Poletni utrip

Nazaj na rubriko Poletni utrip
pb0s7201-640x480.JPG

V rimski povorki sodelovalo več kot 1300 udeležencev

Datum: ponedeljek, 22. avgust, 2011
Četrte rimske igre, ki so Terme Ptuj in ptujske mestne ulice minuli konec tedna odele v preobleko stare rimske Petovione, je soustvarjalo štirideset organiziranih skupin iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Srbije, Madžarske in Poljske. Najmnožičnejšo poletno prireditev na Ptuju si je po ocenah organizatorjev ogledalo čez trideset tisoč obiskovalcev, v osrednji rimski povorki pa je sodelovalo več kot tisoč tisto udeležencev.

pb0s7449640x480.JPGOb tej priložnosti sta župan Mestne občine Ptuj dr. Štefan Čelan in Janusz Pecherz, župan poljskega najstarejšega mesta Kalizs, podpisala pismo o nameri o sodelovanju, s katerim bosta mesti poglabljali prijateljske vezi, ustvarjala možnosti za medsebojno spoznavanje in sodelovanje na področju turizma, promocije, kulture in gospodarstva. Slavnostnega podpisa se je udeležil tudi veleposlanik Republike Poljske njegova ekscelenca Cezary Krol.  

Osrednji del oživitve bogate ptujske rimske dediščine je rimska povorka, ki je minulo soboto potekala od Termalnega Parka skozi staro mestno jedro. Več kot tisoč tristo udeležencev povorke je obiskovalcem prikazalo različne sloje rimskega življenja – od senatorjev, vojščakov, gladiatorjev, navadnih meščanov, duhovnic in vestalk, sužnjev, keltskih vojakov. V okviru povezovanja ob Jantarjevi poti, ki je rimskih časih potekala od Baltika do Jadranskega morja,  je v povorki sodelovala tudi reprodukcija kočije poljske skupine iz Kalisza, najstarejšega poljskega mesta.

pb0s7650640x480.JPGV Termalnem Parku, kjer se je razprostiral rimski tabor, so si obiskovalci v štiridnevnem rimskem dogajanju lahko ogledali raznolike prikaze rimskega vsakdana. Tukaj so se odvijali otroški rimski tabori, rimski spektakel, gladiatorske igre, prikazi borilnih veščin rimske vojske, ples vestalk in duhovnic, gladiatorske šole, do zasedanja senata v rimskem amfiteatru in zaključka rimskih iger z rimskim pogrebom in slavnostno postavitvijo spominskega stebra. Bogata rimska tržnica je ponujala dobrote starih Rimljanov, v pestrem dogajanju pa ni manjkala niti rimska komedija ptujskega gledališča in atraktivni orientalski plesi.  

Prihodnje leto bodo rimske igre osrednja poletna prireditev v okviru projekta Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture 2012.

 

Foto: Matija Brodnjak, Terme Ptuj

Nazaj na rubriko Poletni utrip

Najnovejše v tej rubriki

Noči v Stari Ljubljani

noci_stara_lj.jpeg
petek, 23. avgust 2019

Noči v Stari Ljubljani zadnje dni avgusta oživijo staro mestno jedro s številnimi brezplačnimi prireditvami, ki potekajo istočasno, na vrsti prizorišč. Program festivala je namenjen ljudem vseh generacij, zaznamujeta pa ga predvsem etno in jazz glasba. Letošnja rdeča nit festivala je glasba etničnih manjšin.

Super akcija v Atlantisu - držimo pesti za vroče dni!

VM Atlantis popust stopinje
petek, 16. avgust 2019

Kolikor stopinj toliko popusta! Izkoristite prihajajoče vroče dneve za super akcijo na dnevno vstopnico, ki ponuja popust v višini trenutne temperature ozračja v Ljubljani. Akcijo koristite tako, da na recepciji preverite trenutno temperaturo ozračja, na blagajni pa vam obračunajo popust v višini temperature!

Film pod zvezdami 2019

film_pod_zvezdami.jpeg
sreda, 31. julij 2019

Vse do 3. avgusta Kinodvor in Ljubljanski grad vabita na poletne filmske večere na prostem. V čarobnem ambientu Grajskega dvorišča se bo zvrstil raznolik program filmskih vrhuncev pretekle sezone, pa tudi šest svežih filmov, ki bodo prvič javno predstavljeni na slovenskem platnu. Za otvoritveni film smo izbrali prvenec Urše Menart Ne bom več luzerka, dobitnika vesne za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Metaldays

metaldays
petek, 19. julij 2019

Vsako leto v juliju se Tolmin spremeni v raj za ljubitelje metal glasbe. Festival je pridobil status pravih metalskih počitnic, saj traja cel teden - od 21.-27. julija2019.

Ana Desetnica

ana_desetnica.jpg
sreda, 3. julij 2019

Mednarodni festival uličnih gledališč Ana Desetnica predstavlja sodobne ustvarjalne tokove na področju uličnega gledališča. Odlikujeta ga izdelanost umetniškega koncepta in prizadevanje organizatorjev, da festivalski utrip vsako leto zaživi z roko v roki z utripom mesta.

Junij v Ljubljani

junij_lj.jpeg
četrtek, 13. junij 2019

Festival Junij v Ljubljani je tradicionalna prireditev v središču Ljubljane, na Kongresnem trgu, ki omogoča brezplačna doživetja vrhunskih umetniških stvaritev s področij plesa, gledališča in glasbe.

Letni kino na Kongresnem trgu

letni kino ljubljana
torek, 28. avgust 2018

Po vzoru dveh imenitnih mestnih trgov v Bologni in Locarnu tudi Ljubljana svoje prebivalce in obiskovalce vsako leto obdari s tremi brezplačnimi projekcijami vrhuncev sedme umetnosti.

Komedija pod zvezdami

komedija pod zvezdami
sreda, 22. avgust 2018

Pred koncem poletja ste vsi ljubitelji gledališča, smeha in čarobnih poletnih noči vabljeni na Ljubljanski grad, na festival smeha v čarobnem grajskem okolju, visoko nad vsakdanom in čisto blizu zvezd - tistih na nebu in tistih, ki svetijo z odra.

Film pod zvezdami

film_pod_zvezdami.jpeg
četrtek, 19. julij 2018

Film pod zvezdami je letni kino na čarobnem prizorišču Grajskega dvorišča. V najbolj zvezdnatem kinu v mestu je na ogled izbor najbolj odmevnih filmov pretekle kinematografske sezone, spored pa dopolnjujejo premiere in predpremiere.

Active Koper z julijem vse dni v tednu

active koper
ponedeljek, 2. julij 2018

Park vodnih športov Active Koper bo od tega vikenda dalje na voljo vse dni v tednu. Tako bo tudi avgusta, medtem ko bo septembra vodna zabava znova rezervirana za sobote in nedelje.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije