Novice

Nazaj na rubriko Novice
Razstava_lipica

Z odprtjem razstave del Avgusta Černigoja kobilarna Lipica napoveduje velik kulturni dogodek v prestolnici

Datum: torek, 1. marec, 2011
V ljubljanski galeriji Kresija so včeraj zvečer s posebnim dogodkom za povabljene goste slavnostno odprli priložnostno razstavo umetniških del Avgusta Černigoja, velikega slovenskega umetnika, konstruktivista in grafika, katerega dela so razstavljena v stalni galeriji Avgusta Černigoja v Lipici.

Razstavo, ki jo je Kobilarna Lipica ob podpori Mestne občine Ljubljana pripravila v okviru projekta Lipica v Ljubljani, s katerim želi prestolnici predstaviti bogato lipiško kulturno in zgodovinsko dediščino, je slavnostno odprl ljubljanski župan Zoran Janković, umetnika in njegov čas pa je predstavil umetnostni zgodovinar in kritik dr. Peter Krečič.

Kobilarna Lipica je za sploh prvo predstavitev del tega velikega slovenskega umetnika in Prešernovega nagrajenca pripravila 10 umetniških del iz obdobja 50. in 60 let 20. stoletja. Tehnika del, ki so vzeta iz depoja galerije Avgusta Černigoja in jih bo javnost videla sploh prvič, po koncu razstave pa bodo vrnjena nazaj v depo, je olje na lepenki, olje na platnu, olje na lesonitu in tempera na lepenko.

»V Kobilarni Lipica smo želeli Ljubljani ob velikem gostovanju lipiške klasične šole jahanja predstaviti še en velik biser bogate kulturno-zgodovinske dediščine Lipice: izjemno zapuščino enega največjih slovenskih umetnikov, slikarja, grafika in konstruktivista Avgusta Černigoja,  katerega umetniška dela že četrt stoletja bogatijo kulturno dediščino Kobilarne Lipica.  Utrinek  tega,  s čimer se ponaša Kobilarna Lipica, smo v mesecu, ki bo v Ljubljani v znamenju Lipice, želeli  pripeljati tudi v prestolnico in ji pokazati, kako izjemne zaklade skriva Kras, dom svetovno znanega lipicanca,«  je zbrane na otvoritvi razstave v Ljubljani uvodoma pozdravil direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Kot je v predstavitvi umetnika izpostavil dr. Peter Krečič, eden največjih poznavalcev umetniškega opusa Avgusta Černigoja, je mlajšim generacijam, pa tudi kulturno ozaveščenim, malo znano, da je Avgust Černigoj, poglavitna osebnost slovenske zgodovinske avantgarde v Ljubljani in Trstu, svoja zadnja leta življenja preživel v Lipici. Tam so po njegovi smrti po Černigojevih zamislih v t.i. lipiškem gradu oblikovali stalno galerije, v kateri so na ogled njegova najboljša dela, precejšnje število pa jih je ostalo v depojih. »Iz te zbirke prihaja v galerijo Kresija ozek izbor, zgolj odlomek, utrinek tistega, kar vsebuje Černigojeva lipiška galerija. Dela dobro dokumentirajo eno najpomembnejših razvojnih faz Černigojevega povojnega razvoja, ko je iz jasno razvidnih podob vsakdanjega življenja v svojem domačem okolju prehajal v abstraktno slikanje prek prehodne faze v duhu tako imenovanega sintetičnega kubizma, » je zbranim pojasnil dr. Krečič, nato pa je s kratkim nagovorom razstavo tudi uradno odprl župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. »Vesel sem pobude Kobilarne Lipica, da v prestolnico pripelje takšen projekt in si želim, da bi bilo v prihodnje takšnega sodelovanja z Ljubljano in takšnih zanimivih pobud še več,» je ob tem povedal.

S priložnostno razstavo v Ljubljani, pri kateri sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana, namreč Kobilarna Lipica napoveduje tudi velik dogodek 11. marca, ko se bo v dvorani Stožice kar dvakrat v enem dnevu ob spremljavi orkestralne glasbe Ljubljani predstavila s svojo klasično šolo jahanja v izjemnem glasbeno-scenskem spektaklu z vrhunsko glasbo in izjemnimi glasbenimi izvajalci.


Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Salomon smučarski testi - preizkusi zimske novosti

Salomon 2019 smuči
sreda, 19. februar 2020

Salomon je inovativna blagovna znamka, ki uvaja revolucionarne pristope k oblikovanju smuči in tudi letos je pripravljenih obilico novosti. Zavedajo se, da je težko slediti vsem novim trendom na trgu, še težje pa se je odločiti za primeren nakup, med poplavo najrazličnejših modelov ter proizvajalcev smuči.

Pustovanje na Viru pri Domžalah

Pustovanje Vir
sreda, 19. februar 2020

Tudi letos bo v Pustni deželi Vir veljalo pravilo, da kdor ni za pusta, naj se odseli vse do avgusta.

Tartinijev karneval v Piranu

piran_tartini.jpg
sreda, 19. februar 2020

Tartini in njegova glasba bosta letos zaznamovala tudi pustne dogodke. Tartinijev karneval bo ponudil bogat otroški program, glasbeni nastop v baročno beneškem slogu, revijo beneških mask, sladke pustne dobrote in atraktiven svetlobni show. Poskrbljeno bo tudi za brezplačen avtobusni prevoz.

Smuči Salomon S/Force Bold: Popolna izbira za napredne smučarje

Salomon
torek, 18. februar 2020

Samozavestno se podajte na vsak teren in odpeljite "carving" zavoj v vseh snežnih pogojih.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
torek, 18. februar 2020

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Posodobitev in nadgradnja mobilne različice slovenskega turističnega portala Slovenia.info

feel_309835.jpg
torek, 18. februar 2020

V začetku februarja je bila izvedena posodobitev in nadgradnja mobilne različice slovenskega turističnega portala Slovenia.info. Rezultati posodobitve se bodo pokazali kot povečan obisk na posameznih straneh in povečana dolžina obiska mobilnih uporabnikov.

1001 cvet AKTIVNOST za pravo dozo energije

3838700292602 1001CVET_funkcionalni_cajevi_Aktivnost_40g front.png
ponedeljek, 17. februar 2020

Pravijo, da je v zdravem telesu zdrav duh, pogoj za zdravo telo pa je redna aktivnost. Dobrodošlo je, da si vsak dan vzamete nekaj časa za gibanje in raznovrstno vadbo, predvsem priporočljiva je ta na prostem. So pa dnevi, ko nam zmanjka energije ali volje.

Deset brezplačnih vodenj po najlepših kotičkih Istre

secovlje.jpg
ponedeljek, 17. februar 2020

Ob mednarodnem dnevu turističnih vodnikov bo organiziranih deset brezplačnih vodenj po Piranu, Strunjanu, Izoli, Kopru in Krajinskem parku Sečoveljske soline. Strokovni tečaj za lokalne turistične vodnike bo potekal od 12. do 15. marca.

Veliki pustni karneval v Cerknici

cerknica.jpg
ponedeljek, 17. februar 2020

Cerkniški pustni karneval slovi po svojih velikih figurah, ki so delo akademskih umetnikov in temeljijo na biološkem in mitološkem bogastvu Notranjske.

Zimske počitnice v Medgeneracijskem centru Bled

otroci.jpg
petek, 14. februar 2020

V času zimskih počitnic pripravljajo v Medgeneracijskem centru na Bledu pester počitniški program.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije