Poletni utrip

Nazaj na rubriko Poletni utrip
kopalie_mali_rtimali1310648374i.jpg

Kopališče Mali rtič

Datum: petek, 15. julij, 2011
Kopališče Mali rtič v zalivu sv. Jerneja leži med kopališčem ministrstva za notranje zadeve in nekdanjim mednarodnim mejnim prehodom Lazaret. Priljubljena točka kopalcev je znana tudi po tem, da se na njem konča Turistična pot po stezah graničarjev, ki se sicer začne v Elerjih.

Do naravnega kopališča pridemo po neurejeni državni cesti iz Italije, prek nekdanjega mednarodnega mejnega prehoda Lazaret, kjer nas na desni strani pozdravi izropan in uničen nekdanji Kompasov objekt, ali pa iz Ankarana.

Ob potki, ki vodi na divje kopališče, stojita tabli, ki obiskovalce opozarjata, da gre za neurejeno kopališče in tabla z napisom, da je tam prepovedano odlaganje odpadkov. Ob njih nas pozdravi kup smeti. Montažni bife je zaprt in tako bo celo poletje. Med sprehodom smo naleteli na kurišča, polna plastenk in pločevink.

Območje Malega rtiča bi lahko večkrat obiskali delavci koprske Komunale in s predstavniki KS Ankaran poiskali rešitev za reden odvoz smeti.

V sklopu mednarodnega projekta so tudi v koprski občini potapljači že raziskali podvodne poti, ena od teh se nahaja v zalivu sv. Jerneja. Na najdišču so prisotni ostanki iz rimskega obdobja. Objekt je bil dolg 135 metrov, medtem ko njegova širina objektov odstopa od 50 metrov na vzhodni strani do 80 metrov na zahodnem delu z dvema bazenoma. Ker voda na tem območju ni globja od treh metrov, je bil objekt v preteklosti najbrž antična ribogojnica, s pripadajočim pristajalnim pomolom in dvema bazenoma za gojenje ter shranjevanje rib. Izbiro kraja za gradnjo objekta je narekovala globina morja in izpostavljena lega ob zunanjem robu zaliva, ki je skupaj s prepusti v obodnem nasipu zagotavljala naravno kroženje vode v bazenih.

Vir: Miha Crnič, Slovensko-morje.net

Nazaj na rubriko Poletni utrip

Najnovejše v tej rubriki

Film pod zvezdami 2019

film_pod_zvezdami.jpeg
petek, 21. junij 2019

Med 11. julijem in 3. avgustom Kinodvor in Ljubljanski grad vabita na poletne filmske večere na prostem. V čarobnem ambientu Grajskega dvorišča se bo zvrstil raznolik program filmskih vrhuncev pretekle sezone, pa tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu. Za otvoritveni film smo izbrali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnika vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Junij v Ljubljani

junij_lj.jpeg
četrtek, 13. junij 2019

Festival Junij v Ljubljani je tradicionalna prireditev v središču Ljubljane, na Kongresnem trgu, ki omogoča brezplačna doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe.

Letni kino na Kongresnem trgu

letni kino ljubljana
torek, 28. avgust 2018

Po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in Locarnu tudi Ljubljana svoje prebivalce in obiskovalce vsako leto obdari s tremi brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti.

Super akcija v Atlantisu - držimo pesti za vroče dni!

VM Atlantis popust stopinje
četrtek, 23. avgust 2018

Kolikor stopinj toliko popusta! Izkoristite prihajajoče vroče dneve za super akcijo na dnevno vstopnico, ki ponuja popust v višini trenutne temperature ozračja v Ljubljani. Akcijo koristite tako, da na recepciji preverite trenutno temperaturo ozračja, na blagajni pa vam obračunajo popust v višini temperature!

Komedija pod zvezdami

komedija pod zvezdami
sreda, 22. avgust 2018

Pred koncem poletja ste vsi ljubitelji gledališča, smeha in čarobnih poletnih noči vabljeni na Ljubljanski grad, na festival smeha v čarobnem grajskem okolju, visoko nad vsakdanom in čisto blizu zvezd - tistih na nebu in tistih, ki svetijo z odra.

Film pod zvezdami

film_pod_zvezdami.jpeg
četrtek, 19. julij 2018

Film pod zvezdami je letni kino na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča. V najbolj zvezdnatem kinu v mestu je na ogled izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, spored pa dopolnjujejo premiere in predpremiere.

Active Koper z julijem vse dni v tednu

active koper
ponedeljek, 2. julij 2018

Park vodnih športov Active Koper bo od tega vikenda dalje na voljo vse dni v tednu. Tako bo tudi avgusta, medtem ko bo septembra vodna zabava znova rezervirana za sobote in nedelje.

Pljusk 2018 je pred vrati

plaža velenje
petek, 22. junij 2018

Pljusk v letošnje poletje na Velenjski plaži bo tudi tokrat izjemno atraktiven. Vodni spektakel, ki bo potekal v soboto, 23. junija, v okviru Skoka v poletje, bodo znova popestrili ekstremni športniki, ki se bodo pognali po skakalnici in zablesteli v zraku. Od 10. do 14. ure bodo za vse obiskovalce omogočili skoke na mokri in suhi skakalnici.

Grand kino pod zvezdami s pogledom na morje

portoroz-big-1177.jpg
četrtek, 21. junij 2018

Brezčasnost zimzelenih vintage filmov in mirno morje ob koncu dneva. Sliši se kot pravljica na obali. Predstavljajte si udobne sedeže, ležalnike, nad vami zvezdnato nebo, v eni roki hladna pijača, v drugi sveža pokovka in prijeten morski vetrič v laseh. Pred vami pa ogromen zaslon in filmski obrazi, ki smo jih spremljali še na navadnih televizorjih. Sliši se kot iz filma. A ni. To kuliso boste lahko doživeli tudi sami.

Junij v Ljubljani

junij_lj.jpeg
sreda, 13. junij 2018

Festival JUNIJ V LJUBLJANI letos praznuje 10. obletnico in vas ponovno vabi v središče Ljubljane vse do 21. junija na Kongresni trg, kjer boste lahko uživali v vrhunskih umetniških stvaritvah s področij plesa, gledališča in glasbe. Dopoldanski in popoldanski dogodki so namenjeni otroškim prireditvam, večeri pa vrhunskim umetniškim stvaritvam.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije