Novice

Nazaj na rubriko Novice
Razstava_lipica

Z odprtjem razstave del Avgusta Černigoja kobilarna Lipica napoveduje velik kulturni dogodek v prestolnici

Datum: torek, 1. marec, 2011
V ljubljanski galeriji Kresija so včeraj zvečer s posebnim dogodkom za povabljene goste slavnostno odprli priložnostno razstavo umetniških del Avgusta Černigoja, velikega slovenskega umetnika, konstruktivista in grafika, katerega dela so razstavljena v stalni galeriji Avgusta Černigoja v Lipici.

Razstavo, ki jo je Kobilarna Lipica ob podpori Mestne občine Ljubljana pripravila v okviru projekta Lipica v Ljubljani, s katerim želi prestolnici predstaviti bogato lipiško kulturno in zgodovinsko dediščino, je slavnostno odprl ljubljanski župan Zoran Janković, umetnika in njegov čas pa je predstavil umetnostni zgodovinar in kritik dr. Peter Krečič.

Kobilarna Lipica je za sploh prvo predstavitev del tega velikega slovenskega umetnika in Prešernovega nagrajenca pripravila 10 umetniških del iz obdobja 50. in 60 let 20. stoletja. Tehnika del, ki so vzeta iz depoja galerije Avgusta Černigoja in jih bo javnost videla sploh prvič, po koncu razstave pa bodo vrnjena nazaj v depo, je olje na lepenki, olje na platnu, olje na lesonitu in tempera na lepenko.

»V Kobilarni Lipica smo želeli Ljubljani ob velikem gostovanju lipiške klasične šole jahanja predstaviti še en velik biser bogate kulturno-zgodovinske dediščine Lipice: izjemno zapuščino enega največjih slovenskih umetnikov, slikarja, grafika in konstruktivista Avgusta Černigoja,  katerega umetniška dela že četrt stoletja bogatijo kulturno dediščino Kobilarne Lipica.  Utrinek  tega,  s čimer se ponaša Kobilarna Lipica, smo v mesecu, ki bo v Ljubljani v znamenju Lipice, želeli  pripeljati tudi v prestolnico in ji pokazati, kako izjemne zaklade skriva Kras, dom svetovno znanega lipicanca,«  je zbrane na otvoritvi razstave v Ljubljani uvodoma pozdravil direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Kot je v predstavitvi umetnika izpostavil dr. Peter Krečič, eden največjih poznavalcev umetniškega opusa Avgusta Černigoja, je mlajšim generacijam, pa tudi kulturno ozaveščenim, malo znano, da je Avgust Černigoj, poglavitna osebnost slovenske zgodovinske avantgarde v Ljubljani in Trstu, svoja zadnja leta življenja preživel v Lipici. Tam so po njegovi smrti po Černigojevih zamislih v t.i. lipiškem gradu oblikovali stalno galerije, v kateri so na ogled njegova najboljša dela, precejšnje število pa jih je ostalo v depojih. »Iz te zbirke prihaja v galerijo Kresija ozek izbor, zgolj odlomek, utrinek tistega, kar vsebuje Černigojeva lipiška galerija. Dela dobro dokumentirajo eno najpomembnejših razvojnih faz Černigojevega povojnega razvoja, ko je iz jasno razvidnih podob vsakdanjega življenja v svojem domačem okolju prehajal v abstraktno slikanje prek prehodne faze v duhu tako imenovanega sintetičnega kubizma, » je zbranim pojasnil dr. Krečič, nato pa je s kratkim nagovorom razstavo tudi uradno odprl župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. »Vesel sem pobude Kobilarne Lipica, da v prestolnico pripelje takšen projekt in si želim, da bi bilo v prihodnje takšnega sodelovanja z Ljubljano in takšnih zanimivih pobud še več,» je ob tem povedal.

S priložnostno razstavo v Ljubljani, pri kateri sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana, namreč Kobilarna Lipica napoveduje tudi velik dogodek 11. marca, ko se bo v dvorani Stožice kar dvakrat v enem dnevu ob spremljavi orkestralne glasbe Ljubljani predstavila s svojo klasično šolo jahanja v izjemnem glasbeno-scenskem spektaklu z vrhunsko glasbo in izjemnimi glasbenimi izvajalci.


Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

STO nominirana za prestižno nagrado World Travel Awards 2020

feel_309835.jpg
sreda, 12. avgust 2020

Slovenska turistična organizacija je bila nominirana za prestižno nagrado World Travel Awards v kategoriji Europe's Leading Tourist Board, med nominiranci pa se je znašla v družbi drugih uspešnih organizacij, med njimi avstrijske, nemške in italijanske nacionalne turistične organizacije.

Maribor objavil nov promocijski video in izdal knjižico doživetij

Maribor_logo
sreda, 12. avgust 2020

Zavod za turizem Maribor - Pohorje je izdal knjižico najboljših doživetij v Mariboru in objavil nov promocijski video Visit Maribor – outdoor doživetja.

Za naziv Sejalec 2020 se poteguje 7 polfinalistov

Sejalec
torek, 11. avgust 2020

Znanih je 7 polfinalistov, ki se potegujejo za naziv Sejalec 2020 za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu.

TrNOVfest

trnfest.jpg
torek, 11. avgust 2020

Eden največjih in najstarejših ljubljanskih festivalov Trnovfest, bo letos praznoval že devetindvajseto obletnico na stalni lokaciji v Trnovem, na dvorišču Centra slovanskih kultur France Prešeren.

Hotel Grad Otočec postal član mreže za butični in luksuzni turizem Virtuoso

Grad Otočec
ponedeljek, 10. avgust 2020

Petzvezdični hotel Grad Otočec je bil julija sprejet v ugledno združenje Virtuoso Travel, vodilno mednarodno mrežo, specializirano za področje butične in luksuzne potovalne in turistične ponudbe.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 10. avgust 2020

V soboto se je s prvimi festivalskimi dogodki začel Kamfest 2020. Vse do sobote, 15. avgusta, bo mesto migalo v ritmih enega večjih letošnjih slovenskih festivalov. Kamnik bo zavzelo prek 50 dogodkov, ki bodo polnili festivalska prizorišča.

STO pričela s pošiljanjem posebnega gastronomskega novičnika

kulinarika-2.jpg
petek, 7. avgust 2020

Pretekli teden je bil naročnikom poslan prvi tematski novičnik, poln okusnih vsebin. Z novičnikom, ki je bil poslan v slovenskem in angleškem jeziku, STO segmentirano nagovarja ciljne skupine, katerih primarni motiv za obisk destinacije je gastronomija.

Poletni lutkovni pristan

Lutke
petek, 7. avgust 2020

Festival z zanimivim programom, ki ponuja najboljše tuje in domače lutkovne predstave za otroke in odrasle.

Kreme za sončenje: cena ne odraža kakovosti

sonce.jpg
petek, 7. avgust 2020

Test sredstev za zaščito pred soncem za otroke: zaščita dobra, vodoodpornost vprašljiva

Nagradna igra Na lepše - Povej mi skrivnost

Soča
četrtek, 6. avgust 2020

V turistični oddaji Na lepše ter na njihovih spletnih omrežjih Instagram in Facebook se je v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo pričela nagradna igra v kateri se lahko potegujete za privlačne nagrade.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije