Pokrovitelji predstavljajo

Nazaj na rubriko Pokrovitelji predstavljajo
siti_teater.jpg

20 let gledališke dejavnosti v BTC Cityju Ljubljana

Datum: torek, 15. december, 2020

Te dni mineva 20 let, odkar je bila decembra 2000 v BTC Cityju Ljubljana odigrana prva gledališka predstava Teatra komedija BTC. Z monodramo "Shirley Valentine" je Ljubljana postala bogatejša za še eno gledališče, družba BTC pa je pričela aktivno prispevati k razvoju gledališke dejavnosti v Sloveniji. Leta 2008 se je Teater komedija razvil v SiTi Teater BTC, v okviru katerega še danes na oder postavljajo številne predstave lastne produkcije in druge dogodke, v program pa uvrščajo tudi uspešnice drugih producentov.

8. decembra 2000 je v takrat prenovljeni dvorani Mercurius v BTC Cityju Ljubljana dramska igralka Polona Vetrih odigrala monodramo Willyja Russlla "Shirley Valentine" in tako otvorila gledališko dejavnost Teatra komedija BTC. Ob vstopu v novo tisočletje so namreč v družbi BTC želeli svoje področje delovanja širiti naprej od poslovnih-nakupovalnih vsebin in ponuditi svojim obiskovalcem možnost za povezovanje ob novih, kulturno bogatih družabnih dogodkih. Pod idejno zasnovo Jožeta Mermala, tedanjega predsednika uprave družbe BTC, Mitje Rotovnika, takratnega direktorja Cankarjevega doma, in Polone Vetrih, priznane dramske igralke ljubljanske Drame, je nastal Teater komedija BTC.

Ta je z leti z opravljanjem svojega poslanstva kulturnega ozaveščanja obiskovalcev BTC Cityja Ljubljana pridobival na ugledu in postal svojevrstna blagovna znamka. Gledališče je do leta 2008 vodila Polona Vetrih, ki je skrbela za umetniški koncept teatra. Tega je obiskoval širok krog gledalcev, saj so v njem nastopali mnogi odlični igralci, na odru pa so bila predstavljena vrhunska dela.

"Spominjam se, da sem septembra 1999 v pismu Mitji Rotovniku zapisal, da se veselim ljudi, ki bodo v BTC prišli zaradi kulture, veselim se teatra, komedije in igranja, ki bo razgibalo domišljijo in utrip BTC-ja ter razburjalo duhove. Iskreno sem verjel v projekt, pa vendar si takrat nisem mogle predstavljati, kakšno radost in plemenitenje duha bo prinesel teater v BTC City Ljubljana. Lastno gledališče je zagotovo naš največji doprinos h kulturnemu dogajanju, vsako leto z več kot 300 dogodki polepša večere številnim obiskovalcem. S svojim bogatim programom z odličnimi izvajalci je postal kulturni hram za vse generacije in verjamem, da bo navduševal in navdihoval tudi v prihodnje," je ob obletnici gledališča izpostavil Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC.

Leta 2008 se je na pobudo Polone Vetrih začela nadgradnja gledališča. Iz Teatra komedija BTC se je razvil SiTi Teater BTC, ki ga od leta 2008 vodita Ana Kajzer in Uroš Fürst. Gledališče je pod novim imenom našlo nove izrazne načine, na oder prihajajo nove zvrsti od mjuziklov, dram, komedij, monodram, otroških predstav do glasbenih nastopov, s čimer se povečujeta obisk in priljubljenost.

SiTi Teater BTC je tako do konca leta 2020 pripravil 22 lastnih gledaliških produkcij in koprodukcij, med katerimi so uspešnice Fotr, Star fotr, Divjak, Tak Si, Mame in številne druge, več kot 2.200 izvedenih dogodkov na domačem odru ter več kot 1.300 gostovanj po Sloveniji in tudi v tujini.

Ana Kajzer, poslovna direktorica SiTi Teatra BTC, je izpostavila: "Sama pri ustanovitvi gledališča v dvorani Mercurius nisem bila prisotna, že iz fotografij pa je jasno, kakšen razvoj je gledališče v BTC-ju doživelo v dveh desetletjih. S kvalitetnim programom, ki ga je v času Teatra komedija vodila igralka Polona Vetrih, zadnjih dvanajst let pa ga ustvarja ekipa SiTi Teatra BTC, smo iz kongresne dvorane ustvarili gledališko in koncertno prizorišče, na odru katerega je stala večina najprepoznavnejših slovenskih gledaliških in glasbenih ustvarjalcev. Dvajset let zavzetega in usmerjenega dela je prineslo velik napredek v prepoznavnosti in obiskanosti gledališča. Zaupanje družbe BTC v našo vizijo in izkazana podpora sta omogočila, da smo uspeli vzpostaviti kulturni prostor, ki s stalnim programom zadovoljuje želje raznolikega občinstva in s tem bogati ponudbo BTC Cityja, Ljubljane in celotne Slovenije."

Tudi v letu 2020, ko je morala dvorana SiTi Teatra BTC prvič zapreti svoja vrata, gledališče živi naprej. "Nova realnost" ni prinesla le omejitev, ampak tudi čudovito novo letno prizorišče SiTi Teater pod zvezdami. Ta je poleti 2020 gostil kar 20 predstav. Bilo je edino slovensko gledališče, ki je v času sproščenih ukrepov ponudilo redni gledališki in glasbeni program na svojem prizorišču na prostem.

Smele načrte ima SiTi Teater BTC tudi za sezono 2020/2021, med drugim so na pobudo Lada Bizovičarja pristopili k nastajanju spletne komedije Optimisti, v kateri bosta poleg Lada Bizovičarja nastopila še Janez Hočevar - Rifle in Goran Hrvaćanin - Gojko Ajkula. Z njo bodo v začetku prihodnjega leta ponudili novo interaktivno izkušnjo zabave, ki bo iz varnega zavetja domače televizije ali službenega računalnika dostopna najširši publiki.

Kultura ima sicer v družbi BTC od nekdaj posebno mesto. Že vse od nastanka družbe leta 1954 podpirajo številne umetnike in kulturne dogodke ter s tem ustvarjalnost na različnih področjih, tako v glasbi, gledališču, kot tudi v likovni umetnosti, oblikovanju, arhitekturi in drugih zvrsteh kulturnega ustvarjanja. BTC City Ljubljana je z leti postalo stičišče ustvarjalcev, podpornikov in ljubiteljev ustvarjalnosti, s tem pa je postalo tudi mesto kulture in umetnosti.

Nazaj na rubriko Pokrovitelji predstavljajo

Najnovejše v tej rubriki

Nepozabno poletje v Atlantisu!

Atlantis
torek, 29. junij 2021

Odprli so Termalni tempelj in Deželo savn. Ponovno je možno tudi celodnevno kopanje in razvajanje.

Nepozabne poletne počitnice v Atlantisu

Atlantis potapljanje
petek, 18. junij 2021

Počitniško varstvo v Atlantisu ni samo varstvo, ampak nora dogodivščina, polna zabave in prijateljskih druženj.

Ponovno odprtje VM Atlantis: Ponedeljek, 7. junija!

atlantis_otroci.jpg
petek, 4. junij 2021

V Vodnem mestu Atlantis od junija tudi Svet doživetij!

Vlada imenovala mag. Majo Pak za direktorico Slovenske turistične organizacije

mag-maja-pak-imenova-_1.png
ponedeljek, 29. marec 2021

V naslednjih petih letih, od 1. aprila 2021 do 31. marca 2026, bo Javno agencijo Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma, t.j. Slovensko turistično organizacijo (STO), vodila mag. Maja Pak.

Otvoritvena ponudba v Atlantisu!

Wellness Atlantis
ponedeljek, 22. februar 2021

Ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, so v Atlantisu ob ponovnem odprtju pripravili posebno, vročo ponudbo:
Vse 50-minutne masaže po promocijski ceni 36,00 EUR!

Ponovno na razvajanje in vadbo v Atlantis

atlantis-za-dobro-pocutje-in-lepsi-videz.jpg
torek, 16. februar 2021

Ponovno vabljeni na masažo, vadbe in k frizerju!

Salomon PIONEER LT VISOR – čelada, s katero boste izstopali na smučišču

pioner visor
torek, 2. februar 2021

Salomon je zasnoval moderno čelado z vizirjem, namenjeno smučarjem, ki cenijo varnost in stil. Z njo boste vsekakor opaženi. Ne le opaženi, s čelado Salomon PIONEER LT VISOR boste na smučišču vsekakor izstopali. Kombinacija najnovejših tehnologij in univerzalnega prileganja zagotavlja zanesljiv oprijem glave brez neprijetnega tiščanja, čelada pa omogoča varen in udoben spust po belih strminah.

Varno v breg in na sneg

salomon_2014_1.jpg
četrtek, 28. januar 2021

Ne glede na to, ali smučanje jemljete kot šport, sprostitev ali zabavo na belih strminah, se ga velja lotiti varno. Nesreča namreč nikoli ne počiva, še toliko manj na podlagah, ki drsijo. Da si boste zimsko sezono 2020/21 zapomnili po užitkih na snegu in ne po poškodbah, poskrbite za ustrezno zaščito. Kaj torej potrebujete? Na kratko – tri stvari: čelado, očala in zaščito za hrbet. To so naša priporočila:

Znana sta prva dva nagrajenca!

salomon_2012_13_2.png
sreda, 27. januar 2021

Ste že sodelovali v nagradi igri Salomon? Prva dva nagrajenca sta že znana, še vedno pa vas čakajo lepe nagrade.

20 let gledališke dejavnosti v BTC Cityju Ljubljana

siti_teater.jpg
torek, 15. december 2020

Te dni mineva 20 let, odkar je bila decembra 2000 v BTC Cityju Ljubljana odigrana prva gledališka predstava Teatra komedija BTC. Z monodramo "Shirley Valentine" je Ljubljana postala bogatejša za še eno gledališče, družba BTC pa je pričela aktivno prispevati k razvoju gledališke dejavnosti v Sloveniji. Leta 2008 se je Teater komedija razvil v SiTi Teater BTC, v okviru katerega še danes na oder postavljajo številne predstave lastne produkcije in druge dogodke, v program pa uvrščajo tudi uspešnice drugih producentov.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije