Novice

Nazaj na rubriko Novice
lovrenska

Projekt Natreg: Kako upravljati varovana območja narave, da bodo postala priložnost za trajnostni razvoj

Datum: petek, 11. februar, 2011
Od pomladi leta 2009 na območju Jugovzhodne Evrope poteka projekt NATREG. Bistvo tega projekta je vzpostavitev sodelovanja med različnimi deležniki, transnacionalno in medsektorsko mreženje ter skupno sodelovanje pri upravljanju z varovanimi območji. V projektu potekajo številna usposabljanja in delavnice za ključne deležnike regionalnega razvoja, prostorskega načrtovanja, varovanja narave in ostalih povezanih sektorjev. Projekt NATREG traja 28 mesecev, zaključil se bo z letošnjim julijem.


Regije, ki so vključene v projekt NATREG, so na različnih nivojih razvoja načrtov upravljanja varovanih območij. Številna že obstoječa priporočila za pripravo načrtov upravljanja varovanih območij pomanjkljivo ali celo ne vključujejo oz. prepoznavajo trajnostnega razvoja kot priložnost za ohranjanje narave. Tako na varovanih območjih velikokrat po nepotrebnem prihaja do konfliktnih situacij, ker sektorji naravovarstva, razvoja ter prostorskega načrtovanja slabo sodelujejo in ne prepoznajo potencialnih priložnosti razvoja takih območij. 

V Sloveniji je pilotno območje izvajanja projekta NATREG Pohorje, ki je kompleks 840 km2 velikega območja, ki se razteza na severozahodu Slovenije. Vključen je v Južno vzhodno Alpsko regijo in predstavlja geografsko pokrajinsko in ekološko celoto. Več kot sedemdeset odstotno je Pohorje pokrito z gozdovi, sicer pa predstavlja poseben unikat na slovenskem prostoru, saj je to edini masiv s silikatno geološko osnovo. Zaradi tega dejstva voda odteka površinsko ali se zadržuje v manjših kotanjah pohorskega platoja in tako ustvarja mala jezerca. Poskusi, da Pohorje postane regionalni park segajo že v leto 2001, ko je  šestnajst občin z Ministrstvom za okolje in prostor podpisalo poseben sporazum o pripravljenosti za sprejem regijskega parka Pohorje.  Od leta 2004 dalje pa Pohorje spada tudi v Natura 2000 območje tako po ptičji kot po habitatni direktivi. Slovenski operativni program upravljanja območij Natura 2000, 2007-2013 predvideva ustanovitev regionalnega parka Pohorje v letu 2010. Pohorje je razmeroma dobro povezano z infrastrukturnimi ter turističnimi objekti, kar se kaže tudi v dobrem turističnem obisku. Glavne turistične dejavnosti na Pohorju so: smučanje, tek na smučeh, pohodništvo in gorsko kolesarjenje ter ekološko kmetovanje z nekaterimi ekološkimi turističnimi kmetijami. Z vidika rabe naravnih virov je na Pohorju zelo pomembno gospodarjenje z gozdovi in raba vodnih virov.
   
Trenutna največja ovira Pohorja je bila, da je tu potekalo z neenotno in nekoordinirano upravljanje z območjem kot celoto. Do konfliktov prihaja zaradi neusklajenega delovanja in želja na področju prostorskega načrtovanja, regionalnega razvoja in varstva narave na drugi strani. Na območju Pohorja deluje šestnajst občin, tri regionalne razvojne agencije, štirje veliki turistični kompleksi, dve območni enoti Zavoda RS za varstvo narave,…kar še dodatno otežuje enotnost razmišljanja. Prav s tem izzivom  se spopada projekt NATREG in do sedaj so:
   
•     Pripravili  analize stanja na območju Pohorja za dejavnost, ki so jih skupaj z deležniki določili kot bistvene in sicer: analize deležnikov na Pohorju, študijo gozdarstva in lovstva, študijo kmetijstva, študijo turizma, analizo namenske rabe prostora, analizo večjih infrastrukturnih in turističnih načrtov, analizo biodiverzitete in priprava strokovnih izhodišč za oblikovanje predlogov oblikovanja conacije območja.
•     Z deležniki pripravili skupno SWOT in sektorske SWOT delavnice za gozdarstvo, lovstvo in turizem, ter več kot 30 sestankov z organizacijami in posamezniki, ki delujejo ali živijo na območju Pohorja. Na skupni SWOT delavnici skupaj z deležniki določili elemente vizije »Pohorje 2030«. Pri oblikovanju besedila Vizije je pomagala pisateljica Maja Hojnik.
•    Za boljše možnosti sodelovanja deležnikov v procesu izdelave predloga načrta upravljanja pilotnega območja Pohorje so izdelali platformo Pohorje (www.natreg.eu/Pohorje/). Poleg komentiranja gradiva in rezultatov delavnic je bistven del platforme tudi možnost mreženja projektnih idej na Pohorju. Vsak deležnik lahko ob registraciji odda projektno/poslovno idejo, pridobi kontakt nosilcev drugih idej ali pokomentira ideje. S tem si želimo deležnike med seboj povezati in poiskati njihove skupne interese.
•    V skladu s procesnim načrtom izdelave predloga načrta upravljanja izvajajo regionalne delavnice, na katerih skupaj oblikujejo strateške in operativne cilje, katerih uresničevanje bo pripeljalo k želenemu stanju Vizije.
•    Konec marca načrtujejo tudi delavnico v Mariboru, kjer bodo predstavili nabore bodočih aktivnosti oz. projektov na območju Pohorja. Idejne zasnove naborov bodočih aktivnosti ter zasnova projektnih idej so bili narejeni na regionalnih delavnicah. Le te bodo skupaj s prepoznanimi nosilci oblikovali v celoto, poiskali sinergije ter jih predstavili v Mariboru.
Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

UNWTO: usklajevanje je ključno za okrevanje

UNWTO
sreda, 28. oktober 2020

Dosledni in usklajeni potovalni protokoli, okrepljeni varnostni ukrepi ter zaščita delovnih mest so ključni elementi, ki so potrebni za ponovni zagon turizma. Svetovna turistična organizacija je na srečanju globalnega kriznega odbora za turizem ponovno opozorila, da je za trajnostno okrevanje sektorja potrebno sodelovanje.

Novo doživetje: Lov na zaklad na gradu Podsreda

podsreda.jpg
sreda, 28. oktober 2020

Poleg ogleda srednjeveškega gradu, ki na ogled postavlja številne zanimive razstave in zgodovinske prostore, je od sedaj na gradu Podsreda mogoče tudi sodelovanje v zabavni grajski pustolovščini – Lov na zaklad na gradu Podsreda.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

V osmih mesecih 845 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

denar
torek, 27. oktober 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za obdobje od januarja do avgusta letos, ki znaša 845,62 milijonov evrov, kar je za 55,4 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2019.

Kolesarska aplikacija Rouvy pripravila virtualni kolesarski I FEEL SLOVENIA izziv

Kolesar
ponedeljek, 26. oktober 2020

Medtem ko naši kolesarji zopet premikajo mejnike na letošnji Vuelti, je virtualna kolesarska aplikacija Rouvy pripravila virtualni kolesarski izziv I FEEL SLOVENIA.

Spremljajte pravljične pripovedi o Sloveniji

gozd_pokl214134.bmp
ponedeljek, 26. oktober 2020

Kreativne in atraktivne vsebine zgodb oz. Stories krovnega turističnega Instagram profila Feel Slovenia so od leta 2018 dosegle že več kot 24 milijonov uporabnikov širom celega sveta. S priznanjem "Golden City Gate" nagrajeni profil spremlja že več kot 218 tisoč sledilcev.

Letos malce drugačna razglasitev nagrajencev akcije Naj wellness 2019/20

Priznanja wellness
sobota, 24. oktober 2020

Laskavi nazivi za Naj wellness 2019/2020, ki so bili podeljeni na podlagi skupno več kot 15.500 prejetih glasov, so tokrat šli v Wellness Orhidelia Term Olimia, Wellness Paradiso iz Dobove, mariborsko Oazo miru, Wellness Vodnega mesta Atlantis in Wellness Lara z Jelenovega grebena.

Jutri razglasitev najbolj priljubljenih centrov dobrega počutja

Logo_naj_wellness
petek, 23. oktober 2020

V jutrišnji oddaji Dobro jutro, Slovenija, ki jo lahko poslušate ob 9.25 na Radio SI bodo premierno objavljeni prejemniki nazivov Naj wellness sezone 2019/2020.

Puklavec Family Wines že četrtič postal Vinar leta

Vino
petek, 23. oktober 2020

Na 46. ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona je vinska klet Puklavec Family Wines že četrtič osvojila laskavi naslov Vinar leta.

TZ Izola vzpodbuja razvoj enogastronomske ponudbe destinacije

izola_soncno_nabrezje.jpg
četrtek, 22. oktober 2020

Turistično združenje Izola za turistično gospodarstvo v mesecu oktobru pripravja prvo kulinarično akademijo ter izvaja zanimiva predavanja strokovnjakov s področja eno-gastronomije in predavanja iz različnih razvojnih področij.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije