Novice

Nazaj na rubriko Novice
lipicanci.jpg

Novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo, Kobilarno Piber in Kobilarno Lipica

Datum: četrtek, 9. julij, 2020

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica se začenja novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju, avstrijsko Lipicansko kobilarno Piber in Kobilarno Lipica. Vse tri partnerke uživajo izjemen ugled na področju konjereje in konjeništva. Povezuje jih zgodba o lipicanskem konju, ki se je leta 1580 začela v Lipici in nadaljevala na Dunaju, od koder je lipicanec zaslovel po vsem svetu.

Rast sodelovanja in čedalje tesnejše stike je spodbudila priprava večnacionalne nominacije nesnovne dediščine "Tradicije rej lipicancev" za vpis na UNESCOv Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Januarskemu obisku predstavnikov Kobilarne Lipica v Lipicanski kobilarni Piber je pred kratkim sledil obisk direktorice Španske dvorne jahalne šole Sonje Klima in vodje reje v Lipicanski kobilarni Piber Erwina Movie v Lipici.

Gostje in gostitelji so se strinjali, da je sodelovanje na področju reje in izmenjave plemenskega materiala želja obeh kobilarn in da je dobrodošlo z vidika ohranjanja in razvoja lipicanske pasme kot tudi z vidika nadaljevanja skupnih projektov v okviru Mednarodne lipicanske zveze (Lipizzan lnternational Federation).

Španska dvorna jahalna šola, Lipicanska kobilarna Piber in Kobilarna Lipica bodo sodelovanje še nadgradile in ga zastavile dolgoročno. Povezale se bodo tudi na področju konjeništva, in sicer glede izmenjave kadra in izobraževanja mladih jahačev, se strinjajo direktorica Španske dvorne jahalne šole Sonja Klima, direktor Kobilarne Lipica Matej Oset, vodja konjereje v Lipicanski kobilarni Piber Erwin Movia, pomočnik direktorja Kobilarne Lipica mag. Janez Rus in glavni trener Kobilarne Lipica Ladislav Fabris.

Obisk na začetku julija je bil obenem priložnost za ogled letošnjih žrebet, treninga lipiške šole klasičnega jahanja in posestva Lipice, ki jo je vodstvo Španske dvorne jahalne šole zadnjič uradno obiskalo leta 1980 ob praznovanju 400. obletnice Kobilarne Lipica.

Pred tem je lipiško kobilarno in Špansko dvorno jahalno šolo stoletja povezovala tesna vez, saj je Kobilarna Lipica vzrejala lipicance za Špansko dvorno jahalno šolo vse do prve svetovne vojne. Nato je lipiško posestvo, skupaj s Primorsko pripadlo Italiji, Avstrija pa je začela z rejo lipicancev v kobilarni v Pibru, ki letos praznuje 100. obletnico.

Nazaj na rubriko Novice

Najnovejše v tej rubriki

Oživljanje tradicije izpiranja zlata ob Dravski kolesarski poti

izpiranje zlata
sreda, 23. september 2020

Slovenski del Dravske kolesarske poti je vse bolj privlačna destinacija tako domačih kot tujih kolesarjev. Obstoječim doživetjem pod blagovno znamko Drava Bike se bo v prihodnje pridružilo novo, izpiranje zlata, ki ga v Občini Starše razvijajo v sklopu projekta Zlata Drava.

Pohod po delu poti Alpe Adria Trail ob zaključku pohodniške sezone

soca_outdoor.jpg
sreda, 23. september 2020

V petek, 25. septembra, bo ob zaključku pohodniške sezone potekal voden pohod po delu poti Alpe Adria Trail. Pohod bo izveden v okviru Festivala pohodništva doline Soče 2020.

Znani so finalisti akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna

avtor_Turizem_Bohinj.jpg
torek, 22. september 2020

Izbor akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna se približuje zaključku. Državna ocenjevalna komisija je po dolgem in počez prečesala Slovenijo in izbrala finaliste natečaja.

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi spominki kar trije slovenski izdelki

čebela
torek, 22. september 2020

V Kuopiu na Finskem so bili v sredini septembra pod okriljem Evropske gastronomske regije razglašeni zmagovalci 1. evropskega izziva za kulinarična darila oz. darila povezana s hrano. Vsi so prejeli uradni IGCAT certifikat in bodo posebej predstavljeni na IGCAT spletni strani.

3 ure zabave v Atlantisu za vso družino le 15,00 EUR

atlantis_poletje.jpg
ponedeljek, 21. september 2020

Poletje se nadaljuje v Atlantisu! 3 ure zabave za vso družino le 15,00 EUR Izkoristite izjemno ponudbo za 3-urno družinsko kopanje v Atlantisu - le do konca septembra!

Ptuj je najvarnejše slovensko mesto

ptuj.jpg
ponedeljek, 21. september 2020

Najstarejše slovensko mesto je letošnji dobitnik nagrade Slovenian Grand Security Award 2020 za najbolj varno mesto v kategoriji mestnih občin v Sloveniji.

Dnevi Slovenskega Turizma (DST) 2020

dst_fijet.jpg
petek, 18. september 2020

12. in 13. oktobra bodo potekali deveti Dnevi slovenskega turizma. Prilagojeno situaciji bodo načrt turizma v času Covid-19 in po njem gradili tako v živo, kot preko spleta.

Nov hotel Soča v Bovcu

bovec_maraton.jpg
četrtek, 17. september 2020

Te dni najstarejša bovška športna agencija Soča rafting v centru Bovca odpira nov hotel Soča.

Evropski turistični sektor poziva vlade EU naj uskladijo potovalna pravila

letalski_potniki.jpg
četrtek, 17. september 2020

Zavezništvo Evropski turistični manifest, ki predstavlja glas evropskega potovalnega in turističnega sektorja, poziva države članice, naj se nujno dogovorijo o usklajenih omejitvah potovanj in zagotovijo hitro izvajanje, ki bo sektorju pomagalo preživeti krizo brez primere.

Vodna aerobika v Atlantisu

Atlantis, 29.7_2.JPG
sreda, 16. september 2020

Namesto na suhem lahko svoje telo razgibate, oblikujete in sprostite v vodi ob vodni aerobiki. Izvajanje gimnastičnih vaj je prilagojeno zakonitostim vode in gibanja v njej, učinki ter cilji pa so hitreje dosegljivi kot pri identični vadbi na suhem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije