O nas | Kontakti | Promocijske aktivnosti | Reference | Koristne povezave | Kje in kdaj nas lahko poslušate? | Varovanje podatkov
Praznik ponuja obilico odličnega vina, istrskega rdečega česna in drugih kulinaričnih dobrot. Vaščani odprejo svoje domačije, prikažejo stare običaje in ponudijo svoje vino, česen in domače proizvode. Organizirane so kulinarične delavnice, vodeni ogledi vasi, cerkve in zvonika, zvečer pa skupaj zaplešemo na tipični vaški fešti.
Avtohtoni istrski česen je prepoznaven po rdeči ovojni lupini in velikih zdravih strokih. V istrski kuhinji zaseda pomembno mesto, ena največjih specialitet so "peski" oz. poganjki mladega česna. Pripravljajo se s fritajo (jajčna omleta), dušene ali na solato. Za česen že od nekdaj velja, da preprečuje aterosklerozo. Danes je tudi znano, da je naravni antibiotik, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno. Velja za bogat vir kalcija, fosforja in vitamina C. Novovaščani pa radi povejo, da so z izkupičkom od prodaje česna med drugim leta 1896 zgradili tudi cerkveni zvonik.
Program - Praznik vina in česna:
23 stojnic na placu in na dvoriščih domačij.
Sobota, 11. julij
16:00- 24:00: Istrska tržnica: degustacija in ponudba domačih proizvodov: istrski domači česen, domače vino in druge kulinarične dobrote
Ogled vaškega muzeja - Kapelučina hiša
16:00: Likovno društvo "La famea dei salineri"
17:00: Predavanje Marize Prodan: Zdravje v česnu (v vaški dvorani)
18:00: predstavitev in uporaba hidrolatov, otroška delavnica - izdelovanje kopalnih rožic z Astrid Favela, razstava likovnih del
19:30: otvoritev praznika
20:00: Godalni trio Laurylin
21:00 Rudi Bučar
Nedelja, 12. julij
16:00-23:00: Istrska tržnica: degustacija in ponudba domačih proizvodov: istrski domači česen, domače vino in druge kulinarične dobrote
KD Pihalni orkester Piran
Ogled vaškega muzeja - Kapelučina hiša z etnološko zbirko
Razstava likovnih del
© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije