Novice

Nazaj na rubriko Novice
Zlata kuhalnica

Tekmovanje za Zlato kuhalnico

Datum: petek, 15. oktober, 2010

Cela vrsta pregovorov in modrih misli o zadovoljstvu in sreči v življenju pravi, da sta odvisna predvsem od tega, kakšno delo opravljamo. Tako je med pomembnejšimi odločitvami, ki jih navadno sprejmemo že v mladosti, izbira poklica.

Slednje nikakor ni lahko opravilo in zato je Turistična zveza Slovenije, ki posveča še posebno pozornost izobraževanju in ozaveščanju mladih za turizem, v pomoč učencem na pobudo Štajerske turistične zveze, ki je tekmovanje osnovnošolcev v kuhanju v svoji regiji uspešno pripravila že dvakrat, letos prvič organizirala državno tekmovanje v pripravi kmečke krompirjeve juhe in ajdovih krapcev s skuto.

Učenke in učenci od šestega do osmega razreda 72 osnovnih šol iz vse Slovenije so svoje kuharske spretnosti že spomladi predstavili strokovni komisiji na štirih regijskih tekmovanjih. Srednja gostinsko-turistična šola Radovljica, Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor, Srednja gostinska in turistična šola Izola in Srednja šola za gostinstvo in turizem Ljubljana so bile gostiteljice 240 mladih kuharskih mojstrov. Dijaki srednjih šol so osnovnošolcem na zabaven in poučen način  na delavnicah in vodenih ogledih predstavili izobraževalne programe svojih šol in njihove bodoče poklice. Otroci so svojo kuharsko nalogo opravili odlično, po mnenju ocenjevalne komisije tudi izredno spretno, inovativno in okusno.

Dvanajst osnovnih šol,  OŠ Vodice, OŠ Komenda Moste, OŠ Vojnik, OŠ Bojana Ilicha, Maribor, OŠ Sladki vrh, OŠ Mala nedelja, OŠ Simona Kosa, Podbrdo, OŠ Trebnje, OŠ Franja Malgaja, Šentjur, OŠ Vič, Ljubljana, OŠ Primoža Trubarja, Velike Lašče in OŠ Zbora odposlancev, Kočevje, ki so prejele zlata regijska priznanja, je svoje kuhalnice vrtelo na državnem tekmovanju 14. oktobra 2010 na Gostinsko-turističnem zboru v Kranjski Gori. Zlato kuhalnico je prejela OŠ Primoža Trubarja iz Velikih Lašč, srebrno OŠ Vojnik in bronasto kuhalnico OŠ Franja Malgaja iz Šentjurja.

Med izvrstnimi mladimi kuharji jih bo gotovo nekaj lahko našlo delo turizmu, ki ponuja mnogo zaposlitvenih možnosti in drugih izzivov. Hkrati pa omogoča boljšo kakovost bivanja tudi s pomočjo zdravo pripravljene hrane v urejenem in ohranjenem okolju, za kar si tradicionalno prizadeva turistična društvena organizacija v okviru razvoja trajnostnega zelenega turizma.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Jadralna regata na najvišje ležečem akumulacijskem jezeru v Sloveniji

regata krvavec
torek, 23. julij 2019

Zadnji vikend v juliju, v soboto, 27. in v nedeljo, 28. julija 2019 bo na Krvavcu, natančneje na jezeru Zvoh, potekala regata jadrnic Mini 12.

Festival Okarina Bled

okarina_03.jpg
ponedeljek, 22. julij 2019

Okarina etno festival, mednarodni glasbeni festival, ki že 29 let poteka na Bledu je eden najstarejših glasbenih festivalov v evropskem prostoru. Etno v vseh odtenkih in z vseh koncev sveta, odet v sodobne glasbene ritme obiskovalce privablja s kakovostno glasbo, odličnimi izvajalci in jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti in sožitja.

Počitniška teniška šola v Atlantisu

tenis.jpg
ponedeljek, 22. julij 2019

Plavanje in tenis sta najboljša izbira - v sodelovanju z Ljubljansko teniško zvezo in Vodnim mestom Atlantis!

British Airways povezal Heathrow in ljubljansko letališče

letalski_potniki.jpg
ponedeljek, 22. julij 2019

Pretekli teden je na Brniku pristalo prvo letalo poletne linije letalskega prevoznika British Airways iz Heathrowa. Vzpostavitev povezave je velikega pomena za nadaljevanje pozitivnega trenda števila britanskih gostov in za povečanje dostopnosti Slovenije potnikom z oddaljenih trgov.

Metaldays

metaldays
petek, 19. julij 2019

Vsako leto v juliju se Tolmin spremeni v raj za ljubitelje metal glasbe. Festival je pridobil status pravih metalskih počitnic, saj traja cel teden - od 21.-27. julija2019.

Blejski dnevi

bled_otok.jpg
četrtek, 18. julij 2019

Blejski dnevi so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov. Ti si v treh dneh, kolikor trajajo, pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Največ pa se jih seveda zbere na tradicionalno blejsko noč, ko »zažari« jezero.

Varneje v gore poleti

na_lepse_gore.jpg
četrtek, 18. julij 2019

Slovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Zato je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

Četrtkovi večeri na trgu v Radovljici

Radovljica
torek, 16. julij 2019

Četrkovi večeri v mesecu juliju in dva v mesecu avgustu, bodo tudi letos v Radovljici rezervirani za glasbo in kulinariko. Šest koncertov na Linhartovem trgu, s kuliso srednjeveškega mestnega jedra in Okusi Radol'ce s street food ponudbo hrane, poskrbijo za prijetno vzdušje in druženje ob glasbi, hrani in pijači. Poletni večeri tako zaživijo v vsej svoji lepoti.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

Kranfest in Kranjska noč

kranfest.jpg
ponedeljek, 15. julij 2019

Največji gorenjski poletni festival Kranfest s Kranjsko nočjo, ki pritegne okoli 35.000 obiskovalcev, je mozaik glasbenega, športnega, gledališkega, kulinaričnega in zabavnega programa.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije