Novice

Nazaj na rubriko Novice
triglav1.jpg

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

Datum: torek, 5. maj, 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

Kot je za STA izpostavil direktor javnega zavoda Triglavski narodni park (TNP) Janez Rakar, je njihova želja, da bi postali vzorčni primer, ki bi ga lahko nato razširili na celotno državo. Tako bi morda lahko Slovenija postala prva država, ki bi izkoreninila plastiko, je ocenil Rakar. Zajeti želijo vse deležnike na območju biosfernega območja Julijskih Alp, tako turizem kot gospodinjstvo, pa lokalne skupnosti in šole. Rakar verjame, da bo velika večina pripravljena na sodelovanje, kar se je že pokazalo tudi na prvem informativnem sestanku. Koraki, ki jih bodo izvajali, bodo odvisni od sredstev, ki bodo na voljo.

Rakar računa, da bo sredstva zagotavljala država, denimo iz podnebnega sklada, nekaj pa jih bo zagotovil tudi zavod iz svoje redne dejavnosti. Poleg tega za projekt, ki bi trajal vsaj štiri ali pet let, pričakuje tudi evropska sredstva. Kot je pojasnil Rakar, projekt ne bo zasnovan na sankcioniranju oziroma kaznovanju temveč na pozitivnih zgledih in primerih dobrih praks. Takšen primer denimo že obstaja na blejski osnovni šoli, kjer so se odločili, da plastiko za enkratno uporabo povsem izločijo. Učenci pa so postali gonilna sila te ideje in jo uspešno izvajajo.

Osredotočili se bodo predvsem na osveščanje in informiranje, hkrati pa na posamezne aktivnosti za nadomestitev plastike v konkretnih primerih. Rakar pri tem računa tudi na pomoč in podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Slovenske turistične organizacije. Prav turizem je na tem področju namreč ključen za dosego ciljev.

Rakar je prepričan, da gre za pobudo, ki bi prispevala tudi k cilju trajnostnega razvoja turizma in petzvezdičnih destinacij. Pomemben akter pa bodo tudi trgovci in Rakar verjame, da bodo tudi oni pripravljeni nadomestiti plastično embalažo z drugimi rešitvami. S konkretnimi aktivnostmi so že začeli v okviru skupnosti šol biosfernega območja Julijske Alpe. Ravnatelji šol so na srečanju v začetku marca namreč razpravljali o ukinitvi plastike za enkratno uporabo v osnovnih šolah. Ob tem so spoznali primer dobre prakse na Osnovni šoli Josipa Plemlja Bled, kjer so v preteklem letu zmanjšali porabo plastike za več kot pol tone. To jim je uspelo z ukrepi, kot so na primer naročanje jogurtov v večjih 10-litrskih pakiranjih, uporaba steklenic namesto plastenk in uporaba papirne embalaže namesto plastične folije za malico.

Ideja o šolski prehrani in o naravoslovnih dnevih brez plastike ter nereciklabilne embalaže za enkratno uporabo in posledično zmanjšanje količine izbrane odpadne embalaže je bila med ravnatelji dobro sprejeta, izpostavili pa tudi nekaj izzivov. Bili so enotni, da bodo poskušali najprej z manjšimi ukrepi in nato skupaj z pomočjo javnega zavoda TNP poiskati ustrezno rešitev za vsako posamezno šolo ter v novo šolsko leto 2020/2021 stopiti "brez plastike do učenca", kot so to idejo poimenovali.

Vir: STA krog

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Ameriški organizatorji potovanj pričakujejo vrnitev potovanj v Evropo v jesenskih mesecih

odgovorni_turizem-1.jpg
sreda, 27. maj 2020

Združenje ameriških organizatorjev potovanj (USTOA) je med aktivnimi člani izvedlo raziskavo  o načrtih za okrevanje in nadaljevanje poslovanja po COVID-19. 

Teden restavracij bo v juniju

kulinarika.jpeg
torek, 26. maj 2020

Pomladni teden restavracij se je zaradi pandemije z marca prestavil na junij. Med 12. in 21. junijem bo v restavracijah po vsej Sloveniji ponovno potekal pomladni Teden restavracij, eden najbolj množično obiskanih gurmanskih dogodkov v Sloveniji. Slovenska turistična organizacija (STO) k temu pomembnemu gastronomskemu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Sejem na zraku

Knjige
ponedeljek, 25. maj 2020

Pridi, kupi knjigo, podpri slovenske založnike – V ŽIVO! Knjižni sejem s kavča se seli na prosto.

Air France bo junija ponovno letel iz Ljubljane

letalo.jpg
petek, 22. maj 2020

Letalska družba Air France z zadnjim tednom junija načrtuje ponovno vzpostavitev letov z ljubljanskega letališča. V Pariz bo z Letališča Jožeta Pučnika dvakrat na teden letelo letalo Embraer 190. Pri Air France varnost potnikov in letalskega osebja postavljajo na prvo mesto, zato bodo zanjo poskrbeli s sprejetimi strogimi zaščitnimi ukrepi.

WTTC – kako bo izgledala nova realnost potovanj?

letalski_potniki.jpg
četrtek, 21. maj 2020

Po napovedih WTTC bodo med prvimi, ki bodo začeli potovati, mlajši popotniki med 18 in 35 let. Novi standardi in protokoli pa bodo del nove realnosti potovanj vse dokler ne bo dostopno cepivo.

Trio kraških znamenitosti z novimi ugodnostmi za obiskovalce

skocjanske_jame.jpg
sreda, 20. maj 2020

Turistični ponudniki s kraškega območja; Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame in Park vojaške zgodovine bodo svoje sodelovanje pod blagovno znamko Trio kraških znamenitosti v kriznem obdobju še nadgradili.

Fotografski natečaj 2020 v Kozjanskem parku

Gozd
torek, 19. maj 2020

V kozjanskem parku tudi letos vabijo vse fotografske navdušence k sodelovanju na fotografskem natečaju, ki so ga letos poimenovali »Biodiverziteta – umetnost življenja« 2020.

Dan z lipicanci

Lipicanci
torek, 19. maj 2020

Na zeleno posestvo Lipice s prostranimi pašniki, sprehajalnimi potmi, slikovitimi drevoredi in več kot 300 lipicanci je prišla pomlad. Topli sončni žarki že razvajajo žrebičke, medtem ko prelepi beli žrebci ponosno vadijo svoje elegantne korake na hipodromu.

Županova jama se vrača! Od 16. maja ponovno vabijo na vodene oglede.

zupanova_j.JPG
ponedeljek, 18. maj 2020

S sproščanjem ukrepov ob epidemiji Sars-CoV-2 je Županova jama s 16. 5. 2020 ponovno odprta za turistične oglede z vodnikom.

Začetek kampanje ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija

piran_punta_alpe_2832_orig_330529.jpg
petek, 15. maj 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) je začela z vseslovensko motivacijsko kampanjo ZDAJ JE ČAS. Moja Slovenija, v sklopu katere prebivalce naše dežele vabi h krajšemu ali daljšemu oddihu v Sloveniji, odkrivanju doživetij in delitev le-teh s ključnikom #mojaslovenija.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije