Novice

Nazaj na rubriko Novice
Bazen

Slovenska naravna zdravilišča ostajajo steber razvoja slovenskega turizma

Datum: četrtek, 13. januar, 2011
Danes je v Ljubljani potekala skupna novinarska konferenca Slovenske turistične organizacije in Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč. Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, je predstavila oceno turistične sezone 2010, pomen slovenskih naravnih zdravilišč za slovenski turizem in načrte sodelovanja obeh organizacij v letošnjem letu.

Kot je povedala direktorica mag. Maja Pak, na Slovenski turistični organizaciji ocenjujejo, da je slovenski turizem zaključil turistično sezono 2010 na enakem nivoju kot lani. Rahel vzpon je zaznati pri gostih iz tujine, ki jih je bilo v prvih 11ih mesecih za 3 % več, kot v letu 2009. Poudarila je tudi velik pomen zdraviliškega produkta v slovenskem turizmu, saj se približno 1/3 vseh prenočitev ustvari prav v slovenskih naravnih zdraviliščih. Prav zato bodo, z namenom čim boljšega doseganja rezultatov in sinergijskih učinkov, tudi letos skupaj s SSNZ izvedli številne skupne aktivnosti tako na promocijskem kot tudi razvojnem področju.

Terme TopolšicaPo besedah Iztoka Altbauerja, direktorja SSNZ, so z rezultati v lanskem letu zadovoljni, saj so zabeležili 654.050 prihodov vseh gostov, kar je praktično enak rezultat kot v letu 2009. Kot je povedal, so bili dobri rezultati doseženi predvsem v hotelskih namestitvenih objektih, razmerje med domačimi in tujimi gosti v hotelih pa se je precej spremenilo v korist tujih gostov, vendar jih je še vedno nekoliko manj kot domačih (48,5 % tujih, 51,5 % domačih gostov).

Slabši rezultati so bili zabeleženi predvsem pri prenočitvah domačih gostov v apartmajskih nastanitvenih objektih. Tudi v prenočitvah domačih gostov v kampih so bili doseženi precej slabši rezultati, kar nedvomno kaže na posledice oteženih gospodarskih razmer, ki so prizadele socialno najbolj občutljivo strukturo gostov, ki je v preteklosti izkoriščala predvsem ugodnejše namestitvene kapacitete.

»Razloge za dobro obiskanost moramo iskati predvsem v zelo močnem investicijskem ciklusu v zadnjih nekaj letih in s tem pridobitvijo novih modernih kapacitet tako v namestitvenih kompleksih kot v kopališko-wellneških delih,« še ugotavlja Altbauer.

Slovenska naravna zdravilišča tako še naprej ostajajo steber razvoja slovenskega turizma, saj ob 25 % razpoložljivih kapacitet ustvarijo 33 % vseh slovenskih prenočitev, največja dodana vrednost pa je prav v ponudbi najrazličnejših programov, za vse starostne skupine in potrebe.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

22. Festival slovenskega filma

film
ponedeljek, 16. september 2019

22. Festival slovenskega filma bo potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu, v dvoranah Avditorij Portorož in Monforta, slikovitga prizorišča nekdanjega skladišča soli.

Praznik sira in vina v Bohinju

Vino
petek, 13. september 2019

Ker Bohinj slovi po siru in ker sir ljubi vino, bodo letos v Bohinju organizirali že 6. jubilejni Praznik sira in vina.

Dnevi bakalaja v Izoli

izola_panorama.jpg
četrtek, 12. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujejo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije. V ta namen bodo pripravili več različnih promocijskih akcij, prav tako pa bodo nadaljevali s programom Kilometer nič, ki vključuje sezonsko domačo tržnico Ruba sz moje njive in pa kulinarične akcije oz. dogodke.

Festival Stare trte

Festival Stare trte, najstarejše na svetu
sreda, 11. september 2019

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni…

52. mednarodni sejem MOS

MOS
sreda, 11. september 2019

V tem tednu se pričenja MOS v Celju.

14. Otroški bazar

bazar3.jpg
torek, 10. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Otrošem bazarju ne bo manjkalo otroških delavnic, pisanih plesnih in pevskih nastopov, pisanih maskot, tematskih delavnic, športnih delavnic na zunanji ploščadi, in predstavitve na razstavnih prostorih! Vabljeni na Gospodarsko razstavišče v ljubljani, 14. in 15. septemv+bra 2019.

23. Bollé - Originalni tek okrog jezera in Oj' Kulinarika Fest

bled_otok.jpg
torek, 10. september 2019

Veslaški center Bled, Mala Zaka, 15. 9. 2019, 10:00

30. Pikin festival

pika
ponedeljek, 9. september 2019

Največji družinski festival v Sloveniji v sedmih dneh obišče več kot 100.000 obiskovalcev. Festival z veličastno, 30-letno tradicijo je nepozabno doživetje za vsakega obiskovalca.

Slovenija v prihodnjih tednih gosti EuroVolley 2019

odbojka ljubljana
ponedeljek, 9. september 2019

V četrtek, 12. septembra se bo pričelo evropsko prvenstvo v odbojki za moške, ki ga letos poleg Slovenije gostijo Belgija, Nizozemska in Francija. To je odlična priložnost za promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije.

Izboljšana konkurenčnost slovenskega turizma

feel_309835.jpg
petek, 6. september 2019

Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti za razvoj turističnega sektorja, ki so jo med 140-imi državami izvedli za Svetovni gospodarski forum (WEF), uvrstila na 36. mesto, kar pomeni izboljšanje za 5 mest. Na najboljšem mestu se Slovenija nahaja po okoljski trajnosti in sicer na visokem 8. mestu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije