Poletni utrip

Nazaj na rubriko Poletni utrip
kakovost_kopalne_vode.jpg

Odlična kakovost vode na večini evropskih kopališč

Datum: torek, 3. junij, 2014

Voda na evropskih plažah, v rekah in jezerih je bila v letu 2013 na splošno visoke kakovosti, pri čemer več kot 95 % teh kopališč izpolnjuje minimalne zahteve. Iz podatkov je razvidno, da je bila kakovost obalnih kopalnih voda nekoliko boljša od celinskih.

Vsa kopališča na Cipru in v Luksemburgu so bila ocenjena kot odlična, sledile so jima Malta (99 % odličnih ocen), Hrvaška (95 %) in Grčija (93 %). Na drugi strani lestvice so imele Estonija (6 %), Nizozemska (5 %), Belgija (4 %), Francija (3 %), Španija (3 %) in Irska (3 %) najvišji delež kopalnih voda slabe kakovosti v Evropski uniji.

Letno poročilo o kakovosti kopalnih voda (en) Evropske agencije za okolje (EEA) zajema rezultate spremljanja kakovosti vode na 22 000 kopališčih po vsej EU, v Švici in letos prvič tudi v Albaniji. Poleg poročila je EEA objavila interaktivni zemljevid (en), ki prikazuje kakovost posameznih kopalnih voda v letu 2013.

Evropski komisar za okolje Janez Potočnik je povedal: "Dobro je, da je kakovost kopalnih voda v Evropi še vedno visoka. Vendar glede na dragocenost vira, kakršen je voda, ne moremo ostati križem rok. Še naprej moramo skrbeti za to, da bodo naše kopalne vode, pitna voda in vodni ekosistemi v celoti zaščiteni."

Hans Bruyninckx, izvršni direktor Evropske agencije za okolje, je povedal: "Kakovost evropskih kopalnih voda se je v zadnjih dveh desetletjih izboljšala, saj se je količina odplak, ki se odvajajo neposredno v vode, nekoliko zmanjšala. Danes pomenijo izziv kratkotrajne obremenitve zaradi onesnaževanja med močnim deževjem in poplavami, ko lahko poplavijo kanalizacijski sistemi in se fekalne bakterije s kmetijskih zemljišč sperejo v reke in morja."

Lokalni organi spremljajo kakovost na lokalnih plažah, in sicer zbirajo vzorce spomladi in v času kopalne sezone. Ocena kopalnih voda je lahko "odlična", "dobra", "zadostna" ali "slaba". Te ocene temeljijo na ravneh dveh vrst bakterij, ki kažeta na onesnaževanje zaradi odplak ali živinoreje. Ti bakteriji lahko pri zaužitju povzročita bolezen (bruhanje in drisko).

Pri ocenah kopalnih voda se ne upoštevajo odpadki, onesnaževanje in drugi vidiki, ki škodujejo naravnemu okolju. Večina kopalnih območij je dovolj čista za varovanje zdravja ljudi, vendar pa so mnogi ekosistemi v evropskih vodnih telesih v zaskrbljujočem stanju. To je očitno v evropskih morjih – nedavna ocena (en) je pokazala, da so evropski morski ekosistemi ogroženi zaradi podnebnih sprememb, onesnaženja, čezmernega ribolova in zakisljevanja. Številni tovrstni pritiski naj bi se še okrepili.

Kopalne vode: ključne ugotovitve

  • Medtem ko je več kot 95 % kopališč izpolnilo minimalne zahteve, jih je 83 % doseglo strožje zahteve na ravni "odlično".  Oceno "slabo" jih je prejelo le 2 %.
  • Delež območij, ki so leta 2013 izpolnila minimalne zahteve, je bil približno enak kot leta 2012. Vendar je delež "odličnih" kopališč z 79 % v letu 2012 narasel na 83 % v letu 2013.
  • Na obalnih plažah je bila kakovost vode nekoliko boljša – kar 85 % območij je bilo razvrščenih kot odlična. Vse obalne plaže v Sloveniji in na Cipru so bile razvrščene kot odlične.
  • Kakovost celinskih kopalnih voda pa je bila ocenjena kot nekoliko nižja od povprečja. Edina država, ki je prejela oceno "odlično" za vsa celinska kopališča, je bil Luksemburg, s 94 % odličnih ocen mu je tesno sledila Danska. Nemčija je dosegla odlično kakovost na 92 % od skoraj 2 000 celinskih kopališč.

 

Vir: www.eea.europa.eu/sl

Nazaj na rubriko Poletni utrip

Najnovejše v tej rubriki

Noči v Stari Ljubljani

noci_stara_lj.jpeg
petek, 23. avgust 2019

Noči v Stari Ljubljani zadnje dni avgusta oživijo staro mestno jedro s številnimi brezplačnimi prireditvami, ki potekajo istočasno, na vrsti prizorišč. Program festivala je namenjen ljudem vseh generacij, zaznamujeta pa ga predvsem etno in jazz glasba. Letošnja rdeča nit festivala je glasba etničnih manjšin.

Super akcija v Atlantisu - držimo pesti za vroče dni!

VM Atlantis popust stopinje
petek, 16. avgust 2019

Kolikor stopinj toliko popusta! Izkoristite prihajajoče vroče dneve za super akcijo na dnevno vstopnico, ki ponuja popust v višini trenutne temperature ozračja v Ljubljani. Akcijo koristite tako, da na recepciji preverite trenutno temperaturo ozračja, na blagajni pa vam obračunajo popust v višini temperature!

Film pod zvezdami 2019

film_pod_zvezdami.jpeg
sreda, 31. julij 2019

Vse do 3. avgusta Kinodvor in Ljubljanski grad vabita na poletne filmske večere na prostem. V čarobnem ambientu Grajskega dvorišča se bo zvrstil raznolik program filmskih vrhuncev pretekle sezone, pa tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu. Za otvoritveni film smo izbrali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnika vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Metaldays

metaldays
petek, 19. julij 2019

Vsako leto v juliju se Tolmin spremeni v raj za ljubitelje metal glasbe. Festival je pridobil status pravih metalskih počitnic, saj traja cel teden - od 21.-27. julija2019.

Ana Desetnica

ana_desetnica.jpg
sreda, 3. julij 2019

Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica predstavlja sodobne ustvarjalne tokove na področju uličnega gledališča. Odlikujeta ga izdelanost umetniškega koncepta in prizadevanje organizatorjev, da festivalski utrip vsako leto zaživi z roko v roki z utripom mesta.

Junij v Ljubljani

junij_lj.jpeg
četrtek, 13. junij 2019

Festival Junij v Ljubljani je tradicionalna prireditev v središču Ljubljane, na Kongresnem trgu, ki omogoča brezplačna doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe.

Letni kino na Kongresnem trgu

letni kino ljubljana
torek, 28. avgust 2018

Po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in Locarnu tudi Ljubljana svoje prebivalce in obiskovalce vsako leto obdari s tremi brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti.

Komedija pod zvezdami

komedija pod zvezdami
sreda, 22. avgust 2018

Pred koncem poletja ste vsi ljubitelji gledališča, smeha in čarobnih poletnih noči vabljeni na Ljubljanski grad, na festival smeha v čarobnem grajskem okolju, visoko nad vsakdanom in čisto blizu zvezd - tistih na nebu in tistih, ki svetijo z odra.

Film pod zvezdami

film_pod_zvezdami.jpeg
četrtek, 19. julij 2018

Film pod zvezdami je letni kino na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča. V najbolj zvezdnatem kinu v mestu je na ogled izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, spored pa dopolnjujejo premiere in predpremiere.

Active Koper z julijem vse dni v tednu

active koper
ponedeljek, 2. julij 2018

Park vodnih športov Active Koper bo od tega vikenda dalje na voljo vse dni v tednu. Tako bo tudi avgusta, medtem ko bo septembra vodna zabava znova rezervirana za sobote in nedelje.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije