Novice

Nazaj na rubriko Novice
Zlata kuhalnica

Tekmovanje za Zlato kuhalnico

Datum: petek, 15. oktober, 2010

Cela vrsta pregovorov in modrih misli o zadovoljstvu in sreči v življenju pravi, da sta odvisna predvsem od tega, kakšno delo opravljamo. Tako je med pomembnejšimi odločitvami, ki jih navadno sprejmemo že v mladosti, izbira poklica.

Slednje nikakor ni lahko opravilo in zato je Turistična zveza Slovenije, ki posveča še posebno pozornost izobraževanju in ozaveščanju mladih za turizem, v pomoč učencem na pobudo Štajerske turistične zveze, ki je tekmovanje osnovnošolcev v kuhanju v svoji regiji uspešno pripravila že dvakrat, letos prvič organizirala državno tekmovanje v pripravi kmečke krompirjeve juhe in ajdovih krapcev s skuto.

Učenke in učenci od šestega do osmega razreda 72 osnovnih šol iz vse Slovenije so svoje kuharske spretnosti že spomladi predstavili strokovni komisiji na štirih regijskih tekmovanjih. Srednja gostinsko-turistična šola Radovljica, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Srednja gostinska in turistična šola Izola in Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana so bile gostiteljice 240 mladih kuharskih mojstrov. Dijaki srednjih šol so osnovnošolcem na zabaven in poučen način  na delavnicah in vodenih ogledih predstavili izobraževalne programe svojih šol in njihove bodoče poklice. Otroci so svojo kuharsko nalogo opravili odlično, po mnenju ocenjevalne komisije tudi izredno spretno, inovativno in okusno.

Dvanajst osnovnih šol,  OŠ Vodice, OŠ Komenda Moste, OŠ Vojnik, OŠ Bojana Ilicha, Maribor, OŠ Sladki vrh, OŠ Mala nedelja, OŠ Simona Kosa, Podbrdo, OŠ Trebnje, OŠ Franja Malgaja, Šentjur, OŠ Vič, Ljubljana, OŠ Primoža Trubarja, Velike Lašče in OŠ Zbora odposlancev, Kočevje, ki so prejele zlata regijska priznanja, je svoje kuhalnice vrtelo na državnem tekmovanju 14. oktobra 2010 na Gostinsko-turističnem zboru v Kranjski Gori. Zlato kuhalnico je prejela OŠ Primoža Trubarja iz Velikih Lašč, srebrno OŠ Vojnik in bronasto kuhalnico OŠ Franja Malgaja iz Šentjurja.

Med izvrstnimi mladimi kuharji jih bo gotovo nekaj lahko našlo delo turizmu, ki ponuja mnogo zaposlitvenih možnosti in drugih izzivov. Hkrati pa omogoča boljšo kakovost bivanja tudi s pomočjo zdravo pripravljene hrane v urejenem in ohranjenem okolju, za kar si tradicionalno prizadeva turistična društvena organizacija v okviru razvoja trajnostnega zelenega turizma.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Mednarodni festival alpskega cvetja v Bohinju

alpsko_cvetje_3s.jpg
ponedeljek, 20. maj 2019

Venček popolnih doživetij za vse ljubitelje narave.

Posebno vrtinčenje v Atlantisu

Wellness Atlantis
ponedeljek, 20. maj 2019

V nedeljo, 26. maj 2019 prihaja v Deželo savn Stefano Gec z ekipo mojstrov Aufguss Trs.

Pravljična dežela pr' Fartku

pr fartku
petek, 17. maj 2019

To nedeljo 19. 5. 2019 Pr˙Fartku nad Mengšem v sklopu gostinskega lokala Pr`Fartku oz. Lokal na Gobavici, prirejajo v sodelovanju z gospodom pisateljem Ivanom Sivcem, Občino Mengeš in Turističnim društvom Mengeš celodnevno prireditev za otroke in družine.

Najlepša doživetja v »pristanišču rož«

portoroz.jpg
petek, 17. maj 2019

Konec meseca se obeta pestro dogajanje, ki vas bo zagotovo premamilo, da obiščete slovensko obalo in si privoščite obilico kulinaričnih poslastic tik ob morju. Odkrijte seznam najlepših doživetij v Portorožu & Piranu, za katera verjetno še niste slišali.

Otvoritev poletja na Bledu 2019

bled.jpg
četrtek, 16. maj 2019

Vabljeni na otvoritev sezone poletnih prireditev. Jezerska promenada bo ponovno gostila Okuse Bleda in bogat glasbeni program. Vabljeni v petek in soboto od 12.00 do 22.00 ter v nedeljo od 10.00 do 20.00. V nedeljo bo potekalo tradicionalno, že 7. srečanje harmonikaric in harmonikarjev ob Blejskem jezeru.

V Tivoli prihaja Brina, ljubljanski festival džina

brina
sreda, 15. maj 2019

To pomlad se v Ljubljani začenja nova zgodba za vse ljubitelje žlahtnih pijač in vrhunskih okusov, saj v prestolnico 1. junija prihaja ljubljanski festival džina. Celodnevni dogodek, ki bo od 12. do 24. ure potekal v ljubljanskih Križankah,, bo na enem mestu združil slovenske destilarje džina, vrhunske kuharske mojstre, strokovnjake s področja destiliranja in mešanja pijač, kulinarike in steklarstva ter seveda vse ljubitelje in poznavalce, ki vedo, da se pravi užitek skriva v majhni količini res dobrih stvari.

Ljubljana v lovu na dva nova rekorda

maturantska_parada.jpeg
sreda, 15. maj 2019

Slovenski maturanti bodo tudi letos na zadnji šolski dan (17.5.2019) poskušali ujeti „velike sanje“ in priti do častnega naziva največje četvorke na eni lokaciji in najbolj množičnega sočasnega plesa. Prireditev, ki je sicer že zapisana v Guinnessovi knjigi, bo letos potekala samo v Ljubljani, zaradi česar organizatorji pričakujejo tudi rekordno udeležbo, več kot 25.000 obiskovalcev.

Guardian: Najboljša turistična kmetija v Evropi je Pri Plajerju v Trenti

plajer kmetija
torek, 14. maj 2019

Bralci britanskega medija The Guardian so na prvo mesto najboljših 20 priporočenih turističnih kmetij v Evropi postavili izbrali Ekološko kmetijo pri Plajerju v Trenti.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Čarobni dan v Tivoliju-prestavljen na 2. junij!

carobni_dan.jpg
ponedeljek, 13. maj 2019

Čarobni dan v Tivoliju Prestolnico bosta v nedeljo, ¨2. junija 2019, zopet preplavila otroški smeh in razigranost, ki ju boste našli v parku Tivoli. Tam bo namreč potekal 33. Čarobni dan (3. zapored v Tivoliju), največja enodnevna družinska prireditev v Sloveniji, na kateri bo poskrbljeno tako za najmlajše kot tiste mlade po srcu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije