Poletni utrip

Nazaj na rubriko Poletni utrip
pb0s7201-640x480.JPG

V rimski povorki sodelovalo več kot 1300 udeležencev

Datum: ponedeljek, 22. avgust, 2011
Četrte rimske igre, ki so Terme Ptuj in ptujske mestne ulice minuli konec tedna odele v preobleko stare rimske Petovione, je soustvarjalo štirideset organiziranih skupin iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Srbije, Madžarske in Poljske. Najmnožičnejšo poletno prireditev na Ptuju si je po ocenah organizatorjev ogledalo čez trideset tisoč obiskovalcev, v osrednji rimski povorki pa je sodelovalo več kot tisoč tisto udeležencev.

pb0s7449640x480.JPGOb tej priložnosti sta župan Mestne občine Ptuj dr. Štefan Čelan in Janusz Pecherz, župan poljskega najstarejšega mesta Kalizs, podpisala pismo o nameri o sodelovanju, s katerim bosta mesti poglabljali prijateljske vezi, ustvarjala možnosti za medsebojno spoznavanje in sodelovanje na področju turizma, promocije, kulture in gospodarstva. Slavnostnega podpisa se je udeležil tudi veleposlanik Republike Poljske njegova ekscelenca Cezary Krol.  

Osrednji del oživitve bogate ptujske rimske dediščine je rimska povorka, ki je minulo soboto potekala od Termalnega Parka skozi staro mestno jedro. Več kot tisoč tristo udeležencev povorke je obiskovalcem prikazalo različne sloje rimskega življenja – od senatorjev, vojščakov, gladiatorjev, navadnih meščanov, duhovnic in vestalk, sužnjev, keltskih vojakov. V okviru povezovanja ob Jantarjevi poti, ki je rimskih časih potekala od Baltika do Jadranskega morja,  je v povorki sodelovala tudi reprodukcija kočije poljske skupine iz Kalisza, najstarejšega poljskega mesta.

pb0s7650640x480.JPGV Termalnem Parku, kjer se je razprostiral rimski tabor, so si obiskovalci v štiridnevnem rimskem dogajanju lahko ogledali raznolike prikaze rimskega vsakdana. Tukaj so se odvijali otroški rimski tabori, rimski spektakel, gladiatorske igre, prikazi borilnih veščin rimske vojske, ples vestalk in duhovnic, gladiatorske šole, do zasedanja senata v rimskem amfiteatru in zaključka rimskih iger z rimskim pogrebom in slavnostno postavitvijo spominskega stebra. Bogata rimska tržnica je ponujala dobrote starih Rimljanov, v pestrem dogajanju pa ni manjkala niti rimska komedija ptujskega gledališča in atraktivni orientalski plesi.  

Prihodnje leto bodo rimske igre osrednja poletna prireditev v okviru projekta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture 2012.

 

Foto: Matija Brodnjak, Terme Ptuj

Nazaj na rubriko Poletni utrip

Najnovejše v tej rubriki

Letni kino na Kongresnem trgu

letni kino ljubljana
torek, 28. avgust 2018

Po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in Locarnu tudi Ljubljana svoje prebivalce in obiskovalce vsako leto obdari s tremi brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti.

Super akcija v Atlantisu - držimo pesti za vroče dni!

VM Atlantis popust stopinje
četrtek, 23. avgust 2018

Kolikor stopinj toliko popusta! Izkoristite prihajajoče vroče dneve za super akcijo na dnevno vstopnico, ki ponuja popust v višini trenutne temperature ozračja v Ljubljani. Akcijo koristite tako, da na recepciji preverite trenutno temperaturo ozračja, na blagajni pa vam obračunajo popust v višini temperature!

Komedija pod zvezdami

komedija pod zvezdami
sreda, 22. avgust 2018

Pred koncem poletja ste vsi ljubitelji gledališča, smeha in čarobnih poletnih noči vabljeni na Ljubljanski grad, na festival smeha v čarobnem grajskem okolju, visoko nad vsakdanom in čisto blizu zvezd - tistih na nebu in tistih, ki svetijo z odra.

Film pod zvezdami

film_pod_zvezdami.jpeg
četrtek, 19. julij 2018

Film pod zvezdami je letni kino na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča. V najbolj zvezdnatem kinu v mestu je na ogled izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, spored pa dopolnjujejo premiere in predpremiere.

Active Koper z julijem vse dni v tednu

active koper
ponedeljek, 2. julij 2018

Park vodnih športov Active Koper bo od tega vikenda dalje na voljo vse dni v tednu. Tako bo tudi avgusta, medtem ko bo septembra vodna zabava znova rezervirana za sobote in nedelje.

Pljusk 2018 je pred vrati

plaža velenje
petek, 22. junij 2018

Pljusk v letošnje poletje na Velenjski plaži bo tudi tokrat izjemno atraktiven. Vodni spektakel, ki bo potekal v soboto, 23. junija, v okviru Skoka v poletje, bodo znova popestrili ekstremni športniki, ki se bodo pognali po skakalnici in zablesteli v zraku. Od 10. do 14. ure bodo za vse obiskovalce omogočili skoke na mokri in suhi skakalnici.

Grand kino pod zvezdami s pogledom na morje

portoroz-big-1177.jpg
četrtek, 21. junij 2018

Brezčasnost zimzelenih vintage filmov in mirno morje ob koncu dneva. Sliši se kot pravljica na obali. Predstavljajte si udobne sedeže, ležalnike, nad vami zvezdnato nebo, v eni roki hladna pijača, v drugi sveža pokovka in prijeten morski vetrič v laseh. Pred vami pa ogromen zaslon in filmski obrazi, ki smo jih spremljali še na navadnih televizorjih. Sliši se kot iz filma. A ni. To kuliso boste lahko doživeli tudi sami.

Junij v Ljubljani

junij_lj.jpeg
sreda, 13. junij 2018

Festival JUNIJ V LJUBLJANI letos praznuje 10. obletnico in vas ponovno vabi v središče Ljubljane vse do 21. junija na Kongresni trg, kjer boste lahko uživali v vrhunskih umetniških stvaritvah s področij plesa, gledališča in glasbe. Dopoldanski in popoldanski dogodki so namenjeni otroškim prireditvam, večeri pa vrhunskim umetniškim stvaritvam.

Latino ritmi za uvod v novo sezono na Gorenjski plaži

Gorenjska plaža
četrtek, 31. maj 2018

Na Občini Tržič se že pripravljajo na odprtje nove kopalne sezone na Gorenjski plaži. Po vzoru iz prejšnjih let, bodo tudi letos poletje pozdravili z glasbenim koncertom, ki bo združeval elemente rumbe, reaggea, rocka in vročih latino ritmov.

28. Poletni lutkovni pristan

Lutke
petek, 18. avgust 2017

28. Poletni lutkovni pristan, ki ga Lutkovno gledališče Maribor tradicionalno prireja vsko poletje, bo trajal do 28. avgusta.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije