacijah. V zadnjih letih organizatorji namreč oživljajo pozabljene zgradbe, dvorišča pa spreminjajo v odre in tako ustvarjajo urbani mestni vrvež.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Dragulji in plemeniti kamni v Cankarjevem domu

Minfos
petek, 11. oktober 2019

V Veliki spremeni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bodo v soboto, 19. in v nedeljo, 20. oktobra, na ogled minerali, fosili in nakit.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije