Novice

Nazaj na rubriko Novice
Razstava_lipica

Z odprtjem razstave del Avgusta Černigoja kobilarna Lipica napoveduje velik kulturni dogodek v prestolnici

Datum: torek, 1. marec, 2011
V ljubljanski galeriji Kresija so včeraj zvečer s posebnim dogodkom za povabljene goste slavnostno odprli priložnostno razstavo umetniških del Avgusta Černigoja, velikega slovenskega umetnika, konstruktivista in grafika, katerega dela so razstavljena v stalni galeriji Avgusta Černigoja v Lipici.

Razstavo, ki jo je Kobilarna Lipica ob podpori Mestne občine Ljubljana pripravila v okviru projekta Lipica v Ljubljani, s katerim želi prestolnici predstaviti bogato lipiško kulturno in zgodovinsko dediščino, je slavnostno odprl ljubljanski župan Zoran Janković, umetnika in njegov čas pa je predstavil umetnostni zgodovinar in kritik dr. Peter Krečič.

Kobilarna Lipica je za sploh prvo predstavitev del tega velikega slovenskega umetnika in Prešernovega nagrajenca pripravila 10 umetniških del iz obdobja 50. in 60 let 20. stoletja. Tehnika del, ki so vzeta iz depoja galerije Avgusta Černigoja in jih bo javnost videla sploh prvič, po koncu razstave pa bodo vrnjena nazaj v depo, je olje na lepenki, olje na platnu, olje na lesonitu in tempera na lepenko.

»V Kobilarni Lipica smo želeli Ljubljani ob velikem gostovanju lipiške klasične šole jahanja predstaviti še en velik biser bogate kulturno-zgodovinske dediščine Lipice: izjemno zapuščino enega največjih slovenskih umetnikov, slikarja, grafika in konstruktivista Avgusta Černigoja,  katerega umetniška dela že četrt stoletja bogatijo kulturno dediščino Kobilarne Lipica.  Utrinek  tega,  s čimer se ponaša Kobilarna Lipica, smo v mesecu, ki bo v Ljubljani v znamenju Lipice, želeli  pripeljati tudi v prestolnico in ji pokazati, kako izjemne zaklade skriva Kras, dom svetovno znanega lipicanca,«  je zbrane na otvoritvi razstave v Ljubljani uvodoma pozdravil direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf.

Kot je v predstavitvi umetnika izpostavil dr. Peter Krečič, eden največjih poznavalcev umetniškega opusa Avgusta Černigoja, je mlajšim generacijam, pa tudi kulturno ozaveščenim, malo znano, da je Avgust Černigoj, poglavitna osebnost slovenske zgodovinske avantgarde v Ljubljani in Trstu, svoja zadnja leta življenja preživel v Lipici. Tam so po njegovi smrti po Černigojevih zamislih v t.i. lipiškem gradu oblikovali stalno galerije, v kateri so na ogled njegova najboljša dela, precejšnje število pa jih je ostalo v depojih. »Iz te zbirke prihaja v galerijo Kresija ozek izbor, zgolj odlomek, utrinek tistega, kar vsebuje Černigojeva lipiška galerija. Dela dobro dokumentirajo eno najpomembnejših razvojnih faz Černigojevega povojnega razvoja, ko je iz jasno razvidnih podob vsakdanjega življenja v svojem domačem okolju prehajal v abstraktno slikanje prek prehodne faze v duhu tako imenovanega sintetičnega kubizma, » je zbranim pojasnil dr. Krečič, nato pa je s kratkim nagovorom razstavo tudi uradno odprl župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. »Vesel sem pobude Kobilarne Lipica, da v prestolnico pripelje takšen projekt in si želim, da bi bilo v prihodnje takšnega sodelovanja z Ljubljano in takšnih zanimivih pobud še več,» je ob tem povedal.

S priložnostno razstavo v Ljubljani, pri kateri sodeluje tudi Mestna občina Ljubljana, namreč Kobilarna Lipica napoveduje tudi velik dogodek 11. marca, ko se bo v dvorani Stožice kar dvakrat v enem dnevu ob spremljavi orkestralne glasbe Ljubljani predstavila s svojo klasično šolo jahanja v izjemnem glasbeno-scenskem spektaklu z vrhunsko glasbo in izjemnimi glasbenimi izvajalci.


Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

Novo družinsko doživetje: Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

druzina.jpg
četrtek, 26. marec 2020

Med Vrhniko in Logatcem, kjer se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, Ajdovski zid, je Zavod Škrateljc ustvaril novo družinsko doživetje: Smaragdno dogodivščino ob Ajdovskem zidu.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

Kupujmo slovensko hrano

sparglji.jpg
ponedeljek, 23. marec 2020

Viharne čase, v katerih smo se znašli, bomo kot družba in posamezniki lažje prebrodili, če bomo delovali solidarno. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva: Kupujmo slovensko hrano, in s tem podprimo slovenske proizvajalce, saj se v teh časih trudijo in tvegajo več, da nam omogočajo preskrbo s polnovredno in kakovostno lokalno hrano.

Koncerti s kavča #ostanitedoma #ostanitezdravi

note
ponedeljek, 23. marec 2020

Nna pobudo Turizma Kranjska Gora prihajajo ekskluzivni večeri: “Koncerti s kavča”. Vsak ponedeljek, sredo in petek zvečer, vas ob 20.15 čakajo unikatni koncerti odličnih slovenskih glasbenikov in glasbenic, ki bodo iz svojega doma v vaše domove prinesli drugačne, a toliko bolj posebne koncerte!

Ameriška hotelska industrija se sooča z velikimi izgubami

Hotel Livada Prestige - kopel
petek, 20. marec 2020

Vpliv novega koronavirusa na ameriško hotelsko industrijo ima že hujše posledice kot napad 11. septembra in recesija v letu 2008. Polovica hotelov bi lahko že letos zaprla svoja vrata, če se bo njihova zasedenost gibala le od 30 do 35 %, kar bi pomenilo izgubo službe za 4 milijone ljudi.

Podaljšan rok za prijavo 5* doživetij

Alpski wellness Špik
petek, 20. marec 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) zaradi vpliva koronavirusa podaljšuje rok za prijavo 5* doživetij in sicer do 10. aprila 2020.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije