Novice

Nazaj na rubriko Novice
dobrna_kulinarika.jpg

Prihaja kulinarični preporod – European Food Summit

Datum: četrtek, 14. marec, 2019

Le še nekaj dni nas loči do največjega kulinaričnega dogodka European Food Summit. V štirih dneh med 16. in 19. marcem se bodo zvrstili številni zanimivi dogodki, med njimi zagotovo najpomembnejši strokovni simpozij pod vodstvom Ane Roš in Andree Petrinija, ki ga kot partner projekta podpira STO.

Kurator strokovnega simpozija, ki bo 18. marca potekal na Ljubljanskem gradu v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo (STO), je Andrea Petrini, ki je v svetu znan kot povezovalec kulinaričnega sveta in najpomembnejši človek visoke kulinarike, ki ga mediji opisujejo kot »The God of Food«. Z njegovo in Anino pomočjo bomo v Slovenijo pripeljali najodmevnejša svetovna kuharska imena. Letošnje presenečenje je zagotovo chef Andoni Luis Aduriz (Mugaritz, 9. restavracija na svetu po izboru The World‘s 50 Best Restaurants, 2 Michelinovi zvezdici, Španija), nedvomno eden izmed najvplivnejših kuharskih mojstrov našega časa, ki postavlja nove meje v kuhinji. Ne smemo pozabiti niti na vzhajajočo zvezdo, chefa Jordana Kahna (Destroyer in Vespertine, ZDA), ki nas bo popeljal skozi izkustveni svet mikrokozmosa.

Poleg že omenjenih kuharskih zvezd nas bodo s svojimi zgodbami navdihnili in spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše trajnostne prihodnosti še kultni chef Andreas Caminada (Schloss Schauenstein, 47. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Švica) in ljubitelj kompleksne umetnosti, chef Christopher Pelé (Le Clarence, 2 Michelinovi zvezdici, Francija). Svojo zgodbo o sanjah danskega fanta, ki je postal prvi chef na Norveškem s tremi Michelinovimi zvezdicami, bo z nami delil chef Esben Holmboe Bang (Maaemo, 35. mesto na The World‘s 50 Best Restaurants, 3 Michelinove zvezdice, Norveška). Sledi še legendarna kuharska mojstrica, chefinja Leonor Espinosa (Leo Restaurant, Best Female Chef Latinske Amerike leta 2017 in Latin America’s 50 Best Restaurants, Kolumbija) ter vizionar in »grški mitolog«, chef Riccardo Camanini (Lido 84, chef leta 2017 po izboru Identità Golose, Italija).

Svoj pogled na kulinarični svet, meje in predsodke bomo spreminjali skupaj z italijanskim novinarjem, pisateljem in urednikom Georgesom Desruesom, ki nas bo s svojo zgodbo popeljal skozi kulturo Evrope. Z Ivanom Brincatom (Food and Wine Gazette, Belgija), enim izmed najpronicljivejših evropskih novinarjev, se bomo spopadli z naravnimi geografskimi mejami in jih premoščali. Nedvomno bo poslušanja vreden navdihujoč govor Joeja Warwicka, angleškega kritika in avtorja knjižne uspešnice Where Chefs Eat ter soustanovitelja izbora The World Restaurant Awards, ki bo simpozij začinil s provokativnim naslovom »Prehranski clusterf**k« ali kako bo brexit vplival na evropsko kulinarično prizorišče in ga spravil v težek položaj.

Svetovni kuharski eliti se bodo z osebnimi zgodbami pridružili še izjemni govorci, ki dodobra premikajo meje tudi na domačih tleh. Energični Valter Kramar (Hiša Franko, Hiša Polonka) bo z nami delil vero o naravnih vinih, ki se širi po celotni Evropi. Alenka Lipušček (Mlekarna Planika), direktorica, ki pred odhodom v pisarno pomolze krave, poletni dopust pa preživi v planinah kot pastirica in sirarka, nam bo pripovedovala svojo zgodbo o spoštovanju narave, tradicije in okolja, podobno kot Mateja Gravner (Vinarstvo Gravner), hči priznanega vinarja, ki je odrasla z vinogradi in skupaj z očetom v svet razširila pojem vina v amforah ter ga za vedno spremenila. Ne nazadnje bo z nami tudi človek, ki nenehno prestopa meje – tako resnične kot namišljene – in je idejni vodja najbolj priljubljene kulinarične tržnice pri nas, Odprte kuhne, Lior Kochavy.

Poleg strokovnega simpozija se bodo zvrstili tudi številni zanimivi dogodki, med njimi kulinarični sprehod po kulturnih hramih in znamenitostih z najboljšimi ljubljanskimi chefi – Gourmet Ljubljana Crawl, predpremiera nove sezone Odprte kuhne v Križankah, nepozabna doživljajska večerja, smučarska tekma Audi Gourmet pokal in še veliko več.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Odprtje lekarniškega in alkimističnega muzeja

alkimistični muzej
ponedeljek, 24. junij 2019

V začetku junija je v Radovljici vrata odprl Lekarniški in alkimistični muzej. Nahaja se v starem mestnem jedru in je nova pridobitev turistične ponudbe mesta.

13. Nočna 10ka - tek okoli Blejskega jezera

nocni_tek.jpg
ponedeljek, 24. junij 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 29. 6. 2019, 17:00 - 02:00

Film pod zvezdami 2019

film_pod_zvezdami.jpeg
petek, 21. junij 2019

Med 11. julijem in 3. avgustom Kinodvor in Ljubljanski grad vabita na poletne filmske večere na prostem. V čarobnem ambientu Grajskega dvorišča se bo zvrstil raznolik program filmskih vrhuncev pretekle sezone, pa tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu. Za otvoritveni film smo izbrali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnika vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Jurjevanje v Beli krajini

jurjevanje1.jpg
četrtek, 20. junij 2019

Črnomelj je vsakoletno meseca junija folklorna prestolnica Slovenije, saj se tukaj odvija najstarejši folklorni festival v Sloveniji. V petih dnevih boste deležni srečanja z raznolikimi kulturami Evrope in sveta.

Prihajao Kul petki v Kamniku

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
četrtek, 20. junij 2019

Tudi letos bo ob petkih zvečer dišalo iz parka Evrope in Kul petek bo že tretje leto zapored razvajal brbončice številnih obiskovalcev. Prijetno vzdušje poletnega večera v mestnem parku z živo glasbo ter prvovrstno hrano, ki jo gostinci pripravljajo pred obiskovalci, je kombinacija, ki poskrbi za pravo kulinarično razvajanje. Na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki organizira to priljubljeno poletno prireditev, pa za letos napovedujejo nekaj novosti.

Sveže italijanske dobrote na Pogačarjevem trgu

idea italia
sreda, 19. junij 2019

Idea Italia, italijanska tržnica z izbranimi kulinaričnimi dobrotami naše zahodne sosede, bo od sobote do vključno ponedeljka med 8. in 20. uro že sedmič gostovala v Ljubljani, na Pogačarjevem trgu. Obiskovalcem bodo na voljo sveži izdelki s Sicilije, Sardinije, iz Furlanije - Julijske krajine, Toskane, Umbrije, Apulje in Emilije - Romanje. Za tekočo ohladitev bo poskrbela milanska pivovarna Lambrate.

Dan odprtih vrat v Termalnem parku Aqualuna

Thermal-park-Aqualuna-Terme-Olimia-summer-vacation-Sotelia.jpg
sreda, 19. junij 2019

V petek, 21.6.2019, vabljani na dan odprtih vrat v Terme Olimia.

Kolesarska dirka Po Sloveniji letos ponovno na Eurosportu

dirka po sloveniji
torek, 18. junij 2019

Slovenska turistična organizacija (STO) bo v partnerstvu s slovenskimi turističnimi destinacijami in Adrio Mobil tudi letos zakupila oglaševalski prostor na globalni televizijski mreži Eurosport. S tem bo zagotovila prenos 26. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji, ki bo potekala od 19. do 23. junija pod prepoznavnim sloganom »Fight for green«.

Srednjeveški dnevi v Kubedu

Srednjeveška skupina Dono dei ceri.jpg
torek, 18. junij 2019

Vabimo vas na dvodnevne srednjeveške dneve v Kubed, kjer vas bodo v petek, 21. in soboto, 22.junija popeljali v srednji vek.

Počitniška teniška šola v Atlantisu

tenis.jpg
ponedeljek, 17. junij 2019

Plavanje in tenis sta najboljša izbira - v sodelovanju z Ljubljansko teniško zvezo in Vodnim mestom Atlantis!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije